NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »
Nowy Temat Odpowiedz
Przepisy kulinarne,
Posty: 150
Dołączył: 8 Wrz 2010r.
Skąd: Stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 19 Gru 2011r. 12:28  
Cytuj
Pralinki z ajerkoniakiem i przepis na domowy likier jajecznyair kiss

Kawowe lub białe. W mlecznej lub białej czekoladzie.


Polewa czekoladowa nie rozpływa się w temperaturze pokojowej co czyni te pralinki idealnym pomysłem na świąteczny prezent.

Składniki, 20 - 25 sztuk:
Białe pralinki z ajerkoniakiem:

• 80 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego), własnego (przepis poniżej) lub gotowego, ewentualnie Advocaata
• 200 g białej czekolady
• 50 g masła

Do obtoczenia:
• 150 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
• lub 150 g białej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
• opcjonalnie wiórki kokosowe
• malutkie papilotki



Pralinki kawowe- do powyższych składników dodajemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej i opcjonalnie ziarenka kawy z czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Ajerkoniak wlać do rondelka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu aż będzie gorący i zacznie się gotować. Wówczas odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż cała się rozpuści, następnie dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać aż powstanie jednolita i gładka masa. Jeśli robimy pralinki kawowe, dodajemy sypką kawę do gorącego ajerkoniaku i mieszamy aż się rozpuści, później dodajemy czekoladę i masło jak powyżej.
Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na około 2 godziny aż masa będzie w połowie zastygnięta, na tyle sztywna aby można ją było podzielić na części. Łyżeczką nabrać porcję masy i ułożyć ją na talerzu, wstawić z powrotem do lodówki.
Gdy masa dodatkowo zastygnie, po około 2 godzinach, można uformować zgrabne kuleczki w dłoniach i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Obtoczenie: do czystego i suchego (to ważne!) rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i oliwę. Mieszać podgrzewając na malutkim ogniu aż czekolada się roztopi. Odstawić z ognia i obtoczyć kuleczki w masie czekoladowej, np. nadziewając pralinkę na widelczyk lub trzymając je w jednej dłoni, drugą nabierać łyżeczką masę czekoladową i polewać obtaczając pralinki. Układać na tacce.
Wstawić do lodówki do szybkiego zastygnięcia. Gdy masa jest jeszcze miękka pralinki można udekorować wiórkami kokosowymi lub ziarenkami kawy. Po zastygnięciu pralinki zdjąć z tacki (może być potrzeba podważenia nożem), włożyć w malutkie papilotki, ułożyć w pudełeczku lub na talerzyku. Przechowywać w lodówce.

Domowy likier jajeczny Ajerkoniak (720 ml):jezyk
• 5 żółtek
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 saszetka (16 g) cukru wanilinowego
• 1 szklanka spirytusu
• 1 puszka skondensowanego mleka zagęszczonego niesłodzonego (411 gram) - schłodzonego

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym w plastikowej misce na białą i puszystą masę (minimum 10 minut ucierania, początkowo na mniejszych obrotach, później na dużych). Ciągle miksując delikatnie i małym strumieniem wlewać schłodzone mleko skondensowane, na koniec powoli wlewać spirytus. Przelać do butelki i wstawić do lodówki do zagęszczenia na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 19 Gru 2011r. 12:28  
Cytuj

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 22
Dołączył: 5 Lip 2007r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 19 Gru 2011r. 13:07  
Cytuj
www.mojewypieki.blox.pl - same pyszności. Poniżej kilka wybranych przykładów, niektóre w sam raz na święta.


http://mojew(...)lfy.html
http://mojew(...)nki.html
http://mojew(...)rki.html
http://mojew(...)dki.html
http://mojew(...)owe.html
http://mojew(...)zmy.html
http://mojew(...)owy.html (masa z batoników Milky Way)


Duża część przepisów już wypróbowana umiech.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 110
Dołączył: 16 Lip 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 19 Gru 2011r. 18:08  
Cytuj
pseudoona

Nie sądzisz że ten przepis jest lepszy?
A przynajmniej prawdziwszy?

http://www.kwestiasmaku.com/desery/trufle/pralinki_z_ajerkoniakiem/przepis.html

Może zmień login?

Na coś z Rossiniego na przykład?

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 150
Dołączył: 8 Wrz 2010r.
Skąd: Stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 19 Gru 2011r. 18:38  
Cytuj
CYTAT
pseudoona

Nie sądzisz że ten przepis jest lepszy?
A przynajmniej prawdziwszy?

http://www.kwestiasmaku.com/desery/trufle/pralinki_z_ajerkoniakiem/przepis.html

Może zmień login?

Na coś z Rossiniego na przykład?




A co jest złego w podaniu przepisu? Wykonałam wszystko zgodnie z tym przepisem i wyszły znakomite pralinki!! Twoja babcia majaca zeszyt z przepisami pochodzącymi od jakiejś osoby ma podpisane od kogo był pomysł...przepis to przepis...a ten nie jest autorskim wykonaniem od podstaw...a jedynie powieleniem i napisaniem po swojemu (kwestiasmaku)

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 110
Dołączył: 16 Lip 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 19 Gru 2011r. 19:18  
Cytuj
CYTAT
A co jest złego w podaniu przepisu?



Cudzego przepisu - dodaj.


Wiem, ale nie powiem.

Twój przepis ma się do tamtego jak Zaporożec do Mercedesa.
Niby jeden i drugi ma cztery koła.

Jak coś cytuję słowo w słowo podaję źrodło.

Poza tym leniem jestem i łatwiej jest mi wkleić linka, zamiast misternie kopiować czyjąś pracę.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 715
Dołączył: 13 Cze 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 19 Gru 2011r. 19:39  
Cytuj
A przepisu na jakiś fajny chlebek nie macie? ;-)

Boże, daj mi cierpliwość, bo jak dasz siłę to ich rozp*erdolę!!
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 110
Dołączył: 16 Lip 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 19 Gru 2011r. 19:58  
Cytuj

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »