|
|
|
Witam. Proszę o poradę. Potrzebuję kupić nowe lub używane urządzenie wielofunkcyjne laserowe,kolorowe. Chciałbym również aby posiadało dupleks, oraz skanowanie w kolorze oraz faks i drukowanie z pendrive.Z tych 2 ostatnich rzeczy mógłbym w ostateczności zrezygnować ale wolałbym je mieć.Urządzenie będzie wykorzystywane w małym biurze oraz w domu. Proszę mi podpowiedzieć czy kupić używkę czy nowe, jakiej firmy i ile trzeba przygotować pieniędzy na ten cel oraz które urządzenia tego typu są najbardziej wytrzymałe.Proszę pamiętać również o materiałach eksploatacyjnych(tonery) aby można potem uzupełniać zamiennikami i żeby niebyły drogie. Z góry dziękuję i czekam na informacje i porady. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Brother 9020CDW
|
|
|
|
|
Najbardziej wytrzymałe (lub jedne z badziej wytrzymałych) to urządzenia firmy Ricoh/NRG/Nashutatec/Gestetner (w zależności od kraju sprzedaży inna nazwa). Urządzenia dość kosztowne w zakupie, dlatego warto zerknąć na używane. Porównać to np do produktów HP to jak np Audi do Daewoo
Tonery to zwykle butelki nieporównywalnie bardziej wydajne od koślawych tonerków z pierdółek domowych. Koszty też są naprawdę dobre. Generalnie dobry, kosztowny i solidny sprzęt będzie miał w sumie koszty eksploatacyjnych materiałów niższy niż zabaweczki za parę stówek |
|
Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Potwierdzam tez używam ricoh. Fakt dobre 3 tys za nówkę ale potem 4 butelki litrowe z tonerem kupione za grosze i drukujesz tysiącami
|
|
|
|
|
Przeciez mona sobie kupic np xeroxa, ja mialem starego 3119, kupujesz butle tonera za parenascie zł, zasypujesz toner wielokrotnie a na jednej zasypce robisz 3 tys stron. Urzadzenie kosztuje kilka stowek a pewnie koszty ekploatacyjne niewiele wieksze od powyzszych drogich urzadzen. Z tym ze to byla monochromatyczna. ALe raczej nie warto kupowac drozszych chyba ze drukujesz naprawde bardzo bardzo duzo zeby taki koszt zakupu (roznica min 2500 zł - to sa chyba setki tys stron) sie zwrocila ...
Z tanszych urzadzen to polecam wlasnie brothera, hp omijaj szerokim łukiem, mam z tym dziadostwem fatalne doswiadczenia. |
|
|
|
|
feldt - jak ma byc monochromatyczne to takie mp161 czy mp171 z firm, ktore podalem masz za 600-900zl uzywane i dalej rozklada na lopatki to o czym napisales
|
|
|
|
|
http://www.mediamarkt.pl/urzadzenie-hp-laserjet-pro-200-color-mfp-m276nw,id-1038833?gclid=CJbEk-zIosQCFWLjcgodtV0Aqg - mam i jest git
|
|
|
|
|
A ile kosztuje utrzymanie tego cuda? HP słynie z utrudniania ludziom życia. Nie sztuka kupić niedrogi sprzęt i bankrutować później na wydrukach.
|
|
|
|
|
CYTAT feldt - jak ma byc monochromatyczne to takie mp161 czy mp171 z firm, ktore podalem masz za 600-900zl uzywane i dalej rozklada na lopatki to o czym napisales wsumie zabieram sie za kupno czegos takiego. Powiedz mi w czym niby ma rozkładac na łopatki skoro nowke brothera moge miec za 500 zł, a nie uzywany za 500-900 ? koszty eksploatacji w brotherze sa smiesznie niskie. Poprzednie urzadzenie przechodziło mi w firmie 6 lat ciagłych wydrukow, bez zadnego oszczedzania. A z brothera jestem wsumie zadowolony, drukuje, skanuje szybko, ma duplex i wystarczajaca do dokumentow jakosc wydruku. Jaka jest opłacalnosc kupna uzywanego przechodzonego w niemczech padła bez gwarancji w cenie nowego niezlego niby urzadzenia ? Tylko logo ? Jak pisalem nie mam punktu xero z milionem kopi rocznie tylko biuro. |
|
|
|
|
feldt - wyższość w pancerności tego sprzętu, jest nie do zajechania dlatego nawet te używane z Niemiec czy innych krajów chodzą kolejne lata
|
|
|
|
|
Zupełnie bez sensu kupować do zwykłego biura sprzęt kilka tysięcy drożej, albo używane padło ...
|
|
|
|
|
czortunio - trzeba wiedzieć gdzie kupić, naprawdę używane nie znaczy padło
Zresztą ktoś o coś zapytał to ludzie polecają, ja poleciłem taką opcję, pytający wybierze co będzie wolał |
|
|
|
|
Kupujesz Brothera, masz 3 lata gwarancji. Tanie zasypki, tanie części do tonerów, banalna procedura napełniania i resetu.
|
|
|
|
|
3 lata to dla 161 rozgrzewka ;)
|
|
|
|
|
Odradzam używki, generalnie jak już taki sprzęt wchodzi do runku wtórnego to jest wyklepany i ktoś sie go zwyczajnie pozbywa. Przerabiałem ten temat, kupilem xeroxa (nowy 2500 zł) jako uzywany za 500zł z hakiem i się przejechałem, na szczescie oddałem to padło i kupiłem nowego brothera. Na oryginalnym tonerze, kilogramowa zasypka - 10zł i smiga - kilogram wystarcza mi na 5x zasypanie tonera na maxa co daje jakies 15 tys stron. Koszty zerowe praktycznie.
Wiec jak nie drukujesz setek tysiecy stron to opowieści "irkuck" o zasadnosci takiego zakupu sa bez sensu. Bo autor tematu szuka na własny użytek sprzetu i raczej nie otwiera punktu ksero analogiczny brother kolorowy z dupleksem pewnie zamknie sie w 1000-1500 zł (ja mam dcp7055) |
|
|
|
|
Dobra, nie będę ciągnął tematu. Powiem tyle, że znam firmy, które mają po kilka takich urządzeń co opisałem i tylko używki kupowane No ale wolny kraj, wolny wybór, ważne, że autor dostał kilka propozycji i może sobie wybrać to co mu odpowiadać będzie Rozumiem ludzi, którzy kupują nowy sprzęt, a używka zawsze budzi podejrzenia i nie mówię tu o drukarce, ale praktycznie o wszystkim Kwestia podejścia i źródła zakupu.
|
|
|
|
|
CYTAT Dobra, nie będę ciągnął tematu. Powiem tyle, że znam firmy, które mają po kilka takich urządzeń co opisałem i tylko używki kupowane No ale wolny kraj, wolny wybór, ważne, że autor dostał kilka propozycji i może sobie wybrać to co mu odpowiadać będzie Rozumiem ludzi, którzy kupują nowy sprzęt, a używka zawsze budzi podejrzenia i nie mówię tu o drukarce, ale praktycznie o wszystkim Kwestia podejścia i źródła zakupu. Jak mozesz to podaj jakie sprawdzone firmy sprzedają i czy z STW to się rozglądne. Dzięki |
|
|
|
|
Dzięki wielkie Panowie za porady ale jeszcze mam pytanie co powiecie na temat tego urządzenia :lexmark CX310dn ? Co kupić czy może zalecany przez was brother 9020CDW czy tego lexmarka CX310dn? Proszę o poradę.
|
|
|
|
|
Wspomniany Lexmark nie ma WiFi.
Brother ma dotykowy panel, bardzo fajna rzecz. Dużo możliwości konfiguracji. Brothera 9020CDW mam i polecam. Jest to mój kolejny już sprzęt Brothera. |
|