|
|
|
Witam, kto lub jaka instytucja w Stalowej Woli może dokonać pomiaru faktycznego metrażu mieszkania a nie tego co jest podane w akcie notarialnym ? Wydaje mi się, że metraż za który mam zapłacić jest zawyżony a dlaczego mam płacić za metry których nie będę miał. Chodzi mi o to aby wykonany pomiar miał znaczenie prawne tj. został uwzględniony w księdze wieczystej oraz miał znaczenie w wyliczeniu opłaty za użytkowanie mieszkania. Za wszelkie informacje dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zwróć się z tym do geodety Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Daj potem znać co wywalczyłeś. U nas kilka osób walczyło o wywalenie z metrażu balkonu ale bez skutków
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
A czy autor pisze o pomiarze balkonu?
|
|
|
|
|
Dlatego ciekaw jestem co autor wywalczy w spółdzielni. I co będziecie robić z metrażem balkonu - próbujecie ugrać wywalenie go z metrażu czy tylko faktyczny pomiar.
http://e-pra(...)kon.html Po prostu zamiast mierzyć czy mamy 50 czy 49 metrów warto powalczyć czasami o 5m2 balkonu, które to wliczanie jest bezpodstawne. "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
sama powierzchnia użytkowa - stare budownictwo gdzie balkonu nie ma
|
|
|
|
|
Jak możesz opisz potem procedurę co sie udało wywalczyć.
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
@Jacek
czy w SBM balkon wlicza się do metrażu mieszkania? Zafrasowało mnie to i nie wiem czy powinienem zacząć mierzyć mieszkanie |
|
|
|
|
Należę do spółdzielni na okulickiego. Na akcie notarialnym mam 43 metry a na rachunku spółdzielni 48m2. Robiliśmy dokładny pomiar po zakupie i wyszło w środku 42,7-42,8 więc praktycznie pokrywa się. Balkon niby dostał 15 cm wełny i jest 4 metry z haczykiem tylko dlaczego mam płacić wodę od balkonu.. Sąsiedzi o to walczyli ale nie wiem na czym stanęło
|
|
|
|
W regulaminie SBM znalazłem:
"części wspólne nieruchomości, grunt oraz wszystkie części budynków lub budynku wraz z urządzeniami, które nie służą wyłącznie do użytku pojedynczego lokalu wyodrębnionego. Do części wspólnej nieruchomości zaliczamy w szczególności: fundamenty, elementy konstrukcyjne, mury, elewacje z wyłączeniem okien lokali indywidualnych właścicieli, stropy, strychy, dach, instalacja odgromowa, balkony". Tak więc wychodzi na to, że balkony nie są wliczane do powierzchni użytkowej mieszkania. |
|