|
|
|
Nienawidzę świąt Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
|
|
|
Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
|
|
|
Jest na to metoda. Nie dac się wkręcić w cały ten cyrk ze sprzątaniem gotowaniem pieczeniem, wścieklizną zakupową. Ciasta kupić, Zrobić na spokojnie tylko te potrawy, za któymi na prawde tęsknimy i chcelibyśmy je na stole - zadbać o to, by jedzonka wystraczyło na te dwa i pół dnia. Dobry alkohol. I cieszyc się świętami i rodziną.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Mi także te święta nie daja tyle radochy co dawniej - teraz wszystko robi sie na pokaz - a najbardziej wkur*wia mnie text - "zaczynamy świeta , wyłącz telewizor' - i tak jak piszesz paciorek , szybkie szamanko - o kolendowaniu nie ma mowy - i po swietach...szybka piłka...a cały miesiac przygotowac i marnowania kasy w błoto. popieram
|
|
|
|
|
Zalezy kto co lubi, ja jestem tego zdania ze zyje sie raz nie znasz dnia i godziny moze jutro samochod mnie pier***nie i po mnie wiec wole ten czas spedzic w milej atmosferze z rodzinka, zreszta ja zawsze lubilem swieta ten klimati wgl i jak mowicie ze wszyscy sie zabijaja z zakupami itd.. hmm dlaczego? Bo dla kadego wigilia to magiczny czas i co mam zalowac kasy na swieta? chwila przeciez sam na ta kase zapracowalem wiec moge sie nia nawet"podetrzec". Oczywiscie nei jestem z tych co wydaja nie wiadomo ile.. poporstu swiateczne potrawy jakis drobny prezent i tyle tu chodzi o swiateczny czas Zreszta ci co wiedza o czym mowie to przyznaja mi racje a ci drudzy maja inne zdanie i tez nalezy je uszanowac no to Wesolych Swiat?
|
|
|
|
|
CYTAT Oczywiscie nei jestem z tych co wydaja nie wiadomo ile.. poporstu swiateczne potrawy jakis drobny prezent ? Moim zdaniem powinny byc skromne - a nie jest tyle jedzenia ze nie moge po 20 minutach sie na nie patrzec - i tak jak pisal autoir tematu - ludzie potrafia sie nie kontrolowac i braz pozyczki na - mini ratki - i przepuscic je w goraczce swiat - totalna glupota. |
|
|
|
|
No moze z tymi pozyczkami to lekkie przegiecie ale z drugiej strony to zle ze tradycja nie zanika?:p I tak juz z roku na rok moim zdaniem ludzie coraz bardziej odchodza od tradycji Pamietasz jak kiedys bylo 12 potraw i to bylo obowiazkowo, teraz jest pare , (jak u mnie)bo jest nas malo i nei ma takiej potrzeby zeby robic 12 Ja tam lubie swieta kolendowanie i wgl ciesze sie ze sie zblizaja
|
|
|
|
|
CYTAT No moze z tymi pozyczkami to lekkie przegiecie ale z drugiej strony to zle ze tradycja nie zanika?:p I tak juz z roku na rok moim zdaniem ludzie coraz bardziej odchodza od tradycji Pamietasz jak kiedys bylo 12 potraw i to bylo obowiazkowo, teraz jest pare , (jak u mnie)bo jest nas malo i nei ma takiej potrzeby zeby robic 12 Ja tam lubie swieta kolendowanie i wgl ciesze sie ze sie zblizaja One sie psują z roku na rok - za duzo plastyku w tym wszystkim i sztuczności - kiedys warowałem pod oknem czekając na pierwszą gwiazdke - była w tym jakas magia - nie wiem czy to dlatego ,że dorosłem ale juz nie odczuwam tego co kiedys - 12 potraw - nigdy tyle nie widzialem na stole co najwyzej 5, max 6... |
|
|
|
|
Ale czy to nie jest popieprzone, że przez 3 dni wchodzimy sobie w pupę, jesteśmy uprzejmi aż do bólu, a czwartego wszystko wraca do szarej rzeczywistości. Zostaje nam tylko moralniak, że nie warto było...
Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
|
|
|
A no z potrawami tak samo u mnie Nawet nie weszlo by tyle bo za maly stol A co do pierwszej gwiazdki to wiesz ja tak samo jak bylem dzieckiem to tez przy oknie i na pierwsza gwaizdke sie czekalo;) teraz na gwiazdke nei czeka sie poporstu przychodzi ta godzina 18-19 i sie wcina To poporstu z wiekiem tak jest ale staram sie zeby swieta przezyc jak najlepiejCo tu duzo mowic lubie swieta i juz
|
|
|
|
|
a ja lubię święta i nie muszę nikomu cytuję "wchodzić w pupę" punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
|
|
|
CYTAT a ja lubię święta i nie muszę nikomu cytuję \"wchodzić w pupę\" punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Święte słowa: |
|
|
|
|
A dla mnie święta to przede wszystkim rodzina i odwiedziny, reszta to są tylko "przyprawy" co by nie było to za bardzo szare i mdłe.
"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
CYTAT Ale czy to nie jest popieprzone, że przez 3 dni wchodzimy sobie w pupę, jesteśmy uprzejmi aż do bólu, a czwartego wszystko wraca do szarej rzeczywistości. Zostaje nam tylko moralniak, że nie warto było... Może dziewczyny maja racje wszystko zależy od punktu widzenia każdego z nas - Ci co mają rodziny i pielęgnuja takie tradycje zapewne świeta sa dla niz ważnym momentem jak i dla ich dzieci - ja może na wyrost pojechałem z punktu - nie posiadania jeszcze rodziny Ale zdania co do skromności formy świat nie zmienia - niektórzy ludzie faktycznie sie zapozyczania i nie pamietaja o rachunkach byleby było grubo. |
|
|
|
|
ja też nie założyłam jeszcze rodziny, ale święta są dla mnie na prawdę wyjątkowym czasem
JerseyShore wiesz ludzie niektórzy tracą w dzisiejszym świecie prawdziwą ideę świąt, wiadomo, że nie powinno się popadać ze skrajności w skrajność;) może ludzie się opamiętają z szałem zakupów świątecznych i robieniem wymyślnych potraw, a powrócą do tradycyjnych Świąt, a dzięki temu takie osoby jak bartomix znów polubią Boże Narodzenie wystarczy czasem odrobina nadzieii, pozytywne myślenie może na prawdę dużo zemienić |
|
|
|
|
CYTAT ja też nie założyłam jeszcze rodziny, ale święta są dla mnie na prawdę wyjątkowym czasem JerseyShore wiesz ludzie niektórzy tracą w dzisiejszym świecie prawdziwą ideę świąt, wiadomo, że nie powinno się popadać ze skrajności w skrajność;) może ludzie się opamiętają z szałem zakupów świątecznych i robieniem wymyślnych potraw, a powrócą do tradycyjnych Świąt, a dzięki temu takie osoby jak bartomix znów polubią Boże Narodzenie wystarczy czasem odrobina nadzieii, pozytywne myślenie może na prawdę dużo zemienić Każdy chociaż troche je lubie - ponieważ znajdzie cos dla siebie - jak nie jedzenie, wolne od pracy, prezenty - to zawsze można oglądnac Kevina samego w domu |
|
|
|
|
Nie ma co udawać - dla ludzi samotnych to parszywy czas. Jaki by nie był cudowny świąteczny nastrój, w końcu samotny człowiek zamyka się w czterech ścianach - a za ścianą słyszy ludzi którzy się cieszą, bawią. I człowieka zaczyna coś trafiać - nie ze złości na tych innych, tylko na koleje własnego losu.
Znam takich ludzi - i ich rozumiem. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Dla mnie święta wiążą się z tym, że najbliźsi mają wolne od pracy i będę mogła w końcu poodwiedzać rodzinkę (nie jakieś przymusowe odwiedziny bo tak wypada tylko naprawde ciężko jest się nie raz gdzieś wybrać, bo zazwyczaj nie ma czasu...)
|
|
|
|
|
No właśnie - jakoś tak się porobiło, że czasami nie mamy ochoty ani nikogo odwiedzać, ani być odwiedzanym. Dlaczego? Myślę, że jak się nie utrzymywało z kims relacji przez całych rok, to nie za bardzo się czujemy potem nawzajem w swoim towarzystwie. Przykre.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Być może winne temu są telewizory, komórki i komputery
|
|
|
|
|
Według mnie teraz święta są sztuczne, w znaczeniu, że wogule ich nie czuć, tylko ludzie wpadają w tym okresie w jakaś fobie i jadą to hiper super marketów kupować rzeczy które sprawią im radość w ciągu świąt a później nie będą im potrzebne .
Cofnąć się jakieś 5lat do tyłu to święta były całkiem inne, czuć było to napięcie między ludzi że się zbliżają przyjemne chwile, spotkanie z rodziną,ciepłe dni w domu przed telewizorem z Kevinem i Alexem w TV , itp ,itd. A teraz gdzie tam zakupy najważniejsze i żeby wypaść jak najlepiej przed rodziną i tyle . |
|
|
|
|
CYTAT Według mnie teraz święta są sztuczne, w znaczeniu, że wogule ich nie czuć, tylko ludzie wpadają w tym okresie w jakaś fobie i jadą to hiper super marketów kupować rzeczy które sprawią im radość w ciągu świąt a później nie będą im potrzebne . Cofnąć się jakieś 5lat do tyłu to święta były całkiem inne, czuć było to napięcie między ludzi że się zbliżają przyjemne chwile, spotkanie z rodziną,ciepłe dni w domu przed telewizorem z Kevinem i Alexem w TV , itp ,itd. A teraz gdzie tam zakupy najważniejsze i żeby wypaść jak najlepiej przed rodziną i tyle . Elizabeth - to jest jedna z przyczyn - mój siostrzeniec - 4 lata nie widzi świata poza bajkami i konsola - i gdzie go namowisz zeby poszedl wypatrywac gwiazdke lub spiewac kolędy ? Ale faceci jak widac widza to inaczej - bardziej z ekonomicznej strony |
|
|
|
|
CYTAT Nienawidzę świąt Nic dodać nic ująć! Dla mnie "święta" w takim wydaniu to wiocha na maksa i tyle |
|