|
|
|
Był u was ksiądz? Przeciętna rodzina daje 50 zł. To na wieżowiec w którym jest około 140 mieszkań daje nam to 7000 zł nie opodatkowanej gotówki. Jestem ciekaw gdzie w Piśmie Świętym pisze aby to wierni dawali księdzu a oni to trwonili jak chcą
|
|
|
|
|
|
|
|
~~ gol | |
|
|
to prawda
|
|
|
~~Kaśka | |
|
|
To po co dajecie?
|
|
|
|
|
|
Jak nie dasz to przekonasz się później jakie są problemy, żeby załatwić coś w kościele. Ślub, pogrzeb, chrzciny itp
|
|
Dołączył: 22 Lip 2008r. Skąd: Kraków, Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jak zapłacisz, to klecha załatwi bez problemu wszystko w Kościele. Np mszę w intencji oskarżanego o gwałt byłego prezydenta Olsztyna lub mszę w intencji Jaruzelskiego...
CYTAT Jak nie dasz to przekonasz się później jakie są problemy, żeby załatwić coś w kościele. Ślub, pogrzeb, chrzciny itp
|
|
|
|
|
I jak myślicie gdyby do tego księdza przyszedł człowiek głodny umierający-ilu z nich zatrzasnęło by drzwi a ilu pomogło? bo mi się wydaje że niewielu!
|
|
~~katolick | |
|
|
CYTAT Jak nie dasz to przekonasz się później jakie są problemy, żeby załatwić coś w kościele. Ślub, pogrzeb, chrzciny itp a ja nic nie daję i jakoś z ww. sprawami nie miałem najmniejszych problemów od dawna zresztą już nawet i księża apelują żeby chodzącym po kolędzie nie dawać pieniędzy, tylko np. przelewem czy na plebanii przekazać. |
|
|
|
|
|
Hehehe przelewem to już jest parodia z tymi kościołami Jeszcze trochę to ludzie po kolędzie będą im tankować auta ... -)
|
|
|
|
|
Jak i nie ma w kościele Rzymskokatolickim tego im więcej dasz tym bardziej będziesz zbawiony, co wydaje mi się wmawiają nam księża może nie bezpośrednio ale do tego zmierza dzisiejsza nauka kościoła
|
|
~~Hauuuuuu | |
|
|
Znaleźli się znawcy od dyżurnego szczekania i ujadania. Litość bierze.
|
|
|
~~lol:) | |
|
|
idz do kosciola, daj na tace a ci nerwy przejda
|
|
|
|
|
|
Jaka wiara, taka ofiara .....tłumaczył mi jeden ksiądz.)))
|
|
~~lol:) | |
|
|
Bierzemy przyklad z innych ludzi. Jak ktos cos zrobi to dlaczego "ja" mam tego nie zrobic? I tak sru az do konca. Niestety wiekszosc musi patrzec na innych, smutna rzeczywistosc.
|
|
|
~~to pisałem Ja | |
|
|
nikt wam nie karze dawać, morda w kubeł
|
|
|
~~~ja | |
|
|
Ja powiem tak na tace nie daje a jak już ksiądz przychodzi do mnie to mu dam te symboliczne 50 zł na potrzeby kościaoła.Jak kasa idzien na kościól to niech bedzie ale jak ją trwonią na lewo i na prawo to sorry.......
|
|
|
Dołączył: 28 Sie 2007r. Skąd: z miasta rowerów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Call nie śmiej się w Niemczech np. jest coś takiego, że co roku dostajesz przekaz na Kościół, bez kwoty oczywiście, i wpłacasz ile chcesz albo i nie Twoja wola. ale nikt ci nie puka na siłę do domu po kopertę rok w rok.
Errare humanum est. |
|
|
|
|
CYTAT Call nie śmiej się w Niemczech np. jest coś takiego, że co roku dostajesz przekaz na Kościół, bez kwoty oczywiście, i wpłacasz ile chcesz albo i nie Twoja wola. ale nikt ci nie puka na siłę do domu po kopertę rok w rok. Ten pomysł jest ciekawy ale u nas się nie sprawdzi bo kto mając sterte rachunków do zapłaty jeszcze wpłaci na kościół |
|
|
|
|
ale u Nas puka co dwa lata ; pp
wieś się bawi \' : ) |
|
~~hate eternal | |
|
|
zaraz zaraz, z tego co ja wiem, to w szkoplandii czesc Twojego podatku idzie na kosciol, do ktorego nalezysz.
Napisz cos wiecej o tym przekazie, bo mi sie wydaje, ze to jakas forma darowizny. |
|
|
~~//ksionc// | |
|
|
przychodzi do koscioła chłopak z dziewczyną zamówić msze ślubną!!!
chłopak pyta księdza ile sie nalezy???????? ksiadz do niego: -wyceń urodę swojej przyszłej żony! chłopak wyjął 200 zł.... ksiądz popatrzył na niego,potem na dziewczyne.... i wydał mu 100 zł!!! |
|
|
|
|
|
Jest podatek wyznaniowy. Trzeba zadeklarować na jaki kościół/wyznanie. Można również nie płacić wcale. Ostatnio była taka jazda, że jakiś biskup powiedział, że ci którzy nie płacą, nie będą wpuszczani do kościołów np. w święta
Dopytam na skypie o szczegóły i napiszę. |
|
|
|
|
Dopytaj, dopytaj bo chyba piszesz o Austrii, tam coś takiego funkcjonuje. Ja nigdy w deklaracji podatkowej ani w niczym innym nie musiałem deklarować wyznania po to żeby jakiś podatek był ściągany. Projekt ustawy był, ale chyba to nie przeszło.
|
|
~~hate eternal | |
|
|
echelon, w Niemczech tez jest podatek koscielny. Ci co siedzieli za Odra i go nie placili zostali wykluczeni z kk Ja chce to samo w Polsce!! Ale sie czarni nigdy na to nie zgodza, bo wyjdzie ze trzodki jest 30 a nie 99,9 % jak deklaruja
|
|
|
|
|
|
Jak się pierwszy raz meldujesz w Niemczech to w urzędzie meldunkowym w formularzu jest rubryka religia. I tam wpisujesz religię lub stawiasz kreskę. Jeśli podasz religię to skarbowy odciąga % podatku od zarobków. A jeśli już wcześniej zadeklarowałeś religię, jest trudniej. Żeby się wypisać, teraz trzeba robić apostazję. Dużo ludzi chce się wypisać, bo nie chcą płacić, to czarni utrudniają. Musisz zrobić apostazję. Także najlepiej przy meldowaniu się po raz pierwszy, w rubrykę religia wpisać kreskę.
I tak np. jeśli jesteś kawalerem, czyli jesteś w klasie podatkowej pierwszej i zarabiasz przykładowo 3000 euro brutto, to na kościół z tego odciągają 49 euro miesięcznie, zależnie od landu. To jest przykład z NRW. http://www.jobware.de/ra/vr/gr/gehaltsrechner.html |
|
|
|
|
Więc jeśli faktycznie jest tak jak pisze hate eternal (a mam pewne wątpliwości czy faktycznie tak wyklucza się, ale nie kłócę się bo nie jestem zaznajomiony z prawem kościelnym) to ci co nie płacą takiego podatku zostali wykluczeni dlatego, że sami zadeklarowali (lub wyparli się), że nie należą do KK.Tu też chodzi w pewnym sensie o wyznanie wiary. W końcu, jak piszeprawdziwy, jest tam rubryka religia, a nie pytanie "czy chcesz płacić podatek wyznaniowy".
|
|