~~bud | |
|
|
Napiszcie prosze gdzie najlepiej w okolicy
Stalowej zamowic drewno na wiezbe dachowa. Chodyi mi o cene i jakosc. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
drewno na więźbę powinno być trójprzymiotnikowe.
- czterostronnie strugane - komorowo suszone - cisnieniowo impregnowane |
|
~~ja | |
|
|
CYTAT Napiszcie prosze gdzie najlepiej w okolicy Stalowej zamowic drewno na wiezbe dachowa. Chodyi mi o cene i jakosc. 2-3 lata wczesniej przed budową dachu zamawiamy więzbe ,impregnujemy z "grubsza" i układamy w odpowiedni sposób.......Tak wczesniej się dachy robiło ,które stoją po kilkadziesiąt lat.Ja zamawiałem w Domostawie - lepiej wziąść bez konserwacji( koszt 100 zł) a kupić sobie 5 -10 l koncentratu do impregnacji drzewa ( 5l -100zł) i samemu sobie dokładnie to pomalować kilka razy. |
|
|
|
|
|
jesli nie mamy pewnosci czy drewno jest suszone - to lepiej go faktycznie zakupic wczesniej. Odpowiednio ulozyc, przykryc.
jesli decydujemy sie na inna konserwacje drewna niz cisnieniowa - to lepsze jest pełna kąpiel. Również możemy to zrobić sami bez żadnego problemu. Kopiemy dół, wykładamy folią PE, i robimy jeziorko z impregnatu |
|
~~ja. | |
|
|
Można \"kąpać\" w ten sposób drzewo, ja malowałem kilka krotnie ( 1:5) co kilka dni i przyniosło spodziewany efekt.
|
|
|
|
|
|
fajny motyw - że można też sobie dosć prosto - samemu impregnaty przygotowac - skuteczne. mialem gdzies przepisy nawet.
|
|
~~budowlaniec | |
|
|
Tartak w Przyszowie-Zapuściu u pana Kruka lub tartak we wsi Ruda-Pan Burdzy.
|
|
|
~~c-r | |
|
|
Jastkowice-tam brałem na dom córki-jestem zadowolony.
|
|
|