|
![]() |
|
Szukam w miarę taniej dekoracyjnej kory ogrodowej. Może być też dekoracyjny (biały, kolorowy) żwir. Mam sporych rozmiarów rabatę do obsypania, dlatego byłabym wdzięczna za informację odnośnie możliwości nabycia w/w w dobrej cenie. Dobrej - to znaczy niższej, niż marketowa ;)
Póki co najtańszą korę namierzyłam w Biedronce, 20L za 3,3zł, ale byłoby super gdyby udało mi się znaleźc coś poniżej 10 zł za 80L. Objeździłam okoliczne punkty sprzedazy roślin, ale tam niestety ceny są wysokie, prędzej poszłabym z torbami niż wyszła z korą... |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
Dołączył: 20 Lut 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Do tartaków przedzwoń, swego czasu znajomi chcieli korę wokół 300 choinek i wyszła śmieszna kasa
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
![]() |
|
Swego czasu doraźnie kupowałam korę w "Rolniku" w Nisku, cena była przyzwoita.
Nie wiem jaką powierzchnie masz na myśli pisząc "spore rozmiary", ale jeśli to ma być jakiś większy zakup to lepiej poszukać i zamówić z Rzeszowa - łatwiej będzie znaleźć coś w cenie zbliżonej do 10zł. Poza tym, tak jak Jacek sugeruje, tartak to jest dobry pomysł - sprzedawana luzem na pewno wyjdzie korzystniej niż pakowana w workach -narkoza płatna czy na NFZ? -Na NFZ, doktorze -AAAaaa, kotki dwa, szarobure obydwa... |
|
|
![]() |
|
Oprócz tego, że tobie się ma podobać, ma też być dobrze roślinom, które będą tam rosły, co ci po żwirku kiedy wszystko padnie?
Kora z drzew iglastych zakwasza glebę więc nadaje się do ściółkowania rabat z roślinami kwasolubnymi. Poza tym utrudnia parowanie gleby, dlatego też nie może być wysypywana wokół roślin nie lubiących wilgoci. Żwir z drugiej strony z reguły jest zasadowy tudzież obojętny. Dlatego odpada pod iglaki (tuja też iglak), wrzosy, różaneczniki, azalie, magnolie - to te popularniejsze. Także najpierw sprawdzamy co lubi roślina, a później zastanawiamy się czy nam podoba się bardziej kora czy biały grys. https://www.facebook.com/ZdjeciaWKuchni |
|
|
![]() |
|
CYTAT Oprócz tego, że tobie się ma podobać, ma też być dobrze roślinom, które będą tam rosły, co ci po żwirku kiedy wszystko padnie? Kora z drzew iglastych zakwasza glebę więc nadaje się do ściółkowania rabat z roślinami kwasolubnymi. Poza tym utrudnia parowanie gleby, dlatego też nie może być wysypywana wokół roślin nie lubiących wilgoci. Żwir z drugiej strony z reguły jest zasadowy tudzież obojętny. Dlatego odpada pod iglaki (tuja też iglak), wrzosy, różaneczniki, azalie, magnolie - to te popularniejsze. Także najpierw sprawdzamy co lubi roślina, a później zastanawiamy się czy nam podoba się bardziej kora czy biały grys. Dlaczego żwir nie nadaję się pod iglaki ? Różne nawozy sypiemy pod drzewka a żwir utrzymuje wilgoć pod nimi, więc menu dla roślin można dopasowywać na kilka sposobów z otoczką która też i nam pasuję. |
|
|
![]() |
|
Większość iglaków lubi kwaśną glebę. Niektóre kamienie są zasadowe.
Jeżeli na taki żwir się trafi trzeba pod iglaki dać dużo torfu i używać nawozów zakwaszających - w ten sposób można sobie nawet wapieniem wysypać ziemię wokół iglaków ;) https://www.facebook.com/ZdjeciaWKuchni |
|
Dołączył: 3 Kwie 2013r. Skąd: Stalowa Wola (podkar Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
W Nowej Dębie u Pana Eugeniusza można zabrać ile tylko się chce kory za darmo jeśli ktoś chce namiary to PW.
abra-kadabra. |
|
|
![]() |
|
Dziękuję za pomoc. Jutro skoczę do Rolnika sprawdzić cenę.
Co do rodzaju nawierzchni, to nie ma to większego znaczenia. Glebę mam ekstremalnie zakwaszoną, więc żwirek jej nie groźny ![]() |
|