|
|
|
witam, co jest potrzebne do podlaczenia drugiego telewizora w mieszkaniu?? domyslam sie ze jakis rozdzielacz antenowy bo 2 wejscia mam juz zajete, jeden od tv w drugim podlaczone jest dvd do radia, oprocz tego kabel i tyle czy cos jeszcze? jezeli to istotne jestem podpiety do multimedii
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak masz analogową tv a wszystko na to wskazuje wystarczy trójnik na kablu zamontować, i podciągnąć kabel do dugiego tv. Koszt rozdzielacza kilka zł.
|
|
|
|
|
chodzi mniej wiecej o cos takiego tak?
http://alleg(...)394.html |
|
|
|
|
CYTAT chodzi mniej wiecej o cos takiego tak? http://alleg(...)394.html Pewniejszy byłby taki:http://allegro.pl/rozdzielacz-antenowy-splitter-na-2-way-zla0635-i5010331264.html Tylko musiałbyś sobie jeszcze kupić 3 złącza F (takie jak do sat) |
|
|
|
|
Precedens! Myslę że powinien zadziałać ten rozdzielacz który podałeś w linku. U mnie działa OK.
|
|
|
|
|
Podejdź do sklepu za pijawką koło policji. Romar zdaje się nazywa. Tam Ci wszystko doradzą i jak już pisałem niewiele zapłacisz.
|
|
|
|
|
A masz sygnał analogowy czy cyfrowy? Bo cyfrowego nie ukradniesz na drugi TV.
|
|
|
|
|
hmm powiem ci szczerze ze nawet nie wiem, a jak to sprawdzic? mam normalna kablowke z multimedii bez zadnego talerza czy dekodera
|
|
|
|
|
Jeśli nie masz dekodera to masz sygnał analogowy. Załóż trójnik na kabel, ot to wszystko. Aha, i rób na "efkach", nie na przestarzałych wtykach.
|
|
|
|
|
efkach tzn?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
to gdzie to wszystko w stalowej dostane tzn kabel, rozdzielacz i te cale efki? u grabosia np?
|
|
|
|
|
W Elmacie najtaniej kupisz. Ale jesteś pewien, że potrafisz to sam zrobić ?
|
|
|
|
|
a bardzo to skomplikowane? kurde myslalem ze wystarczy kupic rozdzielacz z kablem, przeciagnac do anteny, podpiac i juz
p.s a jakbym zadzwonil do multimedii to by mi tego nie zrobili? wkoncu jestem ich klientem |
|
|
|
|
Nawet nie dzwoń. Pamiętaj, robiąc coś takiego Multimedia doliczy Ci opłatę za dodatkowy odbiornik. Teoretycznie jesteś złodziejem i musisz mieć tego świadomość. Skomplikowane to nie jest, musisz mieć jedynie ogólne pojęcie przesyłu sygnału TV, zarabiania końcówek F. Napisz na priv, znajdę jutro chwilę to Ci to zrobie nawet w samochodzie na parkingu i pokaże jak podpiąć.
|
|
|
|
|
Z tym, że tak zgodnie z umową robić nie wolno to fakt. Ale według mnie to właśnie doliczanie opłaty za drugi tv jest złodziejstwem. Może mnie ktoś przekona, że jest inaczej. Płacę za sygnał, teoretycznie podpinając dwa , trzy tv, korzystam na nich z tego samego sygnału, za który zapłaciłem. Umowa jest podpisywana ze mną, nie z odbiornikiem tv i sygnał doprowadzany jest do konkretnego lokalu, nie danego pomieszczenia w nim. Pobieranie opłaty za kolejny tv w tym samym lokalu, korzystający z tego samego przyłącza antenowego, który oglądam ja wraz z rodziną to juz przesada... no ale takie mamy czasy. Dobrze jeszcze, że mogę oglądać tv ze znajomymi, którzy mnie odwiedzą, bez opłat za publiczne odtwarzanie. No oczywiście pod warunkiem, że nie jest to kanał muzyczny, bo jeszcze zaiks się może w gości wprosić
|
|
|
|
|
a gdzie kupie kabel koncentryczny tyle metrow ile ja bede chcial a nie jak na allegro gotowe zwijki po np.50m
|
|
|
|
|
CYTAT a gdzie kupie kabel koncentryczny tyle metrow ile ja bede chcial a nie jak na allegro gotowe zwijki po np.50m Kolego np. w wymienianym wcześniej Romar - koło policji. Tam na pewno mają wszystko, rozdzielacz i przewód koncentryczny na metry. Ja zapytasz to pewnie Ci pokażą jak zarobić koncówki, sam powinieneś bez problemu dać radę. |
|
|
|
|
Sprawa banalna, jak zarobisz końcówki to skrecasz do kupy z trujnikiem. |
|
|
|
|
z obu stron kabla te koncowki mam dac tak? i jak podlacze do tego trujnika kabel od telewizora ktory juz mam w domu, on w kablu nie posiada tych efek tylko stare wejscie antenowe jak dalem przyklad u gory
|
|
|
|
|
Do telewizora dajesz normalną wtyczkę antenowa.
|
|
|
|
|
wchodzi Ci kabel z dianą do domu, zakładasz efkę, przykręcasz do rozgałęziacza. Szykujesz sobie dwa kable odpowiedniej długości żeby Ci starczyło od trójnika do obu tv. W każdym z nich po jednej stronie załóż efki żeby połączyć z trójnikiem a od strony tv zwykłą antenową.
Ty oczywiście zakładasz bez tego cienkiego czarnego bo masz kablówkę. Tu masz przykładowy rozdzielacz oczywiście podłączasz tak jak widać na schemacie. |
|
|
|
|
z innej beczki skoro o tv mowa, polecilibyście kogoś do ustawienia anteny tv naziemnej na dachu
|
|
|
|
|
Precedens, myślę że nie powinieneś się za to brać. Palce pokaleczysz, telewizor spalisz..
|
|
|
|
|
tez mi sie tak wydaje bo elektryka to dla mnie czarna magia, aa w sklepie sprzedawca by mi nie pomogl tego zrobic tak zebym w domu tylko podlaczyl na gotowe?
|
|