|
|
|
Witam
Nie wiem co skłoniło mnie do napisania tego postu chyba desperacja. Już nie wiem co mam ze sobą zrobić. Otóż mam 24 lata od dwóch miesięcy szukam pracy dosłownie wszędzie. I nic.Cisza. Nie mam pojęcia co robię nie tak. Roznoszę CV wysyłam je również mailem, pytam znajomych itp i nic. Szukam pracy zarówno w Stw, Nisku i okolicach. Zaczynam się załamywać. Tym bardziej ze nie jestem ze Stw i przez to słyszę ,,, poszukujemy tylko ze Stalowej albo Niska.l, tak jakby ludzie z okolic byli gorsi. Mam własne auto, jestem dyspozycyjna ale to i tak nic. Dzisiaj nawet usłyszałam ze nie zatrudnia mnie bo mogę zaraz zajść w ciąże i będą mieć problem. Pewnie posypie sie ogrom zlosci w moja strone za ten post ale naprawde zaczynam juz fiksowac od tej ciszy. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakie masz wykształcenie? Czym się wcześniej zajmowałas? W jakiej branży działałas?
|
|
|
|
|
mam 2 letnie doswiadczenie w handlu. wyksztalcenie srednie ekonomiczne.
|
|
|
|
|
CYTAT wyksztalcenie srednie ekonomiczne. Tu jest jeden z problemów. Ekonomistów jest jak to mówią żartobliwie "jak mrówków". Ludzie po słabych studiach ekonomicznych mają problem z pracą, a co mówiąc po średniej szkole. Zatem jak ludzie z wyższym ekonomicznym siedzą na bezrobociu to co dopiero ze średnim. Też pytanie jakiej pracy szukasz, bo jako sprzedawca w sklepie itp. to pewnie znajdziesz, jak ambitniejszej... no cóż, trzeba było myśleć o wykształceniu parę lat wstecz, albo teraz jeszcze próbować coś zrobić. Ogólnie szukanie pracy w STW nie należy do przyjemnych ale życzę powodzenia, może się uda. |
|
|
|
|
2 mce to chyba nie az tak długo, zależy tez na jakie stanowiska aplikujesz, może potrzeba Ci więcej realizmu i wyczucia rynku pracy. Niestety nie jest lekko w naszym kraju.
|
|
|
|
|
ja tez nie jestem z Stw.. tez mam mniej wiecej tyle lat co ty i wiem jaki to bol szukac pracy w tym miescie. Glowa do gory wkoncu napewno sie znajdzie. Wiecej wiary w siebie :-). pociesze Cie ze ludzie i po studiach nie maja pracy.
|
|
|
|
|
ja studiuje zaocznie w Rzeszowie rachunkowosc.
|
|
|
|
|
z ta ciążą to teraz wszędzie się tak pytają kobiet na dzień dobry jak chcesz isc pracować
|
|
|
|
|
CYTAT Szukam pracy zarowno w Stw, Nisku i okolicach W tym tkwi problem. Nawet w PRL trzeba było się często przeprowadzać za pracą. Obecnie na rynku pracy jest sporo ofert tylko w różnych częściach kraju. Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy. |
|
Dołączył: 0 00 0000r. Skąd: Tarnobrzeg - Stalowa Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Teraz jest dobry okres na szukanie pracy za granica
Francja, Holandia, Niemcy, Anglia tam próbuj ! Jak ktoś Ci powie, że NIE MA pracy, albo duzo polaków to niesłuchaj zaprzyj się i szukaj. Jestem pewien, że Ci sie uda ! Powodzenia ! Śmiejecie się ze mnie, bo jestem inny. Ja się śmieję z was, bo wszyscy jesteście tacy sami. |
|
|
|
|
karina1 a z jakiej jesteś miejscowości?
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Karina 2 miesiące to nie tak dużo na szukanie pracy ale mniejsza z tym bo chcemy pomóc.
Napisałaś iż nie mieszkasz w Stalowej a studiujesz w Rzeszowie. Czy w takim razie nie lepiej przeprowadzić się do Rzeszowa i tam szukać pracy oraz studiować ? Wartości dodane w tym przypadku też się liczą. Większe miasto, większe persektywy, większe możliwości, blisko uczelnia. Na wakacje za granicą już za późno więc myśle że odpada bo napsiałąś że studiujesz. Więc myślę że powinnaś się przeprowadzić |
|
|
|
|
2 miesiące to nie jest tak dużo. Póki co, mało jest ofert pracy dla kobiet. Na sprzedawcę nie ma dużych wymagań, dlatego sklep zostaje zasypywany CV, wówczas jest loteria (zazwyczaj osobie odpowiedzialnej za rekrutację nie chce się przewalać kilkudziesięciu CV) lub pracownik podrzuca CV kolegi/koleżanki. Moim zdaniem lepiej próbować w Rzeszowie, gdzie jest dużo sieciówek i procesy rekrutacyjne wyglądają nieco inaczej. Tu możesz liczyć w ostateczności na staż... A po co Ci staż, skoro jakieś doświadczenie już masz... Bezsens.
|
|
|
|
|
A z tą ciążą to jest tak, że sam znam kilka przykładów gdzie pracodawca zatrudniał kobietę, przepracowała okres próbny, przedłużyli umowę, a po przedłużeniu umowy było zwolnienie lekarskie... Dlatego jak ktoś się raz przejedzie na kimś takim, później uważa. Jak widać cierpią na tym inni porządni ludzie.
|
|
|
|
|
CYTAT A z tą ciążą to jest tak, że sam znam kilka przykładów gdzie pracodawca zatrudniał kobietę, przepracowała okres próbny, przedłużyli umowę, a po przedłużeniu umowy było zwolnienie lekarskie... Dlatego jak ktoś się raz przejedzie na kimś takim, później uważa. Jak widać cierpią na tym inni porządni ludzie. Kobieta pracująca, która zajdzie w ciążę staje się osobą nieporządną? |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT A z tą ciążą to jest tak, że sam znam kilka przykładów gdzie pracodawca zatrudniał kobietę, przepracowała okres próbny, przedłużyli umowę, a po przedłużeniu umowy było zwolnienie lekarskie... Dlatego jak ktoś się raz przejedzie na kimś takim, później uważa. Jak widać cierpią na tym inni porządni ludzie. Kobieta pracująca, która zajdzie w ciążę staje się osobą nieporządną? Na to wygląda. Piszę na przykładach, które są mi znajome. Wszystko też zależy od stanowiska pracy. Wiadomo, że nową osobę do sklepu można wziąć od zaraz. Gorzej jest ze specjalistami, bo trzeba najpierw w procesie rekrutacji odpowiedniego znaleźć (co może potrwać) a następnie przeszkolić (co kosztuje). Także jak firma traci pieniądze na firmy rekrutacyjne i szkolenia, a pracownik po 3-4 miesiącach dostaje zwolnienie lekarskie na 1,5 roku, to nie jest fajnie dla tej firmy... |
|
|
|
|
2mies i rozpaczasz?? ja szukam pracy od roku .... mam wyższe wykształcenie i szukam jakiejkolwiek pracy płatnej
|
|
|
|
|
CYTAT 2mies i rozpaczasz?? ja szukam pracy od roku .... mam wyższe wykształcenie i szukam jakiejkolwiek pracy płatnej Jaka specjalność? CYTAT Kobieta pracująca, która zajdzie w ciążę staje się osobą nieporządną? Tak. Nieobecność osoby której wyszkolenie trwa dłużej niż 2 miesiące to bardzo duże obciążenie dla całego zespołu i stwarza wielkie problemy. Osobiście nigdy nie zatrudniłbym młodej kobiety która jeszcze nie ma dzieci. Jako pracodawcę interesuje mnie to czy osoba którą zatrudniam, a nie czy chce mieć dziecko i się nim opiekować bo z tego zwyczajnie nic poza kosztami nic nie mam. Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy. |
|
|
|
|
Do Andrzej
Jeśli już to osobą nieporządaną w firmie a nie nieporządną ! To wielka różnica pozdr. |
|
|
|
|
Dziś pracodawcy mają wymagania czasami nie do osiągnięcia. Jak czyta się niektóre ogłoszenia to nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. Najlepiej młoda po studiach z kilkuletnim doświadczeniem. Kiedy taka osoba miała to doświadczenie zdobyć? Po studiach nikt jej nie chce, bo trzeba poświęcić czas na szkolenie, lepiej zatrudnić kogoś już w miarę ogarniętego. I tak lata lecą, potem pytają się czemu przez tyle czasu się nie pracowało? Kolejny wymóg: z dziecmi, bez dzieci... Ja osobiście spotykałam się z takimi pytaniami nie na miejscu podczas rozmów, że odechciewało się od razu pracy u takiej osoby. Ja rozumiem, że ktoś kto szuka pracownika chce, żeby był pracowity, nie chodził na zwolnienia itd. Ale zawsze znajdzie się coś co nie pasuje. Jednemu nie pasuje, że nie ma dzieci, bo zaraz zajdzie w ciążę i na macierzyńskie pójdzie. Drugiemu nie pasuje, że ma dzieci, które będą chorowac i też taka osoba będzie chodzic na zwolnienia. Ta nie pasuje, bo za młodo wygląda, ta nie, bo za staro. Ta nie, bo mieszka nie pod nosem i może np. w zimie nie dotrzec do pracy. Inni znowu nie chcą po studiach, bo obawiają się, żeby pracownik nie miał lepszego wykształcenia od pracodawcy. Jak już pracodawca znajdzie dobrą, sumienną, uczciwą, pracowitą osobę to wykorzystuje ją ile może... Ludzie przez brak pracy dają się wykorzystywać. Dobrego pracownika trzeba szanować, ale pracodawcom dziś wydaje się, że mogą wszystko. Tekst "na Twoje miejsce jest już setki chętnych" to normalka. A wracając do dzieci... Jak młode osoby mają zakładać rodziny? Taka młoda kobieta, która chciałaby mieć dziecko szuka pracy, żeby temu dziecku zapewnić jakiś byt. Te dzieci, których pracodawcy nie chcą będą zarabiać na ich emerytury(choć to też ciężki temat na dzień dzisiejszy). Patrząc na to z boku trzeba zrozumieć i pracodawcę i pracownika. W naszym kraju są powalone przepisy, które utrudniają ludziom życie. Różnego rodzaju dopłaty, zasiłki są nie w tych miejscach co potrzeba. Jeśli chodzi o rynek pracy w STW moim zdaniem na dzień dzisiejszy najlepiej jest być facetem i miec "załatwiony" papierek na grupę inwalidzką.
|
|
|
|
|
najważniejsze to się nie poddawaj ! predzej czy pozniej Ci sie uda zobaczysz... nie trac wiary ja bezsilnie szukalem pracy okolo 2 lata, az w koncu znalazlem... na miejscu, co najwazniejsze.. fakt faktem niekiedy lekko nie jest, ale nie mysle o zmianie ,gdyz zarobki 3,2-4 tys netto wystarczaja mi, mlodemu kawalerowi :-) wszystko sie ulozy bedzie dobrze zobaczysz
|
|
|
|
|
CYTAT Do Andrzej Jeśli już to osobą nieporządaną w firmie a nie nieporządną ! To wielka różnica pozdr. Przecież ja tylko cytowałem Pozdrawiam. Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy. |
|
|
|
|
Otworz cos swojego
|
|
|
|
|
Jezeli chcesz znalezc prace w UK polecam ci to miasteczko masa fabryk i agencji pracy ( angielskie nie pobieraja zadnych prowizji)
http://reddi(...)je-pracy w ogloszeniach sa tez pokoje do wynajecia itd. Szukasz pracy? Agencja AM2PM oferuje wiele miejsc pracy na stanowiskach Picker/Packer, Press Operator, Forklift Driver, Assembler, Toolmaker i wiele innych. Pomoc z rejestracja, tlumaczeniem. Prosze zostawic numer kontaktowy. Wiecej informacji na: katarzyna_(at)_am2pm.uk.com Adress agencji: AM2PM Redditch 8-10 Unicorn Hill | Redditch | Worcestershire| B97 4QR T: 01527 592 411 www.euro-warsztat.com |
|