|
|
|
Nabór na Darmowy kurs na obrabiarki CNC.Bezpłatne kursy kwalifikacyjne, będą organizowane w CENTRUM KSZTAŁCENIA PRAKTYCZNEGO w Stalowej Woli ul. Kwiatkowskiego1,w warsztatach szkoły ''pod hutą'', od 01.09.2012r. w związku z nowelizacją ustawy o systemie oświaty i zmianą struktury kształcenia osób dorosłych.
Kurs trzy razy w tygodniu 1050 godz. dla zawodu operator obrabiarek skrawających. http://www.cezstalowawola.pl/ 015 813 51 46 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakieś szczegóły dotyczące zasad kwalifikacji?
|
|
|
|
|
Wlasnie jakies Informacje co i jak?
|
|
|
|
|
Nikt nic nie wie lub nie chce się podzielić informacjami... Zadzwonię w poniedziałek to spróbuję się czegoś dowiedzieć (chyba, że ktoś zamieści jakieś informacje do tego czasu)
|
|
|
|
|
Nie wiem jak normalnie pracują, ale dzisiaj mieli wolne ;-). Próbowałam się dodzwonić z tą myślą, że może są jakieś zajęcia i ktoś udzieli mi informacji.
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez |
|
|
|
|
No przecież wszystko jest napisane na ich stronie http://www.cezstalowawola.pl/ w odnośniku CKP-kursy w górze strony
|
|
|
|
|
CYTAT Monka No przecież wszystko jest napisane na ich stronie http://www.cezstalowawola.pl/ w odnośniku CKP-kursy w górze strony Masz rację dzięki CYTAT Tomasz_Kata Nabór na Darmowy kurs na obrabiarki CNC.Bezpłatne kursy kwalifikacyjne,(...) Nie do końca bezpłatne, ale i tak się opłaca. Harmonogram + cena : http://www.cezkursy.nazwa.pl/projekt/dokumenty/harmonogram.pdf Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez |
|
|
|
|
CYTAT Nie do końca bezpłatne, ale i tak się opłaca. Harmonogram + cena : http://www.cezkursy.nazwa.pl/projekt/dokumenty/harmonogram.pdf W CEZ nie do końca bezpłatne i trzeba miec prace,tam tez się pytałem,ale w Centrum Kształcenia Praktycznego bezpłatnie tylko to trwa z kilka miesięcy na obrabiarki 1050 godzin.Ja się zapisałem i oprócz mnie 5 osób,a potrzeba min. 15,ale po takim kursie z takimi papierami to powinni przyjąć do pracy. Ze strony skopiowałem Szanowni Państwo! W związku z nowelizacją ustawy o systemie oświaty zmienia się struktura szkolnictwa ponadgimnazjalnego. Bardzo duże zmiany wprowadza się w systemie kształcenia zawodowego, szczególnie kształcenia dorosłych. W nowej strukturze szkół nie przewiduje się funkcjonowania szkół prowadzących kształcenie zawodowe dla dorosłych, z wyjątkiem szkół policealnych. Od roku szkolnego 2012/2013 ulegają wygaszeniu następujące typy szkół: technika dla dorosłych, zasadnicze szkoły zawodowe dla dorosłych. Od roku szkolnego 2013/2014 nie będzie prowadzić się rekrutacji do technikum uzupełniającego. Wprowadza się system kwalifikacji w zawodach. Zawód technika można otrzymać po uzyskaniu dwóch lub trzech kwalifikacji, a zawód robotniczy po uzyskaniu jednej kwalifikacji. Nowelizacja ustawy o systemie oświaty z dnia 19 sierpnia 2011r. umożliwia osobom dorosłym przekwalifikowanie się oraz uzyskanie nowych kwalifikacji. Kształcenie ustawiczne będzie prowadzone w następujących formach pozaszkolnych: kwalifikacyjny kurs zawodowy; kurs umiejętności zawodowych; kurs kompetencji ogólnych; inny kurs niż w/w np.: kurs operatorów wózków widłowych; Kwalifikacyjny kurs zawodowy będzie finansowany z subwencji oświatowej co oznacza, że uczestnicy kursu nie będą wnosić opłaty. Dotyczy to również absolwentów zasadniczych szkół zawodowych zainteresowanych podniesieniem kwalifikacji zawodowych do poziomu technika lub innej kwalifikacji zasadniczej szkoły zawodowej. Powyższe kursy będą prowadzone według programu nauczania uwzględniającego nową podstawę programową kształcenia w zawodach w zakresie jednej kwalifikacji. Liczba godzin kształcenia na kursie kwalifikacyjnym jest równa minimalnej liczbie godzin kształcenia określonej w podstawie programowej i będzie wynosić np. dla zawodu operator obrabiarek skrawających 1050 godz. Przewidujemy, że zajęcia podczas kursu będą prowadzone w trybie stacjonarnym 3 razy w tygodniu. W/w kurs kończy się uzyskaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu. Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwi przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w zakresie danej kwalifikacji, przeprowadzonego przez okręgową komisje egzaminacyjną oraz uzyskanie świadectwa potwierdzającego kwalifikację w zawodzie. Osoby, które zdały egzamin z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz posiadają poziom wykształcenia wymagany dla danego zawodu będą mogły otrzymać dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w danym zawodzie. Nowy model kształcenia ustawicznego przewidujący zdobywanie kwalifikacji zawodowych w formach kursowych jest adekwatny z jednej strony do potrzeb współczesnego rynku pracy, charakteryzującego się wysoką dynamiką zmian popytu na kwalifikacje pracobiorców, z drugiej zaś do potrzeb i możliwości osób dorosłych. Nasza placówka ma możliwość kształcenia w zawodach ZSZ : operator maszyn i urządzeń odlewniczych, operator obrabiarek skrawających, ślusarz, mechanik pojazdów samochodowych, lakiernik, blacharz samochodowy, mechanik pojazdów samochodowych, elektromechanik pojazdów samochodowych. Możemy również kształcić na poziomie technika: technik pojazdów samochodowych, technik elektronik, technik mechanik, technik informatyk, technik mechatronik, technik organizacji reklamy i inne w zależności od potrzeb. Planowane rozpoczęcie kursów przewidywane jest na wrzesień 2012. Zainteresowane osoby zapraszamy do skorzystania z naszej oferty edukacyjnej zgłaszając chęć uczestnictwa w kursie do 30.08.2012r. w sekretariacie CKP. Prosimy o wypełnienie załączonej ankiety, która również jest dostępna w formie elektronicznej na stronie internetowej www.cezstalowawola.pl. Informacja nt. Państwa potrzeb będzie dla nas podstawą do wystąpienia o przyznanie środków finansowych na kursy kwalifikacyjne z subwencji oświatowej. ANKIETA http://www.dabek.nazwa.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=139&Itemid=63 |
|
|
|
|
Byłem właśnie w CKP złozyć ankietę. Jest to kurs kwalifikacyjny (od 1.09 br. zmieniła się ustawa i teraz nie ma zawodówek dla dorosłych tylko właśnie takie kursy) po którym będzie morzna podejść do egzaminu W OKE Kraków. Kurs faktycznie 1050 godz. 3 razy w tyg. Prawdopodobnie wieczorowo.
Aby kurs ruszył musi być 20 osób chętnych a to ze strony OKE Kraków: Ogólne informacje o egzaminie 1. Dla kogo egzamin?[-] Egzamin zawodowy przeprowadzany jest dla: - uczniów zasadniczych szkół zawodowych i techników oraz uczniów (słuchaczy) szkół policealnych, - absolwentów zasadniczych szkół zawodowych, techników i szkół policealnych; - osób, które ukończyły kwalifikacyjny kurs zawodowy, - osób posiadających świadectwa szkolne uzyskane za granicą i uznane za równorzędne ze świadectwem ukończenia odpowiednich szkól polskich; - osób, które mają ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową i co najmniej dwa lata kształciły się lub pracowały w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację zgodnie z klasyfikacją zawodów szkolnictwa zawodowego – egzamin w formie eksternistycznej. 6. Jaki dokument otrzymuje osoba, która zdała egzamin?[-] Zdający, który zdał egzamin zawodowy, otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie wydane przez komisję okręgową. Osoba, która ma zdane egzaminy ze wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie i posiada wykształcenie ogólne na poziomie wymaganym dla tego zawodu otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe. |
|
|
|
|
Ile jeszcze ludzi potrzeba?Ja sie jutro wybieram tam po Ankiete
|
|
|
|
|
Tu jest ankieta do pobrania: http://www.cezstalowawola.pl/ na górze CKP-Kursy i tam na dole ankieta.
Z tego co mi wiadomo brakuje około 15 osób bo musi być min 20 |
|
|
|
|
I jak wiadomo czy ktoś się dopisał??
|
|
|
|
|
czy jest jeszcze szansa na zapisanie sie ? jesli tak to jutro lece skladac ta ankiete z samego rana
|
|
|
|
|
Potrzeba jeszcze około 8 osób.
|
|
|
|
|
Bylem dzis w cez i dostalem ta ankiete:
http://www.dabek(...)temid=63 I w koncy ktory kierunek mam zaznaczyc na te obrabiarki ? bo z tego co Pani mi mowila to technik mechanik, a na logike to operator cnc. PS. Jestem po technikum mechanicznym, tylko o innym kierunku niz cnc, a interesuje mnie wlasnie cnc. |
|
|
|
|
Ja zaznaczyłem w kursach w zawodach ZSZ;operator CNC,a w kursach w zawodach technika;technik mechatronik
|
|