|
|
|
jula, nie bądź taką pesymistką ;)
ja skończyłam studia humanistyczne (co prawda nie pedagogikę), a znalezienie pracy w stw zajęło mi miesiąc. na dzień dobry dostałam umowę o pracę, średnią krajową, premie i inne dodatki. i jeszcze się na rozmowach osłuchałam, jaka to muszę być mądra, że taką uczelnię skończyłam. widać tu sami absolwenci kulu, bo w dużych miastach moja alma mater nie robiła na nikim wrażenia ;) mój mąż po studiach nauczycielskich zrezygnował z szukania pracy w zawodzie po 2 latach niepowodzeń. i chyba dobrze, że dał sobie spokój, bo z tego co widać jest tylko gorzej. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja pracuję w zawodzie ale wiem jak jest ciężko się dostać. Skończyłam podyplomówki, wiele kursów i szkoleń. Będzie coraz gorzej.
|
|
|
|
|
julia masz racje
ja mam mgr z filologii angielskiej i lic z fil rosyjskiej pod.. z wczesnoszkolnej i z edb i chyba muszę coś wymyśleć żeby się przekwalifikować nie wiem czy nie pujdę na zarządzanie ... |
|
|
|
|
tyle kierunków, a ortografii cię nie nauczyli?
"pujdę" i ty byś chciała dzieci uczyć? |
|
|
|
|
Mik, w j. angielskim i ruskim nie ma ó,ż,ą
Ang, pójdź na stomatolożkę lub doktorożkę, tam nawet jak napiszesz z bykiem receptę, nikt się nie doczyta i nie wypomni |
|
|
|
|
Peztka dziękuję za zainteresowanie Oczywiście dzwoniłam a nawet odwiedziłam uczelnię bez obawy wysłuchałam to co miały do powiedzienia panie z dziekanatu. Jednak chciałam też zobaczyć jak to wygląda z perspektywy studenta, absolwenta tej uczelni.
Uspokoiłaś mnie tym, że nie będę musiała kursować do Rudnika bo to jednak spory kawałek ;) Miał ktoś przyjemność nocowania w akademiku? Trzeba wcześniej rezerwować miejsce? Dziewczyny, wiem jak jest ze znalezieniem pracy w zawodzie, ale jak już się powiedziało A to trzeba powiedzieć B. A jak z praktykami dziewczyny? |
|
|
|
|
CYTAT tyle kierunków, a ortografii cię nie nauczyli? \"pujdę\" i ty byś chciała dzieci uczyć? wiesz mam takie coś jak dysleksja w moim przypadku odnosi sie ona do licznych błędów ortograficznych, zjadania liter, natomiast nie mam żadnych problemów z czytaniem i pisanie w jęz angielskim np nie sprawia mi żadnego problemu jednak z jezykiem ojczystym mam wiele problemów jeśli nie wierzysz że jest taka możliwość zajrzyj do fachowej literatury (Beaton A. A., Dyslexia, reading, and the brain: A sourcebook of psychological and biological research, New York, Psychology Press, 2004. 6. Coltheart M., Modeling reading: The dual route approach, [in] Snowling M. J. and Hulme C. (eds.), The science of reading: A handbook, Malden, VA: Blackwell Publishing, 2005) dzięki mojej dolegliwości łatwiej mi zrozumieć dzieci i wiem że nikt nie jest jednakowy i doskonały, każdy ma indywidualny sposób uczenia się(Visual, auditory, kinesthetic, tactile). dlatego stosuję różne metody na lekcjach a w szkole pracuje już 10 lat i nie potrzebny mi jest ortografia bo używam angielskiego ... |
|
|
|
|
dysleksja - w większości przypadków tanie wytłumaczenie lenistwa
akurat słowo 'pójdę' jest bardzo proste, wystarczyło nauczyć się łatwej reguły, że wymienia się na 'o' np. w słowie 'poszedł' w zapamiętywaniu zasad już chyba dysleksja nie przeszkadza, co innego jakieś wyjątki ... |
|
|
|
|
jeśli chodzi o praktyki to zawsze do maja musisz zdążyć odrobić jest to max. 60h, chyba że będziesz mieć praktykę wakacyjną tj. 120h - wyjazd na kolonie, ale i w tym przypadku jeżeli nie masz możliwości odbyć takiej praktyki zawsze jest możliwość zrobienia jej w placówkach opiek. wych. funkcjonujących całą dobę tak jak dom dziecka. Inne praktyki odrabiasz w szkole lub w przedszkolu, to już jest zależne od ciebie,
|
|
|
|
|
CYTAT dysleksja - w większości przypadków tanie wytłumaczenie lenistwa akurat słowo \'pójdę\' jest bardzo proste, wystarczyło nauczyć się łatwej reguły, że wymienia się na \'o\' np. w słowie \'poszedł\' w zapamiętywaniu zasad już chyba dysleksja nie przeszkadza, co innego jakieś wyjątki ... i tu się mylisz zasady znam wszystkie z dysleksją nie jest tak, że idziesz do poradni i mówisz mam dysleksje i dajcie mi na to papier sprawdzają czy znasz zasady, robisz wiele ćwiczeń mających na celu doskonalenie techniki czytania i pisania. i jeśli nie wykonywałabym ćwiczeń to napewno nie radziłabym sobie tak jak radzę sobie teraz. zasady znam wszystkie i co z tego jak nawet je stosując popełniam liczne błędy ortograficzne ... |
|
|
|
|
Nic się nie przejmuj. Patrz na Mad Doga w wątku z koparką. Moderator go nadgorliwie poprawił, Ciebie też zawsze może...
|
|
|
|
|
Uwielbiam jak ktoś kogoś poprawia, a sam pisze błędnie
Mik8 zdania wielką literą zaczynamy, stosujemy przecinki i kropki, a przed znakami interpunkcyjnymi nie stawiamy przerwy :] Zresztą nie tylko Mik8. Wątek o pedagogice, a połowa nie potrafi pisać Żeby było w temacie - pedagogiki nie polecam, nie w dzisiejszych czasach, gdzie jest mnóstwo bezrobotnych absolwentów. Dorastając w tym kraju trzeźwiejemy z marzeń - K.Ś. |
|
|
|
|
zgadzam się z toba Madzik
... |
|