|
|
|
Nie jestem pracodawcą i jak zarabiałem 1200 to zmieniłem pracę niestey życie jest okrutne i wolałbym zarobić 1200zł u uczciwego pracodawcy, który mnie traktuje jak człowieka, wypłaca na czas nie znęca się niż zarobić 2-4tyś i dać z siebie zrobić najgorsze zwierzę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
To jest podle no ale neistety, teraz przedsiebiorcy maja dobra bron by nie podnosic plac. "Kryzys panuje i jak Ci sie nie podoba to sie zwolnil 10ciu czeka na Twoje miejsce" Magiczne zdanie ktore uspakaja tlumy. Niestety wiem z doswiadczenia. W roku 2011 byly kilkukrotnie podwyzki oplat za czynsz, media itd a podwyzek plac nie bylo. |
|
|
|
|
CYTAT No więc jeżeli Wy zarabiacie po 10 tysiaków miesięcznie, to dajcie zarobić swoim pracownikom po 2- 2,5 tys. a nie marne 1,3...bo to jest podłe.... Przestań pleść bzdury... Każdy i wszędzie tak jest, stara się płacić jak najmniej. Dlaczego kierowcy "TIRów" nie zarabiają 1300? tylko 3-4 a nawet i czasami 5000 PLN się zdarza. No dlaczego? jak żeś taki mądry to odpowiedz. Przecież pracodawca powinien im płacić jak najmniej, czyżby taka rozrzutność? "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
ktosik dobrze napisał, dziś też trzeba mieć dobre chody żeby robić w swoim wyuczonym fachu dodam odrazu że bronię tych uczciwych pracodawców.
|
|
|
|
|
CYTAT Każdy i wszędzie tak jest, stara się płacić jak najmniej. Dlaczego kierowcy "TIRów" nie zarabiają 1300? tylko 3-4 a nawet i czasami 5000 PLN się zdarza. No dlaczego? jak żeś taki mądry to odpowiedz. Przecież pracodawca powinien im płacić jak najmniej, czyżby taka rozrzutność? Dobry przykład ! A taki kopik myśli, że za szlifowanie w atsie mu 5 tys dadzą Niedługo zastąpią ich roboty i nie będą narzekać, że 1300 dostają. |
|
|
|
|
CYTAT W roku 2011 byly kilkukrotnie podwyzki oplat za czynsz, media itd a podwyzek plac nie bylo. A myślisz, ze pracodawców one nie dotyczą? Przecież to nie pracodawca podnosi podatki i ceny wszystkich dóbr. Na pracodawcę też działa silna presja a nawet kilka 1. presja na podniesienie wypłaty - groźba odejścia pracownika 2. presja ze strony konkurencji, która zrobi to i tamto taniej 3. presja wzrostu cen paliw, energii i surowców, których też nie może tak sobie odbić na podniesieniu ceny bo patrz pkt. 1 i 2. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
Ja wiem ze i podwyzka czynszu dotyczy pracodawcy. Ale tylko pokazuje jak jest. Ze media iga w gore a placa nic. |
|
|
|
|
Czasami można rozpocząć własny biznes bez dużego wkładu , liczy się co człowiek potrafi i czy jest zdeterminowany do jeszcze cięższej pracy . Są branże w których jest duża rotacja pracowników i tam pracodawca nie musi przejmować się ich losem. Są jednak i takie w których pracownik świadczy o sile przedsiębiorstwa i aby wszystko było "tip top" pracodawca musi należycie zmotywować ludzi do wysiłku. Najlepiej jeżeli pasja daje prace i godziwe zarobki - jedyna wadą jest nienormowany czas pracy .
|
|
|
|
|
CYTAT Ja wiem ze i podwyzka czynszu dotyczy pracodawcy. Ale tylko pokazuje jak jest. Ze media iga w gore a placa nic. To fakt, ale największe "marże" bez kiwnięcia palcem ma państwo. Już pisałem, że w pełni legalnie pracujący pracownik dostając 2000 "odbiera" pracodawcy 4000, oczywiście nie on sam bezpośrednio. Dlatego wielu pracowników samemu chętnie woli zarobić więcej na czarno niż głodować legalnie. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
Niestety to jest prawda. Najwiecej kasy z pracownika pracodawca oddaje na haracze dla panstwa. A ze nasz rzad dba o nas to podnosi koszty utrzymania pracownika. Sprzyjac to bedzie wg mnie zwolnieniom i zatrudnianiu ludzi na czarno, a wtedy to juz wogole nie bedzie mowy o jakichkolwiek prawach. |
|
|
|
|
CYTAT Czasami można rozpocząć własny biznes bez dużego wkładu , liczy się co człowiek potrafi i czy jest zdeterminowany do jeszcze cięższej pracy . Są branże w których jest duża rotacja pracowników i tam pracodawca nie musi przejmować się ich losem. Są jednak i takie w których pracownik świadczy o sile przedsiębiorstwa i aby wszystko było \"tip top\" pracodawca musi należycie zmotywować ludzi do wysiłku. Najlepiej jeżeli pasja daje prace i godziwe zarobki - jedyna wadą jest nienormowany czas pracy . Chyba pierwszy raz się z Tobą zgadzam. Dlatego otwarcie biznesu i zarabiane wiekszych pieniedzy jest kosztem czegoś innego. Życie ma się jedno. Jedni chcą się poświęcić dla pracy i pieniędzy, inni chcą przepracować 8 godzin i korzystać z życia. Każdy ma wybór. Faktem jest to ze najnizsze płace w naszym kraju nie dają szansy na samodzielne utrzymanie. |
|
|
|
|
A gdzie tak jest. W którym Państwie tak jest że dając pracownikowi 2000zł, ponosi pracodawca 4000zł... Bo ktos tu chyba przesadza grubo!!!
|
|
|
|
|
Nie wiem czy strona wykop.pl jest wiarygodnym portalem ale znalazlem tam ciekawy artykul na temat polskich zarobkow. CYTAT Mimo cięć, Grecy zarabają dużo więcej niż Polacy Jeżeli chodzi o wysokość wypłacanych pensji, Polska to wciąż europejska prowincja. Przeganiają nas nie tylko Niemcy, Duńczycy, Francuzi czy Austriacy, ale nawet Portugalczycy oraz "biedni" Grecy. Chociaż ten ostatni kraj spustoszył kryzys i - jak mówią tamtejsi związkowcy - "płace są głodowe", to i tak zarabia się dużo więcej niż w naszym kraju. Ekonomiści pocieszają, że dziś i tak jest o niebo lepiej niż jeszcze w 1995 roku, gdy PKB na głowę mieszkańca Polski po uwzględnieniu parytetu siły nabywczej, czyli różnicy w cenach, stanowił 43 proc. średniej unijnej. W 2010 roku ten wskaźnik osiągnął imponujące 63 proc., a więc jest szansa, że dogonimy europejskie płace za jakieś... 30 lat. Jak podaje "Gazeta Wyborcza", z danych Eurostatu wynika, że w zeszłym roku pensja na rękę w Polsce to niewiele ponad 450 euro. Dla porównania - w Grecji 935 euro, a we Włoszech - ponad 1500 euro. Oczywiście przeliczając te sumy należy wziąć pod uwagę wysokość cen w poszczególnych państwach, ale nawet po uwzględnieniu tego czynnika okaże się, że zarabiamy grosze. Zrodlo: http://www.wykop(...)t-grecy/ |
|
|
|
|
CYTAT A gdzie tak jest. W którym Państwie tak jest że dając pracownikowi 2000zł, ponosi pracodawca 4000zł... Bo ktos tu chyba przesadza grubo!!! Ty chyba jeszcze nie masz dowodu osobistego Z jakiego kraju ty piszesz? Mam na myśli w pełni legalną pracę na etacie w III czy nawet i IV RP. Nie będę się rozdrabniał na złotówki ale nie myśl że pensja pracownika brutto to są wszystkie koszty jakie za niego ponosi pracodawca. Nie tylko z twojego brutta (o ile pracujesz a wygląda na to, ze nie) są odprowadzane wszystkie ZUSy i srusy. Pamietaj, że taka np. składka rentowa jest potrącana z pensji tak pracownika jak i po stronie pracodawcy. I z pewnością część forumowiczów się tu wypowiadających się ze mną zgodzi. Jakbyśmy zadłużyli Polskę aż tak jak to ma Grecja to i zarobki nasze przeskoczyłyby ichniejsze. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
Nie każdy pracodawca jest Hieną.
Niestety system polityczny i gospodarczy sprzyja tym GADOM (wielu postkomunistycznych pachołków, którzy od znajomości do znajomości mogą się w tym kraju rozwijać, w przeciwieństwie do zwykłego obywatela) Ich pewność siebie i zadufanie sprawia, że traktują ludzi jak zwierzęta, znam wiele przykładów, tylko pała i zimna woda i po ryju. Gdybyśmy żyli w wolnym społeczeństwie gdzie panuje wolny rynek i wolna konkurencja, taki pracodawca nie miałby na chleb, bo większość pracowników pracowała by u konkurencji albo dawno założyła by własne małe biznesy. Niestety w Polsce dzięki politykom, jest system zwany socjalizmem, gdzie wolny rynek jest sterowany odgórnie (nie wszędzie) a podatki są tak wysokie, że ciężko jest o własny biznes a tym samym o dobrą zdrową konkurencję. Dlatego na pohybel tym komunistycznym świnopasom, którzy za jakiś czas będą błagać o pracownika (wyż już mija zaczyna się niż demograficzny) Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
@Tommi
Wykop nie jest zbytnio wiarygodny jeśli chodzi o gospodarkę, ten portal to siedlisko fanów Korwina Mikke, średnia wieku 16 lat ;] Porównywanie zarobków na czysto nie za bardzo ma sens jeśli pomija się koszta życia. Około 1/3 kosztów utrzymania pracownika idzie na ubezpieczenie i "zusy-srusy", nie przesadzajcie z tym 50%. @Kosmal CYTAT Jakbyśmy zadłużyli Polskę aż tak jak to ma Grecja to i zarobki nasze przeskoczyłyby ichniejsze. 100% racji. Przepis na kredyt metodą "na Greka": 1. Zaciągnij kredyt którego spłata przerasta Twoje zarobki 2. Kiedy bank każe spłacać obrzucaj go kamieniami i podpal parę samochodów *Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów* /Stanisław Lem |
|
|
|
|
Nie znam tego portalu dlatego na wstepie napisalem ze nie wiem jak z wiarygodnoscia. Ale sam po sobie mam porownanie jak jest w PL ktora kryzys ominal szerokim lukiem a jak jest w irl ktora byla na skraju bankructwa. Tam jednak zarobki zapewniaja godniejsze zycie niz w PL. No i jest tez roznica w rzadzie. Wg naszego rzadu wszystko jest ok chociaz ze nie ma rewelacji. W irl lekko zaczelo sie psuc rzad "wstal" powiedzial dalismy ciala i sie rozwiazal. U nas to raczej jest nierealne bo ani donek ani jarek nie beda chcieli oddac stolka. |
|
|
|
|
Echodna, dawno Cię nie widziałem.
Wracając do tematu, jeśli ktoś jest zainteresowany to niech poczyta o mieście, które dziś jest już ruiną a kiedyś było symbolem sukcesu amerykańskiej motoryzacji - Detroit. A kto doprowadził miasto do tej ruiny - ZWIĄZKI ZAWODOWE!!! W takim przerzucanym z rąk do rąk Chryslerze ta czerwona zaraza ma prawie 50% udziałów i dzięki temu Chrysler od dawna nie może samodzielnie funkcjonować. Mercedes już się na nim sparzył i olał to teraz Fiat próbuje swoich sił z jakim efektem - zobaczymy. GM, FORD, CHRYSLER i firmy wchodzące w skład tych koncernów (niektóre już definitywnie zlikwidowane) oddały w USA ponad 1/3 rynku samochodów Japończykom i Koreańczykom bo u nich związkowcy nie dyktują polityki firmy jej właścicielowi. Dlatego od x lat w I trójce najlepiej sprzedających się w USA samochodów znajdują się z pewnymi zmianami na miejsca Honda Acorrd, Toyota Camry i jakiś Chevrolet Malibu czy coś jego pokroju. Związki już nie jeden zakład doprowadziły do ruiny. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
A Ci wciąż swoje... Ja mówię o sprawiedliwosci społecznej... a wy mi tu o przedsiebiorcach co to nie mają... " na chleb- i muszą liczyc każdą złotówkę, o rodzinach wielodzietnych-co do garnka nie maja co włozyć..."
|
|
|
|
|
A co to niby ma znaczyć ta "sprawiedliwość społeczna"?
Z tego co wiem sprawiedliwość jest jedna. Terminy oznaczające w normalnych krajach jakiś stan czy pojęcia były jednoznaczne a w krajach socjalistycznych były wzbogacone o przymiotnik socjalistyczne i oznaczały w praktyce coś całkiem innego. Jeśli sprawiedliwość coś znaczy to sprawiedliwość społeczna jest jej zaprzeczeniem. Wg Roberta Gwiazdowskiego: Chłop pańszczyźniany pracował więc dla pana feudalnego na początku XVI wieku 52 dni w roku, a później 104 dni. I to był feudalny wyzysk. My na początku XXI wieku pracujemy dla Najjaśniejszej Rzeczypospolitej 164 dni. I to jest sprawiedliwość społeczna. Na tą chwile kończę wypowiedzi bo mam lepsze zajęcie. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
Co do sytuacji w Detroit i GM to zaczelo sie od miasta Flint. Jest o tym dokument Michaela Moora, pochodzacego z tego miasta pt. Roger i ja. Pokazuje jak Zarzad GM obszedl sie z ludzmi pracujacymi w fabrykach GM we Flint. |
|
|
|
|
CYTAT A Ci wciąż swoje... Ja mówię o sprawiedliwosci społecznej... Jakiej sprawiedliwości ? Chcesz szlifując w ATSie w pyle i brudzie zarabiac tyle, co właściciel marketu ? Z czym Ty się chcesz człowieku równać ... |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT A Ci wciąż swoje... Ja mówię o sprawiedliwosci społecznej... Jakiej sprawiedliwości ? Chcesz szlifując w ATSie w pyle i brudzie zarabiac tyle, co właściciel marketu ? Z czym Ty się chcesz człowieku równać ... Mówię o przyzwoitości...o ile wiesz co to znaczy? |
|
|
|
|
A ja mówię o wolnym rynku i zasadach dżungli - podstawowych prawach natury.
|
|
|
|
|
A co znaczy pracownik w Polsce, a co znaczy za granicą? Za granicą jesli jestę dobrym pracownikiem to z Szefem jestes na Ty, rozmawiacie jak ma sie bardziej rozwijac firma itd. A w Polsce, pracownik jest traktowany jak intruz, jak cos co powinno sie zwalczać... taka jest prawda!!!
|
|