|
|
|
Witam.
A konkretnie od naszych sąsiadów ze wschodu czy ktoś jeździ na takowym i jaka jest różnica w cenie polskim a rosyjskim paliwie(kupowanym u nich oraz kupowany od kogoś)? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie ma żadnej różnicy a cena wiadomo bardziej atrakcyjna niż u nas bo ja płacę jakieś 4-4,30zł zależy skąd ta ropa jest.
Dodam, że jezdze na tej ropie yarisem D4D czyli z common railem i audi A4 B6 i ani yaris ani audi nie ma problemów ze spalaniem jej. Na dodatek zimą samochód o wiele lepiej odpala Ropa jest czasami zielona czasami niebieska ale różnicy nie ma :) |
|
|
|
|
ps Ze sie wtrace jaka jest teraz cena OO ??
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Z tego co wiem to po 4.50zł
Ale nie warto tego lać. :) |
|
|
|
|
Czyli ropa ok ale benzyna już odpada, bardziej o benzynę mi chodzi?
|
|
|
|
|
Słyszałem o tym że są tacy co przywożą benzynę z Ukrainy ale ja do takowego nie mam dostępu bo ja mam pojazdy z silnikiem diesla a do kosiarki to juz kupie w polsce benzyne hehe.
Z ropą też różnie bywa raz ma się dostęp raz sie nie ma i tak w kółko. :) |
|
|
|
|
Dzieki za odpowiedzi
|
|
|
|
|
a własnie ze jest róznica w ruskim paliwie jest mniej cetanów, dwwa razy kupiłem takowe i jak normalnie pali mi 6 to tak zjarał mi z 9 litrów i powiedziałem ze nie ma sensu bo wychodzi suma sumarum na to samo. W dodatku istnieje ryzyko ze mozna kupić jakiś syf. Dlatego ja nie polecam i leje z dystrybutora to moje zdanie.
|
|
|
|
|
Jak kiedyś jeżdziłem( nie w sprawie paliwa, to tam była benzyna 92.
Nie wiem jak teraz. Tez nie jeżdziłem na niej. |
|
|
|
|
Jak pamietam to i u nas w KR bylo paliwo (czerwone98okt, zolte95okt i bylo tez zielone92okt)
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
CYTAT a własnie ze jest róznica w ruskim paliwie jest mniej cetanów, dwwa razy kupiłem takowe i jak normalnie pali mi 6 to tak zjarał mi z 9 litrów i powiedziałem ze nie ma sensu bo wychodzi suma sumarum na to samo. W dodatku istnieje ryzyko ze mozna kupić jakiś syf. Dlatego ja nie polecam i leje z dystrybutora to moje zdanie. A może kupiłeś chrzczone? kupiłeś od handlarza czy ze stacji tam? U nas ciężko kupić dobre paliwo przywiezione z ukrainy bo wszystko chrzczone żeby tylko więcej kasy zarobić. A do tego podobno to jest 90 a nie 95 wiec po ochrzczeniu bedzie z 85. Ja tam wole tankowac na orlenie przynajmniej pewne paliwo. |
|
|
|
|
Macie bardzo złe doświadczenia i złych dostawców widzę.
Ja już któryś rok leję taką ropkę i tak jak pisałem miałem różne kolory już złota,niebieska, a teraz zielona i z żadną nie miałem problemów jest na pewno tłuściejsza wg mnie ponieważ czuć po spalinach i dymek przy odpalaniu rano jest większy ale to chyba dobrze bo lepsze smarowanie :) |
|
|
|
|
StefanS51 może jakieś info mi dasz co, jak, gdzie? Na PW.
|
|
|
|
|
Widzicie jak ceny dzisiaj poszybowały?
Ropa na pksie po 5.80 :) |
|
|
|
|
Tylko czekać kiedy będzie 6.00 a najlepiej jak dadzą od razu 10 za wszystko przetrwamy i to
W tej Polsce nigdy dobrze nie będzie |
|
|
|
|
Też tak myślę że powinni odrazu skoczyć z ceną do 20zł i spokój po co podnosić stopniowo odrazu niech dopakują i nażrą sie złodzieje je...!! Tusek nam tak dogadza że ho ho..
:) |
|
|
|
|
I co z tego, ze najniższa krajowa idzie do góry jak paliwo drożeje, żywność tez opłaty i jeden ch... z tej podwyżki
Juz nie na temat wiec idę spać Dobranoc |
|
|
|
|
Trzeba szukac jakiegoś ukrainca albo polaka z tira co sprzeda czasami z 20l ropki innego wyjscia nie widze..
:) |
|
Dołączył: 16 Marz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jak przekroczy 6 zl to sprzedaje swojego sprzeta i przesiadam sie na komunikacje typu PKS co za pojebany kraj.
|
|
|
|
|
no to pozostaje LPG aaa zapomniałe LPG niszczy silnik - hehehehhe
Teraz na poważnie, jeżdże laguną grandtour 1,8 zagazowaną, na trasie pali 8,5-9,5L LPG. zaznaczam że moja noga do najlżejszych nie należy. Jak łatwo policzyć, za 100km na trasię płacę ok. 27,50PLN co wydaje mi się jest bardzo dobrym wynikiem. Druga sprawa, mówi się że lpg niszczy śilnik, auto na lpg jest słabe. To są jakieś brednie, jak się dba o auto, robi przeglądy instalacji lpg, zmienia filtry, wtedy nic z autem się nie dzieje. |
|
|
|
|
Jak najbardziej popieram stosowanie LPG.
Warunkiem bezproblemowej eksploatacji jest nieoszczędzanie na instalacji (odpowiedni model i regulacja do danego silnika) i samochód sam w sobie musi być sprawny. Są niestety silniki, które na dłuższą metę nie za bardzo tolerują LPG jak Zeteki Forda (ceramiczne gniazda zaworowe) czy VVTi Toyoty. Ale wynika to raczej z oszczędności producenta na materiałach co niestety jest coraz powszechniejsze w "nowoczesnych" samochodach. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
kosmal3006 ja mam zeteka z ceramicznymi gniazdami i prawie 90000 km przebiegu na LPG jak dotąd wymieniłem cewkę wysokiego napięcia i regulowałem zawory,ale nie sądzę żeby to była wina gazu.Przewody i świece były wymieniane dwa albo trzy razy dokładnie nie pamiętam,dlatego raczej obaliłbym mit,że silniki te nie nadają się do LPG.
Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
|
|
Dot. to opinii o zetekach w focusach, sam nie przerabiałem ale możliwe, ze są po prostu wrażliwe na byle jakie instalacje co nie wychodzi przy innych silnikach.
"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
Chcieliście eurokołchozu to macie
A to dopiero początek podwyżek cen nośników energii. |
|
|
|
|
Dokładnie jeżdżę fokusem.
Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|