|
|
|
Jestem ciekawy waszej reakcji na zmiany jakie zachodzą z OFE? Jestem zszokowany, że nikt nie reaguje. Wszyscy zadowoleni czy każdy klnie w zaciszu domowym.
A może faktycznie rozwalenie OFE to dobry pomysł, a tylko ja źle myślę? "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Ci powiem że zmusi nierobów z wiejskiej do emerytur wyższych bo skoro zabiorą kase z ofe to wezmą na siebie ciężar emerytur bo będzie jakieś minimum. Źle że wprowadzono ofe w ten sposób w jaki wprowadzono. Kasa była nie zabezpieczona przed rządem i było pewne że ktoś po nią wyciągnie łapkę
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
Dołączył: 16 Marz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Moje zdanie jest takie ze pienadze z OFE powinny zostac gdzie sa a jesli rząd jest nie gospodarny i nie umie "żyć" z tego co ma to powinien byc rozwiazany i ktoś inny moze da rade.
|
|
|
|
|
bo takie mamy społeczeństwo , i takie podejście do spraw które nas dotyczą. Niestety media tak to przedstawiają że nie wiadomo co jest lepsze...
|
|
|
|
|
Towarzystwa emerytalne oraz banki depozytariusze przez cale lata przezeraly nasze pieniądze potracajac sobie wysokie prowizje dla siebie - 7%
Prawda czy fałsz? A kto im na to pozwala???? |
|
|
|
|
Marek370, a ile przejada ZUS? Kto mu na to pozwala?
Ja nie wiem ile mam odłożonych pieniędzy w ZUS, nie wiem na jakiej podstawie "rosną" lub "maleją" moje oszczędności. Od widzimisię polityków zależy czy mi coś wypłacą czy nie. W OFE wiem jakie mam oszczędności. Wiem o ile przyrastają te moje oszczędności. Nawet przy tej 7% prowizji i tak marnej składce odprowadzanej do OFE mój fundusz od początku działalności nie stracił a zarobił. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Wiesz ile masz w OFE? Ile? Ile emerytury od nich dostaniesz wiesz?
|
|
|
|
|
Wiem ile mam kasy odłożonej, Twój fundusz nie podaje Ci takiej informacji?
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT Towarzystwa emerytalne oraz banki depozytariusze przez cale lata przezeraly nasze pieniądze potracajac sobie wysokie prowizje dla siebie - 7% Prawda czy fałsz? A kto im na to pozwala???? ZUS przez całe lata przeżera znacznie więcej niż 7% i jakoś nie krzyczysz, że skandal. Marmurowe pałace ZUSu w niemal każdym mieście, zastępy pracowników. Masz to samo w OFE? Nie. Częściowa reforma jest potrzebna, bo nie widzę sensu płacić za zarządzanie + prowizję od części obligacyjnej, ale od części akcyjnej to sprawa normalna. Obecnie nie masz 7%, tylko max 3,5% a i to ma się obniżyć. Za skandal uważam zmniejszenie składki, która idzie do OFE. Nie oszukujmy się, emerytury z ZUS będą głodowe i OFE przy odpowiednio wysokiej składce jest szansą na jej podniesienie. Nie zmienia to faktu, że oprócz ww. koniecznie należy odkładać samodzielnie w III filarze. |
|
|
|
|
Ten temat naprawdę wart jest rzeczowej uczciwej dyskusji. Naroslo wiele mitow, funkcjonuje wiele sloganow, zwolennicy i przeciwnicy używają populistycznych argumentow.
Ale dziś Wigilia, czas na odpoczynek i swietowanie. Ale wróćmy do dyskusji po Świetach, bo warto. Tymczasem życzę wszystkim Wesołych Świąt. |
|
|
|
|
Jeszcze nie wszystko stracone,gdyż nasz prezydent a właściwie pełnomocnik PO nie podpisał jeszcze ustawy-wacha się nad oczywistą oczywistością !
Wczoraj oglądałem Komorowskiego w rozmowie z Lisem i tak mnie wk. ,że przełączyłem na Discovery.I to jest człowiek, który ma podobno największe zaufanie Polaków )) wił się jak piskorz i nadymał się bufon jak by naprawdę był ojcem narodu. Dziwi mnie ,że ZUS nie postępuje jak OFE i nie inwestuje np. w obligacje skarbu państwa (chyba nie ma kasy). |
|
Dołączył: 16 Marz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Przeciez wiadomo ze podpisze ale trzeba poudawac ze sie zastanawia. Dla mnie to smieszne niech zrobia referendum czy sie ludzie zgadzaja czy nie i juz by bylo pozamiatane.
|
|
Dołączył: 7 Kwie 2010r. Skąd: z 2irlandii:-) tuska Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Taka ciekawostka moja sąsiadka w październiku wzieła pierwszą emeryture z ofe uwaga !
80 kilka złotych. Źle niezarabiała bo była księgową na pełnym etacie. "Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości |
|
|
|
|
A jak długo składała? Ile lat i ile ma teraz lat?
|
|
|
|
CYTAT Dziwi mnie ,że ZUS nie postępuje jak OFE i nie inwestuje np. w obligacje skarbu państwa (chyba nie ma kasy). Ty masz w ogóle pojęcie o czym piszesz? |
|
|
|
|
Ja to ogolnie rzecz biorac nie mam zaufania do II filaru. Brali 7% prowizji przez tyle lat, teraz biora 3,5% i tez im starcza. Oni oskubaliby nas bez skrupolow.
Tyle było obietnic i mamili nas wizjami jakiś wakacji pod palmami,a teraz mowia jacy to Polacy nierozważni bo nie oszczedzaja w III filarze, bo emerytury będą bardzo male. Po śmierci malzonka ten co został przy zyciu miał korzystać ze składek zmarłego a tu podobno wcale nie. jedna obietnica pada za druga. Jak tu mieć do nich zaufanie. |
|
|
|
|
Może likwidacja przywilejów zamiast zamach na nasze pieniądze, jeśli do przywilejów mundurowych i innych pasożytów jak konkordat dopłacamy kilkadziesiąt mld PLN rocznie i kwota wzrasta to wiadomo,że nawet pieniądze z OFE nie pomogą, co będzie za rok ? Skąd ukraść ? Przywileje mundurowe i konkordat to patologia, która rozwali ten kraj, nie ma już prawie co prywatyzować - skąd Panie Andrzejku kasa w przyszłych latach ?
POSIADANIE WŁASNEGO ZDANIA NIE JEST ŻADNYM PRZESTĘPSTWEM. |
|
|
|
|
Nie wiem, mnie też to wkurwia, że wyciągają łapy po moje.
|
|
|
|
CYTAT Może likwidacja przywilejów zamiast zamach na nasze pieniądze, jeśli do przywilejów mundurowych i innych pasożytów jak konkordat dopłacamy kilkadziesiąt mld PLN rocznie i kwota wzrasta to wiadomo,że nawet pieniądze z OFE nie pomogą, co będzie za rok ? Skąd ukraść ? Przywileje mundurowe i konkordat to patologia, która rozwali ten kraj, nie ma już prawie co prywatyzować - skąd Panie Andrzejku kasa w przyszłych latach ? Zapomniałeś o górnikach |
|
|
|
|
pazerność PO i rządu nie zna granic. wiele lat sądziłem, że kasa w OFE jest rzeczywiście moja. teraz już wiem, że nie. rząd zdecydował, że połowa mojej kasy z OFE pójdzie do ZUS (inaczej SBD, czyli studnia bez dna). czyli będzie tak - prawdziwy pieniądz w OFE zostanie zastąpiony zapisem księgowym w ZUS-ie. co będzie następne? rząd zadekretuje zabór połowy środków z naszych prywatnych kont bankowych? wierzę, że to da się odkręcić. bo jeśli nie, to wymiękam
|
|
|
|
|
Prezydent skierował ustawę do trybunału. Poczekamy zobaczymy.
|
|
|
|
Jaki trybunal, podpisal i finito. TRybunal jako kontrola nastepcza to cos jak pomroczność jasna. To tylko mydlenie oczu dla mneij inteligentnych Polaczkow. Jeśli ktokolwiek cokolwiek jarzy z otaczajacej rzeczywistości to wie ze Donald Bronek i cala sedziowska mafia plus koła biznesu plus media stoja po jednej stronie.
|
|
|
|
|
a jak Korwin chciał do wiezienia wsadzać twórców ofe x lat temu to wszyscy mówili że jebnięty chłopina :]
iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
ifeelgood, a ja bym ich nie wsadzał do więzienia. Ja jestem zadowolony z ich działalności. Wiem ile wpłaciłem, wiem ile mam odłożone.
Wszystkie partie, wszyscy politycy są przeciw OFE. Powód jest prosty "troska" o nasze emerytury. A tak naprawdę kontrola nad emerytami. To rząd będzie decydował jaką emeryturę dostaniemy. Rząd nie potrzebuje niezależnych emerytów. Każdy rząd. Okazuje się, że w Polsce nie mamy opozycji. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Jest pewna nadzieja, ze liczba emerytow będzie tak duza, ze koalicja rzadzaca będzie się musiala kiedyś z nimi liczyc. Ale jak nie będzie kasy w budzecie to z pustego i tak nie naleja.
|
|