NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
Temperatura w pracy,
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 11:10  
Czy ktoś mógłby odpowiedzieć mi na pytanie:
Czy PIP sprawdzał już w którymś zakładzie pracy temperaturę pomieszczenia na hali produkcyjnej?
Z prawa wynika, że :
Zgodnie z prawem pracodawca, który nie zapewni pracownikowi pracującemu w biurze temperatury 18 st.C a na halach produkcyjnych 14 st. C może zapłacić grzywnę nawet do 30 tys zł.
Przeczytałam o tym na onecie:
http://biznes.onet.pl/pracodawca-zaplaci-30-tys-zl-kary-jezeli-kaze-prac,18563,5015766,1,news-detal

Homo sum, Humani nihil a me alienum puto. [Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce.]
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 11:10  

Homo sum, Humani nihil a me alienum puto. [Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce.]
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 11:28  
Pracowałam w hali gdzie temperatura nie przekroczyła 6-ciu stopni,bo pracodawca to olał i nie przyjechał zaraz po świętach,żeby choć trochę nagrzać halę na następne dni,kiedy zaczynała się produkcja.Chodziliśmy ubrani na "cebulke",w bluzach,w kilku parach skarpet na stopach,a jak po dwóch dniach w końcu temperatura doszła do 15-20stopni to połowa z nas poszła na chorobowe,z przemarzniętymi palcami i grypą w prezencie.
To co dzieje się na papierku a to co w rzeczywistości to długa historia.Nikt tego nie zgłasza,bo ludzie boją się o pracę.A w ciągu kilku lat pracy PIP widziałam tylko dwa razy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 12:30  
Ja mam to szczęście w pracy, że u mnie na hali temp powietrza nie spada poniżej 25-28 stopni Celcjusza goodgoodgood

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 13:05  
Post nie na temat. Jacek, jak masz takie debilizmy pisac kliknij wyloguj

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 13:16  
Ciekawe co ma powiedzieć pracownik budowlany?
Domy drewniane buduje się i w zimie. Ograniczeniem jest tylko wytrzymałość pracownika i sprzętu, głównie kompresory i narzędzia pneumatyczne wymiękają poniżej -20.
Na elementach metalowych , złączkach itp wytrąca się lód, na brodzie i wąsach teżumiechumiechumiech

"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 13:17  
Post nie na temat. Jacek, jak masz takie debilizmy pisac kliknij wyloguj

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 13:21  
Dużo, bo nie mamy nad sobą panów tylko rachunki do zapłacenia i haracz dla mafii (ZUS/US) ale z nimi nikt se nie pogada.

Mimo to i tak teraz zrobiliśmy sobie ferieumiech

"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 13:24  
To oby tylko gadał przed i po pracy. Nie w trakcie. I nie za dużo jezyk

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 13:32  
CYTAT
To oby tylko gadał przed i po pracy. Nie w trakcie. I nie za dużo jezyk

W trakcie też gadamy ale nie w tylko przy pracyumiechumiechumiech
Nie mamy nad sobą panów to nie mamy kogo oszukiwać co najwyżej siebie ale tego chyba nikt nie robi bo by musiał w dziurawych butach w końcu chodzićumiechumiechumiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 21:15  
U mnie dzis na hali 10 stopni, na odlewni 14, w nocy ponoc było 3 stopnie na innym wydziele, ale nikt nic nie zgłasza...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2012r. 21:46  
CYTAT
Z prawa wynika, że :
Zgodnie z prawem pracodawca, który nie zapewni pracownikowi pracującemu w biurze temperatury 18 st.C a na halach produkcyjnych 14 st. C może zapłacić grzywnę nawet do 30 tys zł.

Naucz się czytać ze zrozumieniem.
Onet nie jest wykładnią prawa.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2012r. 08:19  
NIE PASUJE ?? ZWALNIAM SIĘ!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2012r. 09:05  
CYTAT
NIE PASUJE ?? ZWALNIAM SIĘ!

Powodzenie w poszukiwaniu nowej pracy!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2012r. 09:53  
CYTAT
CYTAT
Z prawa wynika, że :

Naucz się czytać ze zrozumieniem.
Onet nie jest wykładnią prawa.

Nie jest wykładnią ale cytuje prawo.
No więc wytłumacz mi to,
bo czegoś tu nie rozumie.
Jeżeli na hali produkcyjnej temp. otoczenia spada poniżej 14 st.C (a tak jest notorycznie, zwłaszcza w nocy, temp czasem spada do 0)
pracodawca może zapłacić albo dostać nakaz podniesienia temp.(np. uszczelnić dziury ;-) ).
Więc co mam jeszcze przeczytać ze zrozumieniem?

Rzecz nie w tym aby się zwalniać z pracy,
tylko pracować w miarę przyzwoitych warunkach.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2012r. 16:04  
byłam wczoraj na magazynie Halmaru koło Huty po odbiór mebelka, jak przeszłam się po jednej z hal zobaczyć co jest jeszcze na wyprzedaży to zamarzłam po 2 min. na halach jest taka sama tem. jak na polu !!!! Jak Ci ludzie tam pracują !!!!! Bardzo im współczuje

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2012r. 20:48  
Jeśli mowa o tym samym magazynie to jest on prawdopodobnie otwarty ponieważ jest tylko jedno wejście i to wielkości bramy wjazdowej umiech

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »