|
|
|
witam czy ktos posiada płyte indukcyjna jakie płacicie rachunki czy bardziej jest oszczedna niz kuchenka gazowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koszty przygotowania posiłków na płycie indukcyjnej są wyzsze niż na gazie.
|
|
|
|
|
Cudo techniki dla mnie
Wodę gotuje dosłownie w chwilę, nie mówiąc już o przygotowywaniu posiłków. Poprzednio miałam zwykłą płytę i po porównaniu wychodzi taniej Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. |
|
|
|
|
No wiadomo że wzrosną koszty zużycia energii elektrycznej, bo kuchenka na korbę nie chodzi.
Może wypowie się ktoś kto wymienił kuchnię gazową na indukcyjną i powie o ile płaci większe rachunki za prąd. Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
|
|
|
Na pewno wzrosna rachunki za prad, a zmniejsza sie za gaz.
Co do plyty indukcujnej to nie kazde gary na niej beda chodzic. No chyba ze teraz produkuja wszystkie gary z zastosowaniem na plyte indukcyjna Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Jeśli masz ciepłą wodę z PEC to nawet się nie zastanawiaj - ja zrezygnowałem całkowicie z gazu w mieszkaniu (był wykorzystywany w zasadzie tylko w kuchni) i w związku z tym obiady mam gotowane "za darmo". Policz koszty stałe z rachunków za gaz - pokryją one z powodzeniem większośc kosztu gotowania na płycie indukcynej.
Mój średni miesięczny koszt energii elektr. to ok. 75 zł (gotowanie na dwie osoby, dwa komputery, lodówka, oświetlenie, tv, audio, itp.); o korzyściach wynikających z braku spalin osadzających się na meblach i ścianach czy łatwości w utrzymaniu czystości płyty nie wspominając. |
|
|
|
|
CYTAT No wiadomo że wzrosną koszty zużycia energii elektrycznej, bo kuchenka na korbę nie chodzi. Może wypowie się ktoś kto wymienił kuchnię gazową na indukcyjną i powie o ile płaci większe rachunki za prąd. Ostatnio udało mi się przekonać teścia do zakupu czajnika elektrycznego.Przedtem na wodę do kawy trzeba było czekać dobrych kilka minut. Teraz praktycznie jest to 2 minuty.Z pewnością jest to taniej i szybciej(czas ma też"cenę")niż na kuchence gazowej. Problemem pozostaje przekonanie użytkownika,aby wody gotować tyle ile trzeba w danym momencie, a nie pełny czajnik. Podobnie będzie z kuchenką na prąd.Mniej"zeżre"na przygotowanie obiadu kiedy gotuje się pod przykryciem(nie licząc rosołu).Czasami trudno zmienić stare nawyki. Osobiście mam termę(bojler),kuchenkę,piekarnik-tylko na prąd.Odpada ryzyko tlenku węgla,problem odprowadzenia spalin czy wykonania i konserwacji instalacji gazowej. Płacę za wszystko(+oświetlenie itp.)320 zł.co 2 miesiące.Chyba taniej wyszłoby jedynie paląc drewnem. SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
|
|
|
Ja jestem przekonany do indukcji bo trochę czaję temat - pozostaje tylko pytanie: czy mieszkając w bloku można tak po prostu całkowicie zrezygnowac z gazu, czy gazownia nie będzie robic problemów?
"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
Kosmal, nie płać za gaz to Ci sami licznik ściągną
A na poważnie to nie ma najmniejszego problemu. Na 1 Sierpnia w gazowni wszystko załatwisz. Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
|
|
|
CYTAT Co do plyty indukcujnej to nie kazde gary na niej beda chodzic. No chyba ze teraz produkuja wszystkie gary z zastosowaniem na plyte indukcyjna Jakie powinny być garnki do indukcyjnej? na co patrzeć przy zakupie ? a patelnia tez nie taka zwykła? |
|
|
|
|
idziesz do sklepu z magnesem
jak magnes łapie się gara to się nadaje. Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
|
|
|
Barbie garnki i patelnie maja na spodzie znaczki lub napisy gdzie można je stosować.Ja już 3 lata używam emaliowanych garnków do indukcji z Olkusza i jestem happy.Komplet 4 szt. kosztował ok.170 zł. a patelnia 80zł
|
|
|
|
|
Czy aby ta płyta indukcyjna jest obojętna dla zdrowia? Jest napisane, że wytwarza pole magnetyczne, które wnika w garnki. Może to jakoś promieniuje na człowieka czy ch.. wie?
A przy okazji. Co jest najtańsze przy podgrzewaniu wody do mycia? PEC, prąd czy gaz? |
|
|
|
|
zależy czy mieszkasz w domku czy w bloku
Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
|
|
|
W bloku. Chodzi tylko o wodę do mycia, a nie kaloryfery.
|
|
|
|
|
najtaniej i najwygodniej to ze spółdzilni
Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
|
|
|
CYTAT najtaniej i najwygodniej to ze spółdzilni No nie powiedziałbym,wiem coś na ten temat,bo płace.Zastanawia natomiast mnie fakt,że zakład energetyczny ogrzewany jest gazem chociaż sprzedają prąd.Wnioski wyciągnijcie sami. Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
Dołączył: 27 Maja 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Płyta indukcyjna ma moc 6-7 kW, więc prawdopodobnie będziesz musiała zainstalować osobną linię zasilającą.
|
|
|
|
|
to zalezy jaki model plyty, np PŁYTA SAMSUNG CTN364N006
Ilość pól grzejnych 4 Pole 1 Pole indukcyjne Booster, Moc [W]: 1800/2600 Pole 2 Pole indukcyjne Booster, Moc [W]: 1800/2600 Pole 3 Moc [W]: 3600, Strefa Anydish, Moc [W]: 5200, Pole indukcyjne Booster Pole 4 Moc [W]: 5200, Strefa Anydish, Pole indukcyjne Booster, Moc [W]: 3600 5 kW to juz sporo. |
|
|
|
|
CYTAT Płyta indukcyjna ma moc 6-7 kW, więc prawdopodobnie będziesz musiała zainstalować osobną linię zasilającą. A to w bloku se tak można zainstalować? Wymiana kuchenki gazowej na płytę indukcyjną nie jest taka prosta. W starych blokach instalacja elektryczna może nie wytrzymać, w nowych... też powinien to sprawdzić fachowiec. Problem polega na tym, że w niewielu mieszkaniach jest instalacja trójfazowa. Plytę indukcyjną można oczywiście podłączyć do instalacji jednofazowej, ale wymagane przekroje przewodów będą większe. Zanim się zakupi płytę warto sprawdzić. |
|
|
|
|
Ja tam wole tradycyjny gaz
|
|
|
|
|
Otóż wygląda to tak, sprawnosc kuchenki elektrychnej przyjmuje sie okolo 90% ,gazowej okolo 40 % tak więc odpowiedż jest jasna , dodam że im większa sprawność tym mniej energi tracisz.
Nigdy nie prowadź dyskusji z debilem... najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem |
|
|
|
|
CYTAT Otóż wygląda to tak, sprawnosc kuchenki elektrychnej przyjmuje sie okolo 90% ,gazowej okolo 40 % tak więc odpowiedż jest jasna , dodam że im większa sprawność tym mniej energi tracisz. LOP do tego co napisałeś dochodzi jeszcze cena nośnika energi, jak byś nie liczył to na gazie wychodzi taniej. Osobiście uzywam płuty indukcyjnej bo wygodniej. |
|
|
|
|
Tak masz racje ale jak zrezygnujesz całkiem z gazu to odpada ci opłata abonamentowa i wtedy licząc globalnie jest taniej, nie zmienia to jednak faktu że zagotowanie 1L wody wychodzi taniej na gazie.
Nigdy nie prowadź dyskusji z debilem... najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem |
|