Posty: 496
Dołączył: 3 Lis 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
witam, szukam sprawdzonego przepisu na domowe ciasto na pizzę, są w necie przepisy lecz ciasto jest takie se...
|
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 1863
Dołączył: 9 Sty 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Heja, ja pizzę robię w domu ze 2-3 razy na tydzień.
Przede wszystkim zacznijmy od tego czy lubisz grubsze, czy cieńsze, i jak duże. Ja może podam przepis na takie ciasto do formy blaszanej, która jest w kuchenkach gazowych z piekarnikiem elektrycznym o szerokości zew. 60cm. Na taką grubość jak ja lubie, czyli raczej cieńszą niż grubszą. Półtorej szklanki mąki, drożdży utnij taki pasek z 1,5cm. Mąkę wsyp do miski. Drożdże rozpuść w szklance z wodą i bardzo niewielką ilością mleka, dosyp płaską łyżeczkę cukru i wymieszaj. Do mąki dorzuć 3 łyżki oleju i płaską łyżkę soli. Miksturę drożdżową wlewaj stopniowo do michy z mąką i patrz na konstystencję. Generalnie ciasto ma być miękkie przy wyrabianiu, lekko się wyrabiać, a nie kleić. Po 2-3 min wyrabiania przykryj michę ścierą i odczekaj 25 min. Formę posmaruj margaryną, rozłóż wyrosłe ciasto. W między czasie rozgrzewaj kuchenkę do 220 stopnni (najlepsze są piekarniki elektryczne, grzanie z góry i z dołu bez termoobiegu). Na ciasto połóż to co lubisz. Ja daję np szynkę cebulę, na to ser, a dopiero na ser pieczarki, paprykę itp. Dzięki temu ser nie jest suchy. Całość wsadź do kuchenki i piecz max z 17minut. Polecam te drożdże: odradzam te, choć i na tych da sie zrobić |
|
Posty: 179
Dołączył: 1 Lis 2012r. Skąd: Wioska Smerfów Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Ja wykonuje przepis od tego koleszki
Przy okazji mam go w subskrybcjach i często korzystam z jego pomysłów. Kto się boi Gargamela, niechaj zaraz idzie spać !!! |
|
Posty: 496
Dołączył: 3 Lis 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
no to na sylwestra wypróbuję dzięki !!
|
|
Posty: 5008
Dołączył: 5 Paź 2010r. Skąd: Konto zawieszone |
|
|
|
Moja propozycja z netu:
1-kup pizzę która smakuje Ci najbardziej. 2-wytrzep z niej wszystkie dodatkowe składniki. 3-pozostaje Ci idealne ciasto do pizzy. Smacznego. SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
Posty: 1863
Dołączył: 9 Sty 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja dziękuję za takie ciasto. Żadne mrożone ciasto nawet w 1/3 nie będzie takie jak świeżo zrobione.
Ciasto na pizze to prosta sprawa, wystarczy, że 2-3 razy ktoś się pomęczy i załapie o co biega w tym temacie, a potem to już będzie robił parę razy w tygodniu |
|
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ciasto pod koniec urabiania można lekko podsypać kaszą manną. Do mąki można też dodac szczypte papryki słodkiej mielonej.
|
|
Posty: 156
Dołączył: 9 Sie 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 100% |
|
|
|
http://niefart.pl/4701
|
|