|
|
|
Router TL-WR740N
Laptop HP-650 Na drugim laptopie Internet jest. Dziękuje. -Agnieszka- |
|
|
|
|
-Agnieszka- |
|
|
|
|
Wan - dynamiczne ip raczej - chyba ze bulisz magiczne 15 zeta za stale zewnetrzne ip(cena z kosmosu )
klikasz w ustawieniach rutera zeby wykryl automatycznie i pobiera ustawienia sieci klonujesz mac lapka do ktorego przypisany jest internet ustawiasz serwer dhcp na dane adresy ip i maki. filtrujesz po makach i najlepiej szyfrowanko wpa2/psk coby nie miec natretnych sasiadow na laczu |
|
|
|
|
CYTAT Wan - dynamiczne ip raczej - chyba ze bulisz magiczne 15 zeta za stale zewnetrzne ip(cena z kosmosu ) klikasz w ustawieniach rutera zeby wykryl automatycznie i pobiera ustawienia sieci klonujesz mac lapka do ktorego przypisany jest internet ustawiasz serwer dhcp na dane adresy ip i maki. filtrujesz po makach i najlepiej szyfrowanko wpa2/psk coby nie miec natretnych sasiadow na laczu Myślę że opis pomoże bardziej zaawansowanym forumowiczom. A zakładam że takim nie jest Agnieszeczka Jakby była, to by sobie poradziła |
|
|
|
|
CYTAT Router TL-WR740N Laptop HP-650 Na drugim laptopie Internet jest. Dziękuje. Ustawienie routera ustawieniem. Moze najpierw wypadaloby sie zapytac o kilka rzeczy.
|
|
|
|
|
Najlepszą rade jaką mogę dać to abyś zaprosiła na kawę/herbatę kogoś kto już coś takiego ustawiał.
|
|
|
|
|
Ja moge Ci skonfigurowac
Mam tez w stelli neta poza tym konfigurowalem tez na dianie |
|
|
|
|
Krok 1 - klonowanie MAC
1. Podłącz wszystkie komputery do gniazd LAN. Są podpisane 1,2,3,4. Zalecany kabel prosty. 2. Podłącz modem do gniazda WAN w routerze. 3. Przejdź do strony 192.168.1.1 z komputera, na którym wcześniej działał Internet. 4. Jeśli zapyta o hasło, wpisz admin w oba pola. 5. Po lewej stronie wybierz Network -> MAC clone 6. Naciśnij przycisk Clone MAC address, a następnie Save. 7. Jeśli działa internet, przejdź do zabezpieczania WiFi. Jeśli nie, przejdź do kroku 2. Krok 2 - ustawienia sieci 1. Przejdź do działu Network -> WAN. 2. Zaznacz Dynamic IP, a następnie Detect i Save. Krok 3 - Windows 7 1. Start -> Panel Sterowania -> Centrum sieci -> Zmień ustawienia karty sieciowej 2. Prawy klawisz myszy na Połączenie lokalne -> Właściwości 3. Protokół internetowy w wersji 4 -> Właściwości 4. Uzyskaj adres IP automatycznie, uzyskaj DNS automatycznie, OK, OK. Krok 3 - Windows XP 1. Start -> (Ustawienia) -> (Panel Sterowania) -> Połączenia sieciowe -> Połączenie lokalne -> Właściwości 2. Protokół internetowy w wersji 4 -> Właściwości 3. Uzyskaj adres IP automatycznie, uzyskaj DNS automatycznie, OK, OK. Krok 4 - hasło na WiFi - BARDZO WAŻNE!!! 1. Na routerze przejdź do menu Wireless -> Wireless security 2. Ustaw hasło WEP w formacie ASCII bądź WPA-PSK/WPA2-PSK. Naciśnij Save. 3. Przejdź do Wireless Settings i ustaw własną nazwę sieci. W polu Region ma być Poland. Krok 5 - WiFi na komputerach 1. Upewnij się, że WiFi w laptopie jest włączone. 2. System powiadomi, że są aktywne połączenia internetowe. 3. Wybierz sieć, wpisz hasło i powinno hulać. Możesz wyłączyć DHCP. Wtedy na komputerach ustawiasz adresy IP ręcznie, np. Adres IP komputera: 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4... Maska podsieci: 255.255.255.0 (można zawęzić do 255.255.255.248) Brama domyślna: 192.168.1.1 Serwery DNS: 192.168.1.1 Jeśli nie używasz połączenia bezprzewodowego WiFi, wyłącz go na routerze. |
|
|
|
|
CYTAT Krok 1 - klonowanie MAC 1. Podłącz wszystkie komputery do gniazd LAN. Są podpisane 1,2,3,4. Zalecany kabel prosty. Ja podłączyłem komputer, kabel był za szafą trochę zakrzywiony ale też chodziło. |
|
|
|
|
Tu nie chodzi raczej o to, czy się skrzywił, a o popularne określenie pojęcia technicznego.
Tu jest wyjaśnione http://www.kompu(...)ykulu=38 |
|
|
|
|
CYTAT Tu nie chodzi raczej o to, czy się skrzywił, a o popularne określenie pojęcia technicznego. Tu jest wyjaśnione http://www.kompu(...)ykulu=38 Nabijam się przecież Ale laicy mogli tak to zrozumieć. |
|
|
|
|
Mogli, mogli, dlatego właśnie rozwinąłem temat. Co do żartu to niestety ale w dzisiejszych czasach nie można być w 100% pewnym czy ktoś żartuje czy nie
|
|