NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Zdrowie i uroda »
« 1 2
artroskopia kolana,
ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 19:26  
Sama artroskopia kolana to jeszcze nie operacja..! Artroskopie przeprowadza się również w celach diagnostycznych. Cały zabieg ( tj. wnętrze kolana) nagrane jest na CD i obraz ten może Ci posłużyć w konsultacji u innego lekarza. A co dokładnie dzieje Ci się z tym kolanem .. ??!! GENERALNIE jednak ja STW nie polecam .. zarówno jeśli chodzi o diagnostykę jak i o jakikolwiek zabieg !! Szkoda kolana..

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 19:26  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 19:42  
No niby nie operacja, ale powoduje zanik mieśnia czworogłowego, miałem dwie artroskopie i dwa razy musiałem od nowa odbudowywać mięsnie, więc nie jest tak hop siup umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 19:44  
Jeśli chodzi o to co się z nim dzieje to jest bardzo spuchnięte nie mam możliwości całkowitego zgięcia kolana w środkowej części od wewnętrznej strony bardzo piecze oraz bóli do tego nie mogę ani zbyt długo siedzieć ani chodzić a już tym bardziej o coś zawadzić nogą można się posikać z bólu wtedy.Na usg wyszło ze jest jakiś kawałeczek łękotki odłamany i prawdopodobnie naderwane lub zerwane więzadło.Ogólnie było znośnie ale w tym tygodniu mam już problem z poruszaniem się bo tak boli.

Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 20:16  
CYTAT
a to miałeś zabieg płatny i jaki miałeś okres oczekiwania bo ja wczoraj sie dowiedziałąm od lekarza że na NFZ wykonują jeszcze zabiego zlecone w zeszłym roku taka kolejka.

Termin był dopasowany do mnie może mogłem szybciej ... coś około miesiąca ... cena to było jakieś dwa lata temu ... coś koło 3,8 tyś + wszystkie badania (to już w stalówce +/- 70 zł)

"Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany"
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2012r. 12:33  
Ja za artroskopie leczniczą w Rudnej Małej u Bieleckiego zapłaciłem 3500 zl

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Lut 2012r. 10:49  
Ja miałam artroskopię kolana i rekonstrukcję więzadeł robione w Stalowej Woli przez Sowę i wyszło bardzo dobrze.Polecam.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Lut 2012r. 13:19  
Ja również miałem artroskopię i rekonstrukcję wiązadeł w Stalowej Woli robił to Sowa i polecam Go kolano działa doskonale sprawność odzyskuje się po jakiś 3-ch miesiącach ćwiczenia ale to zależy od indywidualnych predyspozycji zaczynasz prawie natychmiast dosłownie na 2-gi dzień po zabiegu parę dni elektrostymulacji w celu pobudzenia mięśni i zimnych okładów niestety dopiero po około 7- 12 miesiącach może zaczniesz biegać

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Lut 2012r. 14:12  
Witam. Jestem po dwóch takich zabiegach i mówię o nich pozytywnie (robił je osobiście ordynator ortopedii). Ostrzegam że zawsze są dwie opcje - narkoza lub znieczulenie. Po dwóch znieczuleniach w kręgosłup dopiero po dwóch latach od ostatniego zabiegu zaczynam odczuwać dyskomfort z tego tytułu... Radzę się dobrze zastanowić na temat znieczulenia. Zabieg jak najbardziej polecam i jak najszybciej wbić się w kolejkę na zabiegi typu jonoforeza, pola magnetyczne i lasery (może być także fonoforeza) umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Lut 2013r. 12:10  
Mam mieć artroskopię leczniczą- czyszczenie kolana.Bardzo się boję.Czy ktoś wie jak długo czeka się na zabieg w niżanskim szpitalu? Nie stać mnie na opłacenie zabiegu prywatnie więc proszę o jakieś namiary w ramach NFZ.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Lut 2013r. 14:18  
Polecam Rudną Małą koło Rzeszowa. Ja osobiscie miałem artroskopię (oczekiwałem 2 tygodnie) i rekonstrukcje więzadeł ( około 3 miesiace) u Pasierba. Profesjonalnie, prywatnie chodzisz na wizyty, zabiegi na NFZ. Gram w piłke i w kosza z powrotem. Informacje na stronie szpitala kiedy przyjmuje.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Lut 2013r. 14:43  
A możecie napisać jakie mieliście objawy kolana ?
Mam wizytę u ortopedy dopiero za 3 tygodnie i obawiam się, że skończy się artroskopią sciana
Mój problem to głośne strzelanie tylko przy wchodzeniu po schodach, żadnego bólu.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Lut 2013r. 16:11  
w stalowej tak mi usuneli lekotke ze po 2 latach w rudnej małej stwierdzili ze wiazadla sa zgnite i to byl ostatni dzwonek zeby je wyciac i zrobic ich rekonstrukcje. teraz biegam, gram i robie wszystko na co mam ochote , inaczej bylbym juz na wozku...

...ŻYCIE GROZI ŚMIERCIĄ....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Lut 2013r. 18:29  
jesli chcesz miec cos z tego kolana to tylko rudna mala - pasierb - rewelacja

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Lut 2013r. 18:47  
CYTAT
jesli chcesz miec cos z tego kolana to tylko rudna mala - pasierb - rewelacja

Bzdura roku to co piszesz.
Trzy lata temu mialem robiona artroskopie kolana w nisku przez dr Szelaga. Do dzisiaj z tym kolanem nic mi sie nie dzieje. Biegam, gram w pilke, siatke itd i nic. Wcale nie trzeba do rudnej jezdzic. Wystarczy udac sie do Szelaga.

Prywatna wiadomość 

f18
f18
f18
ff
Wysłany: 21 Lut 2013r. 18:42  
Decydując się na zabieg, w szczególności tak poważny jakim jest rekonstrukcja więzadła krzyżowego należy wiedzieć, że bardzo wiele zależy nie od samego zabiegu, ale także co przed nim i co po nim. Wiek czy niski poziom aktywności fizycznej jest czynnikiem przez który może okazać się, że rekonstrukcja może nie wchodzić w rachubę. Co do lekarzy, napewno można powiedzieć mniej czy więcej dobrych rzeczy, ale tak naprawdę wiele zależy od nas samych. Jeżeli doznajemy urazu kolana, i lekarz uzna za stosowne wykonanie artroskopii czy rekonstrukcji to sami musimy sobie odpowiedzieć na pytanie co dalej. Jeżeli chcemy być aktywni wcześniej trzeba zapewnić sobie odpowiednią rehabilitację. Ktoś zarzuci mi pewnie, że miał artroskopię i poradził sobie z tym sam. Owszem ale odsetek ponownych urazów u takich osób jest napewno wyższy, nie mówiąc już o osobach, które same sobie chciały pomóc po rekonstrukcji, bo takich jest naprawdę niewiele. Ktoś wspomniał o przekłamaniach w badaniach rezonansem. Takowe zdarzają się a te wykonywane w Stalowej szczególnie często. Sam spotkałem się z tym i muszę przyznać, że więcej rzeczy się nie zgadza niż zgadza... Ale zawsze dostajemy cd bądź dvd z obrazem i bez problemu z nim możemy udaćsię do innego lekarza. Padło pytanie o czas dochodzenia do zdrowia. Tu raz kolejny wszystko zależy od rehabilitacji. Przy uszkodzeniach więzadeł krzyżowych powrót do sportu możliwy jest po upływie 6 miesięcy z reguły trwa nieco dłużej. Jeżeli do rehabilitacji nie przyłożymy się należycie ten czas znacznie, znacznie wydłuża się. Po artroskopii można wrócić dużo wcześniej bo już po 4-6 tygodniach ciężkiej pracy. Wielu z was pewnie nie uprawia sportu, ale musicie wiedzieć, że bez pomocy fachowców się nie obejdzie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 19:25  
Może ktoś mi napisać coś więcej o zabiegu?
Jakie badania się do niego wykonuje i jak wygląda znieczulenie miejscowe?

Będę wdzięczna za wszelkie informacje umiech
Zastanawiam się nad zabiegiem w stalowej u dr Sowy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 20:07  
stalową i obecnych tutaj "fachowców" omijaj szerokim łukiemumiech polecam nisko lub rudną małąumiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 20:39  
CYTAT
Może ktoś mi napisać coś więcej o zabiegu?
Jakie badania się do niego wykonuje i jak wygląda znieczulenie miejscowe?

Będę wdzięczna za wszelkie informacje umiech
Zastanawiam się nad zabiegiem w stalowej u dr Sowy.

Znieczulenie w kręgosłup, na pewno nie miejscowe.
Polecam lek. Sowę do roboty z kolanem.
Miałam robioną artroskopię przez Niego w Stalowej
Artroskopia zwiadowcza, kolano oglądnięte od środka,
wiem co trzeba zadziałać aby było okey.
Po zabiegu trzeba posłuchać się tego co tłumaczy lekarz, pan lub pani rehabilitantka na oddziale a wszystko będzie grało.
CYTAT
Tommi
Wcale nie trzeba do rudnej jezdzic. Wystarczy udac sie do dr Szelaga

Nie trzeba Rudnej Małej czy też Niska
U nas z lek. Sową też jest dobrze zrobione...

CYTAT
el.Banan
Termin był dopasowany do mnie może mogłem szybciej ... coś około miesiąca ... cena to było jakieś dwa lata temu ... coś koło 3,8 tyś + wszystkie badania (to już w stalówce +/- 70 zł)

http://www.klinika-rzeszow.pl/doc/cennik_20120516/cennik_ortopedia.pdf
Ceny wszędzie podobne

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem,

ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem.

/Gabriel Garcia Marquez

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Marz 2013r. 09:10  
moyra3
a czemu nie miejscowe? właśnie nad takim się zastanawiałam

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Marz 2013r. 10:41  
Witam. Jestem tydzien po artroskopii. Miałem robioną w Stalowej u Sowy z nadzorem ordynatora Suduła.
Miałem szytą łąkotkę przyśrodkową.
Wiadomo ze po tak krotkim czasie od zabiegu nie wiele mozna powiedzieć, ale na ten moment jestem bardzo zadowolony.
Naczytałem sie na internecie o ogromnym bolu pooperacyjnym i rownie ogromnej opuchliznie.
Bolalo mnie tylko przez pare godzin po zabiegu jak znieczulenie puscilo, od tamtej pory zadnego bolu, opuchlizna z kazdym dniem co raz mniejsza, juz jej nie wiele zostało. Stosuje żel chlodzacy kilka razy dziennie.
Zabieg mialem we wtorek, w czwartek juz zostałem wypisany ze szpitala. Na oddziale mialem stosowana krioterapie oraz elektrostymulacje miesnia czworoglowego.
Z zalecen mam cwiczyc bardzo duzo ten miesien innej opcji nie ma, bo zanika bardzo szybko.

Dodam iż, mam rowniez zerwane wiezadla krzyzowe co potwierdzila artroskopia i za jakis czas niestety bede mial rekonstrukcje.
Jesli w dalszaej czesci leczenia bede tak samo zadowolony z tego zabiegu co mialem i nie bedzie jakichs powiklan to na rekonstrukcje rowniez zdecyduje sie u Sowy.
Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia.

Prywatna wiadomość 

« 1 2

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Zdrowie i uroda »