|
|
|
Szukam jakiejs osoby z dziedziny fizyki, ktora bylaby w stanie pomoc mi rozwiazac jedno w miare proste zadanie.
Ja fizyke juz dawno mam za soba a zalezy mi na jego rozwiazaniu. Nie potrafie podac mniej wiecej poziomu trudnosci (zakresu szkolnego), ale chodzi o zadanie o podnoszenie ciezaru ze stanu spoczynku na pewna wysokosc i okreslenie dzialajacych i potrzebnych sil. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Podaj treść.
|
|
|
|
|
Gdybyś od razu wklepała tu to zadanie, to być może już ktoś by Ci pomógł. Jeśli liczysz, że ktoś będzie do Ciebie na priv listy pisał, to może być zła droga, nie każdemu się chce. Wal śmiało z zadankiem i wyczekuj odpowiedzi. Przy okazji, jest w necie (było przynajmniej) wiele stron, gdzie ludzie za free rozwiązywali zadanka, warto popatrzeć. Czekamy na zadanie ;)
|
|
|
|
|
CYTAT chodzi o zadanie o podnoszenie ciezaru ze stanu spoczynku na pewna wysokosc i okreslenie dzialajacych i potrzebnych sil. m = 80 kg ciało = moje stan spoczynku = po spożyciu h = 1,76m F - siła potrzebna do podniesienia mnie z podłogi. yy.. nie ma takiej siły F dąży do nieskończoności. Jednka... po czasie t>5h siła F maleje. Czyli F zalezy od t. Proste ;) |
|
|
|
|
CYTAT m = 80 kg ciało = moje stan spoczynku = po spożyciu h = 1,76m F - siła potrzebna do podniesienia mnie z podłogi. yy.. nie ma takiej siły F dąży do nieskończoności. Jednka... po czasie t>5h siła F maleje. Czyli F zalezy od t. Proste ;) stan "po spożyciu alkoholu" zachodzi wtedy, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi bądź prowadzi do stężenie we krwi od 0,2 promila do 0,5 promila szopen, niezly zawodnik jestes po dwoch piwach lezysz 5 godzin na podlodze |
|
|
|
|
No masz mnie, przyłapany
A teraz inne zadanie. Wypiłem właśnie litr wódki: a) jestem przed spożyciem alkoholu b) jestem w trakcie spożycia alkoholu c) jestem po spożyciu alkoholu d) wódka to nie alkohol Jedna odpowiedź jest prawdziwa, no i to raczej miałem na myśli Dwa piwa mnie na szczęście jeszcze nie zabijają |
|
|
|
|
Hehe
SzoPeN ... nie pomaga... chociaż widać... że ..wie co mówi... Z doświadczenia wiem że prawiodłowe odpowiedzi to a) i b).. do ewunieq - podaj treść.. zadania... |
|
|
|
|
No rzeczywiscie w sumie byloby latwiej gdybym od razu podala tresc zadania.
Zadanie raczej chyba elementarne ale jakos tak ciezko z fizyka po kilkunastu latach :-) Cialo o masie 100kg podnoszone na wysokosc 1m. Cialo w spoczynku. Jaka sila jest potrzebna do podniesienia tego ciala w normalnych warunkach, jakie sily poza sila ciazenia dzialaja na to cialo. I kolejna sprawa trzeba wyrazic sile potrzebna do jego podniesienia w kg czyli inaczej mowiac chyba jaki ciezar bedzie posiadalo podnoszone cialo czyli jakiego ciezaru trzeba uzyc aby je podniesc. Z gory THX Jak cos to prosze o rozpisanie czyli z wzorami i etc. |
|
|
|
|
Ja jednak dalej bym obstawiala za tym abys napisala PEŁNĄ treść. Z tego sie nie da nic zrozumiec przynajmniej z tej 2 czesci. Jak Ty chcesz wyrazic sile w kg?
|
|
|
|
|
Dziwne to "zadanie". Skąd takie coś wzięłaś ?
aby podnieść 100 kg - trzeba pokonać siłę grawitacji - czyli pokonać przyśpieszenie ziemskie. Zatem jeśli siłę wyrazimy w niutonach będzie to 1000N = 1kN. 100kg * 10 m/(s^2). CYTAT I kolejna sprawa trzeba wyrazic sile potrzebna do jego podniesienia w kg czyli inaczej mowiac chyba jaki ciezar bedzie posiadalo podnoszone cialo czyli jakiego ciezaru trzeba uzyc aby je podniesc. Nie można siły wyrazić w kilogramach. Ewentualnie w kilogram-siła. Ale to już przeszłość. Obecnie są Niutony, co zostało podane wyżej. Przy założeniu, że przyśpieszenie ziemskie = 10 m/s^2, oraz przy przyjęciu statycznego modelu podnoszenia. CYTAT jakie sily poza sila ciazenia dzialaja na to cialo. ojej. No mogą być to siły aerodynamiczne. Jakieś siły adhezji z podłożem. No i oczywiście siła podnosząca. |
|
|
|
|
ja bym sie przychylil do poprzednikow, napisz cala tresc :] bo to wyglada jak zadania z zachowania energii na jeden wzor, gdzie wszystko jest, a druga czesc w stylu jaka prace nalezy wykonac by podniesc cos na jakas wysokosc, w takiej formie jak to napisalas to z czapy chyba
edit: jakby chodzilo o toto o czym pisalem, to 1. F=mg 2. W=F[wyliczone z gory]h wszystkie dane masz iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
A może chodzi o obliczenie potrzebnej nośności jakiejś liny do podniesienia 100 kg ?
|
|
|
|
|
CYTAT A może chodzi o obliczenie potrzebnej nośności jakiejś liny do podniesienia 100 kg ? liczyles w podstawowce nosnosc liny?:] iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
No wlasnie chodzi o to ze nie mam calej tresci zadania jak w ksiazce.
Wiem ze nie mozna sily wyrazic w kg i stad owy problem. Mowicie tutaj o przyspieszeniu (no w sumie cialo sie bedzie podnoscic), ale ja bardziej sklanialabym sie zamiast E kinetycznej brac pod uwage E potencjalna. Tak mi sie wydaje choc moge sie mylic bo poczatkowo cialo jest w spoczynku a nie w ruchu. A jesli chodzi o to wyrazanie w kg to mam na mysli cos takiego jak powiedzmy podnosimy ciezar to nie mowimy ile Niutonow uzylismy aby go podniesc, tylko podnieslismy tyle a tyle kg. I chodzi o to jaka wartosc kg trzeba uzyc zeby podniesc ten przedmiot. Napewno wieksza niz on sam wazy (tak mi sie wydaje)no i dochodza dodatkowe sily. Wiem ze to tak troche nie za konkretnie opisane no ale mam nadzieje ze ktos pomoze. |
|
|
|
|
Mam wrazenie ze sama nie wiesz czego chcesz. Podnosząc 100 kg podnosisz 100 kilogramów i ani grama wiecej. W zależnosci od wysokosci wykonujesz pracę, w która musisz wlozyc sile. Wszystko to masz we wzorach, które podał ifel.
|
|
|
|
|
ale mowimy jaka prace nalezy wykonac aby podniesc cos o tyle i o tyle czy tyle, z tego co napisalas ja bym obstawal przy tym co pisalem prawie witki bym postawil
iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
No więc przybywam na ratunek ;-) Jako, że nawet siostra do mnie zadzwoniła i z ciekawości aż włączyłam komputer ;)
Podnosząc ciało na nieznaczną wysokość h ponad powierzchnię ziemi wykonujemy pracę równą przyrostowi energii potencjalnej układu: Ziemia - ciało: delta Ep = Fh = mgh Wystarczy sobie podstawić i wyliczyć. Z tą siłą w kilogramach to tak do końca nie wiem o co może chodzić, bo jest coś takiego: 1kG=9,80665 N jest to kilogram-siła - siła ciężkości działająca na masę 1 kg Chyba wystarczyłoby z proporcji policzyć ile kG ma nasza wyliczona siła. Pozdrawiam |
|
Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Freyja widzę ,że korzystałaś z notatek Szymonika hehehe
" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
|
|
|
Nie raz mi one nawet na studiach życie uratowały. Ale zadanie proste, od razu mi ten wzór do głowy przyszedł,ale wolałam się upewnić.
|
|
|
|
|
wzor na sile wystarczy podstawic i jak podnosisz na wysokosc 1m to dziala sila podnoszenia w gore czyli ta sila ktora podnosi w gore czyli i ta sila wlasnie dziala ale tez i sila ciezaru czyli masa tego przedmiotu co wazy 100kg to ona dziala w dul i sie nie rownowaza chyba te sily bo maja odwrotne wektory i na pewno sily rozne jeszcze tez dzialaja ale ogolnie proste zadanie jest tylko wiecej danych podaj i konkretnie o coci chodzi w nim w sensie ze co nalezy wyliczyc bo sily to juz ci podalem jak rozpisac mniej wiecej w dwoch zdaniach
|
|