|
|
|
O tak to jest na prawdę mocne.
a potem pisze 100% bezwypadkowy książka serwisowa igła!! Coś tani ten ford.. za tani :) |
|
|
|
|
:) |
|
|
|
|
Zobacz jak ciete, przyjdzie bitex, rynienki i będzie piekne. podobnie ściagają auta z usa pod rzeszowem podobny stan byleby w rejestrze nie było że bity...
A tak w temacie przekretów miałem jechac po kolejnego patrola do szwajcarii. Ale wyszedł wałek z firmą. Jadą do polski trupy, picują i wracaja do handlarzy do szwajcarii. Wpada polak i happy bo piekne auto bo szwajcarzy dbaja itp. jak jechac to tylko do prywatnej osoby "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Czyta się później w gazecie " z nieustalonych przyczyn zjechał na przeciwległy pas ruchu ". Osobiście wolę przykładowo nowego Chevroleta czy Skodę niż używane BMW czy Mercedesa. Tak, wiem... jestem niemodny.
|
|
|
|
|
No ale czego do polski? my takie trupy picujemy za darmo albo za pół darmo czy co.. czy oni patrzą na to pod takim względem że polak faktycznie potrafi wszystko nawet z roweru rakiete zrobić i oddają nam takie złomy do klepania i potem one wracają spowrotem do szwajcari jeszcze.. to jaki w tym interes na prawde nie ogarniam.
|
|
|
|
CYTAT Coś tani ten ford.. za tani ten na miejscu jest coś za tani w takiej cenie chodzą (lekko) puknięte ... do 5 k euro można już wyrwać fajnego teraz mam scenica 1,5 (2004) i interesuje mnie coś podobnego gabarytowo raczej w dieslu no i chyba padnie na forda ... "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
Zobacz na allegro - wyjazd do szwajcarii po patrola.
Firma xyz dogaduje sie z komisem w szwajcarii. Biorą patrole trupy, jada do polski i picują bo pomimo paliwa robocizna tania jak barszcz. podpicuja ia uto wraca do swojego kraju, a w papierach cały czas było w szwajcarii. Łapią 5-6 jeleni i jadą do tejże szwajcarii, maja 2-3 komisy i każdy ktoś kupi. Auto mechanicznie w miare ok wiec do polski jedzie. Firma xyz dostaje kasę od gościa za transport, plus dzielą się zyskiem. Na forum terenowym sporo takich kwiatków wyszło i potem wychodzi rdza spod plastików i malowanie. Widziałem też dwa mondea angliki na blachach niemieckich. Rejestrują je w niemczech, przyjeżdzają do polski na blachach niemieckich i przekładają kierę. Widząc ato sprowadzone z niemiec ludzie są mniej czujni. Polacy potrafią. "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Z takich samochodów typu scenik czy ten ford to podoba mi się vw touran
samochód po przekładce nigdy nie będzie już taki sam jak ten fabryczny :) |
|
|
|
|
blacharnia typu "rzeczy niemożliwe wykonujemy od ręki, na cud trzeba chwilkę poczekać" auto jak ktoś ma pojęcie i warunki można przeciąć i zespawać, gorzej bo ten procder na dużą skalę uprawiany jest na szybkich motocyklach a tu już kończą się żarty
|
|
|
|
|
Do VW zraziłem się jakieś dwa lata temu gdy kupowałem scenica (szukałem innej opcji) wlazłem na forum VW i jakiś mechanik wypisywał co trzeba wymieniać w 5 letnim pasacie ... teraz firmy nastawiają się na zysk z części a ponoć VW w tym wiedzie prym ... kiedyś niemieckie samochody jeździły po 20 lat praktyczne bezawaryjnie (sam miałem kiedyś 15 letnie audi 1oo i jeździło następne 3 lata bez żadnych kłopotów)
"Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
a motory to inny bajer. Widziałem gsxra i gdyby nie wyszły fotki z kraksy to nikt by nie widział że mocny dzwon był. Fajnych mamy fachowców
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
CYTAT No to co zobaczyłem na tej stronce to zniszczyło mi trochę psychike... Ja wiedziałem że składają samochody ale że o tak... Jedni skladaja auta , a inni niszcza i chca jeszcze kase za to. Co do oleju to w swoim fordzie 1.6 16V przy liczniku 180tys mialem olej 15W40 polsyntetyk z orlena. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Ja zaryzkuje stwierdzenie że nawet z lidla ten oczyszczany olej jest ok o ile jest zmieniany regularnie
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
jezowe zauważyłem że w każdym poście musisz coś napisać żeby nawiązywało do twojego tematu z vw to może w końcu napisz jak tam postępy bo ciekaw jestem co tam wychodzi??
|
|
|
|
|
CYTAT jezowe zauważyłem że w każdym poście musisz coś napisać żeby nawiązywało do twojego tematu z vw to może w końcu napisz jak tam postępy bo ciekaw jestem co tam wychodzi?? Jak sprawy??? ASO postraszylo mnie, to kazalem usunac temat ze strachu Po przeczytaniu papierow zrezygnowalem z mojego pelnomocnika, czyli ASO stracilo informatora. Czyli oni niewiedza co Ja robie Ostatnio jeden z krawaciarzy przeslal lewe papiery w pewne miejsce czyli wtopil kolejne 2osoby w to bagno. Moze trzeba bedzie sobie dac spokoj z nimi. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Chłopie nie poddawaj się.. zniszczyli ci taką furkę i chcesz to im odpuścic? przecież z tego co pisałeś to ten samochód nie nadaję się do jazdy..
|
|
|
|
Panowie i panie. Po pierwsze. Temat jest chyba o oleju do matiza a nie o vw eRNIego. A po drugie. Narazie nie ma co osadzac ASO, bo jak narazie to eRNI tylko biadoli, ale efektow nie ma. Ciagle tylko coraz bardziej go dobijaja i dobijaja a on znow pisze ze sie podda. Ale pewnie po tym jak przeczyta to co mu napisalem, to znowu powie ze nie przepusci i tak w kolko. A efektow jego walki nie ma. Pisal, ze naglosni to w mediach, ale w mediach tez cisza. |
|
|
|
|
Widzę, że na forum większość to ludzie, którzy "słyszeli, że" i to w dodatku od mechaników co w PRLu królami polmozbytu byli.
Po pierwsze bzdura, że po jakimś przebiegu leje się półsyntetyk, a później jużminerał... a dalej co, może asfalt mielony? Lekko bzdurne jest też nibyrozszczelnienie się przy rzadszym oleju. No chyba, że ktoś kupił dziada z giełdy zalanego jakimiś preparatami zagęszczającymi... Ogólnie najlepsze są syntetyki, potem pół itd. Do Matiza wlej jakiegoś półsyntetyka, 10W40 i będzie gitara, nawet Lotosowy, one nie są zbyt wymagające. |
|
|
|
|
Mariola86 - tak jak Irkuck pisze.
Leje się to co zaleca/dopuszcza producent. Syntetyki można lać nawet do silnika co ma 500tys. nalatane. Jeśli jest sprawny, nie żre oleju, nie cieknie to po co zmieniać. Półsyntetyki pasują pewnie do 80% samochodów jeżdżących po polskich drogach, mają najszerze spektrum zasstosowania. Z syntetyka na półsynt. a dalej na minerał można przechodzić ale ma to sens jak silnik się już kończy i gubi/żre wszystko co sie do niego wleje Niecieknący i nie żrący oleju Matiz - półsyntetyk 10W40 i regularna wymiana. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
A co to znaczy regularna wymiana - i czemu ma ona służyć w 15 letnim samochodzie ?
|
|
|
|
|
CYTAT A co to znaczy regularna wymiana - i czemu ma ona służyć w 15 letnim samochodzie ? Znaczenie słowa "regularnie" jest powszechnie znane i uważam za bezcelowe jego objaśnianie. Nie mam zamiaru traktować forumowiczów jak niedorozwiniętych dzieci. To jest chyba oczywiste!, tak jak regularne spożywanie posiłków. Producent podaje okresy i przebiegi dla wymiany oleju - aż nadto optymistyczne swoją drogą. Ja wymieniam regularnie co 7-8 tys. pomimo, ze fabryka zaleca co 15tys. km. I nikt nie jest w stanie wskazać mi jakiegoś uchybienia w tej kwestii. Co innego jakbym to robił co 30tys. A czemu ma służyć regularne spożywanie posiłków przez ludzi po 60 roku życia jeśli już pytasz o celowość regularnych wymian oleju w 15 letnim aucie? BTW, takie jak moje (1997)? Czy starzy ludzie z racji wieku mją jeść byle co, byle kiedy albo w ogóle? "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
CYTAT A co to znaczy regularna wymiana - i czemu ma ona służyć w 15 letnim samochodzie ? Ty kpisz czy o droge pytasz? W innym temacie najezdzales na mechanikow i wulkanizatorow bo nie uzywaja kluczy dynamometrycznych i twierdziles ze jestes madrzejszy od nich a teraz sie pytasz co daje regularna wymiana oleju w 15 letnum samochodzie? Olej z biegem czasu traci swoje wlasciwosci, przez co smarowanie silnika jest coraz to gorsze. Ot po co wymieniac regularnie olej nawet w takich starszych samochodach. Zeby silnik Ci sie nie zjeb** i zebys potem nie plakal na forum jak co poniektorzy ze ASO non stop samochod psuje. |
|
|
|
|
Tommi ale po czesci ma racje. Coraz więcej szwabów tak robi że 3 lata od zakupu auta nie zmieniają oleju, lub raz na 50-60 tys i tylko dolewają. Po 3 latach i tak auto jedzie do Polski i im to wisi bo kupują nowe. Spotkałem sie z czymś takim kilka razy. Kumpel ściaga silniki z włoch i pokazywał dwie miski olejowe z takich silników i zarąbane smołą dosłownie bo olej nie zmieniany kilkadzesiat tysięcy
|
|
|
|
to może ja wyprzedzę odpowiedż sm,
... a robiliśce badania oleju, jakies konkrety, czy tylko po wyglądzie oceniacie albo tak wam mówi znajomy mechanik gwałciciel... dajcie mu spokój szkoda energii... |
|
|
|
|
CYTAT Coraz więcej szwabów tak robi że 3 lata od zakupu auta nie zmieniają oleju, lub raz na 50-60 tys i tylko dolewają. Nie dziwię się temu jeśli coraz więcej "nowoczesnych" silników żre olej jak stare Skody czy zużyte Łady i to nawet u Japończyków jak niektóre silniki VVTI Toyoty, 1.8 Nissana Almery/Primery i inne. Producenci oszczędzają na materiałach, robią coraz bardziej wysilone silniki, wydłużają okresy między wymianami oleju a miski olejowe coraz mniejsze. Śmiech i zarazem przerażenie mnie ogarnia gdy wiele dzisiejszych silników klasy 1,4-1,8 ma poj. misy olejowej poniżej 3 litrów i ma na tym do wymainy jeżdzić 30tys. km Przecież te "nowoczesne" silniki nie będą w stanie w takich warunkach wytrzymać więcej jak 300tys. o jakimś wykrzesaniu z nich większej mocy nawet nie mówię. Aż się prosi o dolewanie bo po 20tys. km jest już sucho w misie i nie ma czego wymieniać "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
A to prawda że na półsyntetyku silnik chodzi ciszej niż na pełnym syntetyku? szczególnie zimą?
|