NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Zdrowie i uroda »
Candida -ktoś miał z tym do czynienia?,
ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 00:14  
Witam.

Czy miał ktoś może problem z Candidą? Mój lekarz rodzinny po przedstawieniu mu moich objawów, wysnuł teorię, że mogę mieć candidę, ale oczywiście póki co to tylko przypuszczenia. Brane pod uwagę są jeszcze wrzody żołądka. Dostałem skierowanie do gastrologa, kolejka na nfz oczywiście 5mies. , więc trzeba będzie wybrać się prywatnie, teraz pytanie: znacie jakiegoś dobrego fachowca - gastrologa? Kogo możecie polecić?

Dzięki i pozdrawiam.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 00:14  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 08:58  
Candida to drożdżak, rodzaj grzyba. Rozumiem, że masz problem od strony żołądka? Grzyb ten może występować w różnych miejscach. Zrób dokładne badania (morfologię z rozmazem). Nie wiadomo też jaki to rodzaj drożdżycy.
Żaden lekarz nie przepisał Ci nystatyny? Brałeś jakieś antybiotyki i stosowałeś coś osłonowego? Jeżeli nie stosowałeś, to możliwe, że są to powikłania po antybiotyku.
Ja nie osobiście tego nie miałam, ale wiem co nieco umiech

Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 10:46  
problem mam od strony żołądka. Póki co nie brałem na "to" żadnych leków (w końcu nic nie jest potwierdzone) Jeśli chodzi o zażywanie antybiotyków w przeszłości, to unikam jak mogę. W przeciągu 10 ostatnich lat brałem tylko raz przez 2 tyg. antybiotyk Clindamycin bodajże (przy leczeniu zęba) bez osłony.

Nessie, a lekarza gastrologa możesz jakiegoś polecić?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 11:29  
W ciągu oatatnich 10 lat czyli kiedy? - to ważne.

Otwórz sobie stronę znanylekarz.pl, wyszukaj dobrego gastrologa w Rzeszowie, czy Lublinie i nawet się nie zastanawiaj. W Stalowej to Cię tylko otrują albo odprowadzą na cmentarz.

Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 12:00  
Do jakiego gastro masz niby czekać 5 miesięcy? Zwykle czeka się miesiąc.
tutaj znajdziesz kilku polecanych http://stalo(...)=701273, przeszukaj forum

Dorastając w tym kraju trzeźwiejemy z marzeń - K.Ś.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 12:59  
Ja tylko odradzam lublin mi jeden gastrolog napsuł sporo więc szukaj rzeszowa i dodam że warto dopłacić do gastroskopi przyrządem slim

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 14:43  
Lek 1 rzutu to flukonazol o ile to jest Candida (najprawdopodobniej tak wlasnie jest) ew dla pewnosci można zrobic sobie posiew, wykonaja mykogram i za 2-3 dni bedzie mozna zaczac leczenie celowane. Ewentualnie druga opcją może być także nystatyna.
Co do gastro polecam doktora Kiszke, bardzo konkretny i mlody lekarz lubelskiego UM

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 15:27  
CYTAT
Witam.

Czy miał ktoś może problem z Candidą? Mój lekarz rodzinny po przedstawieniu mu moich objawów, wysnuł teorię, że mogę mieć candidę, ale oczywiście póki co to tylko przypuszczenia. Brane pod uwagę są jeszcze wrzody żołądka. Dostałem skierowanie do gastrologa, kolejka na nfz oczywiście 5mies. , więc trzeba będzie wybrać się prywatnie, teraz pytanie: znacie jakiegoś dobrego fachowca - gastrologa? Kogo możecie polecić?

Dzięki i pozdrawiam.

A może Wioletta Beata Rakowska? Przyjmuje (m.in.) prywatnie w Nisku, ul. Polna 22 a, tel. 602296875, chyba w środy.

Moja mama leczy się u niej i jest zadowolona.

Robię to, co lubię. Lubię to, co robię.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 15:47  
CYTAT
Lek 1 rzutu to flukonazol o ile to jest Candida (najprawdopodobniej tak wlasnie jest) ew dla pewnosci można zrobic sobie posiew, wykonaja mykogram i za 2-3 dni bedzie mozna zaczac leczenie celowane. Ewentualnie druga opcją może być także nystatyna.
Co do gastro polecam doktora Kiszke, bardzo konkretny i mlody lekarz lubelskiego UM

Nie polecam flukonazolu...często ma się po nim nieprzyjemną arytmię.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 16:41  
http://forum.gazeta.pl/forum/f,30155,Candida.html

http://www.janus(...)dida.htm

Tylko nie bierz na candide antybiotyków

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Sty 2013r. 20:59  
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. No to idziemy na badanko i zobaczymy co tam jest grane..

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2013r. 12:21  
CYTAT
Witam.

Dzięki i pozdrawiam.

A jakie są objawy ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2013r. 12:50  
Candida występuje w naszym organiźmie stale, groźny jest tylko jej przerost, który może byś spowodowany długotrwałą kuracją antybiotykową. Leczy się cięzko i czesto długo. Oprócz leków typu nystatyna, która działa miejscowo stosuje się dietę (bez cukru i nabiału) oraz priobiotyki. Sprawdź jak duży masz przerost tej candidy (wymaz z gardła, badanie kału).

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Lut 2013r. 20:09  
Sądzę i jestem pewna że "Nystsatyna" molgaby Ci pomoc ale to jest na recepte wiec jesli wtrafisz na dobrego lekarza to go przepiszeumiech))

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Zdrowie i uroda »