|
|
|
Witam
Zalazłem w ogłoszeniach oferte "pracy" - wystawianie rzeczy na allegro (telewizory, monitory, laptopy itp.). Od każdej sprzedanej rzeczy inkasuje się rzekomo 10%. Czy ktoś miał już z tym do czynienia ? Czy to nie jest jakiś kolokwialnie ujmując "wałek" ? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nowy - nawystawiaj, nawystawiaj. Tylko nie pisz potem na forum,czy może ktoś TANIEGO adwokata polecić...
Z drugiej strony jednak w pierdlu ponoć źle nie mają, wikt i opierunek zapewniony + siłka + sala widzeń intymnych A wszystko zapłacone złotą kartą "podatnik". Może dla podniesienia standardu dotychczasowego życia-warto? |
|
|
|
|
Czekolada zasada jest taka, Ty wystawiasz za nich przedmiot, on się sprzedaje na allegro za określoną kwotę (załóżmy 2tys), kwota ta wpływa na moje konto. Ja odliczam sobie 10% (czyli wychodzi 200zł) oraz pieniądze na pokrycie prowizji od wystawienia i sprzedania przedmiotu. Gdy ich poinformuje ,że pieniądze wpłyneły do mnie na konto to oni wysyłają przedmiot kurierem a potwierdzenie nadania paczki i opisu przedmiotu w niej wysyłają do mnie. Wtedy ja przelewam im pieniądze na konto.
Teraz mogą byc watpliwości czy potwierdzenie to nie jakaś fałszywka, albo czy jeżeli nawet wysłali coś w pudle to czy to tam rzeczywiście jest ? Ale czy jeżeli byłby to wałek, to czy ja poniose konsekwencje, skoro mam np dowody w postaci - maili, potwierdzenia nadania paczki kurierem oraz numer konta bankowego na które poszły pieniądze - więc niby jak ja moge za to odpowiadać ? |
|
Dołączył: 12 Marz 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
np. za paserstwo ;p
|
|
|
|
|
Mario też o tym myślałem, a dokłądnie o paserstwie nieumyślnym, dlatego chiałem poszukać ludzi którzy to robili, robią i czy mieli z tym problemy....ponieważ ogłoszenie widnieje na prawie każdym forum miejskim. A 10% to wydaje się troche niewiarygodne, szczególnie gdy chodzi o sprzęt RTV AGD gdzie prowizje byłyby dość wysokie.
|
|
|
|
|
nawet ,jesli nie bezie to paserstwo , to dobierze sie do ciebie urzad skarbowy za nielegalny handel.W skarbówce ,sa specjalne osoby które zajmuja sie wyłapywaniem właśnie takich handlarzy na allegro ,którzy mysla ,że w sieci mozna sobie sprzeawac ot tak po prostu.Nic bardziej mylnego .Zyskiem ,ktry osiagniesz porawdzac taka dzialanosc musisz podzielic sie z urzedem.Na stronie jest wyraźni i oficjalna informacja ,ze sprzedaż masz obowiazek zgłaszać odpowiednemu organowi
|
|
|
|
|
Ok, dzisiaj ma do mnie dzwonić człowiek z tej "firmy". Wypytam go o wszystko, a w szczególności o rozliczaniem się z US i to całe paserstwo. Jeżeli koleś będzie kręcił to go oleje.
Dzięki ludziska za merytoryczną dyskusje |
|
|
|
|
ja także napisałam ze jestem zainteresowana,szybko odpisali.Wysłałam cv oraz login i czekam,czekam....mam nadzieje że to nie ściema i nie będe musiała kasować konta na allegro!
|
|
|
|
|
nowy jeśli dobrze zrozumiałem to każą ci wystawiać przedmioty na twoim koncie allegrowym, a nie ich rzekomo firmowym i pieniądze za sprzedaż również przelewane są na twoje indywidualne konto, z którego potem masz je przelać na jakieś inne; czy tak ma to wyglądać?
Jeśli tak, to przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i zastanów się przez chwilę. Ciekawe czy razem z przedmiotami do wystawienia dadzą ci karty gwarancyjne z dowodami zakupu tych sprzętów. A jeśli tak to czy wszystkie towary nie były czasem zapłacone kartą? |
|
|
|
|
Musi być jakiś hak, skoro gość sam towaru nie wystawia tylko szuka jelenia. Nie wierzę, że nie ma czasu, że mu się nie chce, że nie umie.
Wstrząśnięta, niezmieszana... |
|
|
|
|
No właśnie chyba sobie dam spokój, ponieważ już wyszukałem kilka art. w necie o nielegalnej sprzedaży i to może być niezła wtopa. W sumie uzyskałbym to samo rozmawiając z tym człowiekiem przez tel. stąd była moja prośba w mailu o kontakt telefoniczny by także nagrać rozmowe...mmm3 lepiej się w to nie bawić.
Lament to akurat nie wzbudziło we mnie podejrzenia, ponieważ znam ludzi którzy także wystawiają rzeczy na allegro i nie mogą sie obrobić ponieważ każdy towar jest inny, muszą robić zdjęcia, segregowac, ściągać wymiary...itd. To samo pewnie byłoby z towarem RTV AGD gdzie musisz dawać króti opis i ten szerszy o danych technicznych każdego ze sprzętów..a z tym troche schodzi. |
|
|
|
|
Ja osobiście widzę to tak. Przede wszystkim nie dopatrywał bym się pasterstwa. Tutaj wgrę wchodzi firmanctwo, czyli prowadzenie działalności gospodarczej na nazwisko innej osoby, a chodzi o zatajanie osiąganych dochodów, i tym samym uszczuplanie należności podatkowych. Można szerzej poczytać o tym w kodeksie karnym-skarbowym.
Reasumując, szukają jeleni. |
|
|
|
|
macie racie w tym napewno jest jakis hak,przyznam że naiwnie uwierzyłam że to może być uczciwa praca.No ale niestety przy takim bezrobociu każdy próbuje gdzieś sie "zahaczyć"pozdrawiam
|
|
|
|
|
Tak naprawdę, żeby stwierdzić, o co w tym chodzi, to niech ktoś przedstawi więcej szczegółów, jak wyglądało ogłoszenie, czy ewentualną ofertę współpracy, albo i pracy. Wtedy będzie można coś więcej wywnioskować.
|
|
|
|
|
Według mnie to jakaś ściama
a jak nie wierzycie to sobie treść ogłoszenia w gogle wpiszcie i zobaczycie ze nie od dziś takie ogłoszenie krąży po internecie, i jest ogłoszone w : Stalowej Woli Karzimierzu Krakowie Na suwałkach itp . Wiec chyba coś jest nie tak skoro gość szuka po całej polsce prawda ?? |
|
|
|
|
sprzedaliście, źle ująłem oddaliście właśnie swoje dane
|
|
|
|
|
Do Interceptor,ja otrzymałam odpowiedz taką"Witam, oto szczegóły pracy:1. Wysyłamy dane dotyczące przedmiotów, parametry, zdjęcia, skrócony opis.2. Współpracownik wystawia przedmiot, od złotówki bez ceny minimalnej3. W przypadku propozycji ceny kup teraz, współpracownik wysyła nam propozycje cen od potencjalnych klientów.4. Po zakończeniu aukcji, w momencie otrzymania pieniędzy wysyłamy przedmiot kurierem UPS.5. Współpracownik wysyła nam dane do opłacenia prowizji na allegro, oraz dane swojego konta do wypłacenia należności.
Zarobek wynosi 10% wartości każdej sprzedaży. Handlujemy najczęściej sprzętem RTV (tj. Laptopy, komputery, monitory, telewizory, wzmacniacze itp.) Jeśli jest Pani zainteresowana naszą ofertą, proszę przesłać cv oraz login allegro. Pozdrawiam!" |
|
|
|
|
CYTAT sprzedaliście, źle ująłem oddaliście właśnie swoje dane A niby jakie dane sprzedaliśmy/oddaliśmy ? To ,że podałem mu mój login na allegro ? Przecież gdyby miał mi sie włamać na konto i sobie z niego sprzedawać czy nawet kupić rzeczy na ponad 100 tys złotych to mógłby to zrobić z dowolnego konta...skoro na moje mógłby się włamać to na Twoje także Nawet jeżeli mmm3 wysłała mu swoje CV i ma jej dane to nic nie jest w stanie zrobić z nimi, no bo co tam jest poza imieniem, nazwiskiem i datą urodzenia...takie dane to można na dziesiątki innych, prostszych sposobów załatwić...nawet z portali typu fejs czy nk. A co do wiecej szczegółów to napisze wieczorem (o ile zadzwoni). |
|
|
|
|
sprzedać dane dziś to przekazać Twoje nazwisko adres nr telefonu firmom np. bank czy operator telefonii by wciskali tobie badziewie albo wysyłali reklamy
|
|
|
|
|
CYTAT Czekolada zasada jest taka, Ty wystawiasz za nich przedmiot, on się sprzedaje na allegro za określoną kwotę (załóżmy 2tys), kwota ta wpływa na moje konto. Ja odliczam sobie 10% (czyli wychodzi 200zł) oraz pieniądze na pokrycie prowizji od wystawienia i sprzedania przedmiotu. Gdy ich poinformuje ,że pieniądze wpłyneły do mnie na konto to oni wysyłają przedmiot kurierem a potwierdzenie nadania paczki i opisu przedmiotu w niej wysyłają do mnie. Wtedy ja przelewam im pieniądze na konto. Teraz mogą byc watpliwości czy potwierdzenie to nie jakaś fałszywka, albo czy jeżeli nawet wysłali coś w pudle to czy to tam rzeczywiście jest ? Ale czy jeżeli byłby to wałek, to czy ja poniose konsekwencje, skoro mam np dowody w postaci - maili, potwierdzenia nadania paczki kurierem oraz numer konta bankowego na które poszły pieniądze - więc niby jak ja moge za to odpowiadać ? Oczywiscie ze wszystkie konsekwencje, bo to ty sprzedales, ty wziales pieniadze i to ty sprzedales na allegro. A odnosnie oferty to jest to kiepska oferta Pana z dzialu ogloszen |
|
|
|
|
Niestety, ale to jest przykład zwykłego oszustwa. Już na pierwszy rzut oka widać, że szukają naiwnych. Nie będę rozpisywał się w podawaniu przykładów, dlaczego jest to oszustwo. Najważniejsza rzecz jest taka, żeby Wam do głowy nie przyszło \"NAWIĄZAĆ WSPÓŁPRACY\" z tymi naciągaczami.
|
|
|
|
|
nowy20 dzwonili do Ciebie?odkąd ja wysłałam CV i login cisza.To ściema,ściema,ściema!chyba że kogoś znalezli No nic-powodzenia w szukaniu pracy.pozdrawiam
|
|
|
|
|
CYTAT nowy20 dzwonili do Ciebie?odkąd ja wysłałam CV i login cisza.To ściema,ściema,ściema!chyba że kogoś znalezli No nic-powodzenia w szukaniu pracy.pozdrawiam Mmm3 nie zadzwonił, tak też podejrzewałem Olać kolesia i jego pseudo biznes. Wzajemnie i pozdrawiam |
|
|
|
|
Pamiętać należy, że całą odpowiedzialność prawną bierze się w takim rodzaju pracy na siebie - to samo z opłatami. Jako że "pracodawca" wymaga swojego konta na allegro.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|