NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
« 1 2 3 4 5 »
Ciężko o dobrą pracę w Stalowej Woli,
ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 19:34  
@Andrzejek: "Magnes mieszaj dalej ale już beze mnie."

Hehehe umiech no skoro nie potrafisz zrozumieć oco mi chodzi mimo tylu przykładów jasno wytłumaczonych i nadal nazywasz to mieszaniem no to coż mam powiedziec ;) Ja staram się jasno tłumaczyć ... być moze za duzo piszę i moze niechce ci sie czytac dokladnie i ze zrozumieniem no ale to juz trudno ;) chciałem dobrze ;)

@Andrzejek: "Syrena, a ty nadal głupoty wypisujesz. Te 200 zł to ja dałem przykład magnesa, wstaw sobie w to miejsce każdą dowolna kwotę."

Jejku ty jestes tak nierozumny czy tak uparty ? umiech

Czy ty wogole zrozumiales co syrena chciał(a) ci powiedziec ? odnies sie do tego ;) Wiesz co odwołuje co napisałem o tym ze nie rozumiesz bo za dużo piszę... Syrena pisze mało i treściwie a ty i tak nie rozumiesz umiech

Podsumuje to specjalnie dla ciebie ;) w punktach umiech Bo widze ze ciągle tracisz wątek ;)
Napisz z ktorym sie nie zgadzasz z UZASADNIENIEM ;)

1) płaca za pracę a płaca za laptopa to to samo

2) pracodawca to nie instytucja charytatywna i moze (powinien) sam
wyceniac
ile chce zaplacic za daną pracę, kierować sie tu prawami rynku.
Płaca ma byc porozumieniem miedzy pracodawca a pracownikiem
jeden ma sie zgodzić że bedzie chciał za tyle pracować
a drugi ma się zgodzić, że tyle mu zapłaci.

3) pracodawca powinien maksymalnie wykorzystywac pracownika a pracownik
powinien maksymalnie wykorzystywac pracodawce

4) Regulacje są niepotrzebne bo rynek wszystko sam ustawi.

5) Mieszkańcy Stalowej Woli (a także każdy inny) mają mnóstwo możliwości
Jeśli nie pasuje im praca w firmie X to szukają pracy w firmie Y
Jeśli nie pasuje im ani X ani Y ... ani Z nawet umiech to mogą założyć
własną firme a jeśli nie chcą to mogą wyjechać z miasta jak robią to
amerykanie a co ty tak ostro skrytykowałeś wręcz wyganiając mnie z PL ;)

No myslę ze ułatwiłem ci zadanie i nie bedziesz tu pisał o jakimś mieszaniu ;) Jasno i przejrzyście ;) odnieś się do tego i uzasadnij umiech
Coś w stylu Ad.1 zgadzam sie (lub nie zgadzam się) i uzasadnienie ;)
Jesli chcesz oczywiście bo przymusu niema ;)

O umowach o prace czy zlecenie nie bede tu pisal bo jak mowiłem całkiem inny temat mozna by założyć ;) Więc nie będe ci niepotrzebnie "mieszał" ;)

Ale jesli juz wspomniałeś i moze chcesz znać moje zdanie to powiem ci ze ja wolę umowe zlecenie ;) Umowę o prace bym zlikwidował bo to jakiś chwast z socjalizmu ;) Ale jak pisałem to juz rozmowa na nowy temat ;)

No i czekam na odpowiedz, na pytanie syreny o samochód bo ciągle się wymigujesz, "sprytne to ale głupie" hehe ;)

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 19:34  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 20:15  
CYTAT

5) Mieszkańcy Stalowej Woli (a także każdy inny) mają mnóstwo możliwości
Jeśli nie pasuje im praca w firmie X to szukają pracy w firmie Y
Jeśli nie pasuje im ani X ani Y ... ani Z nawet umiech to mogą założyć
własną firme a jeśli nie chcą to mogą wyjechać z miasta jak robią to
amerykanie a co ty tak ostro skrytykowałeś wręcz wyganiając mnie z PL ;)

Oczywiście,że mogą tylko jest pewna różnica.

Amerykanin za 2 tygodniówki zatankuje sobie samochód do pełna kilkakrotnie, wynajmie lokum i starczy mu na jedzenie a w Polsce tak różowo nie jest. Możliwości Amerykanina w USA a możliwości Polaka w Polsce to jednak pewna różnica.

Ps.Jeść wypadało by codziennie a laptop do życia nie jest potrzebny.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 60%
ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 20:46  
Prawda jest taka, że polacy dają się szmacić, a listy płac z Polskich fabryk krążą jako żart po zagranicznych centralach. Armatura przyszła do Niska tylko dlatego, że będą mogli płacić 50% tego co musieli płacić w Krakowie, Niemcy przyszli do Stalowej również z tego samego powodu. Polacy narzekają na urzędników, że głupie przepisy tworzą, ale urzędnikami są Polacy. Wszyscy narzekają, że ich przełożony jak kapo, obozy pracy itd. a kto jest tam przełożonym? Polacy. Po prostu ten kraj z takim narodem jest skazany na porażkę i płacę niższą niż w wyśmiewanych do niedawna Chinach. Kiedyś rozmawiałem z pewnym profesorem z Azji to z Polaków się śmiał. Kształcimy ludzi, chociaż ich później nie wykorzystujemy, tylko topimy kasę produkując kadry dla Niemców, Francuzów i Anglików. W głupim azjatyckim kraju student uczelni technicznej zarabia w przeliczeniu 800E miesięcznie, a najlepsi do 2000E. U nas ponad połowa absolwentów albo szuka roboty, albo robi na stażach za 700 złumiech Pozdrawiam.

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 21:24  
@Dalibor: "Amerykanin za 2 tygodniówki zatankuje sobie samochód do pełna kilkakrotnie, wynajmie lokum i starczy mu na jedzenie"

No ok ;) moze mu latwiej ale co to zmienia ? ;) czy u nas jest to nierealne ? alez jest umiech osobiscie znam takich co tak zrobili ;) Ot wystarczy odlozyc wczesniej troche kasy na pierwszy miesiac albo nawet pozyczyc, to juz masz wolny wybor ;) takze dla chcącego nic trudnego ;)
Oczywiscie to podałem jako jedna z WIELU mozliwosci, ja nikogo nie wyganiam ;) Ale lepiej coś robić (zmienić) niż siedziec i marudzić ze jest źle.

@Dalibor: "Jeść wypadało by codziennie a laptop do życia nie jest potrzebny."

To odnosnie 1-go punktu ? bo niedokonca rozumiem przyklad ;)
No oczywiste ze najpierw kupisz jedzenie a pozniej laptopa, chociaz mozesz odwrotnie jesli chcesz potluczony kwestia co jest dla CIEBIE priorytetem hehe umiech są tacy co nerkę sprzedali za iPada smiech2 takze kwestia priorytetow ;)

A płaca za laptopa jest tym samym co płaca za pracę ;) Tak samo powinno się ją wyliczać (ustalać)

@Andzej: "Prawda jest taka, że polacy dają się szmacić, a listy płac z Polskich fabryk krążą jako żart po zagranicznych centralach. "

Dokładnie ;) Tylko ze skoro zgadzają się pracować za tyle to skąd pozniej narzekania ze są wykorzytywani ? Przeciez się zgodzili ;) jak zle to trzeba zmienic coś a nie narzekac ;)

@Andzej: "Armatura przyszła do Niska tylko dlatego, że będą mogli płacić 50% tego co musieli płacić w Krakowie, Niemcy przyszli do Stalowej również z tego samego powodu."

Dokładnie ;) I skoro znalezli tu ludzi którzy chcieli pracować za takie pieniądze to w czym problem ? Czy Armatura czy "Niemiec" ma ot tak z dobrego serca dać im więcej ? Dlaczego ? Skoro zgodzili się pracować za zaproponowaną kwotę to chyba wszystko jest w porzadku ;) Proste ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 21:51  
CYTAT
@Dalibor: \"Amerykanin za 2 tygodniówki zatankuje sobie samochód do pełna kilkakrotnie, wynajmie lokum i starczy mu na jedzenie\"

No ok ;) moze mu latwiej ale co to zmienia ? ;) czy u nas jest to nierealne ? alez jest umiech osobiscie znam takich co tak zrobili ;) Ot wystarczy odlozyc wczesniej troche kasy na pierwszy miesiac albo nawet pozyczyc, to juz masz wolny wybor ;) takze dla chcącego nic trudnego ;)
Oczywiscie to podałem jako jedna z WIELU mozliwosci, ja nikogo nie wyganiam ;) Ale lepiej coś robić (zmienić) niż siedziec i marudzić ze jest źle.

No to weźmy takiego Pana X który ma dwójkę małych dzieci i żonę która się nimi zajmuje.

Za swoją uczciwą prace Pan X dostaje 1800 zł. Jeżeli z tej stawki zrobi podstawowe opłaty na mieszkanie, samochód , zapewnimy wyżywienie 4 osobowej rodzinie, kupi coś dla dziecka( ciuchy, lekarstwa itp) to być może uda się mu przeżyć do następnej wypłaty a co jak ktoś ma kredyt na karku bo nie chciał być balastem dla rodziny i postanowił nabyć własne M ?

Musi być dobrym czarodziejem aby z tej stawki i sytuacji w jakiej się znajduje mógł coś jeszcze odłożyć.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 22:23  
@Dalibor: "
No to weźmy takiego Pana X który ma dwójkę małych dzieci i żonę która się nimi zajmuje."

No moze pozyczyc umiech od rodziny czy od znajomego... jest masa mozliwości.
No nie oszukujmy sie... skoro chce sie przeprowadzać to na NOWA praca zapewne jest duzo lepiej płatna inaczej poco tyle zachodu ? Wiec skoro jest lepiej płatna to wiadome ze kasy mu starczy. Jeśli nie bylo by to dla niego oplacalne to by tego nie zrobil (nie przeprowadzil by sie). Jak pisałem przeprowadzka to jedna z WIELU opcji ;)

Co jak ma kredyt ? a no nic... w czym problem ? mieszkanie mozna wynająć za kwotę ktora pokryje ratę (całą albo przynajmniej część) i juz ;) I ma lepszą pracę, mieszkanie czeka, moze kiedyś sprzeda albo da dzieciom ? ... A w nowym mieście nowa praca nowe możliwości także dla żony bo latwiej może znaleść pracę. Więc jak mowie dla chcącego nic trudnego umiech Oczywiscie moze zmienić pracę na miejscu... bądz zalozyc walsną firme... Poprostu kazdy wbierze to co mu najlepiej pasuje albo to co mu sie najbardziej opłaca ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 23:12  
CYTAT

No moze pozyczyc umiech od rodziny czy od znajomego... jest masa mozliwości.
No nie oszukujmy sie... skoro chce sie przeprowadzać to na NOWA praca zapewne jest duzo lepiej płatna inaczej poco tyle zachodu ? Wiec skoro jest lepiej płatna to wiadome ze kasy mu starczy. Jeśli nie bylo by to dla niego oplacalne to by tego nie zrobil (nie przeprowadzil by sie). Jak pisałem przeprowadzka to jedna z WIELU opcji ;)

Co jak ma kredyt ? a no nic... w czym problem ? mieszkanie mozna wynająć za kwotę ktora pokryje ratę (całą albo przynajmniej część) i juz ;) I ma lepszą pracę, mieszkanie czeka, moze kiedyś sprzeda albo da dzieciom ? ... A w nowym mieście nowa praca nowe możliwości także dla żony bo latwiej może znaleść pracę. Więc jak mowie dla chcącego nic trudnego umiech Oczywiscie moze zmienić pracę na miejscu... bądz zalozyc walsną firme... Poprostu kazdy wbierze to co mu najlepiej pasuje albo to co mu sie najbardziej opłaca ;)

Ograniczasz się w tych możliwościach - ja bym obstawiał 6 w totolotka, spadek po bogatym stryju o którym nic się nie wiedziało itp. a Ty od razu pożyczać chcesz.

Podsumowanie - to co w teorii wydaje się łatwe w praktyce może okazać się trudne.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Marz 2013r. 23:33  
@Dalibor: "Ograniczasz się w tych możliwościach - ja bym obstawiał 6 w totolotka, spadek po bogatym stryju o którym nic się nie wiedziało itp"

Mozesz ;) ja jednak bym sobie pożyczył ;)

@Dalibor: "to co w teorii wydaje się łatwe w praktyce może okazać się trudne."

Zależy ;) dla kogoś kto lubi tylko narzekać i nic nie robić to pewnie ze trudne ;) Dla kogoś kto chce coś zmienić, doskonalić się to juz takie trudne nie jest ;) Dla chcącego nic trudnego ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 00:35  
CYTAT

Amerykanin za 2 tygodniówki zatankuje sobie samochód do pełna kilkakrotnie, wynajmie lokum i starczy mu na jedzenie a w Polsce tak różowo nie jest. Możliwości Amerykanina w USA a możliwości Polaka w Polsce to jednak pewna różnica.

Na Zachodzie Europy benzyna jest droższa niż w Polsce.Niewiele,ale jednak.
Przykładowy obywatel np.Niemiec kupi jej więcej,gdyż więcej zarabia.
Amerykanin kupi jednak więcej paliwa za swoją pensję niż Europejczyk.W USA jest ono tańsze nawet niż w Polsce.
Problem tkwi nie w kosztach zakupu ropy naftowej i przetworzenia jej na paliwo.Tym problemem są podatki zawarte w cenie benzyny.sciana

„Na przykład w cenie benzyny 70 proc. to podatek.
Na wykarmienie tej hydry nienasyconej ich dzieci i żon, i matek” – śpiewał kilka lat temu o sytuacji w Polsce Kazik Staszewski.
Dla przykładu w USA podatki wynoszą ok.12 proc.ceny końcowej,a w RP ok.65 proc.

Nie chciało mi się szukać dokładniej, ale...
W 2011 r.cena benzyny w Wenezueli wynosiła...7(siedem)groszy za litr.good
W USA zbliżyła się do 4 USD za galon,co daje około 2,8 zł.za litr.
W tym czasie w Polsce było to ok.5,59 zł.
W Norwegii(wielki producent ropy) ok.8,46 zł.mlotek

http://www.e-pet(...)w-europa

Średnia pensja w Wenezueli to 1500-2000 bolivarów-średnio przyjmijmy 1750 czyli ok. 1400 zł. Cena benzyny to ok 7 groszy.
Zatem dzielimy 1400 zł na 168 godzin pracy miesiecznie i wychodzi nam 8,33 zł za godzinę.
Dzielimy 8,33 / 0,07 = 119 litrów paliwa za godzinę pracy.:szok:

W tym czasie średnia pensja w Polsce wynosiła ok.3600 zł.
Dzielimy 3600 zł na 168 godzin=21,42 za godz.
Teraz te 21,42 /5,6 zł za litr=3,82 litra...A przecież najniższa krajowa wynosiła wtedy ok.1/3 średniej,co daje~ok.1,3 litra za godzinę pracy.
Abym dojechał i wrócił z pracy każdego dnia, muszę na ten koszt pracować przez 3 godziny.placze

Nic jak tylko wypierdalać do Wenezueli.potluczony

SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 11:05  
CYTAT

@Dalibor: \"to co w teorii wydaje się łatwe w praktyce może okazać się trudne.\"

Zależy ;) dla kogoś kto lubi tylko narzekać i nic nie robić to pewnie ze trudne ;) Dla kogoś kto chce coś zmienić, doskonalić się to juz takie trudne nie jest ;) Dla chcącego nic trudnego ;)

Własnie, zależy dla kogo. Nie każdy urodził się w bogatej rodzinie, nie każdy miał zapewnianą pomoc w postaci załatwienia pracy, nie każdy ma na swoim utrzymaniu chorą żonę czy dziecko itd. Więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i dalej powtarzam,że to co w teorii wydaje się łatwe w praktyce może okazać się trudne.

Więcej wyrozumiałości dla innych. Nie o narzekanie tu chodzi a o obiektywne spojrzenie na sytuacje wielu rodzin.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 12:08  
@Dalibor

No zalezy dla kogo ;) dla lenia pewnie trudniej dla chcącego to nie bedzie problem umiech

Co tu ma bogata rodzina do rzeczy ? TY zostań bogatym po co się bedziesz na
rodzinę oglądał ? A co moze byś chciał jak nie od pracodawców zeby ci płacili za nic, to jeszcze od rodziny byś chciał wydoić co ? No ładnie...

Do roboty ;) pomyśleć troche analizować co jest opłacalne, dokształcać się, a jak brak wiary w siebie poczytać troche książek z jakąś filozofią motywująca ;) DZIAŁAĆ! ... Ale najlepiej szukac wymowki...
Jest takie przysłowie: "Jeśli chcesz znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz znajdziesz powód" umiech

A nawet jak byś miał trudniej od tego bogatego to zobacz jeśli coś osiągniesz jaką satysfakcję bedziesz miał z tego ;)

Ludzi mozna podzielić na 3 grupy:

a) tych co coś robią do czegoś dążą
b) chorych/niepelnosprawnych
c) leni (narzekaczy)

Chorym/niepelnosprawnym nalezy zawsze pomagac, tych co coś chcą należy im ułatwiać (znoszenie durnych regulacji, przepisów, biurokracji)
A leni trzeba gnać do roboty ;) I liczyć ze jak sobie troche ponarzekają
to w końcu wezmą się za siebie i zaczną myśleć i robić tak by nie narzekać ;)

Ktoś mądry kiedys powiedział: "Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Więc masz teorie łącz ją z praktyką i działaj umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 12:57  
CYTAT
@Dalibor

No zalezy dla kogo ;) dla lenia pewnie trudniej dla chcącego to nie bedzie problem umiech

Co tu ma bogata rodzina do rzeczy ? TY zostań bogatym po co się bedziesz na
rodzinę oglądał ? A co moze byś chciał jak nie od pracodawców zeby ci płacili za nic, to jeszcze od rodziny byś chciał wydoić co ? No ładnie...

Do roboty ;) pomyśleć troche analizować co jest opłacalne, dokształcać się, a jak brak wiary w siebie poczytać troche książek z jakąś filozofią motywująca ;) DZIAŁAĆ! ... Ale najlepiej szukac wymowki...
Jest takie przysłowie: \"Jeśli chcesz znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz znajdziesz powód\" umiech

A nawet jak byś miał trudniej od tego bogatego to zobacz jeśli coś osiągniesz jaką satysfakcję będziesz miał z tego ;)

Wszystko widzisz po swojemu być może nie znasz życia z różnymi smakami.

Nawiązuje do tego,że jeżeli ktoś PRACUJE to powinno być go stać na NORMALNE życie. Pensja 1500 - 1700 zł nie starcza na normalne życie . Jest to pensja która pozwoli utrzymać się do następnej wypłaty z różnymi wyrzeczeniami - Jesteśmy krajem Europejskim, należymy do UE a pod różnymi względami jesteśmy bliżej wschodnich państw.

Emeryt powinien mieć emeryturę która pozwoli mu cieszyć się resztą życia - realia są takie,że duży procent tych osób ledwo wiąże koniec z końcem.

Nie wtykaj mi czegoś czego nie powiedziałem. Nie chce niczego za darmo. Chce aby ludzie za swoją prace dostawali wynagrodzenie które pozwoli im normalnie funkcjonować.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 60%
ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 13:20  
CYTAT

Dokładnie ;) I skoro znalezli tu ludzi którzy chcieli pracować za takie pieniądze to w czym problem ? Czy Armatura czy \"Niemiec\" ma ot tak z dobrego serca dać im więcej ? Dlaczego ? Skoro zgodzili się pracować za zaproponowaną kwotę to chyba wszystko jest w porzadku ;) Proste ;)

Problem w tym, że kilku debili godzi się pracować, za śmieszne pieniądze tym samym wciskając w ten bajzel innych. Ostatnio słyszałem właśnie o Polaku w Niemczech który jako jedyny z fabryki nie dołączył do strajku. Niemcy dorwali go przed domem i wytłumaczyli mu, że tak się nie robi bo takie zachowanie godzi w ineteres innych. Nie wiem czy wyszedł już ze szpitalaumiech Ja tu nie krytykuję Niemca, czy Krakusa, że płaci ile płaci tylko ten popieprzony naród który już dawno utracił wolę walki o cokolwiek. Przez właśnie takich ludzi którzy godzą się na wszystko normalni nie mogą nic w tym kraju zrobić, a nawet zmienić "coś" bo im wystarczy do życia 1600 brutto i uśmiechnięta twarz gwiazdki z TVN.

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 13:56  
CYTAT
Magness
Ale jesli juz wspomniałeś i moze chcesz znać moje zdanie to powiem ci ze ja wolę umowe zlecenie ;) Umowę o prace bym zlikwidował bo to jakiś chwast z socjalizmu ;) Ale jak pisałem to juz rozmowa na nowy temat ;)

Dlatego jest prawo wyboru
czy chce się umowę o pracę czy o dzieło(kontrakt).
Osobiście wybiorę to pierwsze.
Choćby dlatego, że zasada jest prosta na kontrakcie - nie pracujesz nie zarabiasz lub płacą Ci skromnie, za co nawet przeżyć się nie bardzo da.
Nie mówię tutaj o płacy jak za poprzedniego ustroju:
czy się stoi czy się leży, płaca się należy
Dopóty człowiek jest młody może pracować dużo, bardzo dużo, ciągle(zarobki są duże)...ale jak zdrowie zacznie szwankować może być problem. I niestety im jest się starszym tym trudniej będzie dużo, bardzo dużo pracować( podobno pracujemy do 67lat ;-) ).
Tylko przy ogromnym wyeksploatowaniu materiału tak długo nie da się rady.
Na kontrakcie przechodzisz na emeryturę kiedy chcesz( o ile na nią odłożyłeś).
Nie wspomnę już gdyby wydarzył się wypadek w pracy...
Tak czy siak zasada jest ta sama - nie pracujesz nie zarabiasz. Czy to jest chorobowe czy chęć urlopu.
Najlepszym wyjściem jest praca na etat i jeżeli jest możliwość, dorobienie kontraktowe

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem,

ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem.

/Gabriel Garcia Marquez

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 14:05  
CYTAT
nie pracujesz nie zarabiasz

A jak może być inaczej w normalnym ustroju potluczony ?

STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 14:42  
CYTAT
CYTAT

syrena

Wyrywasz zdanie z pełnego kontekstu, bo tak wygodnie?
Chodziło dokładnie o to, że jak jesteś chora czy chcesz urlop to nie świadczysz pracy więc nie zarabiasz.
Nikomu źle nie życzę oby był zdrowy jak najdłużej.
Do umów cywilnoprawnych stosuje się przepisy kodeksu cywilnego, a nie przepisy prawa pracy, które obejmują szerszą ochroną pracownika.
Obowiązkiem pracodawcy jest opłata składki na ubezpieczenie wypadkowe, jednak tylko wtedy, gdy zleceniobiorca wykonuje pracę w siedzibie zleceniodawcy lub w miejscu prowadzenia działalności gospodarczej przez zleceniodawcę.
A co z tymi, którzy świadczą pracę w innym miejscu?
Mając wypadek nie pracujesz więc nie dostajesz wynagrodzenia a trzeba się leczyć i żyć....
Poza tym :
W normalnym kraju pracodawca szanuje pracownika, a pracownik pracuje i zarabia, czy ma umowę o pracę czy też kontrakt i stać go na wiele.

/Gabriel Garcia Marquez

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 14:46  
CYTAT
CYTAT

syrena

Wyrywasz zdanie z pełnego kontekstu, bo tak wygodnie?
Chodziło dokładnie o to, że jak jesteś chora czy chcesz urlop to nie świadczysz pracy więc nie zarabiasz.
Umowa zlecenie lub o dzieło - brak możliwości płatnego urlopu, chorobowego(chyba, że sam odprowadzasz składki-pewnie najniższe z możliwych)
Znam wiele osób, które zachorowały mając umowę o dzieło.
Musiały pracować choć nie były w stanie. Niewywiązanie się z umowy skutkuje brakiem następnego kontraktu a co za tym idzie brakiem środków do życia...
Nikomu źle nie życzę oby był zdrowy jak najdłużej.
Do umów cywilnoprawnych stosuje się przepisy kodeksu cywilnego, a nie przepisy prawa pracy, które obejmują szerszą ochroną pracownika.
Obowiązkiem pracodawcy jest opłata składki na ubezpieczenie wypadkowe, jednak tylko wtedy, gdy zleceniobiorca wykonuje pracę w siedzibie zleceniodawcy lub w miejscu prowadzenia działalności gospodarczej przez zleceniodawcę.
A co z tymi, którzy świadczą pracę w innym miejscu?
Mając wypadek nie pracujesz więc nie dostajesz wynagrodzenia a trzeba się leczyć i żyć....
Poza tym :
W normalnym kraju pracodawca szanuje pracownika, a pracownik pracuje i zarabia, czy ma umowę o pracę czy też kontrakt i stać go na wiele.

/Gabriel Garcia Marquez

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 14:58  
CYTAT

U nas również o dobrego i cennego pracownika się walczy, zabiega, dba. I nie ma znaczenia jaką ma umowę, czy jej nie ma. Taki pracownik jest cenny dla firmy, jest jej filarem.
Ale. Nikt nie będzie dbał zabiegał i walczył o przysłowiowego szeregowego magazyniera, których jest na pęczki. Nie ten to inny. Trzeba te kwestie rozróżnić.

Od wypadków, chorób i innych zdarzeń losowych są ubezpieczenia. Każdy powinien sobie wybrać gdzie chce - i czy chce się ubezpieczyć.

STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 15:43  
@Dalibor: "
Nawiązuje do tego,że jeżeli ktoś PRACUJE to powinno być go stać na NORMALNE życie. "

Ok pojde sobie kopać dołki w ogrodzie... praca... będę za to godnie żył ?
Zrozum... skoro zgodziłeś się pracować za np 500zł to czyja to wina? Poszukaj sobie pracy (załóż firme) ktora da ci 5 tyś ;) Co ty sponsora szukasz ? umiech

@Dalibor: "Emeryt powinien mieć emeryturę która pozwoli mu cieszyć się resztą życia"

Emeryt powinien miec TYLE ile sobie ODLOZY ;)

Po reszte info zapraszam do wcześniejszych postów albo do wątku "dlaczego płaca minimalna to zło" tam masz odpowiedzi na swoje pytania więc nie bede tu znowu powtarzał tego ;) ... Pozatym Andzej ci tu wytłumaczył ;) czytaj ;)

@moyra3 No jest prawo wyboru... chociaż tyle ;) mnie to cieszy umiech
W umowie zlecenie dzielo siadasz z pracodawcą jak rowny z rownym i negocjujesz płacę warunki...
Nie pracujesz nie zarabiasz - no oczywiste ;)
Zrozum mechanizm... panstwo nie moze tak dawac pieniedzy bo skąd ma je brać ?
zabierać bogatym ? no coty ;) karać bogatych za ich pracę ? to okrutne ;)

Od choroby są ubezpieczenia ;) tak jak pisze syrena umiech

Tylko niepelnosprawnym panstwo powinno pomoc... Jestem przeciw socjalowi ale uwazam ze niepelnosprawnym socjal sie nalezy... i TYLKO im ... Oczywiscie prawdziwym niepelnosprawnym a nie symulantom ;) Bo nikt nie jest winny za to ze urodzil sie niepelnosprawny. Chociaz bardziej bym wolal by powstawaly organizacje charytatywne najlepiej lokalnie ktore by pomagały BEZ pośrednictwa/wtracania się rządu.

@moyra3: "W normalnym kraju pracodawca szanuje pracownika, a pracownik pracuje i zarabia"

W normalnym kraju pracownik ma wykorzystac pracodawce a pracodawca ma wykorzystac pracownika ;) maksymalnie...
No i w normalnym kraju pracownik ma sie cenic a nie dawać się wykorzystać za 800 zł ;) No chyba ze mu tyle pasuje to owszem ma prawo umiech Masz przyklad Andzeja...

Dlaczego mamy bezrobocie... w sumie oczywiste no ale ;)
A rząd chce usprawniać teraz pilnie PUP'y, ktore mają szukać pracy ktorej niema ;)
Szczyt mądrości umiech

http://hotmo(...)zrobocie

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 16:08  
CYTAT
@Dalibor: \"
Nawiązuje do tego,że jeżeli ktoś PRACUJE to powinno być go stać na NORMALNE życie. \"

Ok pojde sobie kopać dołki w ogrodzie... praca... będę za to godnie żył ?
Zrozum... skoro zgodziłeś się pracować za np 500zł to czyja to wina? Poszukaj sobie pracy (załóż firme) ktora da ci 5 tyś ;) Co ty sponsora szukasz ? umiech

@Dalibor: \"Emeryt powinien mieć emeryturę która pozwoli mu cieszyć się resztą życia\"

Emeryt powinien miec TYLE ile sobie ODLOZY ;)

Jeżeli byś kopał te dołki w ogrodzie przez 8 godzin 5 dni w tygodniu - to tak powinieneś dostać tyle by Ci starczyło na normalne życie.
Założę się ,że szybko byś zmienił prace nie ze względów monotonii zajęcia ale z potu na czole.

Zrozum,że wiele osób godzi się na takie stawki bo nie ma innej możliwości a Twoje teorie mogą być np: dla kogoś kto siedzi na swojej dupie u mamy w mieszkaniu a zarobione pieniądze pcha w skarpetę. Każda rodzina to indywidualny przypadek i nie można oceniać wszystkich jednakowo.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 18:17  
@Dalibor: "Jeżeli byś kopał te dołki w ogrodzie przez 8 godzin 5 dni w tygodniu - to tak powinieneś dostać tyle by Ci starczyło na normalne życie."

Hehehe toś mnie rozbawił smiech2 Mozliwe ze nie zrozumiałeś mojego przykladu i stąd umiech

@Dalibor: "Założę się ,że szybko byś zmienił prace nie ze względów monotonii zajęcia ale z potu na czole."

A widzisz, pewnie bym zmienił mam taką możliwosc umiech Kazdy moze zmienić jak mu nie pasuje i o tym właśnie mowie cały czas ;)
A tak na marginesie niema co gardzić kopaczem dołów... jak tak każdy bedzie gardził (i zmieniał pracę) i zabraknie nam gości od kopania wiesz ile bedą za to płacić ? 5 tyś minimum /mc ;)

@Dalibor: "Zrozum,że wiele osób godzi się na takie stawki bo nie ma innej możliwości"

Możliwości masz wiele... już ci o tym pisałem... mozesz zmieniać pracodawce, mozesz go szukać tu bądz w innym mieście bądz za granicą, mozesz sie przekwalifikować albo założyć własną firme... Praca JEST ZAWSZE ;) jak nie tu to tam ;) Ale jak ktoś nie chce korzystać z tych mozliwości tylko woli narzekać to juz trudno.

@Dalibor: "Twoje teorie mogą być np: dla kogoś kto siedzi na swojej dupie u mamy w mieszkaniu a zarobione pieniądze pcha w skarpetę."

Moje teorie są dla każdego ;) zresztą to nie są moje teorie tylko mnóstwo osób ma podobne zdanie do mnie... nawet tu na forum są osoby co mają podobne poglądy ;)

Te teorie są dla KAZDEGO zdrowego człowieka bo każdy ma dwie ręce i rozum i może coś zrobić by mieć tak jak chce ;) Oczywiście rząd wiele ogranicza i z tym walczę... regulacje, wysokie koszty pracy ZUS itp... to jest złe.

Ale to ze ktoś jest leniem i chciałby żeby to inni za niego myśleli albo pracowali to takiego kogoś nie moge tolerować.

Przeczytałeś wcześniejsze posty ? i te z innego tematu ?
To powinieneś zrozumieć...
A jeśli nadal uważasz ze ktoś powinien ci ot tak z dobrego serca dokładać do wypłaty to powiedz skąd te pieniądze mają sie brac na te gratisy ? ;)
Moze zabrać bogatym co ? umiech

Praca jest TOWAREM i cene za tą pracę ustala rynek. Nikt tu nie bedze ci dopłacał.
Tak samo jak ty idąc do sklepu po chleb ktory kosztuje zalozmy 5 zł ile płacisz ? no 5 zł ;) bo na tyle został wyceniony... Dlaczego nigdy nie zapłaciłeś 6 zł za chleb ktory kosztuje 5 ? No widisz ;) a czemu pracodawca ma ci płacić 2500 za pracę ktora jest wyceniona na 1300 ? ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 19:01  
CYTAT

A jeśli nadal uważasz ze ktoś powinien ci ot tak z dobrego serca dokładać do wypłaty to powiedz skąd te pieniądze mają sie brac na te gratisy ? ;)
Moze zabrać bogatym co ? umiech

Praca jest TOWAREM i cene za tą pracę ustala rynek. Nikt tu nie bedze ci dopłacał.
Tak samo jak ty idąc do sklepu po chleb ktory kosztuje zalozmy 5 zł ile płacisz ? no 5 zł ;) bo na tyle został wyceniony... Dlaczego nigdy nie zapłaciłeś 6 zł za chleb ktory kosztuje 5 ? No widisz ;) a czemu pracodawca ma ci płacić 2500 za pracę ktora jest wyceniona na 1300 ? ;)

Dlaczego ludzie z zachodu nie przyjeżdzają pracować do Polski tak jak Polacy jeżdżą pracować na zachód ?

O jakich gratisach piszesz. Dajmy taką produkcje felg alu. Niech Niemiec przyjedzie tutaj ,zobaczy warunki, stawkę. Ciekawe czy powie coś o gratisach czy raczej przeciwnie,ze tych "gratisów" jest za mało.

Towarem może być produkt a praca to jest to co wytwarza ten produkt.
Cenę za prace ustala sytuacja im biedniej tym bardziej się opłaca. Widzimy to po różnych firmach.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 19:42  
@Dalibor: "Dlaczego ludzie z zachodu nie przyjeżdzają pracować do Polski tak jak Polacy jeżdżą pracować na zachód ? "

Moze dlatego ze im sie niechce ? moze mają chorobę lokomocyjną i nie mogą podróżować ? A moze dlatego ze nie godzili się pracować za niskie stawki i wymusili na pracodawcach wyzsze wypłaty, ktore ich jakoś satysfakcjonują ? umiech

@Dalibor: "O jakich gratisach piszesz." Jejku.. ja juz niewiem jak ci to tłumaczyć ... Syrena POMÓŻ potluczony

Towarem jest i produkt i praca ;) Przedsiebiorca moze sprzedawać towar czyli felgi a ty mu sprzedajesz towar czyli swoją pracę ... on ją od ciebie kupuje i ci płaci ;) Cenę za pracę ustala sytuacja ;) sytuacja na rynku ;)
Wiec jesli sytuacja na rynku powoduje ze za kopanie dołów płaci się 1000zł to
dlaczego ktoś ma ci dać 2000 ?

Ale na wolnym rynku masz narzędzie ktore pozwoli podbić płace: Jeśli NIKT nie bedzie się godził na kopanie dołów za 1000zł to pracodawca ktory i tak musi wykopać te doły w końcu zaproponuje 2000zł za kopanie ;)

Jesli wiekszosc godzi sie pracować za niskie stawki to pracodawca nie bedzie płacił wiecej ;) bo poco ? To nie święty mikołaj ;)

Prościej juz wytłumaczyć chyba nie dam rady ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 20:01  
Do magness...czyli mam rozumiec ze gdyby w Pl.nie bylo by placy minimalnej to pracodawcy pewnie by placili i 400 zl. Za caly miesiac.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 20:21  
Stalowa Wola to taki specyficzny region gdzie pracownik dotrze do pewnego pułapu zarobków i na tym poziomie się zatrzyma bo tego pułapu już nie da się przeskoczyć. Dalsze podniesienie wynagrodzenia powyżej magicznej granicy STW jest możliwy jedynie poprzez zmiany zamieszkania na region bardziej bogatszy lub inny krok na który decyduje się wielu moich znajomych czyli zmiany ojczyzny, bo ojczyzna jest tam gdzie rodzina i chleb.

Prywatna wiadomość 

« 1 2 3 4 5 »

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »