|
|
|
To tak samo jakbyś poszedł do sklepu i poprosił o kaloryfer, piec gazowy i kolektory słoneczne ale tak aby było wszystko połączone już rurkami, abyś mógł tylko wstawić to w domu. Rozpierdalasz mnie, ale pomogę Ci.
1. Jaka jest odległość od końcówki wejścia sygnału do pierwszego odbiornika? 2. Jaka jest odległość od końcówki wejścia sygnału do drugiego odbiornika? 3. Jakie jest zakończenie wejścia sygnału (F czy standard TV męski)? Odległości oczywiście "po kablu" a nie w lini prostej. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Precedens, nie rób sobie jaj, że nie potrafisz powtórzyć czynności z obrazka. Przecież montaż takiej wtyczki na kablu antenowym to wyczyn porównywalny z wymianą żarówki, wbiciem gwoździa w deskę, zatankowaniem samochodu czy zapłaceniem kartą w Biedronce. I nie nazywaj tego elektryką, bo to czynność całkowicie manualna, która nie wymaga żadnej wiedzy technicznej.
Wpisz w google "serwis RTV" i zadzwoń kto by przyjechał Ci to zapiąć. I na pierwsze pytanie jakie usłyszysz w słuchawce masz odpowiedzieć "Tak proszę pana, mówię całkowicie poważnie". Ja jednak proponuję byś zmierzył się z tym sam. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
CYTAT To tak samo jakbyś poszedł do sklepu i poprosił o kaloryfer, piec gazowy i kolektory słoneczne ale tak aby było wszystko połączone już rurkami, abyś mógł tylko wstawić to w domu. Rozpierdalasz mnie, ale pomogę Ci. Ale porównanie...szkoda słów. Precedens tam gdzie teraz masz wtyczkę do telewizora będziesz miał rozdzielacz. Będziesz musiał zamienić aktualną wtyczkę która wchodzi ci do tv na wtyczkę typu F (rysunki masz we wcześniejszych postach). Od rozdzielacza będziesz miał 2 przewody (do obydwu tv). Musisz poprosić w sklepie o 2 kawałki przewodu (długość od rozdzielacza do poszczególnych TV). Jeden przewód będzie krótki (od rozdzielacza do "starego" tv)- pewnie jakieś 2m. Drugi przewód będziesz miał do "nowego" tv - nie wiem czy ma stać w innym pokoju. Jeśli tak, to potrzebujesz przewiert w ścianie fi 8mm (chyba że położysz kabel przy listwach podłogowych i pod drzwiami). Jak w sklepie poprosisz to powinni ci bez problemu założyć wtyczki (F i antenową) na krótki kabel i wtyk F na długi kabel. Jak nie masz pojęcia o takich rzeczach lub boisz się samemu zrobić, to od razu dzwoń do jakiegoś "machera" i zamykamy ten temat |
|
|
|
|
Już prościej się tego nie da przedstawić, tylko Ty zamiast anteny to masz dianę.
W romarze kupisz wszystko, włącznie z kablem na metry a jak poprosisz to przemiła młodsza pani pokaże Ci jak się zarabia efkę i wytłumaczy Ci na miejscu jak to połączyć. Niezdażyło mi się nigdy żeby odmówiła pomocy a wiedzę me sporą |
|
Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
w tesco są gotowe kable w długościach co pół metra
|
|
|
|
|
W sumie jeśli kabel od diany masz z końcówką tv to kup sobie rozdzelacz na zwykłe końcówki no i gotowe kable, też będzie tylko troszkę drożej Cię to wyjdzie
|
|
|
|
|
a jakosc obrazu nie bedzie gorsza? a tak ogolnie to mi potrzeba 3 wejscia a nie 2 bo jeszcze mam podpiete dvd do anteny
|
|
|
|
|
Nie będzie gorsza natomiast jakość wykonania tych tescowych jest nie zbyt dobra. Ja na Twoim miejscu zmierzył bym ile trzeba kabla i sam bym zarobił efka. Jak zrobisz krok po kroku jak na obrazkach to będzie Ci działać. Najważniejsze żebyś oplot zewnętrzny (ta folia i druciki) dobrze odwina na kabel, żeby Ci nie dotykał tego druta. To kup rozdzielacz na 3 sygnały i na kablu od radia załóż końcówkę tv antenowa.
|
|
|
|
|
mniej wiecej wiem oco chodzi tylko boje sie wlasnie ze cos zle zizoluje i popale tv
|
|
|
|
|
CYTAT mniej wiecej wiem oco chodzi tylko boje sie wlasnie ze cos zle zizoluje i popale tv Nie mam możliwości spalenia TV, jedynie jakość obrazu może być słaba tzn na analogówce będzie to śnieżenie ana cyfrówce zacinki obrazu. |
|
Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Tak pozatym to jak pomierzysz to w Romarze ci zrobią na gotowo z końcówkami
|
|
|
|
|
Zapał do samodzielnego montażu co najwyżej się spali.
|
|
|
|
|
CYTAT Precedens, myślę że nie powinieneś się za to brać. Palce pokaleczysz, telewizor spalisz.. Pisanie takich bzdur powinno być karane... Nie ma szans abyś popalił TV - tam nie ma napięcia jak w gniazdku elektrycznym Najpierw zrób wszystko na gotowo (rozdzielacz i dojścia do telewizorów) a na końcu połącz główny kabel od kablówki. Najważniejsze aby nie zwierać oplotu (zewnętrznych drucików) z żyłą główną przewodu koncentrycznego. I chłopie trochę samozaparcia albo nie zawracajmy sobie tu głowy tym tematem Powodzenia... |
|
|
|
|
wszystkich kabli nie musze mierzyc bo gniazo anteny od pierwszego telewizora i dvd to odleglosc max 1m, musze tylko przeciagnac kabel do drugiego pokoju gdzie znajduje sie drugi tv czyli jakies 15-20m idac po suficie
|
|
|
|
|
CYTAT wszystkich kabli nie musze mierzyc bo gniazo anteny od pierwszego telewizora i dvd to odleglosc max 1m, musze tylko przeciagnac kabel do drugiego pokoju gdzie znajduje sie drugi tv czyli jakies 15-20m idac po suficie No to nie informuj nas o tym fakcie tylko do sklepu i do roboty |
|
|
|
|
tak wlasnie zrobie, dzieki wszystkim za pomoc
|
|
|
|
|
Oto lista zakupów:
1) 1 x Rozdzielacz sygnału antenowego z jednym wejściem i trzema wyjściami 2) 2 x Kabel koncentryczny długości 1m zakończony z jednej strony końcówką F a zdrugiej wtykiem TV męskim 3) 1 x Kabel koncentryczny o długości 15-20m zakończony z jednej strony końcówką F a z drugiej wtykiem TV męskim Wydrukuj to i wio do sklepu. Kabel doprowadzający sygnał do mieszkania wkręcasz w wejście rozdzielacza (IN). Pozostałe trzy kable wkręcasz końcami F do trzech wyjść rozdzielacza (OUT). Resztę wpinasz do odbiorników. Dziękuje, nic się nie należy. Aha, i jak jeszcze raz o coś zapytasz, czegoś nie zrozumiesz, to nawet się nie odzywaj tylko dzwoń po wykwalifikowany serwis. |
|
|
|
|
sp7kpk lepiej tego nie mogles wyjasnic dzieki
|
|