NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
1 2 »
chorobowe zapytanko,
ff
Wysłany: 27 Maja 2012r. 11:31  
witam bylem na zwolnieniu chorobowym dwa miesiace wrocilem na tydzien di pracy i noja kontuzja znow wczoraj sie odnowila i znow bede na zwolnieniu.Mam teraz pytanie czy znow pracodawca bedzie mi wyplacal zasilek przez 33 dni czy juz teraz odrazu zus?

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 27 Maja 2012r. 11:31  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2012r. 11:49  
Pracodawca płaci tylko za pierwsze 33 dni w roku. W Twoim przypadku będzie bulił ZUS.

Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2012r. 14:44  
CYTAT ("bartomix")
Pracodawca płaci tylko za pierwsze 33 dni w roku. W Twoim przypadku będzie bulił ZUS.

I tu jest problem ZUS lubi ściągać/pobierać,z wypłacaniem/buleniem jest sporo gorzej,wręcz tragicznie,traktują Cię jak jakiegoś potencjalnego wyłudzacza,przygotuj się na to vgbvgb że ZUS-owy monopolista,będzie wzywał na niekończące się komisje,do swoich znakomicie opłacanych specjalistów,aby znalezli cokolwiek by nie bulić...:cwaniak:
Doznałeś kontuzji,to przykre => niestety teraz ZUS szybko uzdrawia swoich chorych petentów...:cwaniak:
Zyczę sukcesów i wytrwałości oraz szybkiego powrotu do zdrowia...:cwaniak:

„Chcesz udowodnić głupotę feministki, pozwól jej mówić”.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2012r. 21:46  
bartomix ma zdecydowanie rację.pracodawca płaci tylko za 33 dni chorobowego w roku.skoro byłes 2 miesiące na zwolnieniu to już Ci ZUS wypłacał zasiłek chorobowy po 33 dniach chorobowego i każde następne chorobowe jakie będziesz miał w tym roku to będzie już płacił także ZUS

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2012r. 22:18  
CYTAT

Tak. I radzę w przypadku takiego chorobowego uzgodnić z pracodawcą i np. się chwilowo zwolnić by nie musiał płacić.

Bo może się okazać, że będziesz 1 do odstrzelenia przy najbliższej okazji good

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2012r. 22:59  
nie wiem o co ci tygrysku chodzi ...
po co ma się zwalniać? żeby znów pracodawca płacił? a dlaczego niby pracodawca miałby iść na taki układ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2012r. 23:16  
no niestety ale ZUS mi kosci nie posklada, a szczeze mowiac siedzenie na chorobowym zadna przyjemnosc a raczej lipa straszna A czy jesli jestem na chorobowym to pracodawca nie jest zwolniony ze skladek ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 01:37  
CYTAT
nie wiem o co ci tygrysku chodzi ...
po co ma się zwalniać? żeby znów pracodawca płacił? a dlaczego niby pracodawca miałby iść na taki układ?

No dlatego, by nie płacić za czyjąś chorobę. Taki przykład. Bo nie zawsze się tak da zwolnić ... no albo po prostu powiedzieć, że to co "wypłaci" na papierze, to mu się odda umiech
Dlaczego ? Dlatego, że za chorobę płacić nikomu się nie chce ...

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 06:41  
CYTAT

No dlatego, by nie płacić za czyjąś chorobę. Taki przykład. Bo nie zawsze się tak da zwolnić ... no albo po prostu powiedzieć, że to co \"wypłaci\" na papierze, to mu się odda umiech
Dlaczego ? Dlatego, że za chorobę płacić nikomu się nie chce ...

Nie rozumiesz, że za jego chorobowe płaci teraz zus? Jak się zwolni to mu nikt nic nie wypłaci bo nie będzie miał ubezpieczenia? To takie trudne?

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 07:28  
zapraszam do lektury umiech także Ciebie Andrzejku

USTAWA z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

tygrysku koniecznie udaj się do lakarza - psychiatry

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 09:40  
CYTAT
CYTAT

Tak. I radzę w przypadku takiego chorobowego uzgodnić z pracodawcą i np. się chwilowo zwolnić by nie musiał płacić.

Bo może się okazać, że będziesz 1 do odstrzelenia przy najbliższej okazji good

Jak się zwolni to mu przecież nikt nie zapłacisciana a pracodawca traci tylko na tym że pracownika nie ma w pracy, zasiłek wypłaca ZUS.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 10:25  
Zwolnienie płaci ZUS
Pracodawca w czasie trwania zwolnienia nie płaci składek (czy wszystkich, czy tylko niektórych - nie wiem )
Czas zwolnienia się sumuje jeżeli przerwa jest krótsza niż 60 dni i choroba zaliczona jest (po kodzie ) do tej samej jednostki chorobowej (w ciągu chorować można coś ok. 180 dni na tą samą chorobę).
Na zwolnieniu to chyba nie można Cię zwolnić....

Homo sum, Humani nihil a me alienum puto. [Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce.]
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 10:28  
Na L4 zwolnić ni można zobaczcie na Zaborowskiego wielce chory był na konwentach wyborczych ale ruszyć go nie było jak.
Jak masz swoją działalność to część składek i tak płacisz za siebie niestety. Tygrysek - idź szukaj dynamometryka lepiej serio.

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 11:41  
CYTAT
Jak się zwolni to mu nikt nic nie wypłaci bo nie będzie miał ubezpieczenia? To takie trudne?

No właśnie chodzi o to, że pierwszy miesiąc płaci nie ZUS, tylko pracodawca ! Więc warto by po prostu mu ulżyć, tak by za nas nie musiał płacić. Czy tak trudno być człowiekiem ? Zawsze można się dogadać i mu oddać za ten 1 miesiąc, tak by nie był stratny - a i tak jest bo nie ma pracownika ...

CYTAT

Niestety ... i jak ma być w tej Polsce dobrze ?

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 12:08  
CYTAT

CYTAT

Tygrysek co ty pierdzielisz? Z czego ma żyć człowiek jak zachoruje? Pracodawca nie może zwolnic jak pracownik przebywa na zwolnieniu, a w tym czasie płaci ZUS. Jak wróci z chorobowego to już inna sprawa, ale w trakcie trwania choroby nie jest obciążeniem dla firmy. Nie rób z naszych biznesmenów takich pokrzywdzonych.

CYTAT
No właśnie chodzi o to, że pierwszy miesiąc płaci nie ZUS, tylko pracodawca ! Więc warto by po prostu mu ulżyć, tak by za nas nie musiał płacić. Czy tak trudno być człowiekiem ? Zawsze można się dogadać i mu oddać za ten 1 miesiąc, tak by nie był stratny - a i tak jest bo nie ma pracownika ...

Za urlop też płaci pracodawca, to co powinien pracownik zrezygnować z wypłaty za czas urlopu? No bo trzeba być człowiekiem?

Tygrysek czym Ty się zajmujesz, zawodowo?

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 12:09  
CYTAT
CYTAT
Jak się zwolni to mu nikt nic nie wypłaci bo nie będzie miał ubezpieczenia? To takie trudne?

CYTAT

Sory tygrysek11 ale normalny to Ty chyba nie jesteś. Nie po to płacimy składki żeby nie móc wziąć zwolnienia jak coś nam dolegamlotek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 12:17  
A może wogóle to powinniśmy się dzielić wynagrodzeniem z pracodawcą żeby mu ulży

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 12:18  
CYTAT
CYTAT

No właśnie chodzi o to, że pierwszy miesiąc płaci nie ZUS, tylko pracodawca ! Więc warto by po prostu mu ulżyć,

CYTAT

Teraz to leże po prostu boskie. good
Musisz chyba wynieść się do usa bo tu w polsce wszystko źle robią

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 13:04  
nierozumie dlaczego ma mnie ktos zwalniac dlatego ze jestem na chorobowym? to jest moje prawo z ktorego nie zamierzam rezygnowac, a jezeli szef by sie czepial to jest cienias i sam bym sie zwolnil... a jak ktos chce to niech sie dalej daje wykorzystywac i tworzy nowe obozy pracy

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 13:30  
ty jesteś tygrysek jakiś nienormalny ...
najpierw każde dziękować ZMKS, że autobusy w ogóle jeżdżą, teraz każe się zwalniać na czas choroby, by pracodawca nie był stratny.

weź stań na kolumnie zygmunta w warszawie i przeproś za swoich współrodaków, że chcą tego, co im się należy, a ciebie niech dalej każdy dyma jak chce.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 14:33  
CYTAT
gb74:
Na zwolnieniu to chyba nie można Cię zwolnić
tygrysek11:

Jak będzie konkurs podsumowujący rok 2012 to przewiduje, że ten cytat wygraumiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 19:56  
CYTAT
CYTAT
gb74:
Na zwolnieniu to chyba nie można Cię zwolnić
tygrysek11:

konspirator
Jak będzie konkurs podsumowujący rok 2012 to przewiduje, że ten cytat wygraumiech

I bardzo mnie to cieszy good
może w końcu coś wygram...

Homo sum, Humani nihil a me alienum puto. [Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce.]
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 20:05  
gb74 Podejrzewam, że to chyba wygra odpowiedź tygryska.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 20:20  
Najlepsze jest to ze Zus nie wyplaca co miesiac chorobowego a jedynie po okresie zakonczenia choroby.
Jezeli bedziesz dostareczal przez kilka miesiecy zwolnienia lekarskie do Zusu,zaplaca Tobie na koncu,wiec zycze powodzenia z chorowania bez pienieznych srodkow do zycia i leczenia.
Oto nasze chore prawo i polska biurokracja.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Maja 2012r. 20:49  
Patriota głupoty gadasz. W zeszłym roku chorowałem 7 mcy, w tym 6 na L4. Żaden lekarz nawet po operacji ratującej życie nie dał mi L4 na więcej niż 30m dni i co 30 dni dosyłałem nowe L4 zusowi i kasę dostawałem do 10 dni po zakończeniu danego L4. Lekarze robią to właśnie ze względu na kasę i problemu nie ma

Prywatna wiadomość 

1 2 »

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »