NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
« 1 2 3 4 5 »
Ciężko o dobrą pracę w Stalowej Woli,
ff
Wysłany: 28 Lut 2013r. 21:53  
To jest prawda ,ze zagranica czesto mozna spotkac pracodawcow co przyjmuja mlodych ludzi na probe przez co wylapuja tych co maja smykalke do danego zawodu i sa pracowici. Nasi pracodawcy czesto czekaja juz na gotowe. Czytajac komentarze typu ,ze ktos niemoze znalezc odpowiedniego sumiennego pracownika to i sie smiac chce. Inteligentny sumienny z jezykiem obcym pracownik dostanie za granica kilka razy wiecej za ta sama prace. Wiec sami widzicie ze wszystko kosztuje a pozorne oszczednosci niezawsze dlugiej perspektywie sie sprawdzaja

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 28 Lut 2013r. 21:53  

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 28 Lut 2013r. 23:53  
CYTAT
Stah,święta racja,wystarczy popatrzeć na spasione i zadowolone gęby Szostaka czy Rychlaka.A Ty Hans ze średnią nie wyjeżdżaj.Mnie interesuje ile ja mam pieniędzy na koncie albo w portfelu a nie potrzebuje żeby ktoś mącił.Nie te czasy co w hucie można było zarobić,nie siej fermentu bo niektórzy gotowi pomyśleć o nie wiaxomo jakich pieniądzach.

średnia to średnia. Jak ktoś podaje, że średnia z danego regionu to to jest właśnie ta średnia z tego regionu. Jak jest to średnia z danego zakładu to jest to średnia z tego własnie zakładu.

Ja pięciu ludzi zarabia po 2 zł. To średnio zarabiają 2 zł.
Jak dwóch zarabia po 1 zł, dwóch po 2 zł, a jeden 4 zł to nadal średnia wynosi 2 zł.

To naprawdę takie trudne? Średnia to nie kwota którą zarabiają wszyscy, to nie Korea Północna.

CYTAT

A może odwrócić. Dlaczego tak trudno znaleźć dobrych pracowników ? Dlaczego tak wiele osób prezentuje sobą tak niewiele ?

A może kolega założy firmę i innym da tą \"dobrę pracę\" ? Tak chyba by było najlepiej i najprościej.
Dasz pracownikom tak z 5 tys na rękę. pracować będą 3-4h dziennie, ocywiście w godzinach w jakich sami będą chcieli. W czasie tych 3-4h przerwa na obiadek. Praca biurowa, klymatyzowane pomieszczenia jezyk A jak będzie kryzys, to powiesz, że nie zwolnisz, z włąsnej kieszeni będziesz każdego min. rok utrzymywać potluczony
Widzisz jakie to proste ?

Syrena debilem chyba nie jesteś? Po co tak piszesz? Każdy przedsiębiorca obniża koszty maksymalnie jak się da. Co się da to ogranicza. Kolejny etap to pensje. Jest bezrobocie na poziomie 15% to dobra okazja do obniżania pensji.
Ci świetni biznesmeni doszli do takiego momentu, że uczciwie płacący przedsiębiorcy nie mają szans na utrzymanie się na rynku. Cały ten twój wywód syrenko o kant dupy roztłuc. Ta twoja gatka to dla debili jest.

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2013r. 13:19  
Dopoki ludzie beda traktowac pracodawców jako instytucje charytatywne a nie jako kogos nastawionego na zysk to tak bedzie.

Andrzejek: "Ci świetni biznesmeni doszli do takiego momentu, że uczciwie płacący przedsiębiorcy nie mają szans na utrzymanie się na rynku."

Co to zanczy ucziwie płacący ? Czy jeśli ja za dogladanie ogrodu dam 200zł/mc i ZNAJDZIE sie osoba co to zaakceptuje i zgdodzi sie pracowac to bedzie tu cos nieuczciwego ? no daj spokoj ;)
Jeśli wystawie na aukcji starego laptopa za 4tyś zł i znajdzie sie ktos kto da za niego tyle to jest to nieuczciwe ?

Pracodawca ma dawac za prace tyle ile mu sie podoba tak samo producent opon samochodowych moze sobie rządać za opone tyle ile mu sie podoba chodzi tylko oto aby ktos zgodzil się pracować za tą stawke i oto by znalazł się ktoś kto zapłaci tyle i tyle za tą oponę.
I kazdy tu bedzie uczciwy ;)

Kazdy ma wybor, pracować u tego albo u tamtego a jak nie pasuje to zalozyc wlasna firme ;)

Co do Stalowej Woli... Jeśli komuś źle naprawde nierozumiem dlaczego sie nie wyprowadzi stąd ? Gdzieś czytałem ze amerykanie w ciągu życia średnio 16 (albo 17 niepamietam) razy zmieniają miejsce zamieszkania... Polacy nie mogą tak ? masz prace w Warszawce czy w Poznaniu jedz tam... Tylko nie mowic ze dzieci i mieszkanie na kredyt ;) Amerykanie tez maja dzieci i kredyty ;) Nam sie poporstu NIE CHCE. Przyzwyczajeni do poprzedniego systemu ciągle liczący na opieke państwa. WEZ sie jeden z drugim za siebie i do roboty ;) narzekać jest najprościej ;)

A jeśli czujesz lokalny patriotyzm zostań w Stalowej... załóż firme daj prace innym, albo pracuj za tyle ile ci dają (jeśli chcesz) Kazdy ma mase mozliwosci i mimo ciągłego zaciskania pętli socjalizmu przez rząd czy Unię, jakąś tam wolność jeszcze mamy ;) więc korzystajmy ;)

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 1 Marz 2013r. 14:55  
@Magness
Jeżeli np. laptopa możesz sprzedać za 200 zł (z braku lepszych ofert), to pracę człowieka chciałbyś móc też wycenić na 200 zł za miesiąc.
Błąd!
Człowieka nie można traktować jak przedmiotu.
W cywilizowanych krajach obowiązuje wynagrodzenie godziwe.

Pojęcie prawa do godziwego wynagrodzenia za pracę, zostało w polskim ustawodawstwie w 1996 roku podniesione do rangi jednej z podstawowych zasad prawa pracy. Kodeks pracy, w Rozdziale II zatytułowanym Podstawowe zasady prawa pracy, a konkretniej jej art. 13 stanowi, iż „pracownik ma prawo do godziwego wynagrodzenia za pracę".

Godziwe wynagrodzenie, oznacza wynagrodzenie zapewniające wystarczający poziom życia, w ten sposób, iż wystarcza ono na zaspokojenie podstawowych potrzeb ekonomicznych, społecznych i kulturalnych pracowników i ich rodzin, w zależności od stopnia rozwoju społeczeństwa, w jakim żyją.

Pojęcie godziwego wynagrodzenia zostało zaczerpnięte z Europejskiej Karty Społecznej z 1961 r., którą Polska podpisała w listopadzie 1991 r., w momencie wstępowania do Rady Europy.
Zgodnie z art. 4 Europejskiej Karty Społecznej umawiające się strony zobowiązały się m.in.

* uznać prawo pracowników do takiego wynagrodzenia, które zapewni im i ich rodzinom godziwy poziom życia;

Twój problem Magness polega na chęci traktowaniu człowieka gorzej niż zwierzęcia - jak przedmiotu.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2013r. 15:42  
@hans: "Jeżeli np. laptopa możesz sprzedać za 200 zł (z braku lepszych ofert), to pracę człowieka chciałbyś móc też wycenić na 200 zł za miesiąc."

Oczywiscie ;) Jaka jest roznica ? ;) To jest cena ZA COS i to jest cena ZA COS ;) Kolejny co chce z pracodawcy robic filantropa ;)

@hans: "Człowieka nie można traktować jak przedmiotu."

Oczywiscie zgadzam sie... ja kazdego szanuje, nikogo nie krytykuje za poglądy, wyznanie, czy inne sprawy. Ale jesli mowie: "dam 200 zł za opieke nad ogrodem" i ZNAJDZIE sie ktoś kto bedzie chciał to robić za 200 zł to czy jest w tym coś złego ? Czy ja go nie szanuję ? ... no sorry ;) Jest propozycja i jest zgoda na propozycje ;) Jeśli nie odpowiadało by mu 200 zł to by się nie zgodził.

@hans: "Pojęcie prawa do godziwego wynagrodzenia za pracę, zostało w polskim... blablabla"

Ale poco mi tu rzucasz jakieś socjalistyczne bzdety ? ;) czy ja wygladam na socjalistę ? smiech2 Ja to krytykuje ;)

@hans: "Twój problem Magness polega na chęci traktowaniu człowieka gorzej niż zwierzęcia - jak przedmiotu. "

Bzdura ;) A co ja niby popieram ? ano system wolnościowy ;) jestem za wolnością dla kazdego człowieka ;) Wierzę w ludzi.
Ja wiem ze socjaliści mają jakąś filozofię o pracy i nadają jej "kosmicznego" znaczenia ;) ale w kapitalizmie praca to zwykla rzecz ;) i mozesz za nią płacić jak ci się podoba na ile ją wycenisz. Kwestia tego czy ktoś się zgodzi za tyle pracować ;)

Ale w was siedzi socjalizm... to taka pozostałość czy nowo nabyte ? ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2013r. 16:52  
Magnes uczciwie to znaczy zgodnie z prawem. Nie pasuje ci prawo w Polsce to zmień kraj wyjedź z Polski. A jak ci nie pasuje być pracodawca to idź na etat. Tyle w temacie.

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2013r. 17:13  
CYTAT
@hans: \"Jeżeli np. laptopa możesz sprzedać za 200 zł (z braku lepszych ofert), to pracę człowieka chciałbyś móc też wycenić na 200 zł za miesiąc.\"

Oczywiscie ;) Jaka jest roznica ? ;) To jest cena ZA COS i to jest cena ZA COS ;) Kolejny co chce z pracodawcy robic filantropa ;)

@hans: \"Człowieka nie można traktować jak przedmiotu.\"

Oczywiscie zgadzam sie... ja kazdego szanuje, nikogo nie krytykuje za poglądy, wyznanie, czy inne sprawy. Ale jesli mowie: \"dam 200 zł za opieke nad ogrodem\" i ZNAJDZIE sie ktoś kto bedzie chciał to robić za 200 zł to czy jest w tym coś złego ? Czy ja go nie szanuję ? ... no sorry ;) Jest propozycja i jest zgoda na propozycje ;) Jeśli nie odpowiadało by mu 200 zł to by się nie zgodził.

@hans: \"Pojęcie prawa do godziwego wynagrodzenia za pracę, zostało w polskim... blablabla\"

Ale poco mi tu rzucasz jakieś socjalistyczne bzdety ? ;) czy ja wygladam na socjalistę ? smiech2 Ja to krytykuje ;)

@hans: \"Twój problem Magness polega na chęci traktowaniu człowieka gorzej niż zwierzęcia - jak przedmiotu. \"

Bzdura ;) A co ja niby popieram ? ano system wolnościowy ;) jestem za wolnością dla kazdego człowieka ;) Wierzę w ludzi.
Ja wiem ze socjaliści mają jakąś filozofię o pracy i nadają jej \"kosmicznego\" znaczenia ;) ale w kapitalizmie praca to zwykla rzecz ;) i mozesz za nią płacić jak ci się podoba na ile ją wycenisz. Kwestia tego czy ktoś się zgodzi za tyle pracować ;)

Ale w was siedzi socjalizm... to taka pozostałość czy nowo nabyte ? ;)

W czasie wojny za bochenek chleba można było dostać trochę złota. Sprzedawca wystawił cenę a kupujący zgodził się na nią, nic na siłę - więc czy to było uczciwe ? Oczywiście,że było ! tylko względem moralności sprzedawca okazał się kanalią która żerowała na innych dzięki trudnej sytuacji.

Czy ten co przyjdzie do Twojego ogrodu jest w stanie wyżyć za te Twoje 200 zł ? no chyba raczej nie. Więc szanujesz go proponując mu taką kwotę za którą nie jest w stanie przeżyć ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2013r. 17:52  
@Andrzejek: "Nie pasuje ci prawo w Polsce to zmień kraj wyjedź z Polski. A jak ci nie pasuje być pracodawca to idź na etat."

Ojej ;) jaki ty wolnościowy się zrobiłeś umiech Kazdy powinien mieć wolny wybór właśnie, włącznie z tym ile płaci komuś za pracę ;) Widocznie moje wypociny coś dały ;) nono tak trzymaj ;) W koncu się zgadzamy ;) ... Tylko ze ja raczej nie jestem egoista i chciałbym aby inni tez mieli lepiej, dlatego rozpowszechniam takie poglądy ;) Ja sobie poradze, tak czy inaczej ;)

@Dalibor: "Więc szanujesz go proponując mu taką kwotę za którą nie jest w stanie przeżyć ?"

Jeszcze raz powtarzam: pracodawca to nie INSTYTUCJA CHARYTATYWNA ... to ktos nastawiony na ZYSK tak samo jak pracownik !

Mam propozycje... jesli bedziesz potrzebował wymiany komputera idz do sklepu tam bedziesz miał jakiegoś laptopa za 3 tysiące ale wiesz co ? zapłać za niego sprzedawcy 3500 dobrze ? Przecież to nieuczciwe dać tylko 3 tyiące ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2013r. 19:54  
Magnes wiesz jakie jest prawo. Jakie są warunki zatrudniania na etat (umowa o pracę). Doradziłem ci tak jak ty radzisz, nie pasuje to wyjedź zmień kraj na taki który spełni twoje oczekiwania. Przyzwyczaiłeś się do tego miejsca? Amerykanie jak sam pisałeś zmieniają swój dom kilkanaście razy. Do dzieła, to takie proste. Żegnam.

PS. Nikt nie chce od pracodawców pieniędzy za darmo. Co ci się w głowie poprzestawiało? Jak ktoś chce zgodnie z prawem i legalnie minimum 1600 zł to nie znaczy że chce to tylko za przychodzenie do pracy. Ale jeśli pracodawca zatrudnia to wie po co i na jakich warunkach. Jeśli mu się to nie opłaca to nie zatrudnia. Nikt go nie zmusi do zatrudnienia pracownika z którego nie będzie miał zysku.
Ciągle piszesz o działalności charytatywnej. Nikt z piszących tu nie wymaga by pracodawca płacił mu za darmo. O co ci chodzi?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2013r. 20:18  
@Andrzejek: "Doradziłem ci tak jak ty radzisz, nie pasuje to wyjedź zmień kraj na taki który spełni twoje oczekiwania."

No wlasnie ;) jestem pod wrażeniem jak szybko zmienily się twoje poglądy ;) To cieszy ;)

Ale jak napisałem (moze niedokladnie czytałeś) nie jestem egoista wiec chcę by ktoś też poznał inny punkt widzenia ;) A co, tylko lewactwo ma szerzyć swoje poglądy ? ;)

@Andrzejek: "Przyzwyczaiłeś się do tego miejsca?"

Ani troche ;) Ja zawsze raz tu, raz tam albo jeszcze gdzieś indziej ;)

@Andrzejek: "Do dzieła, to takie proste." No ja nie widzę problemu ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2013r. 21:11  
Koleżko moje poglądy się nie zmieniły. To ty źle interpretujesz, co mnie nie dziwi czytając twoje posty.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2013r. 22:35  
@Andrzejek: "Koleżko"

Oo to zostalismy kolegami ;) milo mi Magness jestem ;)

@Andrzejek: "moje poglądy się nie zmieniły"

Ojej.. to szkoda... przykro mi naprawde... ;)

@Andrzejek: "To ty źle interpretujesz, co mnie nie dziwi czytając twoje posty."

Nie wyczules chociaz nutki ironii ? ;) hehe ;) no trudno ;)

A na serio... Temat za bardzo odbiegł od tematu ;) A ja chcialem sobie pogadac o rynku pracy w Stalowej Woli ;) Nie mam ochoty tu na jakies slowne przepychanki czy na wyganianie mnie z Polski ;) tylko oczekuje sensownych wypowiedzi, argumentow, najlepiej zwiazanych z tematem.
Jeśli nie potrafisz (lub nie chcesz) wnieść niczego ciekawego to poprostu zignoruj sprawe ;) Nie musisz odpisywac ;) ja sie nie obraze heheh ;) No chyba ze chcesz sobie ilość postów nabić ;)
Ale jesli masz cos wartosciowego do napisania to zapraszam ;) Tylko bez wyganiania mnie z kraju prosze! hehe ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 00:26  
Teraz many takie czasy w których wszystko jest drogie oprócz człowieka, płaci się ludziom jak najmniej a jakby się dało mniej to by i to okroili. To nie jest przypadłość Stalowej czy Polski ogólnie wydaje mi się ze ten trend rozwija się na całym świecie. Wydatki dla pracowników w firmach traktowane są coraz częściej jak strata którą trzeba ograniczać i ograniczają a niestety kodeks pracy w Polsce mamy stworzony wyłącznie pod pracodawców. Zwykły szary pracownik od razu jest na straconej pozycji i nie ma żadnej możliwości obronić się przed rożnymi kruczkami z których bardzo chętnie pracodawcy korzystają. W sumie czasami wydaje mi się ze nie mam im tego za złe bo korzystają z tego co zostało uchwalone. Ale za to mam straszny żal do ludzi władzy którzy takie prawo uchwalali i ewidentnie działali na szkodę narodu zapewne pod naciskiem różnych grup lobbujących. No niestety Polska nie jest już krajem dla zwykłego szarego Polaka, w sumie to można by przy okazji zastanowić się ile tej Polski jeszcze zostało w Polsce. Nie ma co się dziwić ze ogólnie demograficznie kraj się wyludnia i jestem przekonany ze nadal będzie się drastycznie wyludniał. Niedawno czytałem artykuł w który opisywali zjawisko zmniejszającej się liczby ludności tez już i w miastach. Ale w sumie czego się spodziewać skoro mamy tu "niesamowite perspektywy". Pracy jak na lekarstwo i na dodatek kokosów się nie zarabia. Jak chcecie mieszkanie to proszę bardzo kredyt na 30 lat. A nie wiadomo co czeka człowieka za rok, czy będzie dalej pracował, czy za 10 lat zdrowie się nie posypie a służba zdrowia nie uśmierci. Ludziom porostu potrzeba stabilizacji pewności ze będzie miał tą pracę, godnego traktowania jakiś perspektyw na przyszłość. A świat zmierza w kierunku najzwyklejszego niewolnictwa pracy za jedzenie. Pytanie tylko co będzie dalej i jak długo bo wiecznie ten ustrój trwać nie będzie. Co ileś lat zawsze następowało jakieś odbicie pytanie w którym kierunku. Jednego jestem pewien jeśli zaczną zachodzić w Europie jakieś zmiany (ruchy narodowościowe) to nie zacznie się to od Polski, już raczej od Francji, Włoch może Hiszpanii.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 01:00  
CYTAT
a niestety kodeks pracy w Polsce mamy stworzony wyłącznie pod pracodawców. Zwykły szary pracownik od razu jest na straconej pozycji i nie ma żadnej możliwości obronić się przed rożnymi kruczkami z których bardzo chętnie pracodawcy korzystają.

Długo nad tym myślałeś good ?

STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 01:18  
CYTAT
@Magness
Jeżeli np. laptopa możesz sprzedać za 200 zł (z braku lepszych ofert), to pracę człowieka chciałbyś móc też wycenić na 200 zł za miesiąc.
Błąd!
Człowieka nie można traktować jak przedmiotu.
W cywilizowanych krajach obowiązuje wynagrodzenie godziwe.

Pojęcie prawa do godziwego wynagrodzenia za pracę, zostało w polskim ustawodawstwie w 1996 roku podniesione do rangi jednej z podstawowych zasad prawa pracy. Kodeks pracy, w Rozdziale II zatytułowanym Podstawowe zasady prawa pracy, a konkretniej jej art. 13 stanowi, iż „pracownik ma prawo do godziwego wynagrodzenia za pracę\".

Godziwe wynagrodzenie, oznacza wynagrodzenie zapewniające wystarczający poziom życia, w ten sposób, iż wystarcza ono na zaspokojenie podstawowych potrzeb ekonomicznych, społecznych i kulturalnych pracowników i ich rodzin, w zależności od stopnia rozwoju społeczeństwa, w jakim żyją.

Pojęcie godziwego wynagrodzenia zostało zaczerpnięte z Europejskiej Karty Społecznej z 1961 r., którą Polska podpisała w listopadzie 1991 r., w momencie wstępowania do Rady Europy.
Zgodnie z art. 4 Europejskiej Karty Społecznej umawiające się strony zobowiązały się m.in.

* uznać prawo pracowników do takiego wynagrodzenia, które zapewni im i ich rodzinom godziwy poziom życia;

Twój problem Magness polega na chęci traktowaniu człowieka gorzej niż zwierzęcia - jak przedmiotu.

Człowieka można traktować jak przedmiot.Etyka faktów nie zmieni.
Pracownik wg Europejskiej Karty Społecznej "ma prawdo do godziwego wynagrodzenia"...cha...cha...cha...
Mam też prawo do wielu rzeczy zapisanych w Kartach-Polskich,Europejskich,Światowych,w tym np.do odpowiedniego leczenia.
Te wszystkie artykuły i paragrafy z wszelkiej maści przepisów mogę sobie wydrukowac i wsadzić w...

Ludzie są traktowani gorzej niż zwierzęta.
Rokrocznie w Polsce, wydaje się miliony euro i złotych na ratowanie różnych zwierząt,roślin czy robali,a ile na ratowanie gatunku homo sapiens?
Jakieś susły zalęgły się na terenie planowanej budowy podlubelskiego lotniska i z inwestycji nici.Przy zaporze w Rzeszowie planując odmulanie tego akwenu.Znaleziono jednak jakiego badyla będącego pod ochroną i z robót wielkie goowno.
Tak w jednym jak drugim przypadku w naturze futrzak i ten roślinny "chrobotek" nigdy tam nie występowały.zaklopotany

Każdy chciałby godnie zarabiać.Wystarczy jednak,że od tego jakie da wynagrodzenie pracownikom,zależeć będzie jego pensja,zmieni zdanie.
Nikt nie jest bez winy.Powiedzieć można byłoby,że nikt nie jest tak dobry jak Matka Teresa z Kalkuty.
Otóż jest.Jak sie okazuje,wcale nie była tak niewinna jak żona Cezara.Tez miała swoją"ciemną stronę dobroci".chytry
Władza i pieniądz demoralizują każdego.

Przedmioty niejednokrotnie przedstawiają większą wartość niż człowiek.
W miejsce zużytego przedmiotu,trzeba będzie kupić inny.To kosztuje.
W miejsce człowieka przyjdzie następny.Za darmo.

SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 07:02  
Magness , zacząłeś głupio pisać o przeprowadzkach więc odpisałem w twoim stylu. Niestety jak widać nie ogarnąłeś tekstu więc miej pretensje do siebie. Nie napisałeś jeszcze nawet jednego tekstu o rynku pracy w Stalowej Woli a masz pretensje do mnie że odbiegam od tematu. Odpowiadałem na twoje argumenty. Pisz normalnie na temat. A teksty o nabijaniu postów sobie zostaw dla takich jak ty. No chyba, że nie masz argumentów i dyskusje chcesz sprowadzić do poziomu rynsztoka.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 11:48  
@Andrzejek: "
Magness , zacząłeś głupio pisać o przeprowadzkach więc odpisałem w twoim stylu."

Jak glupio ? co jest glupiego w mojej wypowiedzi ? moze uzasadnisz chociaz ? bo nazwac cos glupim to wiesz, kazdy potrafi... Podalem przyklad amerykanow jesli watpisz w te dane poszukaj na google bronie ci ? Podalem przyklad tego ze ludzie potrafia ruszyc 4 litery i nawet przeprowadzic się by znalezc pracę ... i tak podalem to wlasnie odnosnie rynku pracy w Stalowej Woli, bo o nim rozmawiamy i tu ludzie siedzą i narzekają, że im źle a tak naprawde nic nie robią by poprawić tą sytuację.

@Andrzejek: "Odpowiadałem na twoje argumenty."

Hehehe dobre ;) jednym zdaniem ? najczesciej w stylu: "glupio piszesz, wyjedz z kraju" No wiesz ;) TO jest dyskusja na poziomie rynsztoka wlasnie ;)

@Andrzejek: "A teksty o nabijaniu postów sobie zostaw dla takich jak ty"

Jak bym chciał nabijać posty to bym pisał jednym zdaniem jak ty ;) szybciej i bez wysiłku ;)

Oo widze ze edytowales wcześniejszego posta... umiech ok odpisuje

@Andrzejek: "Jak ktoś chce zgodnie z prawem i legalnie minimum 1600 zł to nie znaczy że chce to tylko za przychodzenie do pracy. "

No tak, za prace i za przychodzenie ;) Nierozumiem co chciałeś wykazać tym zdaniem i kolejnymi.. piszesz oczywistości ;)

@Andrzejek: "Ciągle piszesz o działalności charytatywnej. Nikt z piszących tu nie wymaga by pracodawca płacił mu za darmo. O co ci chodzi?"

Ano juz wyjaśniam jeśli jeszcze do tej pory nie zrozumiałeś mimo tylu przykladów z mojej strony ;)

Otoz jesli ja wycenie prace u mnie w ogrodzie na 200zł i pracownik ktory sie zgodzi pracowac nagle po miesiacu rząda 800 zł to jesli ja bym mu zaplacil te 800 zł to 800 - 200 = 600 zł TO JA te 600 zł płacę mu ZA DARMO!
bo MOJA WYCENA pracy to 200zł. Rozumiesz ? umiech
Oczywiscie jesli zrezygnuje z pracy i nikt inny nie bedzie chcial pracowac za 200 zł to przekalkuluję i uznam ze jednak ta wycena byla za niska i dam w ofercie 600zł ;) TAK TO DZIAŁA ;)
To tak jak z tym laptopem przyklad... idziesz do sklepu masz laptopa za 3000 zl a placisz za niego 3500 to 500 zł dajesz ZA DARMO bo cena laptopa to 3000 zł ;) Prosciej chyba sie nieda wyjaśnić ;)

A wiekszość chce tak robić, traktują pracodawce jako instytucje charytatywną ktora ma sie o nas martwić i płacić nam ot tak więcej bo nam się tak podoba... TAK NIEMA ... nic SAMO SIĘ, ... WYMUŚ to na pracodawcy aby dał ci więcej... pokaż mu ze twoja praca jest warta powiedz, ze odejdziesz, PODNIEŚ cene swojej pracy a WTEDY dopiero PŁACA wzrośnie ;)

@jusek: "Rokrocznie w Polsce, wydaje się miliony euro i złotych na ratowanie różnych zwierząt,roślin czy robali,a ile na ratowanie gatunku homo sapiens?"

Ponieważ zwierzęta w starciu z czlowiekiem nie maja żadnych szans. Nie dadzą rady z koparkami, toksycznymi odpadami, czy innymi niszczącymi czynnikami ktorymi człowiek je katuje. Natomiast czlowiek ma ROZUM i poradzi sobie! Opanowaliśmy siły natury posługujemy się nimi do własnych celow... Wiesz ? pisząc tak ze to czlowiek potrzebuje pomocy zaprzeczasz sam sobie ;) bo wlasnie tym samym zniżasz istote ludzką do poziomu zwierzęcia czy przedmiotu ;)
Ja wierze w ludzi i wiem ze kazdy sobie poradzi ;) Jesli uwazasz ze trzeba komus pomóc wyciag z portfela tysiaka i daj... ktoś ci broni ? ja jak najbardziej popieram taką pomoc chociaz w wielu przypadkach jest ona niesluszna bo nie motywujemy tym samym czlowieka do dzialania do popracowania nad sobą, ot wyda tysiaka i dalej bedzie liczyl na to ze mu ktoś da a to złe. Pomoc nalezy sie niepelnosprawnym czy to fizycznie czy psychicznie bo taki niema rownych szans ze zdrowym czlowiekiem. I zawsze bede takim pomagal.

@jusek: "Przedmioty niejednokrotnie przedstawiają większą wartość niż człowiek.
W miejsce zużytego przedmiotu,trzeba będzie kupić inny.To kosztuje.
W miejsce człowieka przyjdzie następny.Za darmo. "

Fajne stwierdzenie, naprawde podoba mi się ;) Ale zapytam... Kto jest temu winny ? OCZYWISCIE MY SAMI ;) Jesli godzisz sie pracować za 500 zł i TYLKO NA TYLE cenisz SWOJĄ pracę to jest to TYLKO i wylacznie twoja wina ;) Chcesz się sprzedać za 500zł prosze bardzo ;) nikt nie broni masz do tego prawo ;) (chociaz nie... u nas jest płaca minimalna ;/ ehh ) Tylko pozniej nie mow ze to ktoś cię za nisko ocenił bo poza czyjąś oceną ta twoja jest ważniejsza ;) CEŃ SIE! ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 11:55  
CYTAT
Rokrocznie w Polsce, wydaje się miliony euro i złotych na ratowanie różnych zwierząt,roślin czy robali,a ile na ratowanie gatunku homo sapiens?

Niejednokrotnie te zwierzęta trzeba ratować, bo SAMI im zaszkodziliśmy. Więc chyba należy ?
Poza tym, nas natura obdarzyła większym darem korzystania z mózgu. Poradzimy sobie. Zwierzęta niekoniecznie w starciu z nami.

Dwa. Mało się wydaje na "pomoc" nierobom ? Np. zasiłki dla bezrobotnych, co to jest ?

Przeraża mnie w Waszych wypowiedziach (i działaniach) BRAK KONSEKWENCJI. Wasze teorie to największa obłuda.

Kiedy to Wy płacicie, szukacie jak najtaniej. Ale kiedy to ktoś Wam płaci, domagacie się odgórnych regulacji potluczony
Andrzejek do dziś nie odpowiedział. Dwa identyczne smaochody. Który kupisz ? Droższy o 20 tys ? Czy ten tańszy ?
Szukając malarza, dekarza, nie interesuje Cię cena usługi ? Kupując cokolwiek, nie patrzysz na cenę ?
Sprzedajesz samochód. Masz kupca, któy daje 30 tys. Ale co się okazuje, nie możesz sprzedać za więcej niż 20 tys. - podoba Ci się takie coś ? A dlaczego nie możesz sprzedać za więcej niż 20 - a no dlatego, bo przecież nie można wykorzystywać innego człowieka. Państwo wie lepiej. Ten samochód max. jest wart 20 tys.

Po co ludzie pracuja ? Po to by po pracy coś kupić. Zatem płaca jest niczym innym jak taką "rzeczą". Ktoś daje tyle, a komuś albo się podoba, albo nie.

EDIT:
magness mnie ubiegł jezyk

STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 12:17  
Magnes jak ty proponujesz innym przeprowadzkę to jest ok, a jak ja w twoim stylu zaproponowałem ci przeprowadzkę to uznałeś, że cię wyganiam. Mądre to?? Głupie i o tym pisałem. Wyjaśnione?

Magnes jak chcesz gościa do ogrodu za 200 zł to mu to zleć ale nie wymagaj jego obecności codziennie po 8 godzin. Wymagaj efektu za te 200 zł. Tu cię boli. Za takie 200 zł gość może wziąć 30 takich jak twój ogrodów na zlecenie i dobrze zarobi. Dziś prawo w tym nie przeszkadza. Może ty masz jakieś ograniczenia?

Ja nabijam posty bo piszę krótko. Ty jesteś lej-woda to masz długie posty więc nie nabijasz postów.sciana

Syrenko na głupoty nie odpowiadam a twoje posty aż ociekają głupotą. Teraz to wyjątek.

Wyjaśnię po raz ostatni tym pożytecznym idiotom, liberałom za dyszkę.

Mógłbym uwierzyć w wasze czyste intencje gdybyście postulowali o przywrócenie ustawy Wilczka a na koniec zajęli się płacą minimalną nie odwrotnie. Kolejna sprawa to wy ciągle jako przykłady macie niską wycenę pracy pracownika. Udowadniając, że dzięki tak niskiej wycenie będzie lepiej, komu??

Teraz Magnes było długo, zadowolony?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 12:47  
Zasady wolnego rynku są niewątpliwie najlepsze.PYTANIE czy w tym naszym ojczyźnianym socjalizmie te zasady mogą być odpowiednio efektywne. Mogą, mam firmę i nie mam niskich kosztów wycen. Uważam, że co ma być moje będzie moje. Jeżeli zdarza mi się często poprawiać po " tanich fachowcach" to świadczy, że zasada wolnego rynku i wolnych regulacji działa. Ludzie dostają to za co zapłacili. Wzięli taniego fachowca i zapłacili dwa razy tyle. Bo poprawki po fuszerkach, są kosztowne. Owszem początki trzeba zaczynać z niższych pułapów. Płacimy tzw. "Frycowe", robimy błędy i jesteśmy na tym niższym szczeblu jakości i uczenia się oraz niższych zarobków. Najlepiej wtedy zaczynać u kogoś kto zna się na rzeczy, zarabiać mniej ale się dokształcać. Tanie znaczy gorsze - pamiętajcie o tym. Skoro mi zajmuje dwa razy więcej czasu praca (precyzyjna praca) to jakim prawem fachowiec, który robi to 2 razy szybciej miałby to zrobić podobnie czy lepiej ?

Aby sytuacja się poprawiła, musi być konkurencja na rynku pracy. Niestety trzeba na razie pokonać inne problemy: Wysokie podatki i ZUS, dopóki nie poprawimy RYNKU PRACY to negatywne sytuacje jakie mają miejsce na rynku pracy będą się powtarzać.

A regulacje to wynik innych pomysłów socjalistów. Bo "Socjaliści tworzą problemy z którymi później dzielnie walczą"

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 13:14  
DEGUSTO ma racje, zus to obecnie morderca małych firm. Co z tego że jest maly zus przez dwa lata jak pozniej dowalaja prawie 1200zl. Duze oplaty malej firmy odbijaja sie na pracowniku. Niech by skladki zusu byly 400 zl. To w cenie jednego pracownika mozna by zatrudnic 3 i tym samym zwiekszyc np produkcje.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 13:49  
@Andrzejek: \"Magnes jak ty proponujesz innym przeprowadzkę to jest ok, a jak ja w twoim stylu zaproponowałem ci przeprowadzkę to uznałeś, że cię wyganiam.\"

Rzecz w tym ze JA nikogo nie wyganiałem ;) Ot pokazałem tylko możliwości i podałem przykład ze jak komuś źle to może wybrać jedną z WIELU opcji by cos poprawić w swoim życiu ;) Chce to skorzysta nie to nie ;) To był tylko przykład do głównego tematu dyskusji a nie temat sam w sobie ;) Takze dziekuję ci za twoją \"dobrą radę\" ... PRZEMYŚLĘ JĄ smiech2 hehe Ale nieważne zostawmy ten wątek bo przerodzi się to tylko w jakieś przepychanki na słowa a na to szkoda czasu. Wiec uznajmy sprawę za wyjaśnioną umiech

@Andrzejek: \"Magnes jak chcesz gościa do ogrodu za 200 zł to mu to zleć ale nie wymagaj jego obecności codziennie po 8 godzin. Wymagaj efektu za te 200 zł. Tu cię boli. Za takie 200 zł gość może wziąć 30 takich jak twój ogrodów na zlecenie i dobrze zarobi. Dziś prawo w tym nie przeszkadza. Może ty masz jakieś ograniczenia?\"

Jej ale teraz to strasznie zmieniłeś temat ;) Aktualnie wątek dotyczy wyjaśnienia różnicy płacy za pracę a płacy za laptopa ;) I myślę ze w miare jasno to wyjaśniełem ze takiej różnicy NIE MA ;) Bo taki byl temat umiech \"Ciezko w Stalowej o dobrą (dobrze płatna) pracę\" i wiele osob napisało ze pracodawcy POWINNI płacić więcej ot tak poprostu więc zadałęm pytanie dlaczego pracodawca ma być instytucją charytatywną ? i myśle ze wyjaśniełem sprawę umiech

Natomiast ty poszedłeś znacznie dalej z tematem... podałeś prace na określoną ilość godzin i pracę na zlecenie więc kolejne kwestie do rozpatrzenia a to nadaje się na inny temat ;) Równie ciekawy umiech Mozna założyc taki ;) "co lepsze praca na etat czy umowa zlecenie?" umiech Wiec przyklad ogolnie sensowny w treści ale kompletnie nietrafiony pod NASZ temat ;) Ale zauważ ze jak bym powiedział kolesiowi ze za 200 zł miałby być codziennie 8 godzin to zapewne by mnie wyśmiał no nie ? ;) i prawidłowo ;) tym samym wymusił by na mnie przekalkulowanie płacy i dałbym mu więcej ;) Proste i oto chodzi ;)

@Andrzejek: \"Może ty masz jakieś ograniczenia? \" No w tym przypadku niemam ;) Niewiem jak ty ale ja jestem zadowolony z faktu ze jest cos takiego jak \"umowa zlecenie\" umiech Ograniczenia mam w innych kwestiach i je krytykuje właśnie ;) płaca minimalna chociażby oraz... ale to nie bede wymieniał bo się doczepisz i znow zmienimy temat ;) heh

@Andrzejek: \"Ja nabijam posty bo piszę krótko. Ty jesteś lej-woda to masz długie posty więc nie nabijasz postów\"

Poprostu lubię pisać jasno i z przykładami ;) i wnieść coś wartościowego a to wymaga treści ;) siłą rzeczy ;)

@Andrzejek: \"Mógłbym uwierzyć w wasze czyste intencje gdybyście postulowali...\"

Ależ zrozum... ja wiem ze sa wazniejsze sprawy... ale skoro jest taki wątek tak ludzie piszą to odpowiadam... tu sie pisze odpowiedzi a nie felietony o czym się chce ;) Więc nic odwrotnie.. pozatym uwazam ze wyjaśnienie tego ze płaca za pracę a płaca za laptopa niczym sie nie rozni jest WAŻNE ... Jak mozna prawidłowo funkcjonować na rynku bez tego ? Mamy jakiś tam \"wolny\" rynek mimo wielu regulacji ktore zaburzają jego działanie ale te reguły rynku mimo tego juz działają! A odpowiedzi ludzi w stylu: \"Praca to cos wiecej niz cena za laptopa\" są nie tyle socjalistyczne co wręcz komunistyczne... Ja CENIE czlowieka znam jego wartość dlatego mam takie poglądy wolnościowe bo chcę by każdy mogł decydować o sobie. Ale praca ludzka jest tylko towarem ;) owszem ważnym towarem bo z niej wszystko inne się bierze ale nie przypisujmy tu jakiejś filozofii ;) Wiec uwazam ze praca powinna być wyceniana TAK SAMO jak laptop ;) prawami rynku umiech I TO są podstawy... to trzeba zrozumieć by pojśc dalej. Inaczej ciągle będziemy brnęli w socjalizm...

Ciekawi mnie jeszcze jedno... ci lewicowi \"opiekunowie\" co tak chcą pomagac, dziwne jest to ze pomagać najcześciej chcą z publicznych pieniedzy rzadko kiedy otwierają własne portfele ;) A właśnie ci wolnościowcy (ci wredni kapitaliści) chętniej slużą prawdziwą szczerą ludzką pomocą ;) Nie, nie podam ci źródła umiech to z moich obserwacji ;) myślę ze też to zauważyłeś ;)

Ja uwazam ze pytanie Syreny bylo dobre ;) też bym chciał usłyszeć odpowiedz ;)

Degusto i Stecyk dobrze gadają umiech

@degusto: \"A regulacje to wynik innych pomysłów socjalistów. Bo \"Socjaliści tworzą problemy z którymi później dzielnie walczą\" \"

Dokładnie ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 14:29  
CYTAT
Magnes jak chcesz gościa do ogrodu za 200 zł to mu to zleć ale nie wymagaj jego obecności codziennie po 8 godzin. Wymagaj efektu za te 200 zł. Tu cię boli. Za takie 200 zł gość może wziąć 30 takich jak twój ogrodów na zlecenie i dobrze zarobi. Dziś prawo w tym nie przeszkadza. Może ty masz jakieś ograniczenia?

Ale pozwól zadecydować ogrodnikowi, czy 200 zł mu wystarczy czy nie. Dlaczego się w to wtrącasz ? Ktoś Ci zagląda co masz na obiad ?

CYTAT
Za takie 200 zł gość może wziąć 30 takich jak twój ogrodów na zlecenie i dobrze zarobi.

No widzisz. Niech sam zdecyduje co mu się opłaca, a co nie. Może ktoś będzie chiał się poopalać w Twoim ogrodzie pzrez 8h za 200 zł ?

Sprzedajesz samochód. Decydujesz za kogoś, czy cena mu odpowiada czy nie ? Ten biedny styrany pracownik HSW, kupuje od Ciebie samochód 5 tys droższy niż średnia cena rynkowa. Przecież to jest wyzysk ! Jak możesz. Odbierasz mu chleb.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 16:52  
Magnes mieszaj dalej ale już beze mnie.

Syrena, a ty nadal głupoty wypisujesz. Te 200 zł to ja dałem przykład magnesa, wstaw sobie w to miejsce każdą dowolna kwotę. Na zlecenie nie ma ograniczeń ale pracownik nie jest tak zależny i nie jest na wyłączność dla danego pracownika. Zrozumiałaś?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 18:14  
CYTAT
Syrena, a ty nadal głupoty wypisujesz. Te 200 zł to ja dałem przykład magnesa, wstaw sobie w to miejsce każdą dowolna kwotę. Na zlecenie nie ma ograniczeń ale pracownik nie jest tak zależny i nie jest na wyłączność dla danego pracownika. Zrozumiałaś?

Niema znaczenia czy 200, czy 2 tys. Ja też dałem to jako przykład.
Owszem, umowa zlecenie czy dzieło w wielu przypadkach jeszcze ratuje sytuację. Bo gdyby nie te umowy dzisiaj bezrobocie by wynosiło nie 15%, ale 35%.

CYTAT
Na zlecenie nie ma ograniczeń ale pracownik nie jest tak zależny i nie jest na wyłączność dla danego pracownika.

Nikt od nikogo nie oczekuje wyłączności, zależności. To się samo reguluje "w praniu". Nie chcemy żadnych regulacji, zalezności, wyłącnzości. A Ty ciagle wyskakujesz z jakimiś regulacjami.
Nie podoba się to wypad. I tyle z wyłączności i zalezności. I obowiązuje to w dwie strony.

Pytam ponownie, wobrażasz sobie taką sytuację:
Sprzedajesz samochód. Decydujesz za kogoś, czy cena mu odpowiada czy nie ? Ten biedny styrany pracownik HSW, kupuje od Ciebie samochód 5 tys droższy niż średnia cena rynkowa. Przecież to jest wyzysk ! Jak możesz. Odbierasz mu chleb.

P.S.
Jeśli na umowę zlecenia, czy dzieło dało by się każdego zatrudniać, to umowa o pracę dawno umarła by śmiercią naturalną.

Prywatna wiadomość 

« 1 2 3 4 5 »

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »