|
|
|
Witam, czy moze ktos z Was wie gdzie najblizej Stalowej mozna zrobic taki "kurs" oraz czy jest gdzies niedaleko jakis tor? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi ;]
|
|
|
|
|
|
|
Dołączył: 13 Maja 2013r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Zależy ile masz lat, jaki budżet, doświadczenie, sprzęt (czy masz) oraz czy Ci chodzi o rajdy czy wyścigi torowe?
|
|
|
|
|
nie ma kursu na kierowce rajdowego możesz zrobić licencję rajdową ( ukończyc kilka rajdów amatorskich KJS) lub od ręki licencję wyścigową (kursy kilka razy w roku na torach w kielcach i poznaniu) na stronie PZM znajdziesz wszystkie informacje, najbliższy tor kartingowy w biłgoraju
|
|
|
|
|
To tak po krótce.
Po pierwsze potrzebujesz seryjny samochód w wersji najtańszej fiata cc i robimy Nke. Podstawowe wyposażenie, klatka, kubły, pasy z homologacją, w wersji po taniości 10 tysięcy złotych. Teraz masz dwie drogi: Chcę być kierowcą rajdowym: 5 kjsów, gdzie na każdy pójdzie około 500 złotych. Wtedy robisz licencje R2 ( 700 zł ) i kupujesz strój z homologacją - ( 3000 zł ), twój pilot taki sam strój potrzebuje i licencje P. Jedziesz parę rajdów okręgowych ( 1000-15000 złotych każdy ) i robisz licencje R1. Tu niestety twój fiat cc nie nadaje się bo stracił homologację i zmieniasz auto na nowsze ( kwota dowolna od 20 tys w górę ) Robisz kilka rajdów w Rajdowym Pucharze Polski ( 2-3 tys/ rajd) i robisz licencje R ( znowu parę stówek ), przebudowujesz auto itp. itd..... Druga droga to mam owe cc i chcę być kierowcą wyścigowym. Jedziesz do Kielc i robisz licencje BC ( 1250 złotych mnie kosztowała na gotowo z badaniami itp. ) Kupujesz strój homologowany taki sam jak do rajdów i jedziesz Górskie Samochodowe mistrzostwa Polski ( w przypadku CC - 2 tys/ weekend wyścigowy ) Możesz też jeździć na torze ale najbliżej Poznań i też spore koszty. Aha jak myślisz że znajdziesz sponsorów i będzie to wszystko za free to jest nadzieja o ile twoja rodzina ma dobrą firmę. To tak najprościej opisałem pomijając wiele aspektów. A do zwykłego poszalenia polecam superoesy w Kielcach ( bez licencji ) lub sprinty na torze w Biłgoraju ( też bez licencji ) "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|