|
|
|
@no1 no rzecz w tym ze tu jedno i drugie to piernik ;) albo wiatrak jak kto woli ;)
Jak ludzka praca ma wiekszą wartość ? pamietaj: Ludzka praca ma wartość taką na jaką zostanie wyceniona... mowimy tu o gospodarce i czy ci sie to podba czy nie czy twoja dziwna filozofia mowi inaczej to niema to nic do rzeczy... To rozmowa o gospodarce a nie o filozofii ;) trzymajmy sie tematu albo załozmy nowy ;) @no1 \"I teraz zauważ, że sam sobie zaprzeczasz, bo dążąc do likwidacji płacy minimalnej może dojść do tego, że pracownik będzie zarabiał 150zł. Natomiast ceny laptopów zawsze będą miały jakiś próg, ze względu na koszty produkcji itd. to są chociażby podstawowe różnice między płacą pracownika a ceną laptopa.\" Do płacy 150 zł nie dojdzie uwierz mi ;) chba ze ceny produktow spadna 10-cio krotnie ;) Czy ty pracowalbys za 150 zł ? czy powiedzial byś \"olac to nie robie\" i poszedł chocby zbierać złom gdzie wyciagniesz kilka stówek na miesiac ? Albo poszukal innego pracodawcy ktory placi wiecej albo zalozyl wlasna firme ;) ..... Ale ok skoro teoretyzujesz... przyjmijmy ze znalazł sie osobnik chętny do pracy za 150 zł ma prawo... ma wolność wyboru za którym ja jestem... i ok i teraz mowisz ze nie kupi laptopa... czy marzenia kolesia ktory sie zgodzi pracowac za 150 zł to kupno laptopa ? czy to jest jego potrzeba ? Dalej... czy TY marząc o luksusowym jachcie idziesz do pracy za 3 tyś na miesiąc ? no raczej nie ;) Widze swiat takim jaki jest i widze co powodują debilne regulacje, tak wierze w prawo rynku bo jest proste i logiczne to wlasnie takie regulacje to wszystko kompikują i powodują ze nie działa to jak powinno. ... No nie czytasz moich postow ;) pisałem ze chorymi, starymi niepelnosprawnymi nalezy sie opieka najlepiej od niedochodowych lokalnych instytucji powołanych przez wlasnie takich dobrych ludzi jak ty co sie tak martwia o kazdego ;) Ale i rzadowe jeśli juz chcesz chociaz to mniej wydajne. Nierozumiem tylko jednego... dlaczego tak zle oceniasz ludzi ? ze tak sobie nigdzie nie poradzą ? dlaczego nazywasz ich takimi nieudacznikami ? Ja jak pisałem wierze w ludzi w ludzki potencjał i WIEM ze kazdy zdrowy co ma 2 ręce sobie poradzi ;) uwierz mi ... Jestes przedsiebiorcą a widzisz poradziłeś sobie... tyle debilnych regulacji wysokie podatki ZUS a ty dałeś rade ;) czy czujesz sie na tyle leszy od innych ? ze o innych tak mowisz ze sobie nie poradzą ? A teraz czy po likwidacji tych debilnych regulacji (w tym i tej płacy minimalnej) czy taki ktos sobie nie poradzi ? Jak dla mnie to ty obrażasz ludzi ;) Mowiac ze sobie nie poradzą ;) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
@anastazja: "
weź pod uwagę Magness, że czyjś pracownik to czyjś klient, jak namacha przez miesiąc 5 stówek to raczej nie kupi tego laptopa ani za 3 tys. ani za 1 tys. bo nie będzie miał nawet na żarcie... co z tego że ktoś będzie pracował za pół darmo jak owocu tej pracy nikt nie kupi " No i błąd ;) nieznajomość praw rynku ;) załóżmy, ze wedle twojego czarnego scenariusza wiekszosc zarabia 500 zł i nikogo niestac na laptopy to czy nagle tworca laptopow nie zacznie produkowac laptopów za 100 zł ? ;) Zrozumcie ze płaca za ludzką pracę a płaca za laptopa TO JEST TO SAMO jak zrozumiecie to, to wiele rzeczy sie wam rozjaśni ;) i ze jedno jest zalezne od drugiego ;) jak płace bedą niskie to laptopy bedą tanie ;) jak płace będą wysokie to laptopy będą drożeć ;) Dlaczego co roku są podwyżki ? bo rośnie płaca minimalna... ludzie maja wiecej pieniedzy... rosną koszty wytworzenia bo rosną koszty pracy to ma bardzo duzy wplyw na cene produktu... oczywiscie dochodzą tam też inne czynniki konkurencyjność itp no ale to nie o tym rozmawiamy... @starykomuch: Nie do konca rozumiem co chciałeś przez to udowodnić bo wykres jest oczywisty ;) Aha zaznaczyłeś Grecje i Polske... czyli rozumiem ze tym samym chciałeś wykazac to ze Grecja ma wyższą pensje minimalną i dlatego takie tam zamiesznie bo za dużo chcieli od rządu i od pracodawców i dlatego tak sie dzieje a Polska ma mmniejszą i dlatego sie jeszcze jakos trzyma ? ;) @Kryss: No pierwszego akapitu nawet nie skomentuje bo to szkoda wogóle słow... A co do drugiego to znowu błąd ;) Jeśli wedle twojego scenaiusza bedzie tak mało pracowników to wiesz jak wzrośnie cena za pracę ? pracodawcy beda na billboardach sie reklamowac: szukam pracownika płaca 10 tyś na miesiac ;) Rynek sie obroni ;) Ehh neiwiem co tu jeszcze mogę dodać... Nie zrozumcie mnie zle ;) ja tez chetnie bym chciał by płaca minimalna to było 20 tyś/mc ;) a co ? ;) Ale to tak sie nieda ;) Nic nie bierze się z niczego ;) Nie dziwię sie komuś jak słyszy: "zlikwidowac płacę minimalna" to się oburza bo to tak brzmi oburzająco, ale jesli się zagłębimy w problem i postaramy się zrozumiec to dojdziemy do wniosku ze takie sterowanie rynkiem jest niedobre ze wiecej zyskamy jeśli bedziemy mieli naprawde wolny rynek i kiedy te prawa rynku będą w pełni działały ;) |
|
Dołączył: 1 Lis 2012r. Skąd: Wioska Smerfów Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT czy marzenia kolesia ktory sie zgodzi pracowac za 150 zł to kupno laptopa ? czy to jest jego potrzeba ? Dalej... czy TY marząc o luksusowym jachcie idziesz do pracy za 3 tyś na miesiąc ? no raczej nie ;) Magnes, ponieważ dla ludzi którzy zawsze rozumują ku gorszemu, to będzie tylko teoria. Masz przykład z forum. Jakich bEznesmAnów i przedsiębiorców masz na rodzimym rynku, którzy są zwykłymi dyletantami. CYTAT No i błąd ;) nieznajomość praw rynku ;) załóżmy, ze wedle twojego czarnego scenariusza wiekszosc zarabia 500 zł i nikogo niestac na laptopy to czy nagle tworca laptopow nie zacznie produkowac laptopów za 100 zł ? ;) Oni nawet jak to przeczytają to i tak nie zrozumieją - wyjadą Ci z "Luksemburgiem" Dla odrobinkę myślacych inaczej - Polska 349 vs Czechy 319. Tylko dlaczego jakiś laik zakreśla na czerwono Grecję ? Dlaczego nikt z was nie napisze, że w Czechach prawie nikt nie pracuje za najniższą krajową (319), a u nas połowa narodu. Nie przesadzajcie pisząc, że ktoś będzie zapier**lał za 100zł lub miskę zupy ! Dajcie chociaż 600-800, czyli to co się już dzieje, ponieważ gros ludzi pracuje za takie pieniądze. Więc co daje ta regulacja ? Skoro ja przez pewien okres swojego życia, pracowałem na czarno za 1700zł do rączki, i umowne (zawierane na gębe) premie 100-300zł. Dlaczego mój szef nie potraktował mnie jak te panie z tesco ? - które tak bardzo lubicie. Uświadomcie mnie, jeżeli na ogłoszenie do takich sklepów, odpowiada setka chetnych to co zrobi pracodawca ? A jeżeli nie odpowie żadna przez pół roku ? Kto się boi Gargamela, niechaj zaraz idzie spać !!! |
|
|
|
|
Można zatrudniać taniej, można drożej. W jaki sposób przeszkadza ta zła płaca minimalna? Przecież już dziś można zatrudniać na umowę zlecenie. W czym jest ten problem?
Większym problemem od tej płacy minimalnej są zbyt wysokie podatki (nie ubezpieczenia zdrowotne i emerytalne) i tym należało by się zająć na początku. Później pewnie okazało by się, że ta minimalna pensja na takim jak u nas poziomie nie ma znaczenia. A le po co lepiej zacząć od dupy strony. Magnes rynek bez regulacji to utopia. Pomyśl o rolnictwie, granic przecież nie pozamykamy. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
No i świetne tłumaczenie i przykłady Gargamela... lepsze niż moje bo w tych paru zdaniach zawarł to co najważniejsze ;) a ja tu książki piszę w każdym poście ;)
Andrzejek: \"Można zatrudniać taniej, można drożej. W jaki sposób przeszkadza ta zła płaca minimalna?\" Czyli teraz uważasz ze jest obojętna bo wcześniej wydawało mi się ze twierdziłeś ze jest potrzebna i ma duże znaczenie... Ja też jak pisałem, twierdze ze w wielu przypadkach staje sie ona \"przeźroczysta\" ... to \"średnie zło\" ... Wiec skoro jest obojętna to poco to utrzymywac ? Zazwyczaj kiedy z czegoś sie rezygnuje (likwiduje coś) to są to rzeczy: a) coś co nam szkodzi b) coś co nie jest potrzebne (nie spełnia swojej roli) Wiec wyrwijmy chwasta ;) U mnie jeszcze dochodzi sprawa wolności chce by pracodawca mogł zatrudniać za tyle ile chce i pracownik mogł pracować nawet za to wasze 150 zł ;) ma mieć wolność wyboru. No dokładnie, tu się z tobą zgadzam... od początku twierdze ze są ważniejsze sprawy ale ta płaca minimalna jest jedną tych niepotrzebnych regulacji... wiec jestem za likwidacją ale oczywiście jak mowisz zacząl bym od ważniejszych spraw. Ja bym sie jednak zają ubezpieczeniami ;) W sytuacji gdzie ZUS pozycza kasę niejeden z nas widząc to może lekko zaniepokoic sie o swoją emeryture ;) Rolnictwo jest jedną z najbardziej zniszczonych gałęzi właśnie przez te regulacje. Limity limity i jeszcze raz limity. Skoro chce zasadzic tyle i tyle buraków bo zaplanowalem sobie ze wyprodukuje tyle i tyle ton cukru to czemu ktos ma mi tego zabraniac ? Konsekwencje tych idiotyzmow zapewne nieraz miałeś okazję obserowac. Nie mowiac juz o oburzeniu ludzi czy to rybakow, cukrownikow, mleczarzy itp itd. Jesli sam zle oszacuje produkcje i nie sprzeda, albo za malo wyprodukuje to sam wyciagnie nioski... a jak mu dadza regulacje to na kogo zwali ? no na rząd oczywiscie ;) i juz złe nastroje protesty... komu to potrzebne ? Nieprawda ;) wolny rynek to nie utopia ;) utopia to komunizm ;) bo choc idee sa fajne to NIGDY nie znajdziesz ludzi ktorzy beda u władzy dla ktorych będzie sie liczyła idea a nie wlasny interes czy zaspokajanie swoich chorych rządzy. W wolnym rynku masz broń wzajemny wyzysk... pracodawca wyzyskuje pracownika a pracownik pracodawce... masz narzedzia rynku... a w komunizmie rząd cie bedzie gnoił, podglądał nawet w kiblu, mowił ci ze nie mozesz zostac kierowcą rajdowym tylko murarzem, ma gdzies twoje marzenia liczy sie zapotrzebowanie. Dlatego zawsze bede krytykowal zapędy rządu by regulowac i wplywac na coraz wieksze obszary rynku... bo widać ze to idzie w złą strone. Nie mowie ze ty jesteś za komunizmem tak wspomiałem przy okazji bo napisałeś o utopii wiec to tak... przy okazji ;) |
|
|
|
|
Z dzisiejszej wp.pl
CYTAT Płaca minimalna w Europie Płaca minimalna to ustalany przez rząd najmniejszy możliwy poziom wynagrodzenia przysługujący za pracę na pełen etat. Większość państw unijnych wprowadziło tego typu regulacje rynku pracy. Różnice między poziomem minimalnych pensji w UE są jednak bardzo duże. W Luksemburgu najmniejsze wynagrodzenie jest prawie 12 razy wyższe niż w Rumunii. Na szczęście dla najmniej zarabiających obywateli ceny w biedniejszych państwach są zwykle niższe. Dzięki temu za pensje minimalną można kupić nieco więcej niż wynikałoby to z prostego przeliczenia kursu na euro. Dlatego też różnice wysokości minimalnych pensji w parytecie siły nabywczej (PPP) są mniejsze. Luksemburg przebija najbiedniejsze państwo tylko 5,5 krotnie. Siedem państw Wspólnoty: Szwecja, Finlandia, Dania, Niemcy, Austria, Włochy i Cypr nie ustaliły płacy minimalnej. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Zamiast płacy minimalnej można ustalić minimalną stawkę za godzinę.
Niby nie to samo,ale wynik taki sam(chociaż niezupełnie). Znając życie,gdyby nie płaca minimalna, narzucona "z góry",większość tyrałaby za przysłowiową miskę zupy z brukwi. Pracodawcy oszczędzają na wszystkim co się da,więc naturalna koleją rzeczy byłoby zabrać pracownikowi. Pójście po najmniejszej linii oporu ,aby jak najwięcej wydoić. Znam pewnego "przedsiębiorcę",który płaci pracownikom w ratach. Tłumaczy iż nie ma pieniędzy -bo materiały podrożały,bo ktoś z klientów zalega i że ma na utrzymaniu córkę która mieszka i studiuje w Krakowie i musi ją wspierać. Jaki on niby biedny jest,ale jak zwykle latem był z żoną w Tajlandii, a teraz gdzieś w Alpach. Na JEGO wypoczynek pieniądze są,ale na święta robotnikom dał po ...300 zł.a o resztę żebrali. Tylko nie piszcie że mogą się poskarżyć do PIPy... Gdyby się czegoś lub kogoś bał i miałby honor,nie jeździłby samochodem co niedzielę 500 m.do kościoła i nie stał w pierwszych rzędach. SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
Dołączył: 27 Maja 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Jeżeli biznesmen w swoim biznesplanie jakiegoś przedsięwzięcia zakłada zatrudnienie pracowników za płacę poniżej minimalnej, to niech sobie taki biznesplan w d... wsadzi.
Precz z oszustami i nieudacznikami! Jego miejsce na wolnym rynku zamie taki biznesmen, który potrafi wymyślić i zaplanować działalność pozwalającą godziwie wynagradzać pracowników i zapewnić zysk właścicielowi. |
|
|
|
|
Magness, nie chce mi się już nic Tobie tłumaczyć. Nie obrażałem w żaden sposób innych ludzi, nie powiedziałem, że "ktoś sobie nie poradzi". Po prostu próbowałem Ci wpoić do głowy, że świat nie jest czarno-biały. Całkowicie wolny rynek to utopia. Ludzie od zawsze wykorzystywali ludzi i po to powstała demokracja, żeby tego wykorzystywania było jak najmniej. Nic nie jest tak proste jak mówisz. Życie nie jest tak proste. Życie to cholernie skomplikowany kawałek chleba. Każdy medal ma dwie strony, każda ustawa ma swoje zarówno pozotywne jak i negatywne skutki. Jak tego nie zrozumiesz, to nie ma sensu z Tobą dyskutować.
Gargamel - jeśli Twoja riposta była do mnie, to nie znasz mnie, więc odpuść sobie takie "ocenianie". Jeśli to nie do mnie, to sorry. Tyle w temacie. Pozdrawiam |
|
|
|
|
@Andrzejek: No piekny rysunek ;) pokazuje wyzysk pracownika przez pracodawce ;) nieodlaczny element kapitalizmu ;) tylko zapomniales wlasnie wstawic drugiego rysunku gdzie przed szefem stoi pracownik i mowi: "olać to nie robie ide na swoje (albo do innego pracodawcy)" i mamy zasade wzajemnego wyzysku w pełni ukazaną
@hans: "Jego miejsce na wolnym rynku zamie taki biznesmen, który potrafi wymyślić i zaplanować działalność pozwalającą godziwie wynagradzać pracowników i zapewnić zysk właścicielowi. " Dokłądnie ;) u tego co za mało placi mało kto bedize chciał pracować a juz napewno nie wartosciowy pracownik... i tak jak mowisz jego miejsce zastąpi ten ktory potrafi wymyślić i zaplanować działalność pozwalającą godziwie wynagradzać pracowników i zapewnić zysk sobie ;) @jusek: Bylo juz wyjasniane i przeze mnie i przez innych wiec nie bede sie powtarzał ;) Polecam przeczytac dokladnie post Gargamela... albo wczesniejsze moje ;) .... Zostan pracodawcą ;) Alpy, Tajlandia mmmm super ;) @no1: "Magness, nie chce mi się już nic Tobie tłumaczyć." Nie musisz ;) Tu niema nakazu i regulacji ze musisz odpisywac na posty ;) super prawda ? taka wolnosc ;) @no1: "Po prostu próbowałem Ci wpoić do głowy, że świat nie jest czarno-biały." No nie jest ;) jest kolorowy z mnóstwem mozliwosci samorealizacji, mozliwościami zarobku, co tylko chcesz ;) byle by rząd ci tego nie odbierał i nie rzucał kłodami pod nogi ;) Pisałeś ze sobie nie poradzą ;) sprawdz swoje posty ;) Co ma demokracja do kapitalizmu ? no najwyzej pozwala kapitalizmowi kwitnąc ;) demokracja to ustroj polityczny a kapitalizm to system ekonomiczny ;) @no1: "Ludzie od zawsze wykorzystywali ludzi" I zawsze będa wykorzystywac ;) nic tego nie zmieni taka jest nasza natura ;) Dlatego powstał wspaniały system jak kapitalizm ;) ktory pozwala wykorzystywac sie wzajemnie ;) a nie tylko przez tych co rządzą państwem i tworzą prawo ktore zawsze jest po ich stronie. Biorąc profil psychologiczny człowieka jaki system byś do niego dopasował ? a wlasnie kapitalizm ;) bo pozwala nam sie samorealizowac, pozwala spelniac swoje marzenia, pozwala wyładować agresję (np w konkurowaniu z inna firmą) poprostu daje nam wolnosc ;) a czlowiek z natury pragnie wolnosci ;) @no1: "Każdy medal ma dwie strony, każda ustawa ma swoje zarówno pozotywne jak i negatywne skutki." No właśnie ;) więc nie lepiej nie uchwalac durnych ustaw ? bo mało pomogą a jeszcze mogą zaszkodzic ? nie lepiej odciąć państwo od gospodarki ? i pozwolic działać wolnemu rynkowi ? ;) @no1: "Życie to cholernie skomplikowany kawałek chleba." Nie rozumiem tego zdania... Ja rowniez pozdrawiam ;) |
|
|
|
|
witam wszystkich. Odpowiedzcie mi prosze na pytanie jaki byl powod podniesienia placy minimalnej?. Ceny rosna bo podnosimy place min. czy podnosimy place min. bo ceny rosna? . Co polski pracodawca zrobi po zniesieniu minimalnej?. Ano dotad bedzie obnizal wynagrodzenie az braknie mu chetnych do pracy i to on ustalal bedzie pensje minimalna na lokalnym rynku pracy. W naszy kraju jeszcze nie ma mozliwosci by wprowadzac takie rozwiazania.Dlatego blagam nie wolno rownac polski z takimi krajami jak wymieniacie. Jak powiedzial jeden odwazny choc skonczony juz polityk - polska to dziki kraj- i mial racje tylko trzeba miec odwage zeby przyznac mu racje.
|
|
|
|
|
CYTAT Całkowity koszt zatrudnienia pracownika wynosi 164 proc. wysokości pensji Płaca minimalna w dużym stopniu dotyczy małych przedsiębiorców, dla których wzrost wynagrodzeń większy od przewidywanego algorytmem ustawy może okazać się zbyt dużym obciążeniem w czasie spowolnienia gospodarczego. – Całkowity koszt zatrudnienia pracownika wynosi bowiem 164 proc. wysokości jego wynagrodzenia netto. Oznacza to, że przy podwyżce w skali przewidzianej ustawą mały przedsiębiorca, który zatrudnia dwóch pracowników otrzymujących wynagrodzenie minimalne, poniesie w 2013 roku koszty o blisko 3 tys. zł wyższe niż w 2012 roku. Ponadto wzrost płacy minimalnej pociąga za sobą wzrost powiązanych z nią świadczeń – m.in. dodatku za pracę w porze nocnej oraz maksymalnej kwoty odprawy z tytułu zwolnień grupowych. Może również doprowadzić do zwiększenia presji na wzrost płac w całym przedsiębiorstwie – wylicza ekspert. Całym złem nie jest płaca minimalna a koszty zatrudnienia pracownika i z tym trzeba walczyć. POSIADANIE WŁASNEGO ZDANIA NIE JEST ŻADNYM PRZESTĘPSTWEM. |
|
|
|
|
@farfocel: \" Ceny rosna bo podnosimy place min. czy podnosimy place min. bo ceny rosna? \"
I to i to własnie ;) To jest błędne koło ;) Widzisz sam zauważyłeś absurdalność tej regulacji ;) To bardziej wlasnie pretekst dla przedsiebiorcow by podnosili ceny uslug/towaru... \"Oo bo podnosza minimalna to trzeba podniesc cene energii el. o 5%\" Rynek by to lepiej zweryfikowal niz taka sztuczna regulacja a to przynosi tylko niepotrzebne zamiesznie. @farfocel: \"Odpowiedzcie mi prosze na pytanie jaki byl powod podniesienia placy minimalnej?\" Prawdziwy cel ? No proste... sens ma to tylko dla rządu ;) bo: a) podlize sie narodowi jaki to on dobry bo wymusza na tych \"wrednych\" pracodawcach podwyżkę b) ma wieksze wplywy do budżetu z podatkow ;) Wiec jak widzisz jedynym ktory korzysta na placy minimalnej jest rząd i nikt wiecej ! @farfocel: \"Co polski pracodawca zrobi po zniesieniu minimalnej?. Ano dotad bedzie obnizal wynagrodzenie az braknie mu chetnych do pracy i to on ustalal bedzie pensje minimalna na lokalnym rynku pracy.\" No to juz bylo wiele razy tlumaczone... Jak ci sie niechce czytac moich wypocin to odsyłam do posta Gargamela tam masz to w 3 zdaniach wyjaśnione ;) @farfocel: \"Dlatego blagam nie wolno rownac polski z takimi krajami jak wymieniacie.\" No wlasnie dlaczego ? kolejny co nie wierzy w ludzi, w Polakow ;) Wiesz czego nam tak naprawde brakuje by rownac sie z innymi ? Pewności siebie ;) Powiesz \"a gdzie tam zobacz ile u nas cwaniaków\" A wiesz czym jest cwaniactwo ? właśnie maskowaniem braku pewnosci siebie ;) probą dowartosciowania sie za wszelka cene... Dlatego Polakow mozna podzielic na tych ze spuszczona glowa i na tych co cwaniakuja.... ale obie te grupy cierpia na to samo ;) Ciągle czujemy sie albo gorsi od innych albo na SIŁĘ prubujemy byc lepsi a jedno i drugie jest złe. Coraz wiecej jednak zauwazam ludzi ktorzy maja pewnosc siebie ta naturalna bez cwaniactwa, wiec wierze ze takich ludzi bedzie przybywac... A zniesienie regulacji i przesadnej \"opieki\" rządu nam w tym pomoze... zrobimy cos sami dla siebie i to da nam jeszcze wieksza wiare w siebie i w swoje mozliwosci ;) A tak to przy ciągłym brnięciu w socjalizm bedziemy ciągle narzekać na Tuska (czy tam innego) ze malo zarabiam, ze mnie wykorzystuja, ze dostałem zatwardzenia A w sumie i slusznie bo coraz wiecej rząd zabiera a nic nie daje prawda ? ;) hehe @starykomuch: \"Całym złem nie jest płaca minimalna a koszty zatrudnienia pracownika i z tym trzeba walczyć. \" Oczywiscie, zgadzam sie... od poczatku o tym mowie i nazywam płacę minimalną \"średnim złem\" Ale to nie oznacza, ze nie trzeba jej likwidować ;) Temat jest o płacy wiec na tym sie skupiam, jakby byl bardziej ogolny to oczywiscie w pierwszej kolejnosci wymieniał bym ważniejsze sprawy ;) |
|
|
|
|
Jeszcze tylko jeden komentarz z NE autor Baloo
Taki detal z ludzką twarzą 1) "za pozostałe 700 złotych może zatrudnić kogoś na 1/2 etatu" Po co? Skoro robota zostanie wykonana tak czy inaczej nie ma powodów by zatrudniać (koszty stałe) dodatkowych ludzi. [czy ktoś widział kapitalistę któremu zbywa kasy i zamiast przycisnąć ludzi, pardon, wg polit-poprawnej nowomowy "sprawić by wykazali zwiększone zaangażowanie" zatrudnia kolejnego pracownika?] 2) "jedyne, co może ich zachęcić do żółtodzioba to niskie koszty" - podejście bardzo dalekie od rzeczywistości. Żółtodziób to zwykle człowiek młody - organizm ma więcej energii a takim można tyrać w znacznie większym zakresie. Dodatkowo człowiek młody nie ma obowiązków w postaci rodziny (ograniczenie czasu) i kredytu (presja na pensję). Generalnie bardzo podobają mi się takie rozważania. Płaca minimalna: jest złem zmniejszającym możliwość zdobycia pracy. Obligatoryjny URLOP wypoczynkowy jest złem - nie każdy musi tyle wypoczywać a ci którzy nie chcą, są zmuszani do ekwilibrystyki. Takie urlopy obniżają poziom płac w gospodarce. Żądajmy wolnego wyboru dla pracownika! Limity czasu pracy w Kodeksie Pracy są złem ponieważ sztucznie ograniczają produktywność ludzi i zmniejszają ich zarobki. Generalnie Prawo Pracy jakie znamy znacząco dusi potencjał gospodarczy. Cóż za pokręcony umysł to wymyślił! Ludzie nie wybierają skrajnych liberałów chyba tylko dlatego że komunistyczne mass-media piorą im mózgi. Ehh... łza się w oku kręci za czasami kiedy stada podrostków zasuwały jak dzikie po 16h za dwie miski zupy dziennie. Piękne to były dni kiedy stary i nieprzydatny człowiek musiał iść na żebry aby w końcu szczeznąć jako krańcowo niewydajny czynnik produkcji... "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
@Andrzejek: Kogo ty cytujesz ? ;) Bo juz po pierwszym akapicie widze ze niejaki pan Baloo poprostu \"nie czai bazy\" ;)
No dobra odpowiem panu Baloo... @baloo: \"za pozostałe 700 złotych może zatrudnić kogoś na 1/2 etatu Po co? Skoro robota zostanie wykonana tak czy inaczej nie ma powodów by zatrudniać (koszty stałe) dodatkowych ludzi.\" No dokladnie... oczywista oczywistosc ;) Rozumiem ze komentowal tu jakis artykuł, niestety nieznam jego tresci... A czego wogole sie spodziewal pan Baloo ? ze pracodawca bedzie filantropem ? ;) no sorry ;) podejrzewam ze Baloo niewie chyba do konca co to kapitalizm ;) Albo wie tylko go nie lubi heh ;) Dlaczego tak wszyscy chca robic z pracodawcy niewiadomo kogo ? Pracownik jak i pracodawca sa nastawieni sa na ZYSK i niema tu miedzy nimi ZADNEJ roznicy... Dlaczego pracodawca ma nianczyc pracownika ? A czemu pracownik nie nianczy pracodawcy ? a moze chociaz jeden z pracownikow poszedl by kiedys do szefa i powiedzial: \"rezygnuje z 3 stowek z mojej wyplaty, jest ciezko szefie koszty masz duze zawsze ty co roku dawales mi podwyzki to teraz ja ci dam\" No co ? Jakos pracodawcy nie maja pretensji do pracownikow oto ze nie pomogli firmie, a pracownicy do pracodawcy zawsze maja pretensje ze nie dal podwyzki, ze nie bylo paczek na swieta itp itd ;) .. Oczywiscie to glupawe co napisalem ;) bo w kapitalizmie powinni sie nawzajem wykorzystywac a nie niańczyć ;) (chociaz mogą bo mają wolny wybór) Ale chcialem tym przykładem pokazac ze wlasnie z pracodawcow chce sie robic filantropow ;) Owszem niech sobie ludzie pomagaja ... jak najbardziej jestem za... są wolni i mogą robić co chcą ze swoimi pieniedzmi ale kiedy ktos zaklada firme to jest nastawiony na ZYSK tak samo pracownik idąc tam pracować jest nastawiony na ZYSK i powinni wyzyskiwac sie nawzajem ile sie da ;) Na MAXA Tak to dziala w kapitalizmie ;) Idąc dalej... @Baloo: \"Płaca minimalna: jest złem zmniejszającym możliwość zdobycia pracy.\" - Oczywiscie @Baloo: \"Obligatoryjny URLOP wypoczynkowy jest złem\" - To zalezy... mam swoja koncepcje na temat urlopow ale nie chce mi sie juz tu pisac bo to juz by bylo dosc znaczne odbieganie od tematu... Ale znalem kiedys pewnego informatyka (programista java) ktory NIENAWIDZIŁ urlopu ;) Ale ogolnie dni wolne od pracy sa potrzebne... bo korzysta na tym i pracownik i pracodawca ;) jeden wypocznie i sie zrelaksuje a drugi ma wypoczetego pelnego energii pracownika ;) @Baloo: \"Limity czasu pracy w Kodeksie Pracy są złem...Generalnie Prawo Pracy jakie znamy znacząco dusi potencjał gospodarczy.\" - No jasne ze tak. Słuchajcie... ogolnie ten \"jakis KULT\" pracy ktory znamy to pozostalosc poprzedniego ustroju... W kapitalizmie praca jest \"TOWAREM\" ktory przedsiebiorca kupuje a pracownik sprzedaje. Pisalem to juz wczesniej nie raz, odnosnie płacy za pracę a płacy za laptopa ;) @Baloo: \"Ludzie nie wybierają skrajnych liberałów chyba tylko dlatego że komunistyczne mass-media piorą im mózgi.\" Oo i to jest świetne zdanie ;) hehe ;) Ludzie nie znaja kapitalizmu ;) nie znaja praw rynku... A co pokazują media ? a no lewackich polityków ktorzy ciągle mowią ze będą coś nam dawac (a zeby dac najpierw musza zabrac)... opiekowac sie nami... A ludzie na to lecą i wybierają ... Liberałowie nie dają, wiec nie maja czym zaimponowac ;) Ale daja jedno najwazniejsze, dają ludziom wolnośc ;) |
|
|
|
|
Chuj z pracą! Pić, pierdolić, nie żałować! Bida musi pofolgować!!
|
|