|
|
|
Chciałbym mieć rozeznanie jakiego oprogramowania używa się u nas w regionie? więc kto może - prosze piszcie. Czy w Liu gong poland dalej jadą na Pro Engineerze tak jak do niedawna jeszcze w HSW na maszynach budowlanych? ewentualnie autocad do prostego kreślenia? czy w stalowej albo regionie ktoś używa w ogóle CATII do modelowania? co z CAMem - edgeCam czy "kaśka", czy inne? co z MESem poza MAGMASOFT do odlewania ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
podstawa AutoCad
robot structural MES: Adina |
|
|
|
|
AutoCad mam rozumiec do 2D bo chyba nikt sie nie porwal na modelowanie brylowe w tym programie? ooo ADINA mnie zaskoczyła.... mozna wiedzieć gdzie? chociażby na priv? PS. dodam, że interesuje mnie działka typowo "mechaniczna" .... no ewentualnie elektryczna jak macie info jakies
|
|
|
|
|
Na terenie "huty" - SolidWorks, SolidEDGE, Pro/ENGINEER, Inventor
- Alutec - SolidWorks, Uniwheels - Catia Programów CAM raczej się u naz nie uzywa. wszyscy klepia rędznie kodem ISO. AutoCAD - to lamus. Tylko stare dziadki tego uzywaja do projektowania bo brak im wyobraźni przestrzennej i zadnego systemu 3D nie sa w stanie się nauczyć. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
W ATS-sie jest Catia, a w Alutecu EdgeCam. Robią kody NC na obrabiarki, obróbka 2-3D, 3-5 osi.
|
|
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi co do mirka coś mi się nie chce wierzyć że klepane jest tylko w ISO bo fakt prosta rzecz do "zrezania" to dlugopis w rękę i kartka i pisze ISO ewentualnie prosty "symulator" nawet pod DOSa jakich wiele (ale to raczej przypadki "akademickie" zwłaszcza przy dzisiejszych centrach CNC co mają możliwośći konkretne)... wydaję mi się, ża jak bardziej skomplikowane kształty to stać chyba przedsiębiorstwo na CAMa jakiegoś i "uzbrojenie" go w postprocesory na poszczególne maszyny? czekam na więcej wypowiedzi a co do autocada do prostego 2d jest fajny.... i w catii np. ja osobiście wywaliłbym SKETCHER a walnąłbym podstawowe funkcje z AC do szybkiego szkicowania...( to wielu ludzi mówi z tego co widze,)a piszecie w postach o CATII (ku mojemu zdziwieniu)tylko do czego jej używają? modelowanie, MES, CAM? PS. można jeszcze wiedzieć jakie wersje programów ( to tak do wszystkich co coś napisali ewentualnie napiszą pytanie kieruje)?
|
|
|
|
|
Catia nadaje się do modelowania 3D jak każdy inny program. Jej zaleta - czyli modelowanie powierzchniowe jest wykorzystywana przez Niemców przy projektowaniu felg.
A z kodem ISO - nie żartuję. Potężne i skomplikowane konstrukcje spawane obrabiamy na Wytaczarce TOSa, o rozjazdach 6x12m - z wykorzystaniem prostego programu do przeliczeń współżednosciowych. Wszystkie kody są pisane ręcznie w Notatniku. CAMy są zbyt drogie i potrzebne tak na prawdę przy obróbce powierzchni o złożonym kształcie. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Witam, a może podpowiecie gdzie znajdę pracę w okolicach, umię CAD NX (Unigraphix), wykształcenie wyższe, niestety kobieta.
|
|