|
|
|
witam.mam akwarium 112l,profilowane.zauwazyłam,że słabo rosna mi roslinki(kryptokoryny-a to przeciez mało wymagające zielsko).jako oswietlenie miałam standardowe swietlówki jakie sprzedaja z pokrywami.poniewaz mam je dosyc długo postanowiłam wymienic swietlówki.kupiłam flora-glo,ktora doradzono mi w sklepie akwarystycznym.jakaa moge dokupic druga świetlówke aby rosliny miały w miare dobre warunki?wiem,że oswietlenie powinno byc 0,5 w na l.flora glo ma 20w.na forach pisza o zamiennikach drogich swietlowek stosowanych w akwariach na zwykłe swietlowki.tylko nie wiem co mogłabym dokupic do tej ktora juz mam.czy dwie swietlowki 20 w to nie bedzie za mało?czy na przod mogę dac jakas silniejsza?
nie troszcz się zbytnio o jutro bo przegapisz szczęśliwe dziś. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Oświetlenie to podstawowa rzecz w akwarium wiadomo. Bynajmniej kryptokoryny najlepiej rosną w miejscach włąśnie zacienionych, pięknie wtedy wyciągają swoje liście do góry. Jeżeli wystawisz je na otwarte oświetlenie to się poprostu rozkładaja i są podatne na glony. Poza oświetleniem musisz utrzymac odpowiednie parametry wody jeśli chcesz aby rośliny ładnie rosły. Ph na poziomie 6.5-7, No3 do 20 ppm, nie zawysokie stężenie fosforu, koniecznie potas, i jakis nawóz mikro (jest tam bor, mangan, żelazo, cynk itp), robic odpowiednie testy, jesli wszystko masz unormowane to roślinki będą rosły. Przy gęstym obsadzeniu podstawa to oświetlenie i nawożenie dwutlenkiem węgla Co2. No i regularne podmianki 25% wody co tydzien lub 30-40% co 2 tygodnie
|
|
|
|
|
to wszystko to wiem.rosliny sa nawozone.pytenie było o świetlowke.
|
|
|
|
Jeżeli faktycznie masz 40 watt to przy 112 litrach to raczej wystarczy. Nie da się zamienić świetlówki na mocniejszą w danej lampie, musiała bys przerabiać sprzęt. Generalnie zwroć uwagę na świetlówki żeby miały 10 000 lumenów wtedy światło ze świetlówki będzie jaskrawe i najbardziej zbliżone do swiatła dziennego, polecam tez odbłyśniki
|
|
|
|
|
własnie o to mi chodziło.wielkie dzieki za pomoc.
|
|
|
|
CYTAT Jeżeli faktycznie masz 40 watt to przy 112 litrach to raczej wystarczy. Nie da się zamienić świetlówki na mocniejszą w danej lampie, musiała bys przerabiać sprzęt. Generalnie zwroć uwagę na świetlówki żeby miały 10 000 lumenów wtedy światło ze świetlówki będzie jaskrawe i najbardziej zbliżone do swiatła dziennego, polecam tez odbłyśniki 1.Da sie zmienic swietlowke na mocniejsza nalezy sprawdzic statecznik 2.Nie lumenow bo to jednoska miary strumienia swietlnego chodzilo ci raczej o temperature barwowa K. Barwa dla roslin to 8500k a nie 10000k(to jest dla wodach tropikalnych, bardziej do akwarium morskiego) no chyba ze ktos sie uprze to i mozna. wiecej info na PW |
|
|
|
|
A powiedzcie mi jakie swiatlo (jakiej barwy) jest najodpowiedniejsze dla zolwia czerwonolicego???
I co jesli chcialbym mu zalozyc czerwone swietlowki??? |
|
|
|
|
CYTAT A powiedzcie mi jakie swiatlo (jakiej barwy) jest najodpowiedniejsze dla zolwia czerwonolicego??? I co jesli chcialbym mu zalozyc czerwone swietlowki??? pytasz bo nie wiesz czy chcesz "zablysnac"? dla czerwonolicego UVB 5.0 i lustrznka dla temp 24-26st |
|
|
|
|
CYTAT Jeżeli faktycznie masz 40 watt to przy 112 litrach to raczej wystarczy. Nie da się zamienić świetlówki na mocniejszą w danej lampie, musiała bys przerabiać sprzęt. Generalnie zwroć uwagę na świetlówki żeby miały 10 000 lumenów wtedy światło ze świetlówki będzie jaskrawe i najbardziej zbliżone do swiatła dziennego, polecam tez odbłyśniki 1.Da sie zmienic swietlowke na mocniejsza nalezy sprawdzic statecznik 2.Nie lumenow bo to jednoska miary strumienia swietlnego chodzilo ci raczej o temperature barwowa K. Barwa dla roslin to 8500k a nie 10000k(to jest dla wodach tropikalnych, bardziej do akwarium morskiego) no chyba ze ktos sie uprze to i mozna. wiecej info na PW 1. nigdy nie widziałem świetlówek akwarystycznych tego samego typu i wielkości a o różnych mocach. Masz jakiś przykład? |
|
|
|
|
widac nie szukales w odpowiednich sklepach
np. 59cm JUWEL 18W natomiast ta sama dlugosc ale firma HAGEN i mamy 20W lub 120cm SERA 36W a HAGEN 40W |
|
|
|
|
ZUBR nie bardzo rozumiem pierwsza czesc Twojej odpowiedzi do mnie ale niewazne :-)
Powiedz mi gdzie kupie takie swiatlo o jakim piszesz i jaka barwe ono daje? No i co jak bym chcial zamontowac czerwona swietlowke. Jaki to moze miec wplyw na zolwia? Z gory dzieki za odp. |
|
|
|
|
CYTAT widac nie szukales w odpowiednich sklepach np. 59cm JUWEL 18W natomiast ta sama dlugosc ale firma HAGEN i mamy 20W lub 120cm SERA 36W a HAGEN 40W nie nie szukalem bo przy 120 cm swietlowce do akwarium przynajmniej 300 - 400, litrow 4 waty robia "zadna" roznice. |
|
|
|
|
CYTAT ZUBR nie bardzo rozumiem pierwsza czesc Twojej odpowiedzi do mnie ale niewazne :-) Powiedz mi gdzie kupie takie swiatlo o jakim piszesz i jaka barwe ono daje? No i co jak bym chcial zamontowac czerwona swietlowke. Jaki to moze miec wplyw na zolwia? Z gory dzieki za odp. Zarowke lustrzanke kupisz w kazdym elektrycznym ok 3-4zl (30-40W) w zaleznosci od wyspy. UVB kupisz na wojska polskiego u T.Zawol ok 50zl zarowka zapobieka krzywicy zolwia, zapewnia odpowiednie swiatlo "rownikowe" uvb 5.0, co do czerwonej to chodzi ci o podczerwien? zolwiowi nie zaszkodzi daje ona cielo, ale jest droga i trzeba ja wymieniac tak jak uvb wiec sie nie oplaca. CYTAT nie nie szukalem bo przy 120 cm swietlowce do akwarium przynajmniej 300 - 400, litrow 4 waty robia \"zadna\" roznice. wyobraz sobie ze robia bo przy akwa 300l-400l masz 5 lub 6 takich swietlowek wiec to nie 4W tylko 20-24W a wiec roznica jest. |
|