|
|
|
Firma z Kielc znowu zebrała żniwo. Pracownicy czują się oszukani po tym jak p. Mirosławski zapewniał,że wypłaca wynagordzenia w terminie.Kto ma jakieś uwagi dotyczące DMWA niech pisze,każda informacja jest cenna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czy w Stalowej Woli też coś nawywijał?!
|
|
|
|
|
Nie mogę się powstrzymać bo na głupotę nie ma żadnego lekarstwa. Ludzie wiedzieli co to za firma, wiedzieli, że ludziom nie płaci kasy a mimo to poszli tam pracować.Nie bez znaczenia jest też dla mnie fakt, że MZK też na pewno zna opinie o tej firmie. Czy MZK nie może sama zatrudnić kanarów, tylko musi wynajmować firmę o tak marnej reputacji.
|
|
|
|
|
adriam! Po pierwsze to nie chodzi o MZK tylko o ZMKS. Mnie nie dziwi fakt że ludzie szli tam pracować bo wiem jak duże jest bezrobocie w Stalowej Woli.Najprawdopodobniej potencjalni pracownicy nie wiedzieli o tym że pan Mirosławski nie ma zwyczaju płacić za wykonaną pracę ponieważ nie było zbyt wiele informacji na ten temat.Dziwi mnie i to bardzo postępowanie dyrektora ZMKS ponieważ to on podpisywał umowę z tą "firma"i jego psim obowiązkiem było przed podpisaniem umowy zrobić dokładny wywiad na temat tej "firmy"! Tak na marginesie to ZMKS powinien zatrudnić własnych kontrolerów. Nie jest dla mnie do przyjęcia tłumaczenie dyrektora że zatrudniani przez niego wcześniej kontrolerzy lekceważyli swoje obowiązki! Skoro tak było to czemu to tolerował?! Mógł wywalić ich na zbity pysk i zatrudnić nowych ale najwyraźniej taki stan rzeczy był mu na rękę.
|
|
|
|
|
98792 - no to albo jesyt bezrobocie i szanuje się każdą pracę, albo się bluźni jak założyciej tego tematu. Będzie pisał, że deszcz pada, że jest źle. Ale nie schowa się przed nim ... będzie mókł i mówił, że mu mokro Bezczelność.
Co do drugiej części Twojego wpisu. Zatrudnienie firmy zewnętrznej jest tańsze. Jest bardziej efektywne. To tak jak bym Ci powiedział, że masz do wykonania wylweki kupić sobie "mikso-kreta" - tylko po to byś, zrobił wylewkę SAM. STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy. |
|
|
|
|
syrena! A kto tu bluźni?! W poście "założyciela tematu" nie ma ani jednego słowa bluźnierstwa! Coś mi się wydaje że nie wiesz o czym piszesz a piszesz tylko po to aby pisać! Znasz zasady na jakich ludzie tam pracowali?! Obawiam się że nie ! A jesli je znasz i akceptujesz to zapraszam cie do tyrania za darmo!!!! Czy zatrudnienie zewnętrznej firmy jest tańsze?! Jeśli chodzi o nasz ZMKS to obawiam się że się mylisz! Gdybym to ja miał robić te kontrole to wystarczy mi 2-3 osoby.Policz sobie koszt sam.Jeśli chodzi o DMWA to gdyby pan Mirosławski płacił mi na takich zasadach jak płacił tym którzy u niego pracowali to już prawdopodobnie miałby sprawę w sądzie.
|
|
|
|
|
98792: oczywiście ZMKS a nie MZK. Sam kiedyś pracowałem w podobnych warunkach: umowa zlecenie, brak urlopu, tyranie po 250 g. miesięcznie.To, że jest wysokie bezrobocie to wcale nie znaczy, że mam się na wszystko godzić i przyjmować złodziejskie warunki pracy. Tym, którzy pracują w DMWA radzę zbierać papiery(polecenia służbowe, listy obecności, jakieś grafiki pracy) i zanieść do PIP,a oni zrobią z tym porządek. Wiem co pisze, bo sam wygrałem podobną sprawę.
|
|
|
|
|
CYTAT To, że jest wysokie bezrobocie to wcale nie znaczy, że mam się na wszystko godzić i przyjmować złodziejskie warunki pracy. Ale czy ktoś Cie zmusza ? Nie pasuje. Odchodzisz. Jeśli nie smakuje Ci chleb z piekarni X - będizesz go codziennie kupować i narzekać jaki on niedobry ? Tak samo tutaj. Nie pasuje. Elo. I po co te wywody ? CYTAT Znasz zasady na jakich ludzie tam pracowali?! Obawiam się że nie ! A jesli je znasz i akceptujesz to zapraszam cie do tyrania za darmo!!!! C Dostrzegam inny problem. Narzekają i nadal tam pracują. Absolutnie nie usprawiedliwiam braku wypłat itp. Ale jeśli coś jest nie tak. Pierwszym krokiem jest ucieczka z tego miejsca. A Ci narzekacze, bluźnią, bo narzekają i jednocześcnie swoim zachowaniem dają przyzwolenie na takie działania. Skoro tak źle, niech odejdą wszyscy i albo pracodawca się poprawi, albo sam zniknie z rynku. Proste ? A jeden z drugim będzie narzekał, ale nadal zapiernicza tam codziennie ... litości ! CYTAT Gdybym to ja miał robić te kontrole to wystarczy mi 2-3 osoby.Policz sobie koszt sam. To może wystartujesz na dyrektora jak będzie okazja ? STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy. |
|
|
|
|
syrena: pracowałem w podobnej firmie i powiem ci jakie były motywy pracy w takich złodziejskich firmach: trzeba zapłacić ratę kredytu, żona straciła pracę więc przyszedłem tu pracować godząc się na wyzysk bo mi prąd odetną, muszę zarobić na żarcie itp.Więc takie firmy jak DMWA wykorzystują trudną sytuację ludzi.Zawsze się znajdzie jakiś zdesperowany, który przyjmie każde warunki pracy. Zgodzę się z tobą, że nie trzeba narzekać tylko tępić takie firmy, poprzez chociażby kontrole PIP.
|
|
|
|
|
Chwileczkę.
CYTAT pracowałem w podobnej firmie i powiem ci jakie były motywy pracy w takich złodziejskich firmach: trzeba zapłacić ratę kredytu, żona straciła pracę więc przyszedłem tu pracować godząc się na wyzysk bo mi prąd odetną, muszę zarobić na żarcie itp. Skoro pracowałeś, miałeś na ratę, na prąd to chyba nie było Ci źle ? Sam piszesz, że nie miałeś alternatywy. To jak ? Może docenisz to co miałeś ? Inaczej nie miał byś na ratę, prąd, dzisija może byś był na naszym utrzymaniu. CYTAT Zgodzę się z tobą, że nie trzeba narzekać tylko tępić takie firmy, poprzez chociażby kontrole PIP. A czy nie wystarczy się po prostu zwolnić ? Nie pracować tam ? Nie rozumiem Cię. Po co ubierać chełm i iść na pole ognia, jeśłi można przejść bokiem ? Wiesz, że jest pole minowe, wchodzisz tam z pełną świadomością, a za chwilę pretensje, że Ci nogę urwało. Nosz k%^&* mac. Po co właziłeś na to pole minowe ? Mało tego, jeszcze chodziłeś po tym polu, czekając aż wypali pod Tobą ładunek. STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy. |
|
|
|
|
wątek na forum o tej firmie http://stalo(...)d=729151 plus artykuł http://stalo(...)id=28372 i kurcze mam dylemat czy iść do nich na rozmowę kwalifikacyjną czy nie...
>><> ----> Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli <---- <><< |
|
|
|
|
syrena - typowy polaczek, który wszystkich by zgnoił bo jest najmądrzejszy i najbardziej przedsiębiorczy (i najbardziej zna się na dokręcaniu kół), a wszyscy inni to wg. niego nieudacznicy.Kiedyś, może, tata z mamą przestaną pomagać i trzeba będzie wziąć się za prawdziwą robotę a wtedy może zrozumiesz. Nara
|
|
Dołączył: 10 Paź 2011r. Skąd: okolice Stalowej Wol Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT wątek na forum o tej firmie http://stalo(...)d=729151 plus artykuł http://stalo(...)id=28372 i kurcze mam dylemat czy iść do nich na rozmowę kwalifikacyjną czy nie... Firma DMWA Kielce jeszcze instnieje w Stalwej Woli ale z tego co mi wiadomo nie ma żadnego rewizora zatrudnionego bo wszyscy złożyli wypowiedzenia z jakich przyczyn to wiadomo. A teraz w Stalowej Woli w ZMKS jest też nowa firma kontrolerska gdzie dokumenty o pracę też na pewno przyjmą. |
|
|
|
|
CYTAT syrena CYTAT Zgodzę się z tobą, że nie trzeba narzekać tylko tępić takie firmy, poprzez chociażby kontrole PIP. A czy nie wystarczy się po prostu zwolnić ? Nie wystarczy. Aby taki "wuj" a nie prawdziwy pracodawca zrozumiał, że na ludzkiej krzywdzie się nie dorobi. Skoro człowiek godzi się choć na chwilę pracować uczciwie na "wujowych" warunkach, to niech chociaż dostanie co mu się należy. Czasem nie ma innego wyjścia, godzę się na to, bo innego wyjścia chwilowo nie ma. Bo dziecku trzeba dać jeść, a nie kołkiem d..ę zatkać. Jeżeli tego nie rozumiesz , to może sama jesteś takim "wujem"co krzywdzie ludzkiej się dorabia ? Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez |
|
|
|
|
Coś dużo NEGATYWÓW piszą o tej Firmie i tym Panu "biznesmenie".
Po Polsce coś krętów narobili i uciekli z kasą np. Tomaszów. Tematu nie znam dokładnie, czytam uważnie wszystkie Fora internetowe. Dziś również doczytałem o ciekawej Firmie KBIZ.pl - wysyłają faktury ludziom za "niby reklamę" w intrenecie, wprawdzie to 100 zł/netto +VAT , no ale na kilkuset-tysiącach ludzi. Wystarczy policzyć. Albo zapobiec - wpisać w google.pl i poczytać. Poprostu bądźmy ostrożni. Niebezpieczeństwo czycha za rogiem Ludzie szukają lekkiej kasy, szybkiej - niestety to na krótką drogę. Pozdrawiam i życze miłego wieczoru |
|
Dołączył: 30 Marz 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jestem byłym pracownikiem firmy DMWA Kielce. Sprawa z tą firmą w Stalowej Woli wygląda tak, że wszyscy pracownicy z powodu nie niepłacenia wynagrodzenia za miesiąc kwiecień oraz niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc maj (do dnia dzisiejszego tj. 20 czerwca) złożyli wypowiedzenia z winy pracodawcy w trybie natychmiastowym i założyli własną firmę KANARIS, w której robią to co robili. Pracownicy za miesiąc kwiecień pozyskiwali wynagrodzenie z wpływów w kilku ratach, na co ówczesny właściciej firmy się nie zgodził, aby pracownicy tak robili. Ponadto składki na ubezpieczenia nie są odprowadzane a kierownik oddziału w ogóle nie był zgłoszony do ZUS (tak wynika z informacji uzyskanych z ZUS). Byłem pracownikiem firmy od lutego a wpłynęla tylko jedna składka do ZUS w miesiącu marcu.
O ile mi wiadomo pan Mirosławski czyni starania aby wykorzystać naiwność mieszkańców miasta Tarnobrzeg. Mam zatem pytanie do wszystkich urzędników czytających ten post: Czy na takich ludzi w państwie prawa nie ma rady? Ilu jeszcze musi zostać oszukanych, okradzionych aby coś z tym zrobić? A może poprostu pan Mirosławski ma plecy i nic, my szarzy ludzie nie jesteśmy w stanie poradzić. |
|
|
|
|
Panie"kOmar"! A ja mam pytanie: Kto podpisywał umowę z firmą DMWA Kielce na kontrolę biletów w ZMKS Stalowa Wola ?! Dlaczego akurat ta firma została wybrana?! Uważam że w pierwszej kolejności ktoś kompetentny powinien na tę okoliczność przepytać pana Sokołowskiego!!!! To jego podpis widnieje na umowie z DMWA.
|
|
Dołączył: 30 Marz 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Panie\"kOmar\"! A ja mam pytanie: Kto podpisywał umowę z firmą DMWA Kielce na kontrolę biletów w ZMKS Stalowa Wola ?! Dlaczego akurat ta firma została wybrana?! Uważam że w pierwszej kolejności ktoś kompetentny powinien na tę okoliczność przepytać pana Sokołowskiego!!!! To jego podpis widnieje na umowie z DMWA. Bardzo proszę nie przenosić swojego sporu z panem Sokołowskim na mnie. Nie interesuje mnie pana spór. |
|
|
|
|
98792 - czy Ty jesteś mądry ? Wyniera się firmę najtańszą. Biorąc ekpię remontową interesują Cię stosunki pracowników z właścicielem ? A jego podwykonawcy ? Litości, bo pierniczysz.
STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy. |
|
|
|
|
CYTAT 98792 - czy Ty jesteś mądry ? Wyniera się firmę najtańszą. Biorąc ekpię remontową interesują Cię stosunki pracowników z właścicielem ? A jego podwykonawcy ? Litości, bo pierniczysz. Tak interesują mnie stosunki pomiędzy właścicielem a pracownikami ponieważ bardzo często od tych stosunków zależy jakość wykonanej roboty!Nie zawsze najtańszy oznacza dobry!
|
|
|
|
|
Panie k0mar!Ja niczego na pana nie przenoszę! Podobnie jak pan zadałem konkretne pytania!
|
|
|
|
|
CYTAT CYTAT 98792 - czy Ty jesteś mądry ? Wyniera się firmę najtańszą. Biorąc ekpię remontową interesują Cię stosunki pracowników z właścicielem ? A jego podwykonawcy ? Litości, bo pierniczysz. Tak interesują mnie stosunki pomiędzy właścicielem a pracownikami ponieważ bardzo często od tych stosunków zależy jakość wykonanej roboty!Nie zawsze najtańszy oznacza dobry!Pomimo, że masz rację i w 100% zgadzam się z Tobą, to jeżeli przetarg ogłosi firma "państwowa" w nim musi wygrać firma najtańsza - takie mamy prawo. I dopóki ono się nie zmieni nie będzie lepiej. Co do stosunku podwykonawców. Jak coś pójdzie nie tak to kogo podasz do sądu? Właściciela danej firmy czy jego pracowników? A bez względu na to jakie stosunki panują w firmie, w momencie kiedy oferta przetargowa będzie najtańsza to wygra i tyle. A że nie traktuje ludzi pracujących z szacunkiem to "wuj"z niego. Przy tym wszystkim praca "kanara" z góry jest traktowana przez ludzi jadących autobusem bez szacunku (nie ma znaczenia czy mają bilet czy próbują jechać bez)i do tego pracodawca robi to samo i to za g*wniane pieniądze to duże obciążenie psychiczne i skur...ństwo Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez |
|
|
|
|
moyra3. A czy ZMKS ogłaszał przetarg na kontrolę biletów?! Oświeć mnie kiedy to było bo jakoś sobie nie przypominam a ZMKS Stalowa Wola póki co nie jest firmą prywatną!
|
|
|
|
|
CYTAT 98792 Panie"kOmar"! A ja mam pytanie: Kto podpisywał umowę z firmą DMWA Kielce na kontrolę biletów w ZMKS Stalowa Wola ?! Dlaczego akurat ta firma została wybrana?! Uważam że w pierwszej kolejności ktoś kompetentny powinien na tę okoliczność przepytać pana Sokołowskiego!!!! To jego podpis widnieje na umowie z DMWA. CYTAT moyra3. A czy ZMKS ogłaszał przetarg na kontrolę biletów?! Oświeć mnie kiedy to było bo jakoś sobie nie przypominam a ZMKS Stalowa Wola póki co nie jest firmą prywatną! Gdybyś dokładnie przeczytał toż właśnie o tym piszę, że jest firmą nie prywatną. Czy ogłosił przetarg nie wiem, bo i mnie to do niczego nie jest potrzebne.napisane masz przecież, o tym co powinno być a czy było g...mnie to obchodzi. Prywatnie to możesz wybrać kogo chcesz, "państwowo" powinno ogłosić się przetarg na świadczenie usługi kontroli biletów. Natomiast zadajesz pytanie to i odpowiadam na nie Pozostaje pytanie czy to, że przetargu nie było, było zgodne z prawem i czy firma wybrana do świadczenia usługi kontroli biletów była zgodnie z prawem. Jeżeli czujesz, że coś jest nie tak, zorientuj się dokładnie i zgłoś sprawę do właściwego organu ścigania o popełnieniu przestępstwa, jeżeli do niego doszło lub jeżeli uważasz, że jest to słuszne. CYTAT 98792 Nie jest dla mnie do przyjęcia tłumaczenie dyrektora że zatrudniani przez niego wcześniej kontrolerzy lekceważyli swoje obowiązki! Lekceważenie obowiązków nie powinno być tłumaczeniem dlaczego szuka się i podpisuje umowę z firmą zewnętrzną. W takim wypadku zwalnia się osobę i przyjmuje następną. Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez |
|
|
|
|
CYTAT Jestem byłym pracownikiem firmy DMWA Kielce. Sprawa z tą firmą w Stalowej Woli wygląda tak, że wszyscy pracownicy z powodu nie niepłacenia wynagrodzenia za miesiąc kwiecień oraz niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc maj (do dnia dzisiejszego tj. 20 czerwca) złożyli wypowiedzenia z winy pracodawcy w trybie natychmiastowym i założyli własną firmę KANARIS, w której robią to co robili. Pracownicy za miesiąc kwiecień pozyskiwali wynagrodzenie z wpływów w kilku ratach, na co ówczesny właściciej firmy się nie zgodził, aby pracownicy tak robili. Ponadto składki na ubezpieczenia nie są odprowadzane a kierownik oddziału w ogóle nie był zgłoszony do ZUS (tak wynika z informacji uzyskanych z ZUS). Byłem pracownikiem firmy od lutego a wpłynęla tylko jedna składka do ZUS w miesiącu marcu. O ile mi wiadomo pan Mirosławski czyni starania aby wykorzystać naiwność mieszkańców miasta Tarnobrzeg. Mam zatem pytanie do wszystkich urzędników czytających ten post: Czy na takich ludzi w państwie prawa nie ma rady? Ilu jeszcze musi zostać oszukanych, okradzionych aby coś z tym zrobić? A może poprostu pan Mirosławski ma plecy i nic, my szarzy ludzie nie jesteśmy w stanie poradzić. Widzę, że ma Pan wielki żal do wszystkich, tylko nie do siebie.. Skoro opisuje Pan sytuacje ze Stalowej Woli to może niech Pan napisze także, że od końa maja świadomie działaliście na szkodę firmy.. Wspólnie z kierownikiem oddziału knuliśie za plecami aby pozbyć się DMWA. Tylko, że robiliście to bez żadnego pomysłu i bardzo szybko przekonacie się o tym. P.S. dla pracownika liczy się tylko czy składki zostały NALICZONE. sukcesów w branży |
|