NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
« 1 2 3 4 5 »
Ciężko o dobrą pracę w Stalowej Woli,
ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 20:51  
@pluton2000

Nie ;) no chyba ze bylby ktos kto chciał by pracować za tyle to czemu mu zabronic ? ;)
Raczej mało by było chętnych więc raczej by tyle nie płacił ;)
Pracodawca płaci tyle za ile pracownik zgadza się pracowac
a płaca minimalna jest niepotrzebna bo rynek ma ustalac płace umiech Ale to inny wątek był nie będe tu pisał az tak nie na temat. Poszukaj tematu o płacy minimalnej tam jest duzo wyjaśnione umiech

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 20:51  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 21:00  
CYTAT

U nas również o dobrego i cennego pracownika się walczy, zabiega, dba. I nie ma znaczenia jaką ma umowę, czy jej nie ma. Taki pracownik jest cenny dla firmy, jest jej filarem.

W stalówce? - Tak zauważyłam to, zwłaszcza u prywatnego pracodawcy,
który nie przestrzega kodeksu pracy a nie mówię już co robi z pracownikiem, z którym wiąże go kontrakt.
CYTAT
Ale. Nikt nie będzie dbał zabiegał i walczył o przysłowiowego szeregowego magazyniera, których jest na pęczki. Nie ten to inny. Trzeba te kwestie rozróżnić.

I nie piszę tu o "magazynierze".
CYTAT

Od wypadków, chorób i innych zdarzeń losowych są ubezpieczenia. Każdy powinien sobie wybrać gdzie chce - i czy chce się ubezpieczyć.

Rozmawiamy tu i teraz....
Podaj mi przykład ubezpieczyciela, który chętnie mnie ubezpieczy
i zapłaci np. ze chorobowe 2-tygodniowe.
Dalej jestem za tym aby jeżeli już, to był etat+kontrakt,
a nie sam kontrakt.
Pozdrawiam.

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem,

ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem.

/Gabriel Garcia Marquez

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 21:04  
pluton2000 - płaca minimalna ustalana odgórnie zawsze będzie szkodliwa. Połowa miasta narzeka na bezrobocie i umowy śmieciowe to jeden z efektów płacy minimalnej. Mniejsza płaca mniejsze bezrobocie to relacja jest faktem. Natomiast nie mówię, że pracownicy powinni pracować za tak marne wynagrodzenia jak w STW. To po prostu pokazuje jakim ubogim krajem jest Polska. W wiekszości problem stanowi niespójne prawo i wysokie koszty pracy (ZUS, podatki) a także problemy natury biurokratycznej (pozwolenia, zezwolenia, niejasne przepisy) Także płaca minimalna jest ogólnie zła. Płace powinny być ustalane samoczynnie. Za ile jestem w stanie zrobić ci daną usługę i za ile jestem w stanie ci zapłacić. Targujemy i spotykamy się w środku. Mowa oczywiście o normalnym systemie, bo w Polsce sytuacja jest już zgoła inna. Rynek pracy jest popsuty i ciężko określić znaczenie płacy minimalnej. W każdym bądź razie sztuczne podwyższanie płacy minimalnej wpływa na wyższą inflację (jest także dużo więcej czynników, które wpływają na inflację)

Ostatni czas to niestety wzrost inflacji, gdyby gospodarka Polski była wolnorynkowa, zmiany następowały by samoczynnie, szybko itd. Ale niestety w Polsce płace pospolitych ludzi, stoją w miejscu i zanim się spostrzeżemy, to nasze zarobki mimo, iż stoją w miejscu maleją o połowę. Bo nagle chleb dwa razy droższy.

Zmiana miejsca zamieszkania ze Stalowej Woli na Warszawę, przynosi tyle że mamy lepszą szansę znalezienia pracy. natomiast w sensie zysku jest to niewiele, bo życie w Warszawie kosztuje dwa razy tyle co w Stalowej i większe zarobki niczego nie zmieniają.

Ogólnie denerwuje mnie w Polsce jedno: Pracodawca, właściciel firmy, zatrudniający pracownika, musi zarabiać KOKOSY - stawia dom, kupuje drogie samochody a pracownik ledwo wiąże koniec z końcem - ta sytuacja jest niedopuszczalna ! niestety wolałbym aby takich spraw nie regulować odgórnie. Najlepszą metodą jak zwykle byłby wolny rynek i niskie podatki. To by było najlepsze, ale znów trafiamy na zepsuty rynek Polski (wysokie podatki, biurokracja itd) I w końcu brak konkurencji. a brak konkurencji na rynku pracy i wysokie koszty pracy powodują te sytuacje o których tu mówimy ! koło się zamyka a urzędnik siedzi w cieplutkim i się śmieje z naszej dyskusji

Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 21:16  
Magness...w wszystkich rozwinietych krajach jest placa minimalna regulowana czy to przez rzad,zwiazki zawodowe lub zrzeszenia branzowe.Jej minmalna wysokosc pozwala ludziom zyc na normalnym poziomie w przeciwienstwie do tylko egzystencji w wydaniu polskim.
Ale to temat morze.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 22:36  
@pluton2000: W Danii, Włoszech, Szwecji, Finlandii, Norwegii, Islandii, Szwajcarii i Austrii niema placy minimalnej i daja sobie rade ;)

@pluton2000: "Jej minmalna wysokosc pozwala ludziom zyc na normalnym poziomie w przeciwienstwie do tylko egzystencji w wydaniu polskim."

No w Polsce mamy płace minimalną przecież ? Za niska ? wykończymy gospodarke albo zwiekszysz bezrobocieumiech to nei takie proste podnieść płace min. Tylko rynek potrafi ją prawidłowo wyregulować.

Wiecej masz wyjaśnione w innym wątku nie zmieniajmy tak tematu umiech Polecam temat (tu na forum) "Dlaczego płaca minimalna to zło"
Zreszta... echodna ci tez odpowiedział ;)

@echodna: Oczywiście zgadzam się z tobą ;) Natomiast jesli chodzi o warszawke to koszty nie sa tak znowu wieksze... jedzenie podobnie ;) tylko koszty mieszkania. No ale i zarobki wyższe. Owszem nie ma tak ze pojedziesz i juz się bogacisz ;) ale da się odczuć "wyższy standard" ;) Poza tym jak stracisz pracę nadal łatwiej ją znaleźć niz w Stalowej. Również masz więcej branż, moze nawet uda znalesc się prace w "swoim zawodzie" umiech Jak pisalem znam takich co nie zalują decyzji (tylko akurat to nie byla warszawka a inne wieksze polskie miasto). Wiec jesli ktoś chce, myśle ze poki co jest to jeszcze opłacalne ;)

@echodna: "Ogólnie denerwuje mnie w Polsce jedno: Pracodawca, właściciel firmy, zatrudniający pracownika, musi zarabiać KOKOSY "

Fakt... jednak pracodawca powinien zarabiac duzo, nalezy mu sie ;) w koncu pomyslal, coś zrobił i ma. Natomiast zgoda "przepaść" jest za duza.
Ale winni są za to ci którzy godzą się pracować za takie stawki. Owszem nikomu nie bronie chce to ma prawo... tylko ze pozniej jest jak jest.
A najwiekszy winowajca to rząd ze swoimi glupimi regulacjami to najbardziej zabija Polski rynek.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Marz 2013r. 23:09  
CYTAT
echodna
Ogólnie denerwuje mnie w Polsce jedno: Pracodawca, właściciel firmy, zatrudniający pracownika, musi zarabiać KOKOSY - stawia dom, kupuje drogie samochody a pracownik ledwo wiąże koniec z końcem - ta sytuacja jest niedopuszczalna ! niestety wolałbym aby takich spraw nie regulować odgórnie.

I tutaj się z Tobą zgadzam.
Niestety większość Polaków-Pracodawców musi się dorobić kosztem pracownika.
I gdyby nie odgórny nakaz zapłacenia choćby tego minimum to należałoby pracować w "czynie społecznym"na rzecz prezesa aby mógł jeździć nowym porsche, wybudował najdroższy dom w Polsce itp ...
Większość pracodawców nie szanuje tego co ma, a swoją drogą dlatego, że ludzie sobie na to pozwalają.
Regulacje muszą być bo bez tego Polak głupieje i nie wie co robić ... najchętniej zgnoić drugiego Polakaczy to tu w kraju czy też za granicą.

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem,

ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem.

/Gabriel Garcia Marquez

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 00:43  
@moyra3: "Niestety większość Polaków-Pracodawców musi się dorobić kosztem pracownika."

No nie tylko kosztem pracownika... oszczędza na wielu rzeczach ale pracownicy najbardziej mu ułatwiają właśnie oszczędności na nich samych godząc się na zbyt niskie stawki.
Problem z polskim pracodawcą polega przewaznie na tym ze tak samo jak zwykły pracownik nie bardzo rozumie ten kapitalizm... W krajach gdzie jest on dojrzalszy widać, ze przedsiebiorca chce inwestować w rozwój w dobrą załogę w przyszłość. U nas ten pseudo pan "byznesmen"
ma gdzies swoją firmę liczy się tylko tu i teraz... A co bedzie jutro już się nie liczy. Ale myśle ze polscy przedsiebiorcy dojrzeją do tego... zresztą juz to widać w wiekszych profesjonalnie prowadzonych firmach.

@moyra3: "a swoją drogą dlatego, że ludzie sobie na to pozwalają."

Właśnie ;)

@moyra3: "Regulacje muszą być bo bez tego Polak głupieje i nie wie co robić"

A mnie się wydaje ze jak są regulacje to Polak zaczyna kombinować ;) A kto na tym cierpi ? a no ten najbiedniejszy zazwyczaj. Natomiast przy braku regulacji każdy by się za czasem odnalazł i mieli by bardziej wyrównane szanse w działaniu.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 09:00  
CYTAT
Do magness...czyli mam rozumiec ze gdyby w Pl.nie bylo by placy minimalnej to pracodawcy pewnie by placili i 400 zl. Za caly miesiac.

Kurna gdyby nie bylo placy minimalnej to co bys zrobil pracowal za te 400 zl czy poszukal bys pracy za 2000??? Pracodawca co chcialby zaplacic te 400zl jak nie znajdzie pracownika za ta stawke to podnosi ową stawke do powiedzmy 2000 zl i juz jest git bo pracownicy sie znajda. Kurde ludzie myslcie troche.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 09:25  
CYTAT

@Dalibor: \"O jakich gratisach piszesz.\" Jejku.. ja juz niewiem jak ci to tłumaczyć ... Syrena POMÓŻ potluczony

Towarem jest i produkt i praca ;) Przedsiebiorca moze sprzedawać towar czyli felgi a ty mu sprzedajesz towar czyli swoją pracę ... on ją od ciebie kupuje i ci płaci ;) Cenę za pracę ustala sytuacja ;) sytuacja na rynku ;)
Wiec jesli sytuacja na rynku powoduje ze za kopanie dołów płaci się 1000zł to
dlaczego ktoś ma ci dać 2000 ?

Praca nie jest towarem tylko usługą.

Napisałem wyżej ,że "Cenę za prace ustala sytuacja im biedniej tym bardziej się opłaca. Widzimy to po różnych firmach"

Więc skoro mieszkanie Warszawy, Gdańska czy Ustrzyk ma obowiązek płacenia podatków to Państwo powinno zadbać o to aby sytuacja na rynku była jednakowa.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 09:27  
CYTAT

Kurna gdyby nie bylo placy minimalnej to co bys zrobil pracowal za te 400 zl czy poszukal bys pracy za 2000??? Pracodawca co chcialby zaplacic te 400zl jak nie znajdzie pracownika za ta stawke to podnosi ową stawke do powiedzmy 2000 zl i juz jest git bo pracownicy sie znajda. Kurde ludzie myslcie troche.

Wystarczy,że będzie bardzo duże bezrobocie i znajdą się pracownicy za te 400 zł.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 09:57  
CYTAT

No masz.... Miałem się już nie udzielać ale jak widzę takie "mądrości" to mnie pusty śmiech ogarnia. Przy takim jak dziś jest bezrobociu takie teorie możesz sobie głęboko w czarnej .... schować.
Skoro bez płacy minimalnej będzie można znaleźć bezproblemowo pracę za 2 tysiące, a prace za 400 zł można olać to jaki jest problemem aby dziś tak nie robić? Po co ludzie pracują za marne 1600 brutto, lepiej pracować za 2000, a jeszcze lepiej za 3000. Ludzie to jednak frajerzy za nisko się wyceniają. Fajnie się rozmawia z takimi znawcami rynku pracy.
Już to pisałem ale powtórzę bo nie wszyscy zrozumieli.
Najpierw wolny rynek i handel a później rynek pracy bez regulacji. To co proponują tu nasi liberałowie to prosta droga do niewolnictwa. Może właśnie taki jest cel?

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 10:09  
CYTAT
To co proponują tu nasi liberałowie to prosta droga do niewolnictwa. Może właśnie taki jest cel?

Własnie tak mi się skojarzyło stwierdzenie magnessa "Praca jest towarem"

Towar w postaci pracy sprzedawano przywożąc z czarnego lądu. Nazywało się to niewolnictwo, Nigera zmuszano siłą a u nas zmusza się sytuacją /sposobem na sytuacje umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 10:46  
@Dalibor: \"Towar w postaci pracy sprzedawano przywożąc z czarnego lądu\"

Nie przywożono towaru tylko ludzi! Właśnie nazwałeś ludzi \"towarem\".
Czy ja kiedykolwiek tak napisałem ze człowiek to towar ? Ja wierzę w każdego człowieka.
Ja napisałem że pracę na rynku traktuje się jak towar i taka jest prawda.
Sprzedajsz pracodawcy swoją prace a on od ciebie kupuje co w tym dziwnego ?
Jak pisałem jest najważniejszym towarem bo z niej wszystko się bierze ale to nie zmienia faktu ze też jest towarem. Ty sprzedajesz ktoś kupuje, proste.
Ja nigdy się nie zniże do poziomu by nazywać człowieka towarem, ogolnie handel ludzmi jest dla mnie niedopuszczalny! Chyba ze ktoś będzie miał kaprys i sam bedzie chciał się sprzedać umiech heh

Słuchaj.... jedyne co w tym kraju zmusza to rządowe regulacje... I najbardziej biedny na tym cierpi, bo bogaty jeszcze przykombinuje czasami... a biednego wsadzą do paki za byle co.

Andrzejek umiech Witaj ;)

@Andrzejek: \"Skoro bez płacy minimalnej będzie można znaleźć bezproblemowo pracę za 2 tysiące, a prace za 400 zł można olać to jaki jest problemem aby dziś tak nie robić?\"

Ale on (monkeymafia82) tak nie napisał ;) przekręciłeś to totalnie albo nie zrozumiałeś ;)

On chciał powiedzieć to co ja mowiłem w tym drugim temacie... ze skoro juz teraz ludzie nie chcą pracować za minimalną to czemu nagle by chcieli pracować za 400 zł ? Czy coś by się nagle zmieniło ? No nic ;) Dlatego płaca minimalna jest bezsensowną regulacją tylko ograniczająca (w pewnym małym stopniu) wolność i jest opłacalna tylko dla rządu. Więc jest niepotrzebną regulacją. Rynek lepiej ustali.

@Andrzejek: \"Ludzie to jednak frajerzy za nisko się wyceniają.\"

Tu się zgodze ;) Moze nie bede nikogo frajerem nazywał ale ze za nisko się cenią to potwierdzam ;)

@Andrzejek: \"Najpierw wolny rynek i handel a później rynek pracy bez regulacji.\"

I znowu się zgadzam ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 12:47  
Dalibor oczywiscie ze tak bedzie ale wyz demograficzny sie kiedys skonczy i beda wyzsze pensje.
Andrzejek chlopie ty masz jakies zacmienie oczne idz do okulisty. A pozatym jakie niewolnictwo czy w Polsce jest przymus pracy. Chcesz pracowac to pracujesz nie to nie. Jak by w tej chwili moj szef po zniesieniu placy minimalnej chcial zaplacic przy dzisiajszych cenach te "400 zl" to tyle by mnie widzial oczywiscie mam rodzine nie tyle na utrzymaniu bo zonka pracuje umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 13:50  
CYTAT
Dalibor oczywiscie ze tak bedzie ale wyz demograficzny sie kiedys skonczy i beda wyzsze pensje.
Andrzejek chlopie ty masz jakies zacmienie oczne idz do okulisty. A pozatym jakie niewolnictwo czy w Polsce jest przymus pracy. Chcesz pracowac to pracujesz nie to nie. Jak by w tej chwili moj szef po zniesieniu placy minimalnej chcial zaplacic przy dzisiajszych cenach te \"400 zl\" to tyle by mnie widzial oczywiscie mam rodzine nie tyle na utrzymaniu bo zonka pracuje umiech

Niewolnictwo ekonomiczne. Przy braku minimalnego wynagrodzenia i 15% bezrobociu, a wśród młodych nawet 30% masz jak w banku prace za drobne. Jedynym wyjściem to emigracja. Brak młodych ludzi zapewne będzie miało świetny wpływa na gospodarkę.

monkeymafia82, masz rodzinę. A teraz wyobraź sobie, że jej nie masz. Twoja żonka nie pracuje, masz dzieciaka i żonkę na utrzymaniu. Też tak odważnie z dnia na dzień porzucisz pracę?

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 14:21  
@monkeymafia82
Zrób sobie małe ćwiczenie umysłowe: od jutra zostaje zniesiona płaca minimalna.
Do tej pory jeżeli robotnik niewykwalifikowany zarabiał 1600 zł, to robotnik wykwalifikowany (np. ślusarz) kilkaset zł więcej, a specjalista np. 3 tys zł.
Po zniesieniu płacy minimalnej pracodawca prywatny powie pracownikom, że od następnego miesiąca obniża wszystkim płacę o 100 zł.
Zwolnisz się z powodu tych 100 zł?
W kolejnym miesiącu inni pracodawcy zrobią to samo, bo niby dlaczego mają płacić więcej niż pozostali?
A za kwartał powtórka: niewykwalifikowani dostaną 1400 zł, a reszta proporcjonalnie też mniej niż mieli wcześniej.
Kto się zwolni przy 15% bezrobociu?
Po roku takich obniżek najniżej wynagradzani pracownicy będą zarabiać np. 1200 zł brutto.
Może niektórzy się zwolnią, ale na ich miejsce przyjdą ci, którzy klepali biedę na bezrobociu.
Twoje zarobki też spadną, bo pracodawca powie, że i tak zarabiasz więcej od innych.
Mniej pieniędzy na rynku, to mniejsze obroty w sklepach, restauracjach, stacjach benzynowych, usługach itp. więc trzeba zwolnić część personelu.
Dalej kombinuj sam.umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 16:35  
Andrzejek najpierw pokaz mi to 15% bezrobocie!!!! Czy ludzie umieraja na ulicy ??? Ja jak narazie to nie widze bezrobocia tylko mlodziez bawiaca sie w klubach, doroslych co pija i pala. Wiesz to ze w TV lub radio podaja ze jest tyle i tyle bezrobocia to mozesz sobie wsadzic gdzie tylko chcesz. A i zebys wiedzial ze pojebal bym prace i raczej wyjechal bym gdzies gdzie moge godnie zyc. Lecz narazie jest mi w miare dobrze. A co bedzie zobaczymy

Hans ale dlaczego bierzesz pod uwage skrajny przypadek byc moze pensje wzrosna???? skad wiesz ??? Zawsze jest ryzyko. Na rynku stalowowolskim jest powiedzmy niech bedzie + - 5000 pracodawcow znasz moze z 6 czy 7 z nich co by obnizyli a reszty nie znasz. Co do bezrobocia i tu sie powiele nie widze bezrobocia. A wyjasnij mi co to znaczy "klepac biede na bezrobociu" bo mimo ze mam wyksztalcenie to nie ogarniam??? Moge sie zalozyc ze "klepac biede na bezrobociu" to jesli sie ma zasilek lub bez to dorabia sie pensyjke na czarno. I to Polska wlasnie

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 19:59  
@monkeymafia82
CYTAT
byc moze pensje wzrosna???? skad wiesz ???

Pieprzysz od rzeczy.
To niby kto pracodawcom teraz broni zwiększać pensji? Płaca minimalna im przeszkadza w podwyżkach???
Puknij się w czółko zanim napiszesz kolejną bzdurę.

CYTAT
nie widze bezrobocia.

To przespaceruj sie do Urzędu Pracy i spróbuj znaleźć jakąś pracę. Powodzenia.

CYTAT
wyjasnij mi co to znaczy "klepac biede na bezrobociu" bo mimo ze mam wyksztalcenie to nie ogarniam???

Wykształcenia nie jest tożsame z mądrością - z powodzeniem można być wykształconym głupkiem.
=========================================================
Jeżeli np. 40-letnia kobieta straci pracę, a nie ma jakichś nadzwyczajnych kwalifikacji, to w Stalowej Woli bez znajomości pracy nie znajdzie - nawet w sklepie jej nie zatrudnią, bo wolą młode panny.
Zasiłek dla bezrobotnych dostanie tylko jeżeli w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, pracowała łącznie przez okres co najmniej 365 dni.
Zasiłek wynosi 717 zł brutto przez pierwsze trzy miesiące, a przez kolejne 3 miesiące 563 zł brutto.
Po 6 miesiącach prawo do zasiłku wygasa.
A teraz wyobraź sobie, że ta kobieta ma dwójkę dzieci w wieku szkolnym i np. męża pracującego, ale za 1600 zł brutto (1180 zł na rękę). Utrzymaj za to 4-osobową rodzinę, opłać mieszkanie itd., to zobaczysz co znaczy "klepać biedę".
Teraz ogarniasz?
O bezrobotnych absolwentach szkół nie wspominam, bo oni nawet zasiłku nie dostaną.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 20:06  
monkeymafia82, młodzi się jeszcze bawią bo są na garnuszku u starych. Dorośli pija jak maja za co, a jeśli chodzi o alkoholików to ci zawsze mają. Palenie podobna sytuacja. Biedy na ulicach faktycznie nie widać ale kolorowo nie jest.

Przykład Hansa jest idealny a potwierdzeniem jest moje 20 letnie doświadczenie u prywatnych przedsiębiorców. Kiedyś nawet usłyszałem, że trzeba pas zacisnąć bo synowi musi dom wybudować. To zaciskanie pasa dotyczyło pracowników. Kolejny kolo ma sklepy, sporo sklepów i zatrudnia jakieś 60 do 90 osób. Wszyscy na 3/4 etatu. Pracują nawet w niedzielę. Standard. Obniżka o 100 zł to dodatkowe 6 do 9 tysięcy. Czy będzie miał skrupuły? Nie będzie, Czy znajdzie nowych jak przekroczy granicę wkurwienia? Znajdzie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 22:55  
Heh a ci dalej swoje ;) I to do tego jeszcze nie w tym temacie co trzeba gadają o płacy minimalnej znowu ;) \"Grono przyjaciół płacy minimalnej\" ? to jakaś sekta czy co ? hehe smiech2

I jak zwykle bzdury ze aż strach ;)

@hans: \"Do tej pory jeżeli robotnik niewykwalifikowany zarabiał 1600 zł, to robotnik wykwalifikowany (np. ślusarz) kilkaset zł więcej, a specjalista np. 3 tys zł.
Po zniesieniu płacy minimalnej pracodawca prywatny powie pracownikom, że od następnego miesiąca obniża wszystkim płacę o 100 zł.\"

A dlaczego ma obnizyc po zmniejszeniu płacy minimalnej ? Przeciez w przypadku tego wykwalifikowanego czy specjalisty moze to zrobić dziś jezyk a jakoś tego nie robi ;) Dziwne nie ? umiech

@hans: \"W kolejnym miesiącu inni pracodawcy zrobią to samo, bo niby dlaczego mają płacić więcej niż pozostali?\"

Bo nie chcą stracić pracownika ? Nie kazdy pracodawca jest debilem by nawet pracownika fizycznego stracić, ktory norme wyrabia w 6 godzin. A nie każdy pracownik to debil co będzie tolerował obniżki płacy ;) Jeszcze zrozumie brak podwyżek ale obniżke ? ;) Tym bardziej pracownik ktory uważa się za dobrego pracownika ;)

Ale ćwiczenie umysłowe wymyśliłeś good

@hans: \"To przespaceruj sie do Urzędu Pracy i spróbuj znaleźć jakąś pracę. Powodzenia.\"

Czym jest bezrobocie ? tu określane w Polsce.. to ilość osób zarejestrowana w PUP no i co ? co nam to mowi ? no powinno mowić ze (jesli większość z tych osób to osoby bez prawa do zasiłku) w Polsce trup się ściele na ulicach... bo jak człowek niema pracy to chyba umiera z głodu nie ? Prawda jest taka ze każdy ma jakąś prace i bezpośrednio lub pośrednio za NIĄ dostaje pieniądze. Albo pracujesz u sąsiada w warsztacie albo u kolegi w stolarni albo handlujesz na allegro (oczywiscie na czarno bo koszty na legalną za duze) albo jesteś żoną (matką) ktora wychowuje dzieci swoje i swojego męża, zajmuje sie domem i dostaje od niego pieniadze na jedzenie i utrzymanie domu, albo jesteś dzieckiem i pomagasz mamie zmywać naczynia.
To tak na marginesie wyjasnienie ze bezrobocie nie istnieje...
Ale do czego zmierzam...

Podajesz przyklad matki 4-ka dzieci mąz tylko pracuje za minimalna tak ? (czyli co miesiąc wychodzi na zero, NIC nie odkłada bo niema z czego) OK
teraz likwidujemy minimalna i pracodawca mowi mu ze od dzis ma 900zł.
Teraz czy ten facet (jesli jest w pełni zdrowy umysłowo) godzi się na takie coś ? ojciec rodziny, jedyny ktory pracuje i to za stawkę która JUZ nie starcza ? Niema szans... bedzie kombinował zwolni się i to da mu impuls do działania znajdzie lepszą pracę, wyjedzie albo pogada z zona przez 3 noce i założy własną działalność (np z pieniedzy z PUP albo zarobionych za granicą).

Mowie wam... nie wierzę ze jesli (jak mowisz hans) od jutra by znieśli płacę minimalną to coś by to zmieniło ;) Płaca minimalna to tylko narzędzie propagandowe rządu... oo bo jaki on miły podnosi płace ;)
Więc jeśli jutro zlikwidujemy płace min to NIC się nie zmieni.
A nawet mogło by się poprawić to ze np zamiast na umowe o dzieło pracodawca by zatrudnił by na umowe o prace (no bo wy lubicie umowy o prace przecież umiech ) Chcecie umów o prace to zlikwidujcie płace minimalną ;)

@Andrzejek: \"a jeśli chodzi o alkoholików to ci zawsze mają.\"

Oo skąd ? ja też tak chcę potluczony

@Andrzejek: \"Biedy na ulicach faktycznie nie widać ale kolorowo nie jest. \"

Znajdz sobie ile jedzenia się w polsce marnuje ile ląduje w śmietniku itp. Nie uwierzysz ;) A centra handlowe, markowe sklepy z odzieżą ...
BIEDY NIEMA! jest tylko tęsknota za tym co mają bogatsi od nas i stąd narzekanie.

@Andrzejek: \"Czy będzie miał skrupuły? Nie będzie\"

Nie będzie, dlaczego niby ma mieć ? filantrop ? ;)
Ale czy mu się będzie opłacało ? Nie zawsze ;) A moze pani Zosia ktora śmiga na kasie odejdzie ? albo jeśli nie to za kare zwolni tempo ? (w koncu jaka płaca taka praca) A może po kryjomu zniszczy/ukradnie towar ? Albo odejdzie... i fakt przyjdzie pani Krysia ktora moze być chorowita albo lubi sobie wypić i będzie rzadko w pracy widywana ? umiech
Ja bym nie ryzykował z obniżkami umiech

@Andrzejek: \"Czy znajdzie nowych jak przekroczy granicę wku...ia? Znajdzie\"

Kogo ? żula ? smiech2

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 23:28  
Do Magness...
cyt. Płaca minimalna to tylko narzędzie propagandowe rządu... oo bo jaki on miły podnosi płace ;).

Jesteś kolego niedoinformowany. O minimalną płacę wystąpiły ZZ "Solidarność", rząd był temu pomysłowi nieprzychylny- delikatnie mówiąc, na mocy porozumienia trójstronnego ( ZZ "Solidarność, Związek pracodawców polskich i rząd) weszła ustawa o płacy minimalnej. Na drugi raz zanim cos napiszesz( bo tobie sie wydaje że z sensem, a tak nie jest) zainteresuj się bardziej skoro już się wypowiadasz!!!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 23:30  
Czy ja pisałem kto wymyślił ? Ja napisałem kto do czego używa ;)
Póki co pełni TYLKO taką role ;)
Czytanie ze zrozumieniem się kłania ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 23:38  
CYTAT
Czy ja pisałem kto wymyślił ? Ja napisałem kto do czego używa ;)
Póki co pełni TYLKO taką role ;)
Czytanie ze zrozumieniem się kłania ;)

Kiedy ni jak nie mogę ciebie zrozumieć bo bzdury piszesz...smiech2

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Marz 2013r. 23:41  
Hehehe ;) dobre ;)

No cóż mam powiedzieć ;) ... przykro mi smiech2

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Marz 2013r. 09:23  
CYTAT
@Dalibor: \\\"Towar w postaci pracy sprzedawano przywożąc z czarnego lądu\\\"

Nie przywożono towaru tylko ludzi! Właśnie nazwałeś ludzi \\\"towarem\\\".
Czy ja kiedykolwiek tak napisałem ze człowiek to towar ? Ja wierzę w każdego człowieka.
Ja napisałem że pracę na rynku traktuje się jak towar i taka jest prawda.
Sprzedajsz pracodawcy swoją prace a on od ciebie kupuje co w tym dziwnego ?
Jak pisałem jest najważniejszym towarem bo z niej wszystko się bierze ale to nie zmienia faktu ze też jest towarem. Ty sprzedajesz ktoś kupuje, proste.
Ja nigdy się nie zniże do poziomu by nazywać człowieka towarem, ogolnie handel ludzmi jest dla mnie niedopuszczalny! Chyba ze ktoś będzie miał kaprys i sam bedzie chciał się sprzedać umiech heh

Słuchaj.... jedyne co w tym kraju zmusza to rządowe regulacje... I najbardziej biedny na tym cierpi, bo bogaty jeszcze przykombinuje czasami... a biednego wsadzą do paki za byle co.

Tak, przywożono ludzi ale w jakim celu ? w celu turystyki, badań naukowych czy w celu darmowej pracy czyli jak Ty to nazywasz towaru, darmowego towaru. Więc ?

Może prace na rynku traktuje się jako towar ( chyba teoretycznie) ale dla mnie praca nie jest towarem tylko usługą. Towar kupujesz, sprzedajesz a jak pracuje we własnym ogródku i się z niego utrzymuje to co ? Mam się bawić w sprzedawce i klienta ? no bo darmowy towar na rynku chyba nie istnieje a charytatywnie to nie można robić całe życie.

Praca jest pracą - świadczę usługi komuś albo sobie.

Prywatna wiadomość 

« 1 2 3 4 5 »

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »