NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
Strefa Euro.,
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 09:54  

Jak, ze mamy nowy rok, na wielu portalach jest to czas podsumowan minionego roku. Ale pojawiaja sie takze artykuly o tym co mozemy sie spodziewac w roku 2013. W jednym z tych artykulow pisali wznowieniu rozmow rzadu z UE o przystapieniu PL do strefy Euro. Wiem jakie sa wymogi stawiane przed krajem kandydujacym.
Jakie sa wasze odczucia na ten temat. Czy chcielibyscie zeby w PL waluta obowiazujaca bylo euro? Czy wg was PL przez to nie utraci czesci suwerennosci? I tak UE narzuca nam juz sporo praw. W konstytucji zawarte sa zrodla prawa w polsce. I tak: najwazniejsza jest Konstytucja, potem ratyfikowane ustawymiedzy narodowe. Jednak teraz coraz wiecej praw pisanych jest "pod UE", czyli wg mnie czesc suwerennosci juz Polska utracila. Juz padaja glosy, czy nie powinno sie przez to zmienic konstytucji. Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego ze zarowno wejscie PL do UE jak i przystapienie do strefy euro ma swoje plusy i minusy. A jakie sa wasze odczucia?
Moje pytanie do was: czy chcielibyscie zeby Euro obowiazywalo w PL?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 09:54  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 12:01  
Stanowcze NIE dla europejskiej waluty w Polsce!
W tej chwili jest bieda a po wejsciu tej waluty będzie jeszcze większa i gorsza bieda! będziemy otrzymywać wypłate w jednym papierku! a za chleb płacic 2euro o paliwie nie wspomnę..
Niemcy jaka potęga i do dnia dzisiejszego liżą rany po wejsciu do euro! Bierzmy przykład z Wielkiej Brytanii bo oni nie chcą zmieniać waluty na której widnieje królowa tak samo my! nie pozbywajmy się królów Polski! zle na tym wyjdziemy..

:)
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 12:47  
Pewnie że nie.

Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 12:54  
Niestety rudy człowiek z rządu nie będzie się pytał
czy chcemy euro-walutę czy nie.
Chcieliśmy być w Unii Europejskiej więc jesteśmy.
Zdaniem rządu z całością i "dobrodziejstwem" inwentarza.
Dobrodziejstwem niekoniecznie dobrym.
I to nie tylko jeżeli chodzi o walutę.

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem,

ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem.

/Gabriel Garcia Marquez

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 19:14  
moje zdanie jest na ,,Nie''zaklopotany
1.Pracujac z osobami ,ktore pochodzily z krajow gdzie przyjeto euro dowiedzialem sie , ze jest im teraz gorzej.
2.dowiedzialem sie ,ze mowiono im ze ceny beda te same ale to nieprawda przed przystopieniem.
3.Wartosc Euro jest liczona z uwzglednieniem wszystkich krajow posiadajacych ta walute. Takie Niemcy,Francja,Wlochy itp. dzieki wejsciu biedniejszych krajow to wspolnoty obnizaja wartosc wspolnej waluty przez co eksport tych bogadych krajow do biednych bardziej sie oplaca. Niszczy to gospodarke krajow biedniejszych.
4. Mowienie ,ze stabilnosc waluty Euro wplywa na zwiekszenie inwestycje w danym kraju . Moim zdanie ,tez jest to fikcja poniewaz jakby Wlochy, Hiszpania, Grecja mialy wlasne waluty wtedy wyszly by predzej z kryzysu bo wartosc ich waluty by spadla w stosunku do innych walut, eksport by sie podwoil i tym samym predzej by wyszli z kryzysu. Takie kraje jak Niemcy czy Francja to wiedza bo sa to kraje ktore duzo eksportuja spewnoscia staloby sie tak ze by importowaly wiecej tanszych rzeczy.
5.Wlasna waluta wpozwala w czasie kryzysu kraju obnizac jej wartosc nominalna przez co bardziej eksport sie oplaca dobr niz import , kraj szybciej wychodzi z dolka. co przy wspolnej walucie jest to niemozliwe .ok

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 19:31  

Ja rowniez jestem na nie. Osoby z ktorymi rozmawialem rowniez sa tego samego zdania. A juz sie balem ze za duzo filmow o teorii spiskowych ogladalemjezyk. Wiem jedno. Jesli rzad pozwoli narodowi decydowac, krzyzyk postawie przy kratce z nie.
Gdy bylo glosowanie za przystapieniem do UE nie moglem glosowac. Ale w szkole mowiono nam jaka to unia nie jest cacy. Gdyby teraz bylo takie referendum zaglosowalbym na nie.
Ale co my tam malutczy mozemy. Wkoncu rzad nie slucha tego co narod chce, a robi co sie mu podoba.

Prywatna wiadomość 

m87
m87
m87
ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 21:06  
Oczywiście, że tak . Kraje biedne takie jak Hiszpania , Grecja dzięki m.in dzięki wspólnej walucie . Obecna sytuacja w tych krajach ma zupełnie inne przesłanki. Państwa bogate jak Niemcy również zyskują na euro np. dzięki wspólnej walucie Niemcy stały się największym eksporterem w Europie i 2 na świecie .
Polska jako kraj skrajnie biedny na wspólnej walucie może tylko zyskać .
Tommi to w czym problem ? Można wystąpić z UE tylko niech wywiozą wszystkich Polaków z Europy z powrotem do Polski -> jakieś 7-9 milionów ludzi i niech Polska zwróci cała kasę jaką pobrała ze Wspólnoty.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 23:01  
CYTAT
Stanowcze NIE dla europejskiej waluty w Polsce!
W tej chwili jest bieda a po wejsciu tej waluty będzie jeszcze większa i gorsza bieda! będziemy otrzymywać wypłate w jednym papierku! a za chleb płacic 2euro o paliwie nie wspomnę..
Niemcy jaka potęga i do dnia dzisiejszego liżą rany po wejsciu do euro! Bierzmy przykład z Wielkiej Brytanii bo oni nie chcą zmieniać waluty na której widnieje królowa tak samo my! nie pozbywajmy się królów Polski! zle na tym wyjdziemy..

Nie jestem zwolennikiem euro ale śmieszne są takie teksty jak ten twój.
Na jakiej podstawie twierdzisz że chleb będzie po 2 euro a o paliwie nie wspomnisz. To znaczy będzie droższe? Dlaczego? Dziś w Niemczech kosztuje tyle co w Polsce. Dlaczego sprzedawcy mieli by podnieść ceny lub z jakiego powodu te ceny miały by wzrosnąć?

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 23:21  
do m87 - strefa euro od uni europejskiej to 2 rozne sprawy jakbys niezauwazyl. Pracowales kiedys zagranica? najpierw pogadaj z ludzmi z tych krajow co dla nich niekorzystne bylo przyjecie euro to ci troche opowiedza. Dlaczego Anglii,Czechy sie niepala do wspolnej waluty jak mowisz ,ze taka dobra ta waluta? Napisz mi jakie niby korzysci mamy miec z euro m87 bo ja ci podalem pare argumetow przeciw ty mi wypisz te twoje plusy.zaklopotany

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2013r. 23:32  
lepiej mieć złoty, jak juz to przyjmijmy korone szwecką zamiast eurogood ich król przynajmniej nas przeprosił za potop szweckiumiech a Angela dalej ma nas w du.ie boks i Entschuldigung nam nikt nie powiedział, mimo że to bliższe czasyplacze

http://m.onet.pl/biznes/prasa,tsnq9

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Sty 2013r. 13:11  
Euro w Polsce nie ma sensu, bo nasza gospodarka się do tego nie potrafi przygotować. Gdyby nagle chcieli wyrównać zarobki, to siła robocza zdrożałaby o 200-300%, a atrakcyjność inwestycyjna spadłaby o jakieś 50%, bo nikomu nie opłacałoby się inwestować w naszą dziurę, skoro za podobną cenę można na zachodzie Europy. Ja sam często wykonuję projekty dla ludzi ze strefy Euro i USA - korzyść jest obustronna, bo płacą mi 2 razy więcej niż za podobną rzecz w Polsce a zleceniodawca wydaje połowę ceny, jaką musiałby wyłożyć u siebie w kraju.
Jak minimalna płaca wyniesie 3 tysiące, to wtedy można pomyśleć o wprowadzaniu możliwości płacenia w Euro.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Sty 2013r. 15:22  
Już widzę jak wprowadzają Euro i ich przelicznik:
wypłata 1500zł przeliczą (niech by było euro za 4.10) i wyjdzie jakieś 365,85 euro a przykładowo litr ON 5,50zł to przeliczą na 5,5euro.....

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Sty 2013r. 15:52  
CYTAT
...litr ON 5,50zł to przeliczą na 5,5euro.....

Takiego przelicznika napewno nie zastosuja.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Sty 2013r. 16:06  
No może troszkę przesadziłem ale napewno przelicznik zrobią niekorzystny... Choćby nawet litr on był by po 1,5euro to i tak do tych 365,85 euro będzie masakra...

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »