Posty: 150
Dołączył: 8 Wrz 2010r. Skąd: Stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Pralinki z ajerkoniakiem i przepis na domowy likier jajeczny
Kawowe lub białe. W mlecznej lub białej czekoladzie. Polewa czekoladowa nie rozpływa się w temperaturze pokojowej co czyni te pralinki idealnym pomysłem na świąteczny prezent. Składniki, 20 - 25 sztuk: Białe pralinki z ajerkoniakiem: • 80 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego), własnego (przepis poniżej) lub gotowego, ewentualnie Advocaata • 200 g białej czekolady • 50 g masła Do obtoczenia: • 150 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka oliwy • lub 150 g białej czekolady + 1 łyżeczka oliwy • opcjonalnie wiórki kokosowe • malutkie papilotki Pralinki kawowe- do powyższych składników dodajemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej i opcjonalnie ziarenka kawy z czekolady do dekoracji Przygotowanie: Ajerkoniak wlać do rondelka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu aż będzie gorący i zacznie się gotować. Wówczas odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż cała się rozpuści, następnie dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać aż powstanie jednolita i gładka masa. Jeśli robimy pralinki kawowe, dodajemy sypką kawę do gorącego ajerkoniaku i mieszamy aż się rozpuści, później dodajemy czekoladę i masło jak powyżej. Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na około 2 godziny aż masa będzie w połowie zastygnięta, na tyle sztywna aby można ją było podzielić na części. Łyżeczką nabrać porcję masy i ułożyć ją na talerzu, wstawić z powrotem do lodówki. Gdy masa dodatkowo zastygnie, po około 2 godzinach, można uformować zgrabne kuleczki w dłoniach i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Obtoczenie: do czystego i suchego (to ważne!) rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i oliwę. Mieszać podgrzewając na malutkim ogniu aż czekolada się roztopi. Odstawić z ognia i obtoczyć kuleczki w masie czekoladowej, np. nadziewając pralinkę na widelczyk lub trzymając je w jednej dłoni, drugą nabierać łyżeczką masę czekoladową i polewać obtaczając pralinki. Układać na tacce. Wstawić do lodówki do szybkiego zastygnięcia. Gdy masa jest jeszcze miękka pralinki można udekorować wiórkami kokosowymi lub ziarenkami kawy. Po zastygnięciu pralinki zdjąć z tacki (może być potrzeba podważenia nożem), włożyć w malutkie papilotki, ułożyć w pudełeczku lub na talerzyku. Przechowywać w lodówce. Domowy likier jajeczny Ajerkoniak (720 ml): • 5 żółtek • 1 szklanka cukru pudru • 1 saszetka (16 g) cukru wanilinowego • 1 szklanka spirytusu • 1 puszka skondensowanego mleka zagęszczonego niesłodzonego (411 gram) - schłodzonego Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym w plastikowej misce na białą i puszystą masę (minimum 10 minut ucierania, początkowo na mniejszych obrotach, później na dużych). Ciągle miksując delikatnie i małym strumieniem wlewać schłodzone mleko skondensowane, na koniec powoli wlewać spirytus. Przelać do butelki i wstawić do lodówki do zagęszczenia na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej. |
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 22
Dołączył: 5 Lip 2007r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
www.mojewypieki.blox.pl - same pyszności. Poniżej kilka wybranych przykładów, niektóre w sam raz na święta.
http://mojew(...)lfy.html http://mojew(...)nki.html http://mojew(...)rki.html http://mojew(...)dki.html http://mojew(...)owe.html http://mojew(...)zmy.html http://mojew(...)owy.html (masa z batoników Milky Way) Duża część przepisów już wypróbowana . |
|
Posty: 110
Dołączył: 16 Lip 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
pseudoona
Nie sądzisz że ten przepis jest lepszy? A przynajmniej prawdziwszy? http://www.kwestiasmaku.com/desery/trufle/pralinki_z_ajerkoniakiem/przepis.html Może zmień login? Na coś z Rossiniego na przykład? |
|
Posty: 150
Dołączył: 8 Wrz 2010r. Skąd: Stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT pseudoona Nie sądzisz że ten przepis jest lepszy? A przynajmniej prawdziwszy? http://www.kwestiasmaku.com/desery/trufle/pralinki_z_ajerkoniakiem/przepis.html Może zmień login? Na coś z Rossiniego na przykład? A co jest złego w podaniu przepisu? Wykonałam wszystko zgodnie z tym przepisem i wyszły znakomite pralinki!! Twoja babcia majaca zeszyt z przepisami pochodzącymi od jakiejś osoby ma podpisane od kogo był pomysł...przepis to przepis...a ten nie jest autorskim wykonaniem od podstaw...a jedynie powieleniem i napisaniem po swojemu (kwestiasmaku) |
|
Posty: 110
Dołączył: 16 Lip 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT A co jest złego w podaniu przepisu? Cudzego przepisu - dodaj. Wiem, ale nie powiem. Twój przepis ma się do tamtego jak Zaporożec do Mercedesa. Niby jeden i drugi ma cztery koła. Jak coś cytuję słowo w słowo podaję źrodło. Poza tym leniem jestem i łatwiej jest mi wkleić linka, zamiast misternie kopiować czyjąś pracę. |
|
Posty: 715
Dołączył: 13 Cze 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
A przepisu na jakiś fajny chlebek nie macie? ;-)
Boże, daj mi cierpliwość, bo jak dasz siłę to ich rozp*erdolę!! |
|
Posty: 110
Dołączył: 16 Lip 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Spróbuj może tak
http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html Albo - zerknij: http://chlebdomowejroboty.blox.pl/html |
|