NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »
laptop,
ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 16:31  
Witam jakie polecacie laptopy do uzytku domowego w granicach 1800-2100zł.Jakiej firmy,jaki procesor byłby dobry i niezawodny?
Z góry dziekuje za opinie i sugestie.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 16:31  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 16:36  
Ja polecam HP wg mnie to niezawodne laptopy.
Mam HP G60-44DX ponad 2 lata i elegancko śmiga (trochę lubi się grzać przy czym głośniej pracuje wentylator) ale mi to nie przeszkadza.
Procesor AMD Turion Dual-Core RM-75 2.20GHz
Pamięć RAM 3GB
Dysk 300GB
Kupiłem go w stanach co prawda ale w Polsce też duży wybór HP umiech

:)
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 16:36  
CYTAT
jaki procesor byłby dobry i niezawodny?

Takich jeszcze nie wynaleziono.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 17:50  
Kolego polecam Ci wszystko co jest robione poza Unią Europejską bądź nie na jej rynek (nie biorę pod uwagę ChRL i innych odjazdów). Jak masz znajomego w USA, kupuj w stnach. Dobre są także produkowane w Japonii. Ja w swoim życiu zdarłem już kilka lapków, każdy śmigał do końca okresu gwarancji a później leciał na śmietnik bo koszta naprawy przekraczały wartość.
Osobiście polecam Della. Miałem przyjemność pracować na tym "czołgu" i pomimo że miał kilka latek, śmigał bez problemu. Nie wieszał się, bateria także trzymała ponad godzinę.
Z tego co słyszałem to lapki robione na UE mają luty bezołowiowe i dlatego tak szybko je szlag trafia. Zresztą jak wszystko w dzisiejszych czasach. "Spisek Żarówkowy" doskonale to wyjaśnia.
Weź także pod uwagę do czego ma Ci służyć lapek. Do zabawy czy do pracy? Jeśli to drugie, to zrezygnuj z niepotrzebnego badziewia które wpychają producenci, a które pieprzy się w pierwszej kolejności, i kup coś prostego mającego z 4GB ramu i pojemny dysk. Reszta niepotrzebna. I nie kupuj w Media Markcie czy Media Expercie, bo tam to można czajnik czy żelazko kupić a nie sprzęt za kilkanaście stówek który ma pracować codziennie przez przynajmniej okres gwarancji.

Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 17:59  
Asus - kiedyś nie byłem przekonany do tej marki, ale teraz - mogę spokojnie polecić.

Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 18:11  
Również planuję kupno notebooka, na razie jednak wstrzymam się do połowy roku by jeszcze troche zaoszczędzić. Planuje zakupić ACER 8942 ma służyć zarówno do pracy jak i rozrywki (na studia). Jego cena powoli spada, widziałem już za 3100zł. Kolega wcześniej kupił podobny w którymś sklepie internetowym i przywieźli mu do sklepu przy torach na Hali Targowej, gdzie mógł sprzęt sprawdzić, podbić gwarancje i zapłacić.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 19:55  
polecam sklep X-komp (wujek google podpowie Tobie adres ich sklepu internetowego) mi proponowali asusa z procesorem i5 drugiej generacji, 700GB dysku i wejściem USB 3.0- razem z systemem Windows7 64bit kosztował 2599, bez Windowsa 2399. W cenie która Ciebie interesuje również coś ciekawego powinni doradzić, ale ja osobiście polecałbym zastanowić się, czy faktycznie potrzebujesz laptopa- komp. stacjonarny kupisz z lepszymi parametrami i większym monitorem ;)

http://www.kosmetykfm.pl/ - pomoc w doborze odpowiednich dla Ciebie zapachów- dystrybutor FM GROUP ;)
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 20:01  
Ja mam DELLa INSPIRON 1505 kupionego w USA na początku 2007r. - od 5 lat! śmiga a raczej tyra do tej pory bez jakichkolwiek najdrobniejszych nawet problemów.
Tylko bateria (ta sama od nowości) już wymaga wymiany bo trzyma około 1/2 godz.

Następny myślę też będzie DELL zza wody.

"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin
Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 20:17  
Ja spokojnie polecam TOSHIBE ...

może taka ??

Toshiba Satellite L770-119 i5 4GB 500GB WIN7 64BIT

17" - cena 2 300 zł ale czasami warto dorzucić te dwie setki a laptop pośmiga lata lub wyczaić jakąś tańszą opcję

"Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany"
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 20:21  
Jak dla mnie to wybor jest tylko pomiedzy Dellem a Lenovo . Choc w podanek przez Ciebie kwocie bedzie ciezko cos fajnego kupic w stalowej..szukaj po necie lepiej .

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 20:22  
Ja mam kolejną TOSHIBĘ Satellite L650D i następnym razem na pewno kupię toshibę jezyk

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 20:22  
CYTAT
cena 2 300 zł ale czasami warto dorzucić te dwie setki a laptop pośmiga lata lub wyczaić jakąś tańszą opcję

Racja, jakość musi kosztować.
Może dlatego mój DELL tyra od 5 lat be zająknięcia bo nie był najtańszy ale i tak dałem za niego jakieś 30% mniej niż kosztował w Polsce.
Wówczas DELL jeszcze nie był aż tak popularny jak dziś a ja zaoszczęd

"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 20:26  
Ja jak Chciałem kupić to najpierw tak 1500-1800 zł ale po długich poszukiwaniach dołożyłem i dałem 3 tyś i teraz nie żałujeumiech jak kupić to raz a dobrze i nie żałować.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 20:28  
kurde...c.d.
ja zaoszczędziłem w stosunku do odpowiednika (mojego modelu DELLa nie było wtedy w Polsce) z polskiego rynku około 1000zł.
Dałem 3300 a u nas ponad 4.

Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 20:29  
Ja też mam "już" drugą Toshibe (A100) a teraz A300 (2 lata minęły) ta pierwsza śmiga do tej pory a (poszła na prezent) teraz mniej niż i5 w każdej marce nie masz co patrzeć ... i7 są ciut drogie ...

No chyba że jak pisze kosmal3006 ...masz kogoś za wodą może nadal są jeszcze przeceny więc trafią Ci fajny model za 50%

ps.Dysk i pamieć można za grosze zmienić w późniejszym czasie ... gdyby okazały się za małe

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 20:38  
Osobiście odradzam Asusa, mój x56, kupiony jeszcze w karenie ponad 3 lata temu za ponad 2 i pół klocka nadaje się na złom. zresztą od pierwszego dnia coś mi nie pasił. szybko się grzeje, coś w nim zgrzyta, ekran lata na lewo i prawo. siadł touchpad, były problemy z muzyk i jeszcze szereg innych dupereli typu kamerka, klawiatura itd itd. Fakt, nie oszczędzam go, jest włączony po 18h/dobę, ale kupując go za taką kasę 3 lata temu oczekiwałem więcej.
Dodam tylko że moja ex kupiła sobie wtedy toschibę czy siemensa, zresztą też w karenie, i chyba do dziś jej śmiga bez większych zastrzeżeń.

Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 21:43  
dla tych co maja jakąkolwiek wiedzę komputerową polecam lekturę danych technicznych sprzętu. W większości przypadków czy to acer czy toshiba różnią się tylko matrycą a teksty o tym że wszystko się psuje czy nie ma się do sprawy tak jak plotki na plotku albo pseudoreklama na tym forum. Bo akurat nie istniejące kareny przeszłe na komputronika maja nadwyżki w sprzęcie a wy to łykacie jak stonka.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 22:19  
Dla mnie najlepszą firmą laptopów jest TOSHIBA. Posiadam w domu dwa laptopy tej firmy i działają bez zastrzeżeń.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2012r. 22:28  
Ja powiem tak, każdego jednego można zajechać więc trzeba laptopa szanować to będzie działać dłużej. Podkładka chłodząca jako pierwsze primo, procek Intela jakiś i3,i5,i7. Toshiba dobrze radzi sobie z tym aby podzespoły miały odpowiednią temperaturę.

Najbardziej zabójcze jest położyć sobie laptopa na kolana zatykając wentylację i włączyć wymagającą aplikacje (np.grę)
Znam kilka pań które w ten sposób grały w simsy a potem zdziwienie że sprzęt wyciągnął nogi.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Sty 2012r. 08:54  
Co do hp niestety nie zgodze sie, teraz hp juz nie sa takie dobre, maja slabe chlodzenie co przyczynia sie do przegrzewania ukladu graficznego oraz procesora, co z kolei powoduje ich uszkodzenie i dosc kosztowne naprawy. Polecam laptopy firmy asus, dell maja dobre chlodzenie i maja dobre parametry w stosunku do ceny. co do procesorow to w dzisiejszych czasach i3 ("nieudana wersja i5") lub i5, bo np pentium w dualu to juz ciezko w laptopie znalezc a jak nawet znajdziesz to reszta parametrow odbiega od rzeczywistosci, do 2100 to polecam cos na i3 bedziesz zadowolony.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Sty 2012r. 09:45  
Ja uważam że firma to jedno a drugie to seria czy linia lapków. Każda firma nawet ta najlepsza potrafi spalić miejsce jednym nieudanym modelem no i przy tym traci klientów mimo ze reszta jest bliska ideału.Za około 2000 tyś jest naprawdę w czym wybierać tylko trzeba bardziej sprecyzować parametry.Mógłbyś napisać co chcesz dokładniej robić na nim np. filmy internet czy mniej wymagające gry, jaką przekątna matrycy chciałbyś mieć,czy zależy Ci na mobilności mimo tego ze do użytku domowego.Takie mniej znaczne parametry zawężają wybór no i jest wtedy łatwiej wybrać

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Sty 2012r. 11:26  
Dziękuje za opinie i sugestie. Teraz drugie zapytanie mianowicie Intel core czy AMD?

Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 3 Sty 2012r. 13:36  
Tylko Intel cool

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Sty 2012r. 14:40  
Co sądzicie o takim procesorze Intel ® Core ™ i3-370M??

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »