|
|
|
3 tysie kosmos !! też słyszałem o tego typu sprawacha ale koszty doszły do 700 zł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przepisy są także nie ma co ich liberalizować bo i tak są nie egzekwowane
|
|
|
|
|
CYTAT przepisy są także nie ma co ich liberalizować bo i tak są nie egzekwowane Nie są przestrzegane, bo są zbyt ostre. Jaki cel ma kaganiec u sarenki prowadzonej na krótkiej smyczy? Admin Poszukuję administratorów na pełen etat. Więcej info P.W. |
|
|
|
|
dla sarenki za ostre ale dla dobrermana za łagodne
|
|
|
|
|
Na dobermana zamiast kagańca wystarczy odpowiednia długość smyczy.
Admin Poszukuję administratorów na pełen etat. Więcej info P.W. |
|
|
|
|
Dobermany mają we krwi skakanie od razu do szyi swojej ofiary. Masz rację. Po co kaganiec?
A skoro już mowa o rasach niebezpiecznych i ich mieszańcach, to właściciele nie tylko powinni przechodzić badania psychiatryczne, ale jeszcze być szkoleni, jak z takimi psami postępować. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
Dołączył: 17 Maja 2012r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Dobermany mają we krwi skakanie od razu do szyi swojej ofiary. Skąd taka teoria na temat tej rasy? Podaj źródło tej wiedzy. Ile wiesz na temat psów i ile lat spędziłeś z psem rasy Doberman? Masz coś, czym możesz poprzeć swoje słowa? |
|
|
|
|
nie ma co genera;lizować ale zgodzam sie i to jest powszechnie znany fakt że dobermany rotweilery pittbulle i amstafy to agresja ( może nie wszystkie)zresztą są na liście ras szczególnie nie bezpiecznych. Celem założenia tego tematu było zorganizowanie jakieś akcji i pokazanie chamskim właścicielom psów że nie mogą sobie robić co chcą i jeszcze chamsko się odszczekiwać i wyklinać przy zwróceniu uwagi... no ale w Stalowj nie wiele da się zrobić, nie można się dogadać z nikim ?? ja mam dosyć wracam przez park z pracy codziennie i mnie szlak trafia jak mi za rowerem kundle ganiają !!
|
|
|
|
|
Warto pamiętać, aby nie odjeżdżać zbytnio w drugą stronę. To jest "nie dotykaj pieska bo cie UGRYZIE !!!" To nieodpowiednie podejście, zwłaszcza, że są (jak pisałem już w temacie wszystko o psach) rasy psów specjalnie wyselekcjonowanych do pracy z dziećmi, także chorymi.
Dogoterapia to najbardziej naturalny sposób “przemycenia” trudnych, czasem żmudnych ćwiczeń wspomagających rehabilitację z pomocą odpowiednio wybranych i przygotowanych psów. Dogoterapia to metoda wspomagająca proces rehabilitacji i terapii z udziałem odpowiednio wyszkolonych psów w celu pomocy osobom niepełnosprawnym i chorym. Zajęcia z udziałem psa mają również na celu rozwijanie sfery umysłowej dziecka, wpływając na koncentrację uwagi, rozwój mowy i funkcji poznawczych, pobudzanie zmysłu wzroku, słuchu, dotyku i węchu. Osoby biorące udział w zajęciach uczą się określania związków przyczynowo-skutkowych, rozpoznawania kolorów i kształtów, różnic i podobieństw. Pewnego dnia młoda mama ze swoim małym dzieckiem (ale już chodzącym) zapytała czy jej dziecko może pogłaskać psa. Odpowiedziałem, że oczywiście i dałem sobie uciąć głowe, że nic się nie stanie. Bo ten pies był całe życie w domu z ludźmi którzy okazywali mu uczucia ale zawsze miał swoje miejsce, był odpowiednio wyszkolony, nie otrzymywał też sprzecznych sygnałów od różnych osób z rodziny. To ten błąd najcześciej ludzie popełniają. Pies wtedy ma problem z hierarchią i może pokusić się o nieprzewidziany dla właściciela ruch. Przy czym zaznaczam, że nie każdy właściciel z Goldenkiem wie co robi i nie zawsze pies może odpowiednio zareagować jeśli jest na przykład bity w domu przez małe dzieci. Zawsze zadaj kilka pytań więcej zanim dziecko dotknie psa, można też wiele wywnioskować z samego zachowania psa i podejścia właściciela. Nie pozostawiamy psa na jednej lini z dzieckiem, nigdy. Musisz być zawsze pomiędzy nimi, jeśli nie jest to pies wyszkolony. Pies, Ty i dopiero dziecko, w takim układzie, że dziecko ma dostęp do psa i go widzi, Ty trzymasz psu ręke na grzbiecie lub głowie, a drugą ręką swoje dziecko. W razie problemów natychmiast możesz zareagować chowajac dziecko za siebie i odpychając psa do ziemi za szyję. Gdy pies nie zna dziecka - gdy chce go pierwszy raz pogłaskać - trzymasz ręke dziecka w swojej, w razie ugryzienia dziecku nic się nie stanie, gdy będzie miało rączkę schowaną w twojej dłoni. To podstawowe zasady, warto znać i uniknąć fatalnych błędów. |
|
|
|
|
CYTAT nie ma co genera;lizować ale zgodzam sie i to jest powszechnie znany fakt że dobermany rotweilery pittbulle i amstafy to agresja ( może nie wszystkie)zresztą są na liście ras szczególnie nie bezpiecznych. Jak dla mnie rejestr ras niebezpiecznych to bzdura. Pies rodowodowy jest niebezpieczny, a taki bez rodowodu już nie? To chyba na odwrót właśnie. Nawet pitbul czy amstaf w rękach odpowiedniego właściciela będzie potulny niczym baranek, podczas gdy jamnik w nieodpowiednich rękach będzie dla dzieci śmiertelnym zagrożeniem. Nie każdy pies jest dla każdego człowieka. Niektórzy ludzie w ogóle nie powinni posiadać zwierząt. CYTAT Celem założenia tego tematu było zorganizowanie jakieś akcji i pokazanie chamskim właścicielom psów że nie mogą sobie robić co chcą i jeszcze chamsko się odszczekiwać i wyklinać przy zwróceniu uwagi... no ale w Stalowj nie wiele da się zrobić, nie można się dogadać z nikim ?? ja mam dosyć wracam przez park z pracy codziennie i mnie szlak trafia jak mi za rowerem kundle ganiają !! I tu się pojawia problem. Obowiązkiem gminy jest odłowienie bezpańskich psów i kotów. Czy ktoś widział by w stalowej było to robione? Odłowione psy i koty powinny być kierowane do schroniska. Czy ktoś wie gdzie ono jest w stalowej? Admin Poszukuję administratorów na pełen etat. Więcej info P.W. |
|
|
|
|
CYTAT Nawet pitbul czy amstaf w rękach odpowiedniego właściciela będzie potulny niczym baranek, podczas gdy jamnik w nieodpowiednich rękach będzie dla dzieci śmiertelnym zagrożeniem. Nie każdy pies jest dla każdego człowieka. Niektórzy ludzie w ogóle nie powinni posiadać zwierząt. Pies po prawej stronie (tak to jest pies) to pięcioletni (pot. olbrzymi) Mastiff angielski o imieniu Herkules i waży 128 kg, a obwód jego szyi wynosi 96,5 cm. To są bardzo inteligentne psy i wyjątkowo posłuszne, niestety w niepowołanych rękach stanowią śmiertelne zagrożenie. Nie są polecane dla niedoświadczonych osób, ponieważ potrzebują kogoś kto naprawdę rozumie psi instynkt i potrafi poprawnie komunikować się ze zwierzęciem. Pomimo, że pies nie jest wychowywany jako pies do walk, jeśli jest on z pasywnym właścicielem, który nie wie, jak nie dopuszczać i oduczać agresji, może stać się psem agresywnym, co jest niedopuszczalne. Pies na tym zdjęciu wygląda groźnie, wielu z Was nie zaryzykowałoby podejścia do niego, prawda ? Mnie spojrzenie psa nie przeraża, on zawsze będzie próbował wzbudzić w człowieku strach i wymusić na człowieku uległość, bo ma to w naturze, dlatego cały czas muszą płynać spójne sygnały od domowników do psa dotyczące tego gdzie jest jego miejsce w hierarchi. Oczywiście odradzam osobom bez doświadczenia brać obcego psa na taką metodę, bo może się skończyć tragicznie. Zresztą bardzo wielu ludzi narzeka, że ich własny pies ich nie słucha, a co dopiero obcy. Aha i błędów warto szukać u siebie, a nie u psa. |
|
|
|
|
CYTAT nie ma co genera;lizować ale zgodzam sie i to jest powszechnie znany fakt że dobermany rotweilery pittbulle i amstafy to agresja ( może nie wszystkie)zresztą są na liście ras szczególnie nie bezpiecznych. Celem założenia tego tematu było zorganizowanie jakieś akcji i pokazanie chamskim właścicielom psów że nie mogą sobie robić co chcą i jeszcze chamsko się odszczekiwać i wyklinać przy zwróceniu uwagi... no ale w Stalowj nie wiele da się zrobić, nie można się dogadać z nikim ?? ja mam dosyć wracam przez park z pracy codziennie i mnie szlak trafia jak mi za rowerem kundle ganiają !! Ja nie pisałem tego po to, aby bronić złe postępowania właścicieli psów. Pisałem w innym celu. Którędy jeździsz przez ten park? Jak biegnie Ci za rowerem pies, to zwróć uwagę właścicielowi, aby zabrał psa. Później podejdź do niego i powiedz, że żądasz satysfakcji albo wzywasz policję. |
|
|
|
|
Konspirator - jeżeli doberman będzie odpowiednio i konsekwentnie wychowywany, bez wzbudzania agresji, stanie się psem przystępnym, rozumiem, że się zgadzasz z tym? O to Ci chodziło, tak ?
Jak sobie przypomnę to chyba nie miałem agresywnego przypadku dobermana, raczej bywały nieposłuszne (ciągle szczekały) i bardzo skore do zabawy z bokserami ale to nic szczególnego i nic złego. Ogólnie posłuszne psy. |
|
|
|
|
CYTAT Konspirator - jeżeli doberman będzie odpowiednio i konsekwentnie wychowywany, bez wzbudzania agresji, stanie się psem przystępnym, rozumiem, że się zgadzasz z tym? O to Ci chodziło, tak ? Zgadza się. Wcześniejszy post pisałem do mirka777 z pytaniem o źródło wiedzy na temat teorii, jaką wygłosił na temat rasy doberman. |
|
|
|
|
Konspirator - na moją opinię złożyło się kilka rzeczy:
- po pierwsze znałem dwa dobermany - obydwa głupie i niebezpieczne. (Różni właściciele, różne środowiska) - o ich nawyku skakania do gardeł dowiedziałem się zaś od hodowcy, który pomimo pomocy różnych treserów i specjalistów musiał zrezygnować z ich hodowli. Po prostu okazało się, że mają to we krwi. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Skoro tylko 2 to trudno wyrabiać sobie opinię pochopnie o całej rasie.
Nie wszystkie takie są, a środowiska w jakich dorastają mają wielki wpływ na psa. Ten hodowca powinien wziąć się do roboty, zamiast opowiadać głupoty. Ja się nie spotkałem z problemami takimi o jakich piszesz. |
|
|
|
|
Gdybyś przeżył to co ja (bardzo lubię psy), to byś wiedział, że mam rację.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Ja też bardzo lubię psy i żaden mnie nie pogryzł. Nie wiem czy o to chodzi. Nawet jeśli tak by się stało to nie uznałbym całej rasy za agresywną. Często to błędy ludzi powodują ataki.
|
|
|
|
|
CYTAT Konspirator - na moją opinię złożyło się kilka rzeczy: - po pierwsze znałem dwa dobermany - obydwa głupie i niebezpieczne. (Różni właściciele, różne środowiska) - o ich nawyku skakania do gardeł dowiedziałem się zaś od hodowcy, który pomimo pomocy różnych treserów i specjalistów musiał zrezygnować z ich hodowli. Po prostu okazało się, że mają to we krwi. - Po pierwsze miałeś kontakt z dwoma głupimi/niebezpiecznymi/nieodpowiedzialnymi właścicielami. - Hodowca też widać musiał być amatorem. Doberman to rasa raczej inteligentna z silnym charakterem i to psy dlatego dla ludzi o podobnych cechach. Z głupim właścicielem pies będzie robił co chce, a przy słabym charakterze właściciela w wieku mniej-więcej 3 lat będzie próbował stanąć na czele "stada" i może mu się to udać. Admin Poszukuję administratorów na pełen etat. Więcej info P.W. |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Konspirator - na moją opinię złożyło się kilka rzeczy: - po pierwsze znałem dwa dobermany - obydwa głupie i niebezpieczne. (Różni właściciele, różne środowiska) - o ich nawyku skakania do gardeł dowiedziałem się zaś od hodowcy, który pomimo pomocy różnych treserów i specjalistów musiał zrezygnować z ich hodowli. Po prostu okazało się, że mają to we krwi. - Po pierwsze miałeś kontakt z dwoma głupimi/niebezpiecznymi/nieodpowiedzialnymi właścicielami. - Hodowca też widać musiał być amatorem Doberman to rasa raczej inteligentna z silnym charakterem i to psy dlatego dla ludzi o podobnych cechach. Z głupim właścicielem pies będzie robił co chce, a przy słabym charakterze właściciela w wieku mniej-więcej 3 lat będzie próbował stanąć na czele \"stada\" i może mu się to udać. Pinczery mają wrażliwą psychike , niewłasciwe obchodzenie się, brak odpowiedniego kontaktu itp. moze doprowadzić do powstawania kłopotów . |
|
|
|
|
Dog niemiecki Te psy także wyrastają do pokaźnych rozmiarów, ale nawet osoba która nie jest bardzo silna fizycznie, za pomocą odpowiedniej komunikacji i ukształtowania charakteru takiego psa, może panować nad nim bez problemów. Jak widać wszystko zależy od człowieka, dlatego wszelkie konsultacje są zbawienne w procesie kształtowania charakteru psa. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Syberian Husky - to rasa wyjątkowa. Nie tylko ze względu na swój przepiękny wygląd, ale także ze względu na idący w parze wraz wyglądem - niespotykany charakter. I o ile nie sposób spotkać dwu podobnych sobie huskich, o tyle ich zachowanie w większości jest bardzo podobne. Niestety, i jedno, i drugie jest przyczyną wielkiego dramatu psów tej rasy. Nie ukrywajmy, że husky po prostu stał się modny. Piękny ruch, futro, oczy, oryginalne maski na pyszczku sprawiły, że husky w tysiącach osobników chodzą już po polskich ulicach. Większość z nich jednak nie była kupiona z myślą o ich prawdziwym przeznaczeniu, co bardzo często po kilku miesiącach staje się tragedią, zarówno dla ich właścicieli, jak i samych psów. (...) Każdy, kto pod wpływem chwili decyduje się na pierwszego husky, często nie wie, lub NIE CHCE wiedzieć, o tym jakie ogromne potrzeby ma ta rasa. Mit o ich łagodności sprawia, że rodzice kupują go na prezent dla dziecka, lub po to by mieć milutką puszystą kuleczkę na kanapie, w swoim salonie. Dla miłośnika tej rasy nie ma nic gorszego niż widok starszych babć lub eleganckich pań na szpilkach ciągniętych przez niewielkiego huskiego, który przecież jest w stanie pociągnąć nawet dwie tony ;-))) Jaka jest jeszcze prawda? Że to psy o niespożytej energii, psy o trochę kociej psychice, psy niezależne, psy stworzone do ciężkiej pracy. Husky może być tak samo nieszczęśliwy mieszkając w ogródku, jak szczęśliwy mieszkając w bloku, ale z panem który dostarczy mu odpowiedniej rekreacji ;-). Są to psy rasy pierwotnej - a więc o bardzo silnie zakorzenionych instynktach pierwotnych. Instynkt stada, instynkt niezależności, instynkt łowczy, instynkt walki o dominację w stadzie - to bardzo wyraźnie zaznaczone cechy husky. Zebraliśmy więc w jedną całość wady i zalety HUSKY, żeby ułatwić Wam decyzję o ewentualnym kupnie psa tej rasy. Zaznaczamy, że wszystkie opinie bazują głównie na doświadczeniu, nie tylko związanych z naszymi zwierzakami, ale setek innych psów tej rasy. Każdy z tych przykładów moglibyśmy poprzeć konkretnymi przykładami. Wiele z tych cech przytacza również prasa fachowa oraz kynolodzy. Oczywiście, to wszystko nie zwalnia właściciela od wychowania psów, ale pamietajcie, że te psy najlepiej sprawdzają się po prostu w zaprzęgach. Tekst ze strony: http://www.husky(...)sci.html Ktośik - Dziękuję za poprawki odnośnie nazewnictwa ras |
|
|
|
|
Ten temat stał się tematem zachwalającym różne rasy. Super. Tylko, że mimo wszystko zeszliście z tematu.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Fakt mieliśmy pewne problemy z nazewnictwem, ale Ktośik okazał się naprawdę obeznaną osobą w temacie więc się konsultujemy na P.W a wszystko w trosce o psy i o mieszkańców, których mam nadzieję uchronimy przed popełnieniem fatalnych błędów, którch konsekwencją może być jakaś tragedia, a temat tego dotyczy.
Przy okazji proszę wszystkich o sugestie na P.W - konsultacja jest gwarantem rzetelności informacji oraz mądrego wychowania psa. |
|