NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szukam ... »
Naziemna telewizja w telewizorze z hd ,
ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 16:09  
Posiadam antene siatkowa i na telewizorze analogowym z dekoderem działa naziemna telewizja cyfrowa ale antena podpieta pod nowy telewizor znalazla pare kanałów analogowych anie w dvbt ,a wg instrukcji ma wbudowany dekoder dvbt . I dlaczego nie dziala dvbt na nowym telewizorze ,co jest nie tak ?
A ciekawe jest to że laptop (z tunerem do dvbt do laptopa) podpiety pod telewizor nowy i działa .

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 16:09  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 16:29  
A czy robione było przeszukiwanie pasma z programami analogowymi i cyfrowymi ? Czasem telewizory "pytaja" jakie pasmo przeszukać. Jeśli tuner zewnętrzny znalazl wszytkie programy to nie ma szans że telewizor podłączony pod tą samą antene nie widzi tych samych kanałów. Z reguły telewizory mają większą czułość (odbierają nawet w gorszych warunkach) niż tunery zewnętrzne. Proszę spróbuj jeszcze raz zrobić przeszukajnie pasma zwracając uwagę na pasmo cyfrowe. Napisz proszę dokładny model twojego telewizora (z naklejki znamionowej).

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 16:38  
W telewizorze jak szuka kanałów analogowych to znajdzie tvp1 ,tvp2, tvp info, polsat i tyle . A z cyfrowych kanałów żadnego jak tylko antena jest podpieta . Mam telewizor z techniki model x216/54E-GB-TCDU-EU

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 17:12  
Telewizor był kupiony w Polsce czy przywieziony za granicy ? Jeśli masz instrukcję obsługi sprawdź w danych technicznych jaki ma tuner DVBT (MPEG4 czy MPGE2).

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 18:03  
Ma mpeg4 i kupiony w polsce

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 18:47  
CYTAT
Posiadam antene siatkowa i na telewizorze analogowym z dekoderem działa naziemna telewizja cyfrowa ale antena podpieta pod nowy telewizor znalazla pare kanałów analogowych anie w dvbt ,a wg instrukcji ma wbudowany dekoder dvbt . I dlaczego nie dziala dvbt na nowym telewizorze ,co jest nie tak ?
A ciekawe jest to że laptop (z tunerem do dvbt do laptopa) podpiety pod telewizor nowy i działa .

w którą strone kierujesz antene?ta siatka jest z jakimś zasilaczem czy sama wtyczka na końcu??? jaka jest moc sygnału i jakości na tym tunerku kiedy odbierasz dvbt przez tuner na starym telewizorze?

proponuje ten dekoder podłaczyć pod ten nowy telewizor i przeczesac eter prawdopodobnie tuner wbudowany jest za słaby lub poprostu nie ma mpg4

"Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 19:17  
Ja zrozumiałem że nowy telewizor wpięty był pod tą samą antenę co zewnetrzny dekoder DVB-T. Tak jak pisałem, jeśli jest to samo miejsce to teoretycznie telewizor powinien mieć lepszą głowicę niż dekoder zewnętrzny. Jakby sygnał był na granicy odbioru to telewizor powinien odnalezć kanały i zapisać na liście a później ewentualnie występowałoby szatkowanie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 19:25  
Na moje oko sygnał jest słaby i głowica w tv nie daje rady a tunery do cyfrowej czesto maja lepsze głowice niż te wbudowane w tv podejrzewam ze w takim tv technika to ten mpeg4 zalapie ale przy sygnale w okolicach 100%

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 20:20  
CYTAT
Na moje oko sygnał jest słaby i głowica w tv nie daje rady a tunery do cyfrowej czesto maja lepsze głowice niż te wbudowane w tv podejrzewam ze w takim tv technika to ten mpeg4 zalapie ale przy sygnale w okolicach 100%

Wręcz odwrotnie, jeszcze nie spotkałem tunera zewnętrznego który miał lepszą głowicę niż telewizor. Nie miałem jednak styczności z TV marki Technika - te może są na tyle bidne że nie dają rady.
Niech koleżanka napisze jaki jest odbiór na zewnętrznym tunerze i ile procentowo łapie "jakości"

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 20:31  
CYTAT
[cytat]Na moje oko sygnał jest słaby i głowica w tv nie daje rady a tunery do cyfrowej czesto maja lepsze głowice niż te wbudowane w tv podejrzewam ze w takim tv technika to ten mpeg4 zalapie ale przy sygnale w okolicach 100%

Wręcz odwrotnie, jeszcze nie spotkałem tunera zewnętrznego który miał lepszą głowicę niż telewizor. Nie miałem jednak styczności z TV marki Technika - te może są na tyle bidne że nie dają rady.
Niech koleżanka napisze jaki jest odbiór na zewnętrznym tunerze i ile procentowo łapie \"jakości\"

Założyłem kilka sztuk po znajomych i rodzince i często spotykałem się że w takich telewizorach no name zaczeły łapać sygnał kiedy na tunerze było minimum 55% jakości wtedy po przełączeniu wtyczki z tunera do tv dopiero potrafiły coś znalezc ale czesto przy takich % obraz był szatkowany i wtedy po wymianie symentyzatora na wzmacniacz+zasilacz obraz był stabilny natomiast w lg,samsungach ,sony ,toshiba tunery wbudowane w tv sygnał z anteny w tej samej lokalizacji był równy lub mocniejszy o 5-10%

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Maja 2012r. 23:39  
Przywróć TV do ustawien fabrycznych i przeszukaj ponownie cyfrowe+ analogowe. Moze jest wybrany kraj inny niz PL?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Maja 2012r. 06:47  
Antena jest kierowana na kielce , ma zasilacz , kraj w szukaniu ma wybierany polska a mimo to nie znajduje kanałów naziemnej telewizji . A w analogowym telewizorze znajduje 15 kanałów . Laptop z tunerem do dvbt podlaczony z telewizorem znajduje 8 kanalów .

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Maja 2012r. 07:59  
CYTAT
Antena jest kierowana na kielce , ma zasilacz , kraj w szukaniu ma wybierany polska a mimo to nie znajduje kanałów naziemnej telewizji . A w analogowym telewizorze znajduje 15 kanałów . Laptop z tunerem do dvbt podlaczony z telewizorem znajduje 8 kanalów .

Mozesz podac moc sygnalu ? Masz mozliwosc skierowac antene na Lublin w strone Chlopskiej Woli ?Odległość podobna do Kielc moc 2x większa. Chcesz precyzyjnie zlokalizowac nadajnik to wejdz na

www.dvbtmap.eu

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Maja 2012r. 10:28  
Podpiełam dekoder do dvbt do telewizora i znalazl jedynie 5 kanalów w analogu , nic w cyfrze . A na analogicznym telewizorze jest 15 kanałów cyfrowych .

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Maja 2012r. 10:46  
Jak wyszukujesz w dekoderze tam jest poziom siła, jakość ile tego jest skorzystaj z tej mapki zaznacz swoj blok,dom etc wiem że na porębach lublin śmiga na maxa jak kierunek na Lublin zasłonięty blokami to marne szanse.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Maja 2012r. 13:45  
CYTAT
Podpiełam dekoder do dvbt do telewizora i znalazl jedynie 5 kanalów w analogu , nic w cyfrze . A na analogicznym telewizorze jest 15 kanałów cyfrowych .

Koleżanko a wszystko podłączasz w jednym miejscu ? Tzn - czy telewizor LCD podłączasz do tej samej anteny co ten tuner zewnętrzny czy jest to inne miejsce ? Napisz dokładnie bo do końca nie wiadomo o co chodzi.
Najlepiej przenieś telewizor i podłądz w to same gniazdo antenowe co tuner zewnętrzny na którym złapałaś 15 kanałów.

Ja bym nie kombinował z Lublinem, jeśli antena dobrze ustawiona to wszystkie kanały powinny śmigać z Kielc.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Maja 2012r. 14:16  
Zrób tak ustaw antene tak aby na tunerze był jak najlepszy sygnał powinna być widoczna skala lub procenty pózniej przełóż wtyczke z tunera do tv technika i wyszukaj kanały jesli będzie duży % siły i jakości to tv technika powinien coś znalezc. Pisałaś wcześniej że na laptopie znalazło 8 kanałów czyli mux2 z Kielc jest nadawany na kanale 36.Natomiast nie znalazło 7 programów z mux1 kanał 62 to by sie pokrywało z faktem że anteny siatkowe mają często problem z kanałami powyżej 60.

Jaka jest twoja lokalizacja?które pietro? jakie osiedle?

tu masz linka

http://www.dvbtm(...)nce.html

powiększ mapke i przesuwaj tą zieloną ikonke na swój blok ,dom etc dokładnie ustal kierunek na nadajnik próbuj osiągną jak najlepszy sygnał z anteny wskaznik musi być w opcjach tunera.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Maja 2012r. 20:28  
Z tego co słyszałam to z jednej anteny analogowej może naziemna telewizja działać na dwóch telewizorach działać . Mimo że telewizor z hd byl podpinany do dekodera dvbt z antenta łapal tylko 5 kanałow . Dzięki za rady .

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 19 Maja 2012r. 13:04  
CYTAT
Z tego co słyszałam to z jednej anteny analogowej może naziemna telewizja działać na dwóch telewizorach działać . Mimo że telewizor z hd byl podpinany do dekodera dvbt z antenta łapal tylko 5 kanałow . Dzięki za rady .

Oczywiście że można sygnał z jednej anteny podzielić na kilka telewizorów, wiąże się to jednak z utratą poziomu sygnału. Jeśli antena ustawiona jest super precyzyjnie to nawet jak podzielimy sygnał na 2-3 tv to i tak powinniśmy mieć wszystko ok.
Ale jeśli antena nie jest ustawiona precyzyjnie (sygnał na granicy odbioru) to po podziale na kilka tv już nie będziemy w stanie nic złapać.

Jeśli podłączyłaś LCD w miejsce gdzie był podłączony tuner zewnętrzny (tuner łapie wszystkie kanały cyfrowe) a tv sobie nie poradził to musi to być wina albo złych ustawien tv albo uszkodzonej głowicy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 19 Maja 2012r. 19:08  
Na kilka TV trzeba zamontować takie ustrojstwoumiech

Obrazek

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szukam ... »