|
|
|
Witam mam problem z laptopem jaki polecacie serwis w Stalowej Woli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A jaki masz problem ? Moze poradizmy cos tutaj
|
|
|
|
|
Posiadam laptopa NTT CORRINO i niechce sie wlaczyc. Wyswietla sie czarny ekran i caly czas chodzi naped DVD. Tak jakby chcial odtworzyc plyte a niemogl.
|
|
|
|
|
podbijam polecicie cos?
|
|
|
|
|
polecam AND Computers nie raz reanimowali mi i stacjonarnego kompa i laptopa. Może nie są tani ale jestem zadowolona z ich usług. Oba komputery do dziś funkcjonują bez problemów.
http://sklep.andcomputers.pl/ >><> ----> Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli <---- <><< |
|
|
|
|
Jeśli komp nie uruchamia biosu a procek chodzi to prawdopodobnie układ graficzny padł i naprawa będzie nie opłacalna. Proponuję sprawdzić laptopa podpinając zewnętrzny monitor do niego.
|
|
|
|
|
Laptop sie uruchomil a nastepnie po pojawieniu sie okna wczytywaniu windowsa zawiesil sie i niechcial sie uruchomic to raczej nie karta bo by sie nie zalaczyl.
|
|
|
|
|
Czy w Trybie Awaryjnym sie uruchamia ?
|
|
|
|
|
teraz nawet sie wlaczyc niechce dalej czarny ekran i tak jak by odczytywal naped CD
|
|
|
|
|
podłącz drugi monitor i sprawdź, jeśli na drugim się odpali zrób format i postaw windowsa. Jeśli na drugim też czarny ekran to jednak graficzna.
|
|
|
|
|
czasem pomaga wyciagniecie pamieci i bateri z laptopa oczywiscie na chwile i probowac ponownie włączyć;)
|
|
|
|
|
A wogóle hdd chodzi? wentylatory? diody? W NTT wadą były karty VGA, może opisz dokładniej co dolega temu lapkowi.
|
|
|
|
|
2 diody sie pala. Ekran robi sie czarny i niechce sie wlaczyc,gdy przycisnolem klawiature zalaczyl sie i nagle zawiesil i potem to samo czyli czary ekran i tak jak by probowal odczytac plyte (rozruch napedu)
|
|
|
|
|
CYTAT Laptop sie uruchomil a nastepnie po pojawieniu sie okna wczytywaniu windowsa zawiesil sie i niechcial sie uruchomic to raczej nie karta bo by sie nie zalaczyl. Spotkałem podobny przypadek, wtedy okazało się iż padł dysk. Jak próbowałem "bootować" z płyty czy Win czy Linuxa to zawieszał się po kilku sekundach. A nie masz dostępnej opcji "recovery" ? |
|
|
|
|
Ostatnio miałem pare praktyk z tego to powiem tak jeśli nie chce się włączyć dalej niż poza bios tzn jak się przeważnie włącza komputer to się pokazuje z 4 ekrany przed windowsem jeśli na 1 czy tam 2 się zatrzyma i nic nie idzie znaczy że dysk twardy. Jeśli nic nie widać itd to tak jak mówili karta graficzna jeszcze było że ram ale ja to ogólnie na stacjonarkach a to laptop więc nie wiem jak ci w tym poradzić
|
|
|
|
|
i jak myslicie oplaca sie go robic?
|
|
|
|
|
CYTAT i jak myslicie oplaca sie go robic? Na 99% to graficzna pownieważ nawet biosu nie odpala, uszkodzenie dysku a nawet jego brak nie powoduje braku odpalenia do biosu. 1% pozostawiam na procesor. Trzeba rozkręcić laptopa i sprawdzić czy procek się grzeje ew sprawdzić układ vga. O ile w przypadku procka może się go opłacać naprawić (ok 50-100zł) to w przypadku VGA nie ma sensu naprawiać chyba że wykonać znany rebbeling ;) |
|
|
|
|
CYTAT i jak myslicie oplaca sie go robic? Dorwij kogoś kto ma "lapka" z dyskiem jak twój (pewnie SATA) i włóż na chwile zamiast twojego. Jak ruszy, to wiadomo co jest. Akurat do dysku z reguły łatwo się dostać (od 1 do 2 śrubek). Powodzenia... |
|