|
|
|
Witajcie,
przez jakie programy rozliczacie Pity. Chodzi mi o łatwy program, w którym sawa wybiorę organizację aby przekazać 1% a nie, że będzie już narzucona z góry. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja rozliczałam się przez PITy EKSPERT 2013.
Jest tam opcja "dodaj własny KRS" . |
|
|
|
|
CYTAT Witajcie, przez jakie programy rozliczacie Pity. Chodzi mi o łatwy program, w którym sawa wybiorę organizację aby przekazać 1% a nie, że będzie już narzucona z góry. Pobierasz ze strony Ministerstwa Finansów program e-Deklaracje (http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-informatyczne/e-deklaracje/do-pobrania), instalujesz, wypełniasz zeznanie, wybierasz KRS OPP z listy wszystkich OPP, wysyłasz przez internet, pobierasz UPO i jesteś rozliczona Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James |
|
|
|
|
www.e-deklaracje.gov.pl
|
|
|
|
|
E-pity 2013 bardzo prościutki program, można samemu wybrać komu chcesz przekazać 1% i od razu przesłać pit przez internet.
|
|
|
|
|
Też polecam e-pity.
|
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Witajcie, przez jakie programy rozliczacie Pity. Chodzi mi o łatwy program, w którym sawa wybiorę organizację aby przekazać 1% a nie, że będzie już narzucona z góry. Pobierasz ze strony Ministerstwa Finansów program e-Deklaracje (http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-informatyczne/e-deklaracje/do-pobrania), instalujesz, wypełniasz zeznanie, wybierasz KRS OPP z listy wszystkich OPP, wysyłasz przez internet, pobierasz UPO i jesteś rozliczona Również polecam można obrazu wysłać a po za tym cała baza danych i profil pozostaje na kolejny rok ;-) |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Witajcie, przez jakie programy rozliczacie Pity. Chodzi mi o łatwy program, w którym sawa wybiorę organizację aby przekazać 1% a nie, że będzie już narzucona z góry. Pobierasz ze strony Ministerstwa Finansów program e-Deklaracje (http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-informatyczne/e-deklaracje/do-pobrania), instalujesz, wypełniasz zeznanie, wybierasz KRS OPP z listy wszystkich OPP, wysyłasz przez internet, pobierasz UPO i jesteś rozliczona Również polecam można obrazu wysłać a po za tym cała baza danych i profil pozostaje na kolejny rok ;-) |
|
|
|
|
mam pytanie jeszcze, czy tam trzeba zaznaczyc te kwadraciki jesli chodzi o ulgę internetową. jezeli ktoś 2 lata pod rząd korzystał z tej ulgi.
zaznaczam że małzonek korzystał i ja? wpisuje jakas kwotę czy nie? |
|
|
|
|
Jesli nie będziesz odliczać to nic musisz nic zaznaczać. Skoro odliczaliście przez ostatnie dwa lata to ulga wam nie przysługuj. Kwotę odliczenia na OPP program wylicza sam.
|
|
|
|
|
aha ok dzięki.
A jeszcze jedno jak wysyłacie pit przez ten program w/w to tam czeka się na decyzje czy klika na status, bo jak kilknęłam na status to automatycznie mi odrzuca a wiem że pit dobrze wypełniony ;-) |
|
|
|
|
Klika się na "status", PIT powinien znaleźć się w zakładce "wysłane - przyjęte" i pobierasz UPO. Jeżeli wskakuje Ci do zakładki "wysłane - odrzucone" to znaczy, że pit nie jest dobrze wypełniony
Sprawdź czy: - wpisałaś prawidłową kwotę przychodu z poprzedniego roku, - poprawnie uzupełniłaś dane podatnika w profilu użytkownika pod kątem ewentualnych literówek, zamiany imienia z nazwiskiem, itp. Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James |
|
|
|
|
Czy można gdzieś sprawdzić status naszego rozliczenia podatkowego.np kiedy będą pieniądze do odebrania.?
czy przychodzi jakaś informacja? korzystałam z progr. e-deklaracje |
|
|
|
|
Urzędy Skarbowe zamieszczają na swoich stronach informacje, dotyczące realizacji zwrotów nadpłat. Tutaj sprawdzisz dane ze stalowowolskiego US http://www.bip.i(...)tID=2018
Jeżeli zwrot ma być dokonany na rachunek bankowy to jedyną informacją jest wpływ kasy na konto i kolejna pozycja na wyciągu Jeżeli zaznaczyłaś, że nadpłatę mają Ci wypłacić przez kasę to przyjdzie pocztą informacja, gdzie i w jakim terminie masz odebrać kasę. Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James |
|
|
|
|
tyle tylko że przelew za deklaracje z 4ego złozoną w urzędzie już mam a na www cisza
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Jak składałem przez internet w styczniu to czekałem ok tygodnia na zwrot. Teraz będzie coraz dłużej bo ludzie sobie nagle przpomnieli, że deklaracji nie złożyli.
Wszystkie programiki można sobie w zadek wsadzić. Najlepsze są e-Deklaracje ze strony ministerstwa, bez błędów i nie podstawiają żadnej fundacji, najpewniejsze źródło. Warto sobie zainstalować wersję Desktop, przechowuje dane. |
|