|
|
|
CYTAT Szukam pilnie sprawdzonego i dobrego mechanika do Renault Megane (najlepiej w okolicy Rozwadowa. Mile widziane namiary też na kogoś kto zajmuje się elektorniką samochodową. Z góry dzięki za pomoc Przeklejam temat, posty tygryska vel sm i jemu podobnych alter ego od razu kasuje. Trzymamy się tematu mechanika. "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
jacus -sie klocimy ale nie kasuj-takie uroki forum
|
|
|
|
|
Zablokowałem, wraca ten zły.
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
//moderowano
nie na temat.SM |
|
|
|
|
i widzsisz Jacenty-jest kontrola to jest i "posucha"-czyli nic-powiem Ci w zaufaniu ze codziennie poranna kawa i Wasz portal-macie konkurencje ale tu zawsze był luzik,po mojemu własnie to sie ludziskom podoba czyli jak to powiedział pewien koleś "róbta co chceta"-a jak ktos kogos obrazi-no coz albo sąd albo spotkanie przy browarku szczery uśmiech i podanie sobie dłoni
|
|
|
|
|
a swoją drogą trzeba przyznac trochę racji "obroncą klucza dyn."-niby cztery czy pięć śrubek i nieszczęście gotowe-chociaz trzy razy jechałem na poluzowanym kole i powiem szczerze tego nie da się niezauwarzyć
|
|
|
|
|
Bo w kole masz taką komfortową sytuację, że masz te 5 śrub (czasami mniej, czasami więcej).
Ale są miejsca - gdzie cała kontrola nad pojazdem zależy od JEDNEJ ! Jedna śruba, jedna nakrętka - i tracimy kontrolę nad pojazdem. |
|
|
|
|
owszem nie zaprzeczam-najniebezpieczniejsze nakrętka sforznia wachacza lub drążka kier.ale nie ma takiej możliwosci zeby nagle ni z gruchy czy pietruchy ,jeśli coś sie zaczyna dziać to przynajmniej z miesiac juz cos odczówasz
|
|
|
|
|
Np. śruby mocujące wahacz - co możesz tutaj odczuć ? Nakrętka się odkręca, śruba wypada, wahacz wypada. Śruba łącząca przekładnię kier. z kolumną - zazwyczaj JEDNA śruba. Odkręca się, tracisz kontrolę nad pojazdem itp. itd.
Dlatego producenci nakazują każdorazową wymianą takich śrub po ich demontażu ! Znam przypadki, gdzie po wymianie wahacza, śruby zostały zamontowane odwrotnie. Nakrętką do góry - bo tak łatwiej było je włożyć ... W silniku faktycznie, można coś odczuć, można sobie poeksperymentować, dokręcać jak się chce. Ale nie w zawieszeniu ! Natomiast dużo bardziej niebezpieczną sytuacją jest, gdy śruby są zakręcone zbyt mocno. W sposób niekontrolowany przekraczamy granicę plastyczności. Przekrój się przewęża. Wydaje się, że śruba jest dokręcona. To jest jak bomba z opóźnionym zapłonem. Zerwanie może nastąpić w każdej chwili. |
|
|
|
|
nie prawda -przekładnie kier {ramie}chyba o to Ci chodzi,masz na wieloklinie i to ramie naprawde jest ciężko zbić,a jesli chodzi o wachacze to kolumna mcpersona zawsze nawet jak koła masz w powietrzu dociska ci ten wachacz a ugięcie wachacza w dół ograniczają ci "sanki" i tez ze tak brzydko powiem nie ma h.. we wsi nie wyleci-zresztą nakrętki te masz z teflonem i same w góre sie nie wykręcą
|
|
|
|
|
CYTAT nie prawda -przekładnie kier {ramie}chyba o to Ci chodzi,masz na wieloklinie i to ramie naprawde jest ciężko zbić Wałek kolumny kier. z przekładnią - w renault tam nie ma wieloklina. Jest jedna śrubka, której brak spowoduje rozłącznie się wałka z przekładnią CYTAT chodzi o wachacze to kolumna mcpersona zawsze nawet jak koła masz w powietrzu dociska ci ten wachacz a ugięcie wachacza w dół ograniczają ci "sanki" i tez ze tak brzydko powiem nie ma h.. we wsi nie wyleci-zresztą nakrętki te masz z teflonem i same w góre sie nie wykręcą Chyba chodziło nie o końcówkę wahacza - tylko o zamocowanie wahacza w tzw. sankach. Zresztą dyskusja zaczyna przybierać dość żenujący poziom - udowadnianie, że niedokręconą śrubę powinno udać się zauważyć i zawieszenie jako takie nie powinno się rozlecieć Zapewne większość razy się uda ... CYTAT zawsze nawet jak koła masz w powietrzu dociska ci ten wachacz Ciekawe ... zawieszenie wbrew pozorom pracuje ... |
|
|
|
|
Wbrew pozorom kiedyś przejechałem kilka kilometrów autem na twardym zawiasie po wybojach i nie było nakrętek z tyłu same śruby. Zapomniałem dokręcić nakrętki i widocznie odpadły i nic. A co do śrub zawieszenia to ja i tak je zmieniam co jakiś czas
|
|
|
|
//moderowano
- trzymajmy poziom ...SM |
|
|
|
|
//moderowano
- trzymajmy poziom ...SM |
|
|
|
|
nie ma sprawy Jacek chcesz miec ładnie i przykładnie-propaganda i cenzura prl-ale moim zdaniem takie coś to o dupe rozbić-jak dysputa to na całego
|
|
|
|
|
no i co goście który ma jeszcze renówe do remontu tego juz mi Jacenty nie wykasuje
|
|
|
|
|
ja mam ale nie wiem czy dasz radę
|
|
|
|
|
egos jest tylko jedno ale. Ja się podpisuje na zielono i podpisuje Jacek.
A trzymają się tematu kto w okolicy zregeneruje belkę w clio ci od peugeotów nie chcą zmienić tuleji na teflonowe. Gajowy no ba u ciebie to takie proste auto że bankowo da radę co za problem, wyprodukowali ich w końcu koło 1100 więc jak nic da radę. Mojego 501 więc też o części łatwo na każdym szrocie leżą i każdy sklep ma je w katalogu. "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Który rocznik tego clio ?
|
|
|
|
|
Z tymi tulejami wiem o co chodzi-w orginale metal w zamienniku plastik-no coz dwa lata pojeżdzisz
|
|
|
|
|
EEE jak dla mnie to może i rok jeździć te 500 km rocznie robie od wiosny do jesieni to przeboleje 2 lata.
rocznik 95 nie występuje w instrukcji obsługi tego modelu, w serii sam naprawiam też o nim nie wspominają "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
dobranoc mistrzowie zona wróciła i trzeba jej przegladnąc tulejki-narka
|
|
|
|
|
Tam jest drążek skrętny, a nie belka ;>
O których tulejach mowa ? Oznaczonych jako 3 ? |
|
|
|
|
to nie ta belka, i nie ma tych tulei oznaczonych,
|
|
|
|
|
Nie ta belka jak mówi gajowy my mamy całkowicie inne belki w clio więc niestety na tym foto nic nie widać
|