NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
handel danymi?, co się dzieje z naszymi CV?
ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 10:19  
Niepokoi mnie pewna rzecz. Co się dzieje z naszymi CV, tak ważnymi danymi osobowymi wysyłanymi przez internet. Aż roi się od ofert pracy na które trzeba odpowiedzieć wysyłając CV na podany adres meilowy. Zadając pytania odnośnie pracy nie pozyskuję nigdy żadnych odpowiedzi na temat pracy, pytając czy można dostarczyć CV osobiście jest również cisza bądź odpowiedź brzmi nie,trzeba wysłać. Przychodzi mi na myśl pewna rzecz, co się dzieje z tymi danymi , zwiększona ilość spamów na meila z błędem(drobna literówka zamieszczona w moim CV)daje mi również dużo do myślenia.Jakie jest Wasze doświadczenie w związku wysyłaniem dokumentów aplikacyjnych przez internet?

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 10:19  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 11:22  
Zdecydowanie oferty pracy bardzo ogólne a jednocześnie z adresem mailowym typu frytek654@cośtam.pl to ściema. Nawet nie ma co się zastanawiać. Zauważ też że pojawiają się oferty typu poszukuję modelek, wysyłajcie cv i zdjęcia.
Dobrze że o tym, piszesz, bo nie każdemu mogło przyjść do głowy że wysyłanie swojego cv na lewo i prawo to rozdawanie informacji o sobie. Może to być nie tylko później upierdliwe, ale też niebezpieczne.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 11:50  
Za kazdym razem, kiedy adres mailowy w ogłoszeniu oferującym pracę budzi moje zastrzeżenia (brak np. nazwy firmy), piszę maila z prośbą o podanie nazwy firmy, poniewaz chcę wiedziec dokąd wysyłam swoje dane osobowe!
Za każdym razem...brak odzewu...
To mówi samo za siebie, uważajcie!!

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 12:55  
Piszecie - UWAŻAJCIE ! NIEBEZPIECZNE !
Ale co konkretnie macie na myśli ? chytry

W takim CV - macie nr tel, imię, nazwisko - co z tym można zrobić ?

Więcej informacji, ludzie zamieszczają na Fejsie, czy innych portalach umiech

Kto się boi Gargamela, niechaj zaraz idzie spać !!!
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 15:11  
A no można, może kredytu nie wezmą-chociaz kto to wie??dziś jest wszystko mozliwe.Ale wystarczy ze sprzedadzą moje dane osobowe firmom, które potem nie wiadomo skąd do mnie dzwonią i oferują różne produkty. A ja sobie tego nie zyczę, nie mam ochoty zeby ktoś zawracał mi tym głowę, szlag mnie trafia jak odbieram taki telefon, od razu puszczam wiązankę-nie interesuje mnie, że to czyjaś praca, niech sobie znajdzie bardziej ambitne zajęcie niż nagabywanie ludzi. Wychodzę z założenia , że jesli czegos potrzebuję, np. pożyczki, to sama znajdę bank i się tam udam.Poza tym, dlaczego ktoś ma znac mój adres, mój nr telefonu??

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 16:52  
CYTAT
A no można, może kredytu nie wezmą-chociaz kto to wie??dziś jest wszystko mozliwe.Ale wystarczy ze sprzedadzą moje dane osobowe firmom, które potem nie wiadomo skąd do mnie dzwonią i oferują różne produkty. A ja sobie tego nie zyczę, nie mam ochoty zeby ktoś zawracał mi tym głowę, szlag mnie trafia jak odbieram taki telefon, od razu puszczam wiązankę-nie interesuje mnie, że to czyjaś praca, niech sobie znajdzie bardziej ambitne zajęcie niż nagabywanie ludzi. Wychodzę z założenia , że jesli czegos potrzebuję, np. pożyczki, to sama znajdę bank i się tam udam.Poza tym, dlaczego ktoś ma znac mój adres, mój nr telefonu??

Rzeczywiście, ogromne niebezpieczeństwo.
Mnie nie interesują nachalne oferty z którymi mogą do Ciebie wydzwaniąć. Interesuje mnie realne zagrożenie, które wg mnie jest znikome. Nie ma sensu podnosić larum o takie byle co.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 17:11  
No cóż, Tobie może nie przeszkadzac-mnie za to bardzo.Co do realnego niebezpieczeństwa to tak jak napisałam-nie byłabym do końca taka pewna że nic poważniejszego nam nie grozi. A larum jak larum...dla mnie takie wykorzystywanie danych to delikatnie mówiąc chamstwo-więc dlaczego nie ostrzegac innych tylko dac się naciągac???a przy tym robic sobie nadzieję, że chodzi o rzeczywistą ofertę pracy...?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 17:26  
Kredytu na m@ila nie weźmiesz, gwarantuje Ci to chytry
Poza tym nikt na 100% nie może być pewnym, że to ogłoszenie jest felerne, mimo iż na takie wygląda. Ale ręki chyba nikt sobie nie da uciąć umiech

A kto w tych czasach żyje nadzieją, po wysłaniu CV ?
Nie masz pleców jak żagle to nie masz nadziei chytry

Mi chodzi o jedno, są młode osoby, które codziennie wysyłają pewnie po kilka CV i czytając takie brednie, odnośnie tego, że "ktoś nie jest pewnym czy, może aby na jego dane które były zamieszczone w CV, nie być wzięty kredyt" - to już lekka przesada zaklopotany

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 18:01  
Gargamel może Ty masz w CV tylko nr tel, imie i nazwisko ale zazwyczaj jest tam więcej informacji.Może poczytaj sobie trochę o ochronie danych osobowych.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 18:02  
Jak mam "plecy" to nie szukam po ogłoszeniach i nie wysyłam CV, a jak ktoś nie ma to wysyła i logiczne że po cichu na coś liczy...nawet jesli nadzieja matką głupich...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 18:06  
CYTAT

A kto w tych czasach żyje nadzieją, po wysłaniu CV ?
Nie masz pleców jak żagle to nie masz nadziei chytry

:

w takim razie po co są oferty pracy na które trzeba wysłać CV przez internet,chyba nie dla znajomych,rodzinych, mających "plecy" hmzaklopotany

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 18:28  
Do cvek mam innego maila. po wysłaniu kilkudziesieciu cv przychodzi kilkadziesiat razy wiecej spamu

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 18:34  
Zawsze jak przeprowadzam rekrutację to pierwszym etapem jest zbieranie CV przez maila. Jeżeli ktoś według mojej oceny nie nadaje się na stanowisko którego dotyczy ogłoszenie po prostu usuwam maila wraz z CV. Mam nadzieje że pomogłem umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 19:30  
CYTAT
Gargamel może Ty masz w CV tylko nr tel, imie i nazwisko ale zazwyczaj jest tam więcej informacji.Może poczytaj sobie trochę o ochronie danych osobowych.

Nie masz w nim niczego co by dało się wykorzystać na Twoją FINANSOWĄ NIEKORZYŚĆ - pojmujesz ?
No chyba, że umieszczasz w nim xero dowodu osobistego oraz numery kart + PIN-y sciana

CYTAT
w takim razie po co są oferty pracy na które trzeba wysłać CV przez internet,chyba nie dla znajomych,rodzinych, mających "plecy" hm

CYTAT
Jak mam "plecy" to nie szukam po ogłoszeniach i nie wysyłam CV, a jak ktoś nie ma to wysyła i logiczne że po cichu na coś liczy...nawet jesli nadzieja matką głupich...

A niby dla kogo ?
W necie masz masę ogłoszeń, które są z góry rozstrzygnięte. Wysyłanie CV to formalność, a publikowanie ogłoszenia to obowiązek "firmy".
Musi być dowód, że ogłoszenie było w obiegu oraz, że została przeprowadzona rekrutacja - tak mi się wydaje, myle się ? smiech2

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 19:43  
Byłem na kilku rozmowach gdzie wprost było powiedziane że musieli dac ogłoszenie w necie ale na stanowisko już jest przyjęta osoba.

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Marz 2013r. 20:43  
Też się nad tym zastanawiałam co się dzieje z moimi danymi osobowymi. Potem dzwoni nagle do Ciebie ktoś przez telefon i oferuje kredyt, nowy telefon, udział w quizie, reklamę a jak pytasz go skąd ma Twój numer to cisza w słuchawce albo pokrętnie odpowiada na pytanie.
Kilka razy zanim wysłałam mejla z cv zadałam pytania potencjalnemu pracodawcy: na czym polega praca, co należy do moich obowiązków, jaki rodzaj umowy obowiązuje, jaki sposób rozliczania itd oczywiście była cisza i zero odezwu.
Jaki z tego morał chyba nie należy wysyłać swoich danych i odpowiadać na ogłoszenia, które dziwnie brzmią i jest podany w nich dziwny mejl.

>><> ----> Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli <---- <><<
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2013r. 09:51  
Chyba zawsze powinna byc klauzula ze się zgadzasz
na udostepnianie swoich danych
jak taka było to po ptakach

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Kwie 2013r. 23:03  
CYTAT
Też się nad tym zastanawiałam co się dzieje z moimi danymi osobowymi. Potem dzwoni nagle do Ciebie ktoś przez telefon i oferuje kredyt, nowy telefon, udział w quizie, reklamę a jak pytasz go skąd ma Twój numer to cisza w słuchawce albo pokrętnie odpowiada na pytanie.
Kilka razy zanim wysłałam mejla z cv zadałam pytania potencjalnemu pracodawcy: na czym polega praca, co należy do moich obowiązków, jaki rodzaj umowy obowiązuje, jaki sposób rozliczania itd oczywiście była cisza i zero odezwu.
Jaki z tego morał chyba nie należy wysyłać swoich danych i odpowiadać na ogłoszenia, które dziwnie brzmią i jest podany w nich dziwny mejl.

Misia 77, Betty

Dziewczyny, jak jest jakiś podejrzany adres mailowy typu @wp.pl i inne ogólnodostępne domeny, dajcie sobie spokój, chyba ze jest szansa zeby się dowiedziec co to za firma, jeśli nikt nie odpowie na maila darujcie sobie bo to albo sciema albo firma krzak.

Ponadto jesli wysylacie CV do firmy "n" wpisujcie w klauzule, że wyrażacie zgodę na przetwarzanie danych osobowych dla firmy "n" w celach rekrutacyjnych - tę klauzulę można delikatnie edytować umiech

Ponadto firma po każdym procesie rekrutacyjnym zgodnie z prawem powinna usunąć wasze CV - trzymanie waszych danych na nośnikach w firmach bądź sprzedawanie ich w celach marketingowych jest przestępstem. Powiadomienie o takim wykorzystywaniu waszych danych możecie zgłosić za pomocą Skargi do GIODO - na stronie GIODO jest zakładka złóż skargę.
Należy się wylegitymować z imienia i nazwiska, ale to nie jest najmniejszym problemem i nie powinno nikogo powstrzymywać. Jedyną wadą złożenia skargi jest mus uiszczenia 10 zł. opłaty skarbowej.
Do każdej skargi GIODO musi się ustosunkować, więc możecie być pewni, że będzie ona zweryfikowana.

Następnie GIODO przeprowadzi kontrolę w takiej firmie i nałoży jej karę - tak GIODO jest organem egzekucyjnym i może nakładać kary.

Dodam jeszcze ze był przypadek gdy kobieta zamykajac konto w banku jednoczesnie wycfała zgode na przetwarzanie swoich danych.
Pocztą przyszła jej reklama produktu. - założyła sprawę o nieuzasadnione wykorzystywanie danych - wygrała trochę kasy...

Szanujmy się i nie pozwalajmy by zalewano nas pismami, ofertami handlowymi i telefonami, na które nie mamy ochoty. Firmy to robia w celu zysku a nie z miłości do konsumentów.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Kwie 2013r. 08:50  
tak martwicie się o wykorzystywanie danych osobowych inaczej niż sobie byście życzyły a jak spojrzeć na profile na portalach społecznościowych to uzupełniony komplet danych, często z wydawałoby się bardzo osobistymi. Ale wtedy to jest moda.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Kwie 2013r. 06:45  
prosta sprawa !! dane niekoniecznie muszą być zgodne ze stanem rzeczywistym, dla pracodawcy ważne są : doświadczenie / poprzednie zatrudnienie / wykształcenie. Adres można w CV zmienić, sprostować na rozmowie ( sam tak robiłem i nie było z tym problemu umiech ) Kolejna sprawa ! SPAM ! są strony internetowe które oferują założenie poczty która blokuje reklamy jak i te niechciane śmieci!! A co do przetwarzania danych osobowych co niektórzy pracodawcy wymagają tej klauzury o ich przetwarzaniu......i sami się na to godzicie

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Kwie 2013r. 08:20  
To jeszcze nic.
Poważna sprawa to taka: Ktoś daje ogłoszenie, że daje pracę (z ogłoszenia oczywiście wynika, że nie wiadomo kto, ktos @gmail.com) ale najpierw trzeba podać: Imię i nazwisko, adres zameldowania, pesel, nr. dowodu osobistego, nr. konta w banku (po to bo muszą wiedzieć, gdzie przelewać wynagrodzenie)
Na takie ogłoszenia trzeba uważać to sprawa prosto do prokuratury. Było takie niedawno na SpAm.SpAm@SpAm

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Kwie 2013r. 08:57  
aspazjanka tak pisze się klauzule o zgodzie na przetwarzanie danych osobowych bo bez tego firmy nie chcą przyjmować cv a potem wiadomo co robią z naszymi danymi czy aby na pewno je kasują???

Vito też czytałam to ogłoszenie i nawet na nie odpowiedziałam ale jak ktoś mi odpisał na mejla (bo najpierw wysłałam kilka pytań odnośnie godzin pracy itd) i kazali mi podać wszystkie swoje dane (seria i nr dowodu, nr konta itd) oraz wpłacić 5 gr ze swojego konta na ich (nie podali jakie) od razu skasowałam mejla bo wiedziałam, że to jakaś ściema.

>><> ----> Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli <---- <><<
Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »