Dołączył: 5 Paź 2010r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Witam.
Poszukuje jakieś taniej używanej lustrzanki dla początkującego amatora fotografowania ![]() Lustrzanka ma być przedewszystkim do nauki więc nie posiadam wygórowanych wymagań, ewentualnie w późniejszym czasie coś lepszego zakupić ![]() Mój obecny aparat to Panasonic DMC-LZ20, ale chciałbym spróbować sił z lustrzanką i dlatego nie chcę żeby była droga. Jaki model byłby odpowiedni dla takiej osoby? Za wszelakie propozycje oraz sugestie z góry dziękuje ![]() |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
Dołączył: 1 Sie 2014r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
2 lata temu miałem ten sam problem. Pytałem ludzi i czytałem wiele opinii. Zdecydowana większość polecała sprzęt Nikon i Canon. Ostatecznie wybrałem Nikon D3100 i jestem zadowolony.
|
|
|
![]() |
|
Nikon D90 posluzy przez wiele lat i nie tylko do nauki
![]() |
|
|
![]() |
|
jak ma być do nauki i jeszcze tania to analogowa lustrzanka + obiektyw dostaniesz za ok 100zł
![]() ![]() W swoim aparacie masz tryb M więc bez wydawania pięniędzy możesz się pouczyć, a kupować lustrzankę by pstrykać w trybie AUTO to moim zdaniem szkoda trochę pieniędzy ;) Jeśli chcesz już cyfrową to wybieraj firmę jaka Ci się podoba (Sony, Canon, Nikon, Pentax) każda marka ma swoich zwolenników, opinie o danej marce znajdziesz w necie, zwróć uwagę na ceny obiektywów dedykowanych danej marce, bo tanio to kupisz samo body,a do tego będziesz musiał pomyśleć o obiektywie - jak Cię wciągnie to na jednym się nie skończy, a dobry obiektyw to kosztuje sobie troszeczkę ![]() Owszem znajdziesz poniżej 1000zł aparat z obiektywem, na początek wystarczy, jednak jakość obrazka z takiego obiektywu, bądź też zakres ogniskowych szybko może okazać się niewystarczająca. |
|
|
![]() |
|
Nikon 5200 + nikkor 18-105 i nikkor 18-200. Jeżeli nie chciałbys zmieniać body za 2,3 lata proponuje d700.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT Nikon 5200 + nikkor 18-105 i nikkor 18-200. Jeżeli nie chciałbys zmieniać body za 2,3 lata proponuje d700. ![]() ale przecież jeden obiektyw pokrywa swoim zakresem drugi.. to tak jakby komuś doradzić kupno tableta 7 cali i dodatkowo jeszcze 10 cali bo zobaczy większy obrazek na tym drugim ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT CYTAT Nikon 5200 + nikkor 18-105 i nikkor 18-200. Jeżeli nie chciałbys zmieniać body za 2,3 lata proponuje d700. ![]() ale przecież jeden obiektyw pokrywa swoim zakresem drugi.. to tak jakby komuś doradzić kupno tableta 7 cali i dodatkowo jeszcze 10 cali bo zobaczy większy obrazek na tym drugim ![]() Podałam takie obiektywy jakie ja mam. Nie polecam kupować jakiegoś "aparatu dla początkujacego" bo po roku będzie chcial cos lepszego i pieniadze w błoto. Odrazu lepiej kupić coś lepszego i smigać. I nie polecam pytac "fotografów" bo oni zazwyczaj doradzają tandetne aparaty typu Nikon D40, D80. |
|
|
![]() |
|
CYTAT 2 lata temu miałem ten sam problem. Pytałem ludzi i czytałem wiele opinii. Zdecydowana większość polecała sprzęt Nikon i Canon. Ostatecznie wybrałem Nikon D3100 i jestem zadowolony. Kolego również mogę polecić ten aparat. |
|
Dołączył: 5 Paź 2010r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
http://olx.pl/oferta/lustrzanka-canon-450d-obiektyw-i-torba-voyager-CID99-ID9D4TZ.html#f957212a55
http://olx.p(...)8ccc4582 Myślałem o takim puławie cenowym jak powyższe lustrzanki tylko tyle tego iż niewiadomo,którą wybrać. Poprostu nie chce wydawać ponad tysiąca na aparat jak nie będę potrafił robić dobrych zdjęć. |
|
Dołączył: 10 Paź 2011r. Skąd: okolice Stalowej Wol Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Jeżeli już to ja bym brał Canona
|
|
|
![]() |
|
Ja kupiłem canon 50 D rewelacja , prosty w obsłudze . Canon mi odrazu podszedł a tez jestem amatorem.
|
|