|
|
|
Witam, planuję zrobić ocieplenie drewnianego domu (pow.mieszkalna ok. 80m2). Do wykonania będzie: usunięcie desek, którymi obity jest dom, zabezpieczenie (impregnacja) bali, uszczelnienie przestrzeni między nimi, położenie folii, następnie zrobienie stelażu pod nowe deski, położenie pierwszej warstwy wełny, potem znów folia i druga warstwa wełny, na koniec obicie deskami w pionie. Proszę o informację, jaka będzie mniej więcej cena takiego ocieplenia za samą robociznę. Jeśli macie jeszcze jakieś rady to też napiszcie. Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CYTAT Jeśli macie jeszcze jakieś rady to też napiszcie. Dzięki Czy między ścianą a wełną nie powinno być szczeliny wentylacyjnej, odpowiednio zabezpieczonej? Zbadaj temat na forach budowlanych,bo usługodawca niekoniecznie dobrze doradzi. |
|
|
|
|
też jestem zdziwona pomysłem podwójnej folii ale może chodzi o folię paroprzepuszczalną z zewnątrz
Uwielbiam dzieci!!! zwłaszcza te płci męskiej pomiędzy 20 a 40 rokiem życia |
|
|
|
|
Podłączę się pod temat i może ktoś podpowie jakimi impregnatami skutecznie zabezpieczyć drewnianą elewację domu. Jakich środków użyć, ile warstw, tak żeby mieć kilka lat spokój?
Firm produkujących impregnaty jest mnóstwo i każdy zachwala swoje, ale może ktoś z was już takiej impregnacji dokonał i ma jakieś zdanie na ten temat. Z góry dzięki |
|
|
|
|
CYTAT też jestem zdziwona pomysłem podwójnej folii ale może chodzi o folię paroprzepuszczalną z zewnątrz Tak, chodzi o folię paroprzepuszczalną. Co do impregnatu - jeszcze nie zgłębiałam tematu - ale u mnie chodziłoby głównie o jakiś preparat przeciw robalom, bo nie wiem, co się pokaże po odbiciu desek. Dom ma ponad 60 lat i może być ponadgryzany. Jeśli macie jakieś sprawdzone środki, to proszę o informację. A z ta ceną to nikt nic? |
|
|
|
|
CYTAT A z ta ceną to nikt nic? Nikt nic,bo sam jeszcze nie wiesz,co jest pod deską. Też jestem zainteresowany tym tematem ale najpierw chcę nabyć wiedzy odnośnie prawidłowego ocieplenia domu drewnianego.Widziałem jak firma "waliła" styropian bezpośrednio na deskę, więc nie chce bazować na wiedzy takich fachowców. Z dystansem też traktuje zalecenia producentów, sprzedawców, teoretyków. |
|
|
|
|
Poniżej podaję linka do informacji o środku do zwalczania robali w drewnie , to stary polski środek i kiedyś był jedynym dopuszczonym do stosowania w magazynach spożywczych
http://marke(...)-drewna/ "Racja jest jak dupa, każdy ma swoją." Józef Piłsudski |
|
|
|
|
Docieplenie domku drewnianego ok. 30 zł/m2 robocizna.
|
|
|
|
|
CYTAT Docieplenie domku drewnianego ok. 30 zł/m2 robocizna. Możesz napisać jak wyglądają poszczególne etapy ? |
|
|
|
|
Mnie fachowiec powiedział 35 zł/m2 na gotowo, wg planu jaki opisałam przy zakładaniu wątku.
|
|