NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
« 1 2 3 »
Dlaczego płaca minimalna to zło ,
ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 00:03  
Andrzeju, oto pytania:

1. Skoro jest magazynier, który będzie pracował za 1000 zł - to po co mam mu dawać 1200 zl ?
2. Czy Ty kupując samochód, mając koło siebie dwa takie same salony, oferujące takie same pojazdy, kupisz ten samochód droższy o 20 tys ?
2. a) A może trzeba wprowadzić regulację ? Samochód A ma kosztować wszędzie 100 tys. ?

CYTAT
gdyby nie było płacy minimalnej wielu wolałoby leżeć w domu i korzystać z socjala niż pracować za podobne lub mniejsze pieniądze.

Kolejny odkryty absurd. Nie robiąc nic dostajesz pieniądze. A chcąc pracować, jesteś grabiony i łupiony, ZUSy podatki itp. Jak można kogoś wynagradzać, za nieróbstwo ?!
Żeby ten ZUS, miał chociaż SWOJE pieniądze. Ale on nie ma ! Rozdaje pieniądze obywateli.

STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy.
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 00:03  

STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy.
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 08:54  
Syrena

Ad1. Dzisiaj przy bezrobociu na poziomie 20% faktycznie znajdzie się taki, który będzie pracował nawet za 500 zł. Tylko jaki z niego pożytek jak on będzie niedożywiony. No chyba, że jako premię zaproponujesz mu ciepłą zupę.
W sytuacji 5% bezrobocia żaden pracodawca nawet nie odważyłby się zaproponować takiej stawki bo wiedziałby, że jutro może nie mieć magazyniera.

Dlaczego jak bezrobocie spadało, bo był boom gospodarczy, a dodatkowo masa ludzi wyjechała z Polski nikt z was liberałów nie wspominał o likwidacji płacy minimalnej? Przynajmniej nie tak głośno. Dlaczego Korwin będąc 2 lata w parlamencie zasłynął ze ścigania agentów a nie dawał propozycji zmian gospodarczych?

Ad2. Porównanie samochodu do wynagrodzenia za pracę to debilizm i pozwolisz, że nie odpowiem.

CYTAT
Kolejny odkryty absurd. Nie robiąc nic dostajesz pieniądze. A chcąc pracować, jesteś grabiony i łupiony, ZUSy podatki itp. Jak można kogoś wynagradzać, za nieróbstwo ?! Żeby ten ZUS, miał chociaż SWOJE pieniądze. Ale on nie ma ! Rozdaje pieniądze obywateli.

A tu mnie zaskoczyłaś.
Nie bądź taką ignorantką. ZUS nie wypłaca za nieróbstwo. ZUS wypłaca zasiłki chorobowe ewentualnie renty. Pod warunkiem, że ten przytoczony przez ciebie magazynier ma się z czego ubezpieczyć. No chyba że taka liberałka jak Ty pozbawiła by ludzi zasiłków chorobowych i rent. Zachoruje to do piachu.

ZUS faktycznie obraca pieniędzmi obywateli (tych ubezpieczonych). Inne instytucje budżetowe też obracają pieniędzmi obywateli.

Czy Ty masz pojęcie jakie są u nas ubezpieczenia społeczne, jaki to model? Dowiedz się, w innym przypadku rozmowa z tobą jest jałowa. Nie będę Ci tłumaczył podstaw.

Teraz Ty odpowiedz na moje pytanie.

Jakim cudem ta płaca minimalna na tak wysokim poziomie jak w Luksemburgu nie doprowadziła jeszcze tego kraju do kryzysu. Masz na to wytłumaczenie? Czy może nie jest to wygodny przykład?

PS.

To jeszcze sobie przeczytaj i pomyśl jak to jest, że te nasze płace minimalne dusza gospodarkę, a mamy najtańsza siłę roboczą w europie.

http://forsal.pl/artykuly/665427,polska_wsrod_najbardziej_konkurencyjnych_panstw_w_branzy_produkcyjnej.html

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 11:32  
andrzejek po co dyskutujesz z chłopcem młodszym od siebie pewnie o połowę
syreno czy syrenie jak wolisz jesteś oderwany od rzeczywistości a życie znasz z internetu, mama kiepsko cie wychowała jak dla ciebie wszyscy pracujący na " niskich stanowiskach" to matoły i bezrozumne nieroby bez ambicji zostania biznesmenami,
nie wnikając w kwestie ekonomiczne prawda jest taka polacy to kurewski naród i gdyby nie jakakolwiek ingerencja państwa jak już pisano ludzie pracowali by za darmo , i o jakim socjalu mówisz ? sądzisz że można z tego żyć, niedawno zabrałem na okazję kobietę akurat pracującą w tesco , jak usłyszałem za jakie pieniądze robi to niewiedziałem czy się śmiać czy plakac, 3-4zł/h za ucziwą wcale nie leką pracę to są wogóle pieniądze?
jak już ci kiedyś pisałem po podobnych twoich" mądrych" wywodach, nie każdemu mama z tatą zapewnia lekki start w życie , jake masz doświadczenie zawodowe. w ilu miałeś dotąd pracodawców ?
po twoich wielokrotnych wypowidziach można sądzić że równie dobrze wynagradzasz swoich pracowników co widać po poziomie prowadzenia twojej działalności umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 13:23  
Syrena nie sluchaj tych starych lewakow umiech Wiadome jest ze rynek sam sie obroni i wtedy kazdy na tym najlepiej wyjdzie, problemy zawsze zaczynaja sie kiedy wkracza rząd i miesza. Zarówno kiedy wspiera "biedny lud" jak i bogatą korporację (jakas łapóweczka za pewne regulacje) każde takie działanie jest złe dla rynku.

Czy praca minimalna to zło ... są gorsze absurdy w tym kraju ale praca minimalna to takie średnie zło...

@Andrzejek: "Porównanie samochodu do wynagrodzenia za pracę to debilizm i pozwolisz, że nie odpowiem." Ależ odpowiedz ;)

Nierozumiem dlaczego rozdzielacie rynek pracy od rynku jakis produktow?
Założmy ze nowy laptop (niewazne jaka marka itp) kosztuje 3 tyś zł i teraz załóżmy ze mnie nie stać wiec mowie: "panie premierze prosze wprowadzic cene maksymalna na laptopy bo sa za drogie..." tak ? Przeciez to głupota... skoro ktoś zarządał za swoj produkt (laptop) 3 tyś to czemu ktoś ma to zmieniać ?
Teraz skoro pracodawca ocenił ze np niewiem... składanie długopisów jest wg niego warte 600zł na mc to dlaczego ktos mu ma zabronić takiej wyceny ? Albo znajdzie kogoś kto bedzie chciał za tyle pracować albo nie ... proste...

Ja wiem ze z 60% ludności tego kraju cierpi na kompleks niewolnika i ma za mało wiary w siebie bo cos zmienic dlatego prubują znow wciskać socjalizm. Owszem nalezy pomagać ale ludziom upośledzonym, kalekim czy z zaburzeniami psychicznymi. Ale ja wierze w ludzi i każdy kto ma dwie zdrowe ręce i jeśli rząd nie bedzie go okradał podatkami ZUSami to jestem PEWNY ze każdy sobie poradzi BEZ opieki rządu. No ale widze tu szanse dla takich ludzi jak wy ;) założyć fundacje... działać pomagać ;) prywatnie mozna wszystko natomiast rząd ma wlasnie zapewnić tą wolność obywatelom a nie tylko ich ograniczać.

Mowicie ze duże bezrobocie... ale dlaczego ? ponieważ mało opłaca sie zostać przedsiebiorca i zatrudniać właśnie przez wysokie koszty. A wiadome zeby była praca to musi ją pracodawca dać.

@Andrzejek: "Jakim cudem ta płaca minimalna na tak wysokim poziomie jak w Luksemburgu nie doprowadziła jeszcze tego kraju do kryzysu. Masz na to wytłumaczenie? Czy może nie jest to wygodny przykład?"

Jak napisałem płąca minimalna to tylko średnie zło... aż do kryzysu nie doprowadzi ;) nie przesadzajmy ;) na kryzys skłąda sie dużo wiecej czynników niż tylko taki jeden mały absurd ;)
A do tego zadaj sobie pytanie czym rozni sie Luksemburg od Polski i DLACZEGO tam ta płaca minimalna, nie pomaga ale MNIEJ PRZESZKADZA niż w Polsce ;) myśle ze jak pomyślisz to sobie odpowiesz ja juz za duzo sie rozpisalem ;)

@gajowy: "andrzejek po co dyskutujesz z chłopcem młodszym od siebie pewnie o połowę
syreno czy syrenie jak wolisz jesteś oderwany od rzeczywistości a życie znasz z internetu, mama kiepsko cie wychowała"

No tak uwielbiam takie twierdzenia to najmocniejsze argumenty osob ktore by chciały cos powiedziec a nie mają co ;)
"Co ty wiesz o życiu" - i wszystko jasne ;) hehe

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 13:55  
Magnes, my tu rozmawiamy o płacy minimalnej a nie maksymalnej. Nawet jak będziesz się bardzo mocno starał to nie udowodnisz, że to to samo. Nie wiem po co więc przykład maksymalnej ceny za auto lub laptop. Twoje porównanie pokazuje, że zarobki i wydatki są na dwóch różnych biegunach.

CYTAT
Ja wiem ze z 60% ludności tego kraju cierpi na kompleks niewolnika i ma za mało wiary w siebie bo cos zmienic dlatego prubują znow wciskać socjalizm.

Skąd wziąłeś te 60%? Jakieś wyliczenia?

Ja wiem czym różni się Luksemburg od Polski. Nie takie było pytanie, na które zresztą nie potrafiłeś odpowiedzieć bo udzieliłeś wymijającej odpowiedzi z zawartym pytaniem. Sprytne to ale głupie.

Inna sprawa, że udzielasz poparcia Syrenie która płacę minimalną ma za największe zło, Ty już piszesz o średnim by na końcu nazwać ją problemem absurdalnym. O co więc k...a chodzi?

A tak na marginesie zainwestuj w słownik.

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 14:21  
tak się syrenka podkręciła aż sobie nowe konto magnessikowe założyła, dobrze że sama ze sobą się zgadza umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 14:43  
\"Andrzeju... nie denerwuj sie, wyklepiemy...\" heheh

@Andrzejek: \"my tu rozmawiamy o płacy minimalnej a nie maksymalnej. Nawet jak będziesz się bardzo mocno starał to nie udowodnisz, że to to samo.\"

No jesli ciebie nie przekonam to nie znaczy ze nie moge miec racji ;) Czym jest płaca ? jest to cena za coś... niewazne za co... za ziemniaki, za laptopa, za kurczaka w sosie śliwkowym czy za czyjąś pracę.. poprostu ;) rozróżnianie tego jest błędem no ale jak kto woli ;)

@Andrzejek: \"Skąd wziąłeś te 60%? Jakieś wyliczenia? \"
Fakt moj błąd powinienem napisac: \"Duża część ludzi co wynika z moich wnikliwych obserwacji... \" ;) (i nawet tutaj na forum ;) )

@Andrzejek: \"Ja wiem czym różni się Luksemburg od Polski. Nie takie było pytanie, na które zresztą nie potrafiłeś odpowiedzieć bo udzieliłeś wymijającej odpowiedzi z zawartym pytaniem. Sprytne to ale głupie.\"

No to jak wiesz to poco mam ci wyjaśniać ? moze jak mi sie kiedys zechce to sie naprodukuje na kilka stron tekstu i wyjasnie... w tej chwili niemam nawet czasu a tym bardziej jak mowisz ze wiesz oco chodzi to tym bardziej moje pisanie tu jest zbedne ;) zbyt duzo wyjasniania poprostu ale skoro tak chcesz to zobacz na austrie... tam niema placy minimalnej i maja najmniejsze bezrobocie. Wiec jak widzisz da sie. Jak napisalem to średnie zło wiec w Luksemburgu nawet placa minimalna nie zrobi jakis katastrofalnych spustoszeń ;)
Do tego Luksemburg jest krajem bogatym z innego powodu niż z tego, że ma płace minimalna ;) Wiec w bogatym kraju takie coś zbytnio nie zaszkodzi... My mowimy o Polsce a tu jest sytuacja jaka jest i tu brak płacy minimalnej by pomógł... zresztą w każdym panstwie byłby dobry tylko jak mowie w bogatym kraju poprostu MNIEJ szkodzi. Mam nadzieje ze rozumiesz oco mi chodzi i nie musze sie rozpisywac by ci to dokladniej wyjasnic ;)

@Andrzejek: \"Inna sprawa, że udzielasz poparcia Syrenie która płacę minimalną ma za największe zło\"

No fakt, ja nie uważam za najwieksze zło ponieważ jak mowie... jednemu zaszkodzi a innemu mniej zaszkodzi a dla jeszcze innego kraju bedzie \"przezroczysta\" to poprostu srednie zło.

Andrzejek: \"Ty już piszesz o średnim by na końcu nazwać ją problemem absurdalnym. O co więc k...a chodzi? \"

A no oto ze mylisz pojecia jezyk wiesz coto absurd ? to nielogicznosc cos co ma mały sens istnienia wogóle... natomiast zło to jakaś skala.
Wiec dla jasnosci: TAK praca minimalna to absurd , i TAK praca minimalna to srednie zło... teraz jasne ? ;)

@Andrzejek: \"A tak na marginesie zainwestuj w słownik.\"

Nie dzieki... wole bez smiech2

Prywatna wiadomość 

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/stalowem/stalowemiasto.pl/pub/edytor/xcode_forum.php on line 285
ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 16:23  
Osoby, które zgadzają się z tym, że płaca minimalna jest niepotrzebna, zapraszam do polubienia naszego lokalnego fanpage'a oraz do napisania prywatnej wiadomośći na http://www.faceb(...)&fref=ts lub napiania email na adres knp.stalowawola_(at)_gmail.com. Klepiąc przed komputerem nie obalimy takich absurdów, także zachęcam do działania.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 18:37  
Freyr powiedz mi w czym przeszkadza Ci płaca minimalna.
Jak jesteś pracodawcą zawsze możesz pracownikowi wypłacić za jego pracę więcej.
Za chwilę Janusza K.M /Ozjasz Goldberg/coś pie...lnie w łeb i powie że Służba Zdrowia jest zbędna i mają prawo żyć Ci najlepsi z najlepszych ,najsilniejsi, to jest jego krajanie.
Freyr jeszcze jeden drobiazg, Janusz Korwin-Mikke - Ozjasz Goldberg...czemu ten facet wstydzi sie swojego prawdziwego nazwiska. jak by byl uczciwy nie nazywal bysie korwin ale Goldberg."
z tym gościem jest problem tego rodzaju, że on mówi i pokazuje więcej niż szuje rządzące obecnie Polską, ale tylko nieznacznie.
całej prawdy nie mówi - typowo żydowskie. ale mnóstwo ludzi dało się na niego nabrać.
o ultraliberalnym programie mogę powiedzieć tyle: jest bardziej utopijny niż komunizm.zarumieniony

POSIADANIE WŁASNEGO ZDANIA NIE JEST ŻADNYM PRZESTĘPSTWEM.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 19:43  
Magnes, naucz się czytania ze zrozumieniem, przeczytaj kilka razy moje pytanie do syreny a potem przemyśl kilka razy i wtedy dopiero napisz odpowiedź na forum. Oczywiście o ile zechcesz bo obowiązku nie ma. Tylko nie pisz czegoś na szybko, zupełnie bez sensu i nie udawaj, że to odpowiedź na moje pytanie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 20:51  
@Andrzejek: \"Magnes, naucz się czytania ze zrozumieniem,... (...) Tylko nie pisz czegoś na szybko, zupełnie bez sensu\"

No tak... naucz sie czytac ze zrozumieniem, załatw sobie słownik ;) hehe jak pisalem typowa zagrywka kogos kto chce cos powiedzieć a niema co ;) ... W ktorym momencie moja wypowiedz jest pozbawiona sensu ? O jakie pytanie do Sereny chodzi ? o Luksemburg ? no to chyba jasno w skrocie ci wyjaśniłem ? ...

Ja tu pisze na temat płacy minimalnej... to że jest niepotrzebna i wiecej robi szkody niż pożytku. Myśle ze jasno wyraziłem swój pogląd jak nie to powtórzę w skrócie: Płaca minimalna jest zbędna ponieważ ogranicza wolność. Zarówno pracownikowi ktory chciałby pracować za mniej (albo z musu albo... ot taki kaprys smiech2 ) jak i pracodawcy ktory uważa ze chce zapłacić mniej. A ty mi tu prawisz o jakims nieporownywaniu płacy do płacy jak płaca to zawsze jest to samo ;) Proste ? mam nadzieje. ;)

Ja wiem ze dla lewaków płaca minimalna to jest dobra rzecz. Czy sie stoi czy sie lezy 1600 sie nalezy ;) Ja wiem ze dla jednostki (pracownika) takie cos moze WYDAWAĆ się dobre... ale to błąd. Aby pracownik miał pracę musi być pracodawca i temu pracodawcy musi opłacać sie zatrudnić pracownika i każde ograniczenia przez rząd w manewrowaniu warunkami czy dla pracownika czy dla pracodawcy jest niedobre. Zaburza naturalne prawa rynku. A wiesz kto tak naprawde w pełni korzysta na płacy minimalnej ? rząd ;) i tylko rząd. Podatki i składki od 1600 sa wieksze niż od 1000 ;)

Jesli chcesz przykladów to podałem Austrie... niema płacy minimalnej i mają najniższe bezrobocie. Ale jak pisałem w przykladzie o Luksemburgu w niektorych bogatych panstwach taka płaca minimalna bedzie \"przeźroczysta\" bo zarobki z natury sa tak wysokie i wzajemny wyzysk pracodawcy przez pracownika jak i pracownika przez pracodawce jest tak rozwiniety, że ta płaca minimalna im tak nie szkodzi w gospodarce. A u nas likwidacja by pomogła w szybszym rozwoju gospodarczym. umiech

Moze dla odmiany ty odnies sie do przynajmniej kazdego mojego akapitu bo napisanie jednego słowa ze pisze bez sensu no to wiesz nie jest za wielkim wysiłkiem czy udowodnieniem czegokolwiek ;) hehe ... \"Oczywiście o ile zechcesz bo obowiązku nie ma\" ;)

Nie bede cię na siłe przekonywał bo widzę ze upierasz sie przy jakims tam swoim Luksemburgu co on tu niczego nie udowadnia jak pisalem płaca minimalna dla tego kraju jest \"przeźroczysta\" Jeśli chcesz użyć tego przykładu to przynajmniej wykaż ze dzieki płacy minimalnej Luksemburg jest bogatym krajem ;) Jak to byś udowodnił to wtedy twój przykład miałby jakiś sens ;) A tak to wiesz... To samo co mój przykład z Austrią ;) coś pokazuje ale niczego nie udowadnia ;) Zarowno jedno jak i drugie pokazuje tylko to, ze da sie i z TYM i bez TEGO ;) Ważne są jednak inne czynniki, które oczywiście przedstawiłem powyżej umiech Jak widzisz z płacą minimalną w polsce też sie da... tylko skąd tyle narzekań ? Skąd tyle upadłości w firmach ? Czy Polacy są tak nieudolni ? czy to moze rząd ogranicza im wolność gospodarczą ciągłymi ograniczeniami regulacjami limitami itp. ? Ja nie twierdze ze są tak nieudolni ja obwiniam rząd za utrudnianie wszystkiego co tylko można.

Widze ze lubisz porownania do innych krajów no to prosze... zobacz jak w UK zakłada sie firme ? zobacz ile wynosi w innych krajach kwota wolna od podatku ? zobacz jak latwo zalozyc spolke z o.o. ... no porównaj sobie ;) Jak pisalem płaca minimalna jest tu jak kropla w morzu innych absurdów... ale to nie oznacza ze jest dobra ;) ot średnie zło ;)

Prywatna wiadomość 

no1
no1
ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 21:04  
Magness - ja wiem, że takim jak Ty trudno to wytłumaczyć, ale brak płacy minimalnej nie jest dobry. I nie jestem żadnym lewakiem. A porównywanie jej do kupna laptopa, to jak wspomniał Andrzejek czysty debilizm. Są to dwie zupełnie różne rzeczy.

Zgodzę się, że jest za dużo regulacji, za dużo urzędników, za dużo biurokracji itd... ale walicie na oślep. Nie można likwidować sobie ustaw ot tak, bo ma się taki kaprys... Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile konsekwencji miało by zlikwidowanie płacy minimalnej. Korwin zbyt wiele rzeczy upraszcza, podaje przykłady oderwane od rzeczywistości, nie widzi nic poza czubkiem własnego nosa.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 21:37  
@no1: " A porównywanie jej do kupna laptopa, to jak wspomniał Andrzejek czysty debilizm. Są to dwie zupełnie różne rzeczy."

Ale dlaczego ? wytłumacz mi to bo ja chyba za ciemny jestem ;) Kupuje laptopa płącę X zł ... kupuję usługę skoszenia trawnika płącę X zł, kupuje czas (jako pracodawca) pracownika by w ciągu miesiąca skręcał mi długopisy - płacę X zł .. gdzie tu rożnica ? płaca to płaca... w jednym przypadku towarem jest laptop w drugim czyjaś praca... Co tu jest trudnego do zrozumienia ?

@no1: "ja wiem, że takim jak Ty trudno to wytłumaczyć"

Akurat takim jak ja BARDZO łatwo wytłumaczyć ;) Nie jestem zwolennikiem zadnej dziwnej ideologii czy wyznawca jakiejś sekty hehe smiech2 Nie utozsamiam sie z jakakolwiek partia polityczna, jak rowniez z partia wspomnianego przez ciebie pana Korwina. Moja opinia to wytwór siły argumentow ;) ja uwazam ze wiecej przemawia za tym ze placa minimalna jest niepotrzebna (argumenty podawalem w poprzednich postach)... no taki wniosek poprostu... wyłóż lepsze argumenty to mnie przekonasz ;)

@no1: "Nie można likwidować sobie ustaw ot tak, bo ma się taki kaprys... Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile konsekwencji miało by zlikwidowanie płacy minimalnej."

No miało by konsekwencje... pozytywne oczywiscie ;) inaczej jaki sens likwidować ? ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 22:03  
Temat zaczął się od syreny i ona pisała tylko o... Zresztą poczytaj sam, nie będę ci tłumaczył.
Luksemburg podałem jako przykład najwyższej w europie płacy minimalnej na poziomie 1758 euro i największej wydajności pracy. Czyli to co Ty i tobie podobni opowiadacie jest nieprawdą.
Bezrobocie w Luksemburgu na poziomie 5% czyli takie samo jak w Niemczech gdzie płacy minimalnej nie ma. Kolejny dowód na to, że ty i tobie podobni zwyczajnie pieprzysz.

W takim kraju jak nasza Polska płaca minimalna ma jeden cel, by pracodawcy nie wykorzystywali kiepskiej sytuacji na rynku i nie zatrudniali za miskę zupy bo to może tylko pogłębić dół, w którym się znajduje gospodarka.

Przykład Luksemburga podaje jako dowód na to iż nie ma ona znaczenia a już na pewno na naszym niskim poziomie 1600,00 zł. Jest wiele innych spraw, którymi można i należy się zająć ale po co, niech będzie korupcja, niech korporacje stawiają warunki, Prawo niech będzie nieczytelne, skomplikowany system podatkowy niech pozostanie, tak to niech pozostanie. Płaca minimalna jest za wysoka bo nie można za 500 zł zatrudniać. Można koleżko, można na umowę zlecenie i to się już odbywa i jakoś nie widać poprawy w gospodarce. Problem będzie za 40 lat jak ci dzisiejsi zleceniobiorcy nie uzbierają sobie na emerytury, bo z czego. Na dzieci też ich nie stać bo większość młodych boi się o pracę, a jak już ją ma to za taki majątek, że niewielu się decyduje na potomstwo. Nie będzie dzieci to i system emerytalny padnie.
No ale nie można za 500 zł zatrudniać i to jest palący problem. Tak, z tym niech Korwin do senatu startuje.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 23:07  
Andrzejek, Czy ty wogóle czytasz co ja napisałem ? ;)
Jakies kontrargumenty sensowne ?

Ok jak chcesz napisze tak jak ty: Austrie podałem jako przykład kraju gdzie niema płacy minimalnej i kraj jest bogaty a bezrobocie najnizsze w Unii. Czyli to co Ty i tobie podobni opowiadacie jest nieprawdą (ze płaca minimalna jest potrzebna) ;) zadowolony z takiej odpowiedzi ? ;) no mozna i tak ;) Dlaczego nie bierzesz innych czynnikow po uwagę ktore decydują o tym ze te panstwa są bogate ? Jak pisalem... wykaz ze Luksemburg jest bogatym krajem dlatego ze ma płacę minimalna ?

@Andrzejek: \"W takim kraju jak nasza Polska płaca minimalna ma jeden cel, by pracodawcy nie wykorzystywali kiepskiej sytuacji na rynku i nie zatrudniali za miskę zupy bo to może tylko pogłębić dół, w którym się znajduje gospodarka.\"

Heheh no tu sie popisałeś ;) To juz wiem czemu tak upierasz sie przy tej płący minimalnej ;) przy takiej krótkowzroczności i nie ogarnięciu całości problemu no to pewnie ze bedziesz miał takie zdanie ;) Ale slusznie napisałeś: \"kiepskiej sytuacji na rynku\" Teraz polecam zastanowić się co powoduje tę kiepską sytuacje ?

@Andrzejek: \"Przykład Luksemburga podaje jako dowód na to iż nie ma ona znaczenia\"

Czekaj coś nie łapie... to ma znaczenie czy nie ? przeciez cały czas piszę ci ze jest niepotrzebna i dla wiekszosci krajów jest zbędna (przeźroczysta)umiech a dla Polski jest średnim złem ;) No ale jak sie nie czyta co napisałem...

No z dalszą częścią twojej wypowiedzi sie zgadzam ;) Poco mam zatrudniac na umowe zlecenie jak moge dać um o prace za 500 zł ? i wilk syty i owca cała ;) Widzisz krytykujesz umowy-zlecenie... no to tym bardziej powinieneś poprzeć mnie by zlikwidować płacę minimalna i każdemu dać umowe o pracę za taką stawkę ktorą bedzie chciał zaakceptować. Poco tu tworzyć jakieś sztuczne twory zaburzające prawa rynku ? A jak pisałem płaca minimalna to kropla w morzu absurdów takie średnie zło ale jest właśnie przejawem tego wtrącania sie państwa w gospodarkę a to jest złe.
Jasne że są ważniejsze rzeczy, ktorymi należy się zająć ;) płacę minimalną bym likwidował w dalszej kolejności jeśli juz mowimy o jakiś naprawde konkretnych zmianach w tym kraju ale to nie zmienia faktu ze i tak bym zlikwidował ;) poprostu zgadzam sie z tobą ze są ważniejsze rzeczy ;)

Ok ja tyle na dzis trzeba gdzieś iść się przewietrzyc ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2013r. 23:32  
Magnes, myśl. Nie szkodzi ona rozwojowi gospodarczemu a przeciwdziała wykorzystywaniu, takie jest moje zdanie. Nie wciągniesz mnie w te jałowe, głupawe neoliberalne gatki. Co miałem do powiedzenia to już napisałem.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 23 Lut 2013r. 00:05  
Magnes rozumiem twój tok rozumowania bo chciałbyś ty i tobie tobie podobni pracowanika za grosze i tu was boli że musicie zapłacić min 1600 . To jest taka ochrona pracownika przed wykorzystaniem go przez pracodawce przynajmniej tak jest w teori bo pracodawca wie jak obejsc prawo .
Porównywanie tego do ceny laptopa jest troche dziwne .
Chcesz kogoś do składania długopisów to weż go na umowe zlecenie ale to już cie nie pasuje bonie masz kontroli nad tym co on robi .
Pracodawca jest faktycznie pokrztwdzony że jak kogoś zatrudnia to daje musi mu dać kosmiczną kwote 1600 zł i ma pracownika na około 170 godzin , wiem napiszesz mi że jeszcze musi dodatkowo odprawadzić kase do ZUSU i US .
Pracownik twoim zdaniem ma wybór bo mozę pracować albo i nie (to że brakowało by mu na chleb to już cie nie obchodzi ) , a pracodawca nie dośc zę musi zapłacić najniższą to jeszcze musi go zatrudnić .
Jesteś za demokracją to jak dla niego najniższa jest za dużo to niech sam pracuje .
Mały przykładzik
Małe miasteczko i jedyny zakład pracy zostaje sprywatyzowany za przysłowiawą złotókę ( norma w naszym kraju).Nowy włacieiel wszystkich zwolnił a że nie ma płacy minimalnej to zaproponował 500 zł . Masz mieszkanie i nie masz pracy a za 500 zł ty nie wyżywisz rodziny , nie przeprowadzisz sie bo masz mieszkanie na kredyt którego nikt nie kupi w miejscowośći gdzie jedyny pracodawca płaci takie grosze .
Kolejne przykłady to że na zachodzi Polski płacy minimalnej prawie nie ma i mają wyższe zarobki ,na wschodzie niestety jest i długo jeszcze będzie .

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 23 Lut 2013r. 00:16  
Z telefonu wiec nie bede sie rozpisywal...
"magnes mysl" - no ja mysle ;) szkoda ze ty niby myslisz i do zadnych sensownych wnioskow nie doszedles ;)

Szkodzi panstwom słabiej rozwiniętym a dla bogatych jest przewaznie przezroczysta.

przeciwdzaila wykorzystywaniu ? no coty... wiekszosc co pracuje za minimalna narzeka ze czuje sie wykorzystanym ze pracuje za minimalna hehe ;) A czy pracodawca nie jest wykorzystany ? ze musi placic tyle ile mu kaza a nei tyle ile chce ? no zastanow sie co mowisz z tym wykorzystaniem ;)

No ja tez powiedzialem juz co mialem powiedziec nie dales mi dobrych argumentow by mnie przekonac ani ja nie przekonalem ciebie jak widac (choc podalem wiele sensownych argumentow w przeciwienstwie do ciebie ;) ) No ale trudno moze ktos inny czytajac to bedzie otwarty na sensowne argumenty a nie na: "nie bo nie" "zainwestuj w slownik" "zapobiega wykorzystaniu" albo ze "w luksemburgu maja" smiech2
Ok dzieki za rozmowe ;)

Prywatna wiadomość 

no1
no1
ff
Wysłany: 23 Lut 2013r. 00:34  
Magness - to nie to, że inni nie mają argumentów, a Ty masz.
Jesteś po prostu na nie odporny i klepiesz swoje jak babcia pacierz.

Bez płacy minimalnej wiele ludzi by głodowało i to nie z własnej winy. Nie każdy ma szansę wszystko zmienić z dnia nadzień (wspomniany kredyt, rodzina itd.), a jak w jego miejscu zamieszkania nie byłoby pracy za kwotę powyżej 500zł, to co miałby zrobić? Powiesić się? Chcesz przeprowadzić czystki, żeby zostali tylko wykształceni lub Ci, którzy wybrali dobry zawód? Nie każdy nadaje się na inżyniera. A co z tymi, którzy już mają po 50-60 lat? Nie przekwalifikują się w tym wieku, nie mają wykształcenia i co? Na odstrzał wszystkich? Do gazu? Czy mają tyrać 500zł za miesiąc i nie wyrabiać na ciągle drożejące czynsze? Już nie mówiąc o wyżywieniu rodziny, rachunkach itd...

Myśl, to nie boli. Też uważam, że wiele powinno się w tym kraju zmienić, ale akurat nie to. Tym bardziej, że Polak ma taką cechę - jak się dorobi, to nie pomoże rodakom, tylko ich wykorzysta. Nasz kraj jest ostatnim, w którym powinno się likwidować płacę minimalną. Przynajmniej, póki nie minie kilka pokoleń i nie zmieni się mentalność ludzi. Jak to stwierdził jeden z moich klientów "nie dorośliśmy jeszcze do kawioru". Moim zdaniem nie dorośliśmy nawet do zatrudniania pracowników...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 23 Lut 2013r. 01:18  
Andrzejku.

CYTAT
Ad1. Dzisiaj przy bezrobociu na poziomie 20% faktycznie znajdzie się taki, który będzie pracował nawet za 500 zł. Tylko jaki z niego pożytek jak on będzie niedożywiony. No chyba, że jako premię zaproponujesz mu ciepłą zupę.
W sytuacji 5% bezrobocia żaden pracodawca nawet nie odważyłby się zaproponować takiej stawki bo wiedziałby, że jutro może nie mieć magazyniera.

Nareszczie coś napisałeś mądrego. Z tego co napisałeś wynika to o czym mówię. Nie wtrącać się !
- Z niedozywionego magazyniera pozytku nie będzie. Zgada się. I taka sytuacja zmusi do dania mu pensji, aby na tą ciepłą zupę miał.
- Rynek sam ustali pensję. Jeśli będzie niedobór magazynierów, będązarabiali więcej.

Po co się więc wtrącać ? Widzisz jakie to proste. Nie przeszkadzać i problemy same się rozwiążą.

CYTAT
Ad2. Porównanie samochodu do wynagrodzenia za pracę to debilizm i pozwolisz, że nie odpowiem.

To już koledzy wyżej sprostowali. Nie będę się powtarzać.
Debilizmem jest Twój luksemburg i przypisanie jego sukcesów do pensji minimalnej.

CYTAT
Bez płacy minimalnej wiele ludzi by głodowało i to nie z własnej winy. Nie każdy ma szansę wszystko zmienić z dnia nadzień (wspomniany kredyt, rodzina itd.), a jak w jego miejscu zamieszkania nie byłoby pracy za kwotę powyżej 500zł, to co miałby zrobić? Powiesić się? Chcesz przeprowadzić czystki, żeby zostali tylko wykształceni lub Ci, którzy wybrali dobry zawód? Nie każdy nadaje się na inżyniera. A co z tymi, którzy już mają po 50-60 lat? Nie przekwalifikują się w tym wieku, nie mają wykształcenia i co? Na odstrzał wszystkich? Do gazu? Czy mają tyrać 500zł za miesiąc i nie wyrabiać na ciągle drożejące czynsze? Już nie mówiąc o wyżywieniu rodziny, rachunkach itd...

Gwałtowne zmiany oczywiście będą jakiś czas bolały. A jak chcemy stopniowych zmian, to zamiast co roku podwyższać pensję minimalną (bo o niej temat), to ją OBNIŻAJMY, by docelowa ją zlikwidować.

A co jak już teraz w miejscu zamieszkania nie ma pracy za kwotę powyżej 500 zł ? Tak dostał by te 500 zł. A tak, będziemy utrzymywać nieroba z naszych pieniędzy, albo co gorsza okradnie nas.

Grzesiu:
CYTAT
Magnes rozumiem twój tok rozumowania bo chciałbyś ty i tobie tobie podobni pracowanika za grosze i tu was boli że musicie zapłacić min 1600.

Zadam to samo pytanie co Andrzejkowi. Chiałbyś kupić taki sam samochód za 100 tys. czy za 80 tys. ? Boli Cie 20 tys. ?

CYTAT
To jest taka ochrona pracownika przed wykorzystaniem go przez pracodawce przynajmniej tak jest w teori bo pracodawca wie jak obejsc prawo.

To jest dążenie do wolności. Dążenie, do zasady osiągnięcia minimum energii - równowagi i stabilności.

CYTAT
Pracownik twoim zdaniem ma wybór bo mozę pracować albo i nie (to że brakowało by mu na chleb to już cie nie obchodzi ) , a pracodawca nie dośc zę musi zapłacić najniższą to jeszcze musi go zatrudnić

A ciebie obchodzi jak na ZUS pracodawcy by brakło, później na chleb ? Co to inny człowiek jest ? Dlaczego jesteś tak zapatrzony na siebie i nie interesuje Cie krzywda innych ?!
Wiesz, że jak zabraknie na chleb pracodawcy, to zabraknie i zatrudnianym pracownikom ? Kto straci na tym ostatecznie, pracownik.
"Lepszym" rozwiązaniem niż pensja minimalna dla pracownika było by wprowadzenie gwarantowanego dochodu dla pracodawcy - za który opłacił by ZUS i inne koszty. Całkiem sensowne i w stylu obecnego trendu tworzenia kolejnych ustaw ...
By spokojnie można było otwierać DG i zatrudniać, tworząc nowe miejsca pracy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 23 Lut 2013r. 02:01  
@no1 No klepie jak babcia pacierz... a dlaczego ? czy ktos mi wytłumaczył czym rozni sie płaca za laptopa od płacy za pracę ? no nikt... czy wykazal ktos ze dzieki placy minimalnej w luksemburgu jest tak super ? no nie wiec nietrafiony przyklad.... tak samo inne rzeczy ktore napisalem... nic a nic ;) ze jeden powie ze to dziwne, złe, debilne, kup sobie słownik, no to panowie/panie... to są jakies wasze opinie a nie argumenty ;) ja tu chce kontrargumentow a nie przymiotników ;)

@no1: \"Moim zdaniem nie dorośliśmy nawet do zatrudniania pracowników...\"
A ja uwazam ze to pracownicy nie dorosli do pracowania u prywatnego przedsiebiorcy ;) zero wzajemnego wyzysku, nikt nie grozi ze odejdzie nikt nie rząda podwyzki... ;) dlaczego ? powiesz bo jest za duzo osob chcacych sie zatrudnic i pracodawcy robia co chca... aa no czyli co ? czyli jest za malo pracodawcow wiec co zrobic ? a no zalozyc wlasna firme i byc pracodawcą ;) Ale nei czekaj czekaj... przeciez jak zaloze firme to bedzie ZUS podatki ojej i jescze za kazdego pracownika musze zaplacic minimum 1600 zl jak tu sie utrzymac na rynku ? TO wlasnie przyklad absurdu do jakiego doprowadzają wszelkie proby regulowania rynku przez panstwo. Podatek dochodowy, limity produkcji, limity CO2, ZUS, czy w koncu ta nieszczesna płaca minimalna TO są czynniki blokujące rozwoj gospodarczy.

To sa proste mechanizmy rynku ja tu ameryki nie odkrywam szkoda tylko ze wiele osob patrzy na to od jakiejs innej strony... moze to pozostalosc poprzedniego systemu politycznego ?

A co do wypowiedzi o głodowaniu itp oraz wypowiedzi Grzes01 ... otoz nie robmy z pracodawcow instytucji charytatywnej ;) no litosci ;) zarowno pracodawca jak i pracownik jest nastawiony na zysk ;) jeden chce zarobic i drugi, piszecie ze pracodawca ma sie martwic o pracownika ? no bez przesady ;) a czy pracownik martwi sie o pracodawce ? ma go gdzies ;) i w sumie slusznie ;) tak samo pracodawca mam miec gdzies pracownika ;) wzajemny wyzysk musi byc ;) tak dziala kapitalizm ;) brutalne ? ee nie uwazam tego za brutalne... poporstu ludzkie... rywalizacja, chec zysku, stawianie sobie wyzwan, realizowanie sie... piekna rzecz ;) Ale najepiej siedziec nic nie robic i obwiniac pracodawce ze sie nami \"nie opiekuje\" ;) no nie przesadzajmy ;)

Piszecie ze chcecie dla spoleczenstwa dobrze no ja tez chce ;) dlatego jestem za likwidacja placy minimalnej a co wazniejsze innych ograniczen limitow licencji ;) Poco sie tu tyle produkuje ? bo chce dobrze ;) uwazam ze rynek sam sie obroni a wszelkie regulacje sa złe... A wlasnie przez takie regulacje rządowe najbardziej po 4 literach dostaje ten biedniejszy... bo jak sami zauwazyliscie bogaci pracodawcy znajda sposob na \"obejscie\" ;) Wspomagac mozna tylko starcow i niepelnosprawnych... zdrowy pelnosprawny czlowiek sobie zawsze poradzi jak panstwo nie bedzie mu rzucało kłodami pod nogi ;)

Dobra bo zaraz tu książke napisze ;)
Z postem Syreny bo widze walsnie ze sie pojawil zgadzam sie w 100% wiec nie bede komentowal bo tylko bym przytakiwal ;)

Prywatna wiadomość 

no1
no1
ff
Wysłany: 23 Lut 2013r. 02:49  
CYTAT
czy ktos mi wytłumaczył czym rozni sie płaca za laptopa od płacy za pracę ? no nikt...

Chłopie, co ma piernik do wiatraka? Ludzka praca to coś o większej wartości (nie tylko namacalnej), natomiast laptop jest np. konsekwencją, produktem powstałym z ludzkiej pracy. To dwie zupełnie różne rzeczy. To tak jakbyś porównywał to co jesz, z kupą, która po tym powstała. Na cenę laptopa składa się koszt produkcji, dystrybucji, narzut hurtowni, sklepu itd... na płacę pracownika składa się... no właśnie? ZUS-y + podatek + to co ma pracownik zarobić żeby wyżyć. I teraz zauważ, że sam sobie zaprzeczasz, bo dążąc do likwidacji płacy minimalnej może dojść do tego, że pracownik będzie zarabiał 150zł. Natomiast ceny laptopów zawsze będą miały jakiś próg, ze względu na koszty produkcji itd. to są chociażby podstawowe różnice między płacą pracownika a ceną laptopa. Znalazło by się więcej, ale nie ma sensu wymieniać...

Widzisz świat czarno-biały, za bardzo wszystko upraszczasz. Wierzysz w tę niewidzialną rękę rynku jak w jakiegoś boga. Nie twierdzę, że państwo powinno wszystko regulować i kontrolować, ale radykalizm w żadną ze stron nie jest wskazany, bo zawsze zostanie wykorzystany. Dlatego powstała demokracja i utrzymuje się jak na razie najdłużej ze znanych nam ustrojów politycznych.

Sam jestem przedsiębiorcą i wiem jak ciężko jest w tym kraju się dorobić, co miesiąc mocno odczuwam ZUS-y i podatki, ale uważam, że zlikwidowanie płacy minimalnej to gwóźdź do trumny. Że niby mamy nie przejmować się ludźmi, którzy sobie nie poradzą? A jaką masz dla nich alternatywę? Podałem Ci wcześniej przykład ludzi, którzy NIE będą mogli wyżyć i nie ze swojej winy. Twoim tokiem rozumowania można od razu skazać na śmierć głodową inwalidów, osoby chore, starców itd itp... najlepiej zróbcie od razu czystki... mam dla was news'a... otóż THIS IS NOT SPARTA. Zobaczymy jak będziecie gadać jak sami się zestarzejecie i nie będzie dla Was perspektyw...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 23 Lut 2013r. 14:17  
weź pod uwagę Magness, że czyjś pracownik to czyjś klient, jak namacha przez miesiąc 5 stówek to raczej nie kupi tego laptopa ani za 3 tys. ani za 1 tys. bo nie będzie miał nawet na żarcie... co z tego że ktoś będzie pracował za pół darmo jak owocu tej pracy nikt nie kupi

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 23 Lut 2013r. 17:45  
PŁACA MINIMALNA W EUROPIE

Poniżej zamieszczam tabelę oraz wykres przedstawiający jak kształtuje się obecnie wysokość minimalnego wynagrodzenia w krajach Unii Europejskiej w których istnieją odpowiednie regulacje prawne.

Państwo UE
Minimalne wynagrodzenie 2011 r. (w Euro)

Luksemburg 1758

Irlandia 1462

Holandia 1424

Belgia 1415

Francja 1365

Wielka Brytania 1139

Grecja 863

Hiszpania 748

Słowenia 748

Malta 665

Portugalia 566

Polska 349

Czechy 319

Słowacja 317

Łotwa 282

Węgry 281

Estonia 278

Litwa 232

Rumunia 157

Bułgaria 123

*Dane Eurostat

Obrazek

POSIADANIE WŁASNEGO ZDANIA NIE JEST ŻADNYM PRZESTĘPSTWEM.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 23 Lut 2013r. 18:07  
Dla mnie osobiscie osoby chcace likwidacji placy minimalnej sa takimi samymi skur... i zlodziejami jak nasz Rzad -> robia wszystko przeciwko ludziom, chca zaglodzic ich i wykonczyc a caly kraj sprzedac (chociaz w duzej mierze juz jest sprzedany).

CYTAT
A jaką masz dla nich alternatywę?........

Zgadzam sie z toba w 100%.

W takiej sytuacji ludzie w koncu powyjezdzaja z kraju i wielcy zlodziejscy pseudobiznesmani (zapewne ci co chca likwidacji placy minimalnej), albo sami beda pracowac u siebie w firmach, bo nie beda mieli ludzi ktorzy za nich beda robic albo sami beda musieli pojsc do pracy na etat !

Prywatna wiadomość 

« 1 2 3 »

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »