|
|
|
WITAM!!!
Mam prośbę, i pytanie do czytelników- czy ktoś z Was pobierał dotacje Unijne z PUP na rozpoczęcie działalności? Mam zamiar skożystać z tego dofinansowania, i otworzyć własny sklep. Tylko przeraża mnie ta biurokracja, i warunki, jakie trzeba spełnić zeby bezrobocie pomogło, i chciało dać tą kasę. Więc jazeli ktoś z Was już to przerabiał, to dajcie znać jak wam poszło... podpowiedzcie jak przez to przebrnąć żeby nie zwariować... A może jest jakieś biuro, które zajmuje się tymi papierkowymi sprawami? Pomóżcie- dajcie znać jakie Wy mieliśćie perypetie z dotacjami. Doradźcie kto może pomóc?! emi |
|
|
|
|
emi |
|
|
~~ktos tam | |
|
|
Ja we wrześniu załatwiałem sobie kasę z PUP na otwarcie działalności i wszystko poszło sprawnie i ładnie. cala procedura zajęła mi jakiś miesiąc.
wiec proszę się nie łamać tylko próbować powodzenia |
|
|
|
|
|
CYTAT Ja we wrześniu załatwiałem sobie kasę z PUP na otwarcie działalności i wszystko poszło sprawnie i ładnie. cala procedura zajęła mi jakiś miesiąc. wiec proszę się nie łamać tylko próbować powodzenia dzięki "ktoś tam". a jeśli można wiedzieć to co to za działalność? i sam zajmowałeś się tymi papierkami? emi |
|
~~ktos tam | |
|
|
ogólnie wszystkie papierki można samemu wypełnić i ja tak zrobiłem, ale widziałem ogłoszenia na allegro ludzi którzy pracują w PUP i znają się na rzeczy, wypełnią ci to za jakieś 100 - 150 zł, myślę ze i w stalowej w jakimś biurze rachunkowym tez by pomogli, trzeba popytać, jeśli chodzi o moja działalność to sklep wielobranżowy.
|
|
|
|
|
|
Z tego co wiem, to w PUP powinien dyżurować radca prawny, który ma zas#any obowiązek pomóc Ci wypełnić te papiery.. Ale tu u was w urzędzie wieje komuną, nawet nie mają jeszcze kursów na 2009r. rozpisanych, chociaż kasę mają od początku stycznia. Pewnie kombinują jak ją zdefraudować
Nie wycinaj lasów, bo może kiedyś będziesz partyzantem. |
|
|
|
|
Tak wogóle to wszystko zależy od biznesplanu, i musisz wiedzieć że tego co kupisz za dotację nie możesz wliczyć w koszty działalności, a jeśli chodzi o sprzęt i budynki, to nie odliczysz ich amortyzacji, bo nie masz prawa..
|
|
|
|
A to bardzo ważne gdy otwierasz np sklep spożywczy, bo jeśli dotację przeznaczysz na zakup towaru, to zapłacisz podatek od kwoty za którą sprzedajesz w detalu, a nie normalny vat w cenie hurtowej..
|
~~huyt | |
|
|
masz układy masz dotacje - i tu nie ma co ukrywac>>Heeee
|
|
|
~~wera | |
|
|
Jak zlozysz papiery i wszytsko bedzie oki t dostaniesz kase. zadnych ukladw nie trzeba tam miec. bzdury piszesz
|
|
|
~~marta | |
|
|
aaa juz układy . Ja jakoś dostałam dotacje bez problemu i nie potrzebowałam znajomosci
|
|
|