|
|
|
Witam
Muszę wymienić olej do silnika. I teraz pojawia się pytanie jaki???:(:( Wcześniej miałam zalany 15W40 z BP. I nie mam pojęcia czy dolać taki sam czy zmienić całkowicie na nowy jakiś inny:(:(:( Autko jest z 1997 r i ma ponad 130 tys przebiegu. Wiem że przy takim przebiegu leje się mineralny chyba ale teraz każdy mi mówi co innego i już zgłupiałam normalnie:(:( Poradźcie cosik |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
To jest duży przebieg wg ciebie?? powiem ci że nie..
A olej po co masz lać inny? skoro był 15w40 to po co zmieniać? wlej ten półsyntetyk :) |
|
|
|
|
Jeśli chcesz zrobić "dobrze" silnikowi - zalej 10W, lub nawet 5W.
Mineralny to zalej jak chcesz go wysłać na złom. To jedna kwestia. Druga kwestia czy jest sens w ogóle wymieniać w samochodzie który ma 15 lat. Co chcesz tą wymianą osiągnąć ? Dlaczego chcesz wymieniać ? |
|
|
|
|
No właśnie to samo pytanie sobie zadaje.. po co zmieniać olej w samochodzie 15 letnim.. niech ten 15w40 towarzyszy mu do smierci
no chyba ze bierze ogromne ilosci oleju :) |
|
|
|
|
najlepiej wypuść stary i jeździj bez, i tak lada dzień pójdzie na złom, powyżej 5 lat zmienia się tylko filtr, po 10 latach nie wymienia się już oleju a po 15 można już jeździć bez, silnik ma już takie luzy że nie potrzebuje smarowania
|
|
|
|
|
CYTAT najlepiej wypuść stary i jeździj bez, i tak lada dzień pójdzie na złom, powyżej 5 lat zmienia się tylko filtr, po 10 latach nie wymienia się już oleju a po 15 można już jeździć bez, silnik ma już takie luzy że nie potrzebuje smarowania taa..? ty tak robisz? :) |
|
|
|
|
wymienić w sensie na ten 10W czy 5W nie wiem nie znam się dlatego pytam??? który w końcu lepszy jeśli 10W to jaki a jak ten 15W to też jaki???????
|
|
|
|
|
Przy takim przebiegu, jesli samochod nie bierze Ci duzej ilosci oleju, mozesz spokojnie zalac olej 10W 40. Ja do swojego samochodu zawsze lalem BP Visco 3000 10W 40. |
|
|
|
|
Z tego co wnioskuje to był zalany olej mineralny 15W. Olej 10W to oleje półsyntetyczne 5W to syntetyczne więc tak, jak samochód wyjeżdżał z fabryki miał 5W z czasem przechodzi się na 10W później na 15W czyli najgęstszy olej i jeżeli ten był zalany to najlepiej wlać ten sam ponieważ jeśli wlejemy 5W czy 10W to silnik może się rozszczelnić i trzeba będzie go naprawiać.
Po Prostu ja http://www.maxmodels.pl/vinix.html Usługi fotograficzne: -Chrzciny -Imprezy Okolicznościowe -Osiemnastki -Sesje zdjęciowe (Wyłącznie Pań) Kontakt PW ;) Zapraszam. |
|
|
|
|
CYTAT najlepiej wlać ten sam ponieważ jeśli wlejemy 5W czy 10W to silnik może się rozszczelnić i trzeba będzie go naprawiać. otóż to :) |
|
|
|
|
Zalej go pólsyntetykiem. Fakt matiz ma taki fajny silnik że i tak mu wsio ryba na czym jedzie bo to niestety nie silnik z tico.
Minerala to sie leje do paska w dieslu od dziadka rajchu 120 tys przebiegu w 20 lat. Bo po pół milona km kopci i żre olej.. "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Passat który ma 500tys km przebiegu i jeszcze chodzi to raczej rzadki okaz
:) |
|
|
|
|
Tja diesle klasyy średniej w niemczech robia 30-50tys rocznie. Turas sprzedaje polakowi i cofa licznik, polak podpicuje i cofa licznik. i potem te niemieckie 12 letnie diesle kopca i wogóle a tylko 120 000 przebiegu.
Tyle km w dziesieciolatku jest mozliwe, o ile auto składali z dwóch i stało pare lat skasowane Zobacz na przebiegi aut w niemczech i u nas. Potem handlarzyna kupuje na allegro ksiażke serwisową, polacy nie zwracaja uwagi że ksiazka z 2010, a auto z 2001 pewnie błąd drukarski. Na allegro są całe zestawy ksiazka i pieczatki serwisów niemieckich. I wygląda wiarygodnie "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
No tak.. widziałem na mobile.de np takie audi jak ma mój ojciec a4 b6 2003r no to na tej niemieckiej stronce przebiegi maja takie audiczki 300-350tys zazwyczaj bo są też i takie z mniejszym przebiegiem.
A patrząc na allegro na takie audi ani jedno nie ma przebiegu więcej niż 230 góra 250tys km zazwyczaj 189-198 tys km.. polak potrafi :) |
|
|
|
|
CYTAT Tja diesle klasyy średniej w niemczech robia 30-50tys rocznie. Turas sprzedaje polakowi i cofa licznik, polak podpicuje i cofa licznik. i potem te niemieckie 12 letnie diesle kopca i wogóle a tylko 120 000 przebiegu. Tyle km w dziesieciolatku jest mozliwe, o ile auto składali z dwóch i stało pare lat skasowane Zobacz na przebiegi aut w niemczech i u nas. Potem handlarzyna kupuje na allegro ksiażke serwisową, polacy nie zwracaja uwagi że ksiazka z 2010, a auto z 2001 pewnie błąd drukarski. Na allegro są całe zestawy ksiazka i pieczatki serwisów niemieckich. I wygląda wiarygodnie Tak jak mowisz. Kiedys na allegro znalazlem audi do sprzedania, funkiel cacy sprowadzone serwisowane ksiazki itp itd.. Wszedlem w profil goscia i ostatnie zakupy i pisalo ze koles do audicy kupowal ksiazke serwisowa. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
to teraz zobacz na cene takiego audi 300 000 km i cene z polski. Wychodzi ze nasi dokładaja do interesu bo w niemczech drożej... Dlatego nigdy nie kupie auta sprowadzone,a popularnego
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
No to jak im się opłaca to sprowadzać skoro u niemców jest drożej niż u nas.. nie rozumiem.
A nasze krajowe samochody są zazwyczaj bardzo ubogie jeśli chodzi o wyposażenie :) |
|
|
|
|
heh pewnie gajowy by powiedział więcej bo niejedno ciekawe auto widzial. Ja tylko amatorsko dodam że pomyśl, jak kupisz 2 rozbite auta za bezcen jedno z przodem drugie z tylem, lub bokami to wychodzi auto na którym nic nie widać.
Aby sie opłacalo albo ciągną sztrucle o kosmicznym przebiegu i picują, albo powypadki i potem fotele i sporo gratow z anglika bo tańsze części. Zobacz sobie tu: http://www.kjaut(...)ria.html W okolicach płocka i poznania takich firm od groma. "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
No to co zobaczyłem na tej stronce to zniszczyło mi trochę psychike...
Ja wiedziałem że składają samochody ale że o tak... :) |
|
|
|
|
A myslisz że skąd atrakcyjne ceny. Jak kupi jeden z drugim paska w dieslu lub innego golfa za 3000 euro, opłaty sprawadzenie i robi się 16000zł. Może sprzedać za 15 000, chce zarobić ze 2000zl. więc na auto zostaje maks 2000 euro. To widze malo w życiu aut widziałeś, byłem pod płockiem i tam dopiero piekne sztuki stały. Szukają elementów w tym samym kolorze i czujnik lakieru pokazuje że auto niebite
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
No i najlepsze jest to że to wszystko dzieje sie tak bezkarnie
:) |
|
|
|
|
Jak sprzedawałem yarisa nie ukrywałem że auto lakierowane i zderzak inny. Facet kupił bo oglądał same tańsze niebite i wybrał 3000 droższe ale z historią wiarygodną.
Polscy blacharze są bezkarni. Rozumiem naprawę drzwi, czy lekko uszkodzony przód. Ale c3ka miażdzy system "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
No ta bordowa szczególnie robi wrażenie co z niej zrobili a raczej co zrobili z pozostałosci po niej..
moj yaris też robiony znaczy nie przezemnie ale widać że robiony no ale co zrobić.. praktycznie wszystkie auta są klepane tylko jedne są w mniejszym stopniu drugie w większym. To takie wybieranie pomiędzy złem a większym złem. :) |
|
|
|
|
Hmmm latem myślałem zmienić samochód i ściągać coś z zachodu (chyba Belgii) za pośrednictwem "kogoś" ale z tego co widzę to jak sam dup*ka nie ruszysz to można się naciąć ...
przy okazji co myślicie o takim autku Ford S-Max S-MAX 2.0 TDCi DPF (Van) nie wiem akurat czemu ten jest taki tani ale chodzi mi o opinie czy ktoś się woził czymś takim .... "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
To zdjęcie mnie zmroziło
Co nie zrobi ? Polak k**wa nie zrobi ? |
|