|
|
|
Do 22 kwietnia trwają zapisy na akcje w ramach IPO firmy Uniwheels AG.
Oferta ma posłużyć m.in. do zdobycia kapitału, by wybudować 3. fabrykę w Stalowej Woli. Zapisywać się można przez rachunki maklerskie mBanku, BOŚ i BZ WBK. Na stronach ww. domów maklerskich, jedynie w mBanku znalazłem publicznie udostępniony komentarz do oferty http://www.mdm.p(...)e=ui-pub Jest jeszcze http://www.stock(...)-ag.aspx ale niestety dostęp do wskaźników jest wyłącznie dla abonentów usługi premium :( Ciężko znaleźć analizy spółki i oferty w necie, więc do zainteresowanych ww. ofertą - co o niej sądzicie? Będziecie się zapisywać? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wyprzedziłeś moje pytanie ;-)
szukałam już prognoz ale takowych nie ma, są tylko informacje o spółce. Najpierw w marcuspółka mówi, że nie ma konkretych planów IPO na warszawskiej giełdzie a później{po miesiącu}zmienia zdanie i zamierza wykorzystać zdobyte środki do częściowego sfinansowania pierwszego etapu budowy nowego zakładu produkcyjnego w Stalowej Woli. Ponadto wpływy z oferty mają poprawić wskaźnik rentowności kapitału własnego oraz stworzyć podstawy finansowania ciągłego długoterminowego rozwoju grupy. Wahania na giełdzie obecnie są spore pytanie jest takie czy poradzi sobie z tą ceną i będą zyski w dłuższej perspektywie, czy chcesz zarobić na starcie? Aby zarobić(?)trzeba by zakupić ok. 100 akcji i liczyć na zysk conajmniej +2 zł na sztuce. Ale myślę, że więcej, bo przecież od zakupu i sprzedaży pobierana jest prowizja i do tego płaci się podatek. Cena 1 akcji to 119 zł. Na obecnym rynku wydaje się to zbyt dużo, ale sama nie wiem co o tym sądzić. Jakoś nie znam się dobrze na tej dziedzinie handlu. bardziej grywam w surowcach i wydaje mi się, że ja osobiście chyba w to nie wejdę. Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez |
|
|
|
|
CYTAT Pod tym linkien nie ma niestety żadnych innych informacji niż publicznie dostępne plany spółki, na zasadzie kopiuj-wklej ze strony spółki. |
|
|
|
|
CYTAT Cena 1 akcji to 119 zł. Na obecnym rynku wydaje się to zbyt dużo, ale sama nie wiem co o tym sądzić. Mówisz o nominalnej cenie że jest duża, czy że na podstawie ten ceny wynika że np. C/Z czy C/Wk jest wysoka? |
|
|
|
|
moyra3
przy 100 akcjach wystarczy różnica 1 zł na jednej żeby mieć zysk. Marny bo marny ale jednak ;) standardowa prowizja to ok 0,39% od transakcji. ostatni debiut Idea Banku miał być kiepski, nawet nie udało im się sprzedać tyle akcji ile zamierzali a jednak pierwszego dnia te 12% można było wyjąć. |
|
|
|
|
CYTAT ostatni debiut Idea Banku miał być kiepski, nawet nie udało im się sprzedać tyle akcji ile zamierzali a jednak pierwszego dnia te 12% można było wyjąć. Zauważ, że chcieli ją sprzedać po 32zł/akcję, a ostatecznie IPO skończyło się na 24zł. 25% taniej. Patrząc na jakość i uczciwość banków Czarneckiego oraz jakże prostą i zrozumiałą strukturę własności (zobacz https://stref(...)-bank-sa) nie zainwestowałem i nie zainwestuję nawet 1zł. |
|