~~panna | |
|
|
czy ktos byl i moze sie podzielic informacjami (co i jak, cena) jak jest na tych naukach weekendowych w klasztorze? i czy w jakiejs parafi zaczna sie moze niedlugo??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
~~hydfjytht | |
|
|
nauki trwaja 3 dni na weekendzie 50 zł za dzie.. caly dzien praktycznie jest sie w kasztorze i jest wyzywienie
|
|
|
~~hehe | |
|
|
Nauki Przedmałżeńskie
Ludzie komu to potrzebne |
|
|
|
|
|
Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś nauki przedmałżeńskie to było obowiązkowe stawiennictwo się na tak zwane że to ujmę spotkania przed ślubne. Na podstawie listy obecności, którą należało podpisać wydawane było zaświadczenie do poradni rodzinnej przed zawarciem sakramentu małżeństwa. Tak jest w parafiach a jak jest w klasztorze to wiedza tylko Ci, którzy tam uczęszczali. Dla wypowiedzi powyżej napisze tylko to, że dla niektórych takie nauki są bardzo cenną wskazówka życia w związku pomimo tego, że oczywiście w codziennym życiu jest zupełnie inaczej może było by lepiej zapytać.....
Po co komu ślub?? |
|
~~ksiądz od nauk | |
|
|
CYTAT czy ktos byl i moze sie podzielic informacjami (co i jak, cena) jak jest na tych naukach weekendowych w klasztorze? i czy w jakiejs parafi zaczna sie moze niedlugo?? jeśli jesteś w ciąży to nie 50 zł jak ktoś pisał ale 700 zł - wiadomo, pannom w ciąży się raczej spieszy więc zapłacą każde pieniądze |
|
|
~~hehe | |
|
|
CYTAT dla niektórych takie nauki są bardzo cenną wskazówka życia Możesz rozwinąć swoją myśl? Jakiej to nauki tajemnej można doświadczyć na takich spotkaniach? Czy kilkanaście lat nauki religii, komunie, bierzmowania i inne pierdoły nie dają już dostatecznej wiedzy jak żyć po bożemu? |
|
|
~~praktyk | |
|
|
CYTAT Możesz rozwinąć swoją myśl? Jakiej to nauki tajemnej można doświadczyć na takich spotkaniach? Czy kilkanaście lat nauki religii, komunie, bierzmowania i inne pierdoły nie dają już dostatecznej wiedzy jak żyć po bożemu? a czy na lekcjach religii uczysz się technik kopulowania ? |
|
|
~~hehe | |
|
|
Ksiądz mnie będzie uczył technik kopulowania?! A to ciekawe...
|
|
|
|
|
|
np. możesz się dowiedzieć jak zapobiegać niechcianej ciąży typu stosowanie naturalnych metod zabezpieczenia oczywiście liczę się z negacją w Moja stronę co do tego tematu ale filmy przedstawione na tych" wykładach" mogą zapobiec sile napięcia podczas współżycia. Ja ten film mam do dziś przed oczami a chodziłam na takie nauki 9 lat temu. Można dużo wywnioskować podczas takich nauk, również to czy tak naprawdę jesteś gotowy żyć z drugą osobą i dzielić z nią całe życie. Niektórzy księża bardzo mądrze przedstawiali swoja etykę, ale to tak na marginesie.
|
|
~~iii | |
|
|
wcale ze nie kosztuje to aż 700 zł, można to załatwić w jeden dzien wszystko,trza znajomości
|
|
|
~~iii | |
|
|
a tak pozatym, same pierdoły gadaja, pokazuja co i jak i skad sie wzieło jak by ktos nie wiedział hahahah
|
|
|
~~JAREK K | |
|
|
O życiu prawdziwej, wzoreowej rodziny katolickiej najwięcej dowiesz się od Kazimierza Pacynki.
http://www.tynie(...)ncja.pdf |
|
|
~~dod | |
|
|
Polecam nauki w Klasztorze. Trzy dni. Rewelacja. Świetne prowadzenie i zajebiści braciszkowie. POLECAM.
|
|
|
~~jaro | |
|
|
CYTAT Niektórzy księża bardzo mądrze przedstawiali swoja etykę, ale to tak na marginesie. Mam pytanie czego może nas nauczyć jakiś ksiądz ?jak utrzymać rodzinę, jak wychować dzieci? A z skąd on niby ma wiedzieć skoro sam nie ma dzieci nie pracuje a ludzie mu pchają do kieszeni kasę i taki człowiek ma mnie uczyć jak mam zakładać rodzinę. Byłem na tych naukach 6 lat temu i to właśnie stwierdziłem. Ksiądz to duże rozpuszczone na maxa dzieciaki nie mające pojęcia o życiu .Jak pamiętam było tam też spotkanie z psychologiem i to jedyne lekcje które mogą się komuś przydać |
|
|
|
|
|
CYTAT Ksiądz mnie będzie uczył technik kopulowania?! good A to ciekawe... No jasne, że tak |
|
~~kkkk | |
|
|
czesc jesli chodzi o nauki w klasztorze to tam trzeba duzo wczesniej sie zapisac, najlepiej to idz na KUL w kazda niedziele o 17 sa nauki trwaja maksymalnie pol godzinki, tylko ze trzeba byz 10 razy i pozniej tylko poradnia rodzinna wiem bo uczeszczlam w lipcu tamtego roku pozdro pa
|
|
|
~~panna | |
|
|
CYTAT czesc jesli chodzi o nauki w klasztorze to tam trzeba duzo wczesniej sie zapisac, najlepiej to idz na KUL w kazda niedziele o 17 sa nauki trwaja maksymalnie pol godzinki, tylko ze trzeba byz 10 razy i pozniej tylko poradnia rodzinna wiem bo uczeszczlam w lipcu tamtego roku pozdro pa to rzeczywiscie tak trzeba wczesniej sie zapisywac bo ja myslalam o poczatku kwietnia, ale skoro tak to juz moze byc zajete:( a na KULu to mozna w dowlnym momencie zaczac, czy sa jakies niedziele, gdzie zaczynaja sie nauki od poczatku?? |
|
|
~~xxx | |
|
|
nikt nic nie wie??:(
|
|
|
~~ccc | |
|
|
czy nauki weekendowe u kapucynow to jest kurs przedmalzenski czy przedslubny?? czy kazdy kosciol w stalowej je uznaje??
|
|
|
|
|
|
My robiliśmy nauki przedmałżeńskie w parafii Opatrzności Bożej. Kurs trwał 8 niedziel po 45 minut
|
|
~~kkkk | |
|
|
na KULU zaczynasz obojetnie w ktora niedziele musisz miec tylko 10 obecnosci pozdro
|
|
|
|
|
|
W Opatrzności nauki są bezpłatne. Zajęcia są z ginekologiem, psychologiem i księdzem. Na 8 nauk na 7 trzeba być.
|
|