|
|
|
My braliśmy ślub pod koniec 2012 roku we Florianie. Na pytanie męża "Jak wygląda to ze strony finansowej" ksiądz odpowiedział "Obowiązujący u nas cennik to 500zł za ślub plus organista 150zł i kościelny 100zł". Bez mrugnięcia okiem, bez formułki "co łaska". Zupełnie jakbyśmy byli w sklepie. A ksiądz wiedział, że byłam wówczas na stażu, dostawałam 800zł i wynajmowałam dla siebie pokój :]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czyli we Florian ie nic się nie zmieniło. A czy podczas pisania protokołu tez wypytywal się gdzie pracują rodzice i jak z kasa stoją?
|
|
|
|
|
Ja to się niektórym dziwię. Jak na coś mnie nie stać to tego nie kupuje lub idę tam gdzie taniej.
Jedni nauczyli księży że dadzą ile tylko ten zechce a następni zamiast się sprzeciwić to narzekają. Księża są dla Was czy Wy dla nich? ♥♥♥ |
|
|
|
|
Tak, były pytania o wykształcenie rodziców, aktualne miejsce zatrudnienia, o zarobkach rodziców też, ale dokładnie nie pamiętam czy chodziło konkretnie o dochód. Oczywiście pytania odnośnie chorób psychicznych w rodzinie, alkoholizmu. I pogadanka na temat naszego życia już poza dokumantacją papierową.
Devon wszystko zależy w jakiej jest się sytuacji, my oboje mieszkaliśmy daleko poza Stalową, umawialiśmy się przez moich rodziców na spotkanie z księdzem czy rozmowy z osobami zajmującymi się ogranizacją wesela. Jak nie jesteś na miejscu, to wygląda to inaczej. Chcesz wszystko załatwić i wracać do pracy z wiedzą, że masz większość spraw masz z głowy, a nie wykłócać się i bujać później nie wiadomo gdzie. I zaryzykuję słowa, że w tym kraju to my jesteśmy dla księży. |
|
|
|
|
CYTAT Ja to się niektórym dziwię. Jak na coś mnie nie stać to tego nie kupuje lub idę tam gdzie taniej. Jedni nauczyli księży że dadzą ile tylko ten zechce a następni zamiast się sprzeciwić to narzekają. Księża są dla Was czy Wy dla nich? głupi lud wszystko kupi, potem tylko będą biadlić, olewka na takich :p głupich nie sieją tylko sami się rodzą... nic nie zrobisz :p |
|
|
|
|
to samo co chrzciny powinno być co łaska, a nie od cennika
|
|
|
|
|
W Pysznicy tutejszy proboszcz inkasuje ponad 1000 zł (oczywiście organista + inne pierdółki).
|
|