Posty: 17
Dołączył: 8 Lis 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Gdzie kupujecie wędliny i mięso dla Waszych małych pociech? Chodzi mi o takie wędliny i mięso, które nie są nafaszerowane chemią i innymi konserwantami. Jakiego rodzaju szynki dajecie im na kanapeczki?
|
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 1140
Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Kupujemy markowe mięso, robimy sami... Niestety kłopotliwe ale wiesz co jesz. Plus taki że na dobrym mięsie wychodzi jak e sklepu tyle że w lodswce może wędlina stać i nic się nie dzieje.
|
|
Posty: 1234
Dołączył: 3 Gru 2010r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
rally dokładnie,robię tak samo w sklepach nie ma szans żeby kupić coś dobrego dla dzieci
|
|
Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT Kupujemy markowe mięso, robimy sami... Niestety kłopotliwe ale wiesz co jesz. Kiedyś rozmawiałem z człowiekiem,który hoduje świniaki na sprzedaż.Pasza jest podstawowym składnikiem ich diedy,dla siebie miał oddzielne hodowane,na naturalnym pożywieniu. Nie każdy wie co je. |
|
Posty: 308
Dołączył: 22 Sty 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Dlatego najlepiej kupować u znajomego, który się na tym zna , ewentualnie jak nie hoduje sam to może kogoś polecić
Garbus nie gubi oleju, tylko znaczy swój teren!!!! |
|
Posty: 1552
Dołączył: 19 Paź 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
CYTAT Dlatego najlepiej kupować u znajomego, który się na tym zna(...) Rolnik, to nie mechanik, że każdy ma znajomego |
|
Posty: 1632
Dołączył: 5 Cze 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT CYTAT Kupujemy markowe mięso, robimy sami... Niestety kłopotliwe ale wiesz co jesz. Kiedyś rozmawiałem z człowiekiem,który hoduje świniaki na sprzedaż.Pasza jest podstawowym składnikiem ich diedy,dla siebie miał oddzielne hodowane,na naturalnym pożywieniu. Nie każdy wie co je. Ja znam rolnika, który ma 30 krów, ale dwie chowa i żywi oddzielnie, mleko masło i serek tylko od nich rodzinka spożywa. Smutne ale niestety prawdziwe. |
|
Posty: 1140
Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
A z mathiasu to normalnie świnki co wieczór kołysankę słuchają i żywią je tylko kawiorem. wolę sam obrobić mięso i wiem co zjadam i wiem że nie dodali chemii w procesie produkcji.
|
|
Posty: 43
Dołączył: 9 Lut 2015r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Mam goscia co robi dobre wedliny na zamowienie.Przywozi do stalowej gosc jest ze wsi z tego co wiem ma bardzoduzo klijentow. Sprzedaje takze swiniaki. Ja od niego kupuje wedline juz 6 lat i jestem zadowolony. Jak cos to moge wyslac nr. na priv.
|
|
Posty: 475
Dołączył: 9 Lut 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
To ja poproszę info. Dzięki i pozdrawiam!
|
|
Posty: 74
Dołączył: 11 Lis 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
problem branży mięsnej dziś to uprzemysłowiona produkcja wędlin oraz chów tucznika gdzie liczy sie wydajność i wynik finansowy
oczywiście wszystkie procesy odbywają sie pod nadzorem inspekcji weterynaryjnej. Na ile można sobie pozwolić używając chemii określa Parlament Europejski w wydawanych rozporządzeniach a nasze inspekcje sprawdzają czy nikt nie jest zbyt zachłanny i nie stosuje "większej wydajności" prawo określa ile można nastrzyknąć surową łopatkę czy schab (aby zwiększyć masę i przydatność) jak też jakich dodatków można dodać aby zwiększyć wydajność wędlin wiadomo najtańsza łopatka wieprzowa w cenie poniżej 10zł jest nastrzyknięta a im tańsza tym więcej ma nastrzyku natomiast najtansza kiełbasa produkowana jest na najwyższej wydajności polecam sklep wiejskie jadlo na poniatowskiego koło poczty |
|
Posty: 121
Dołączył: 14 Lis 2008r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja kupuje wędline na hali od Pana co stoi w sobotę przy tej knajpie koło jubilera, gość robi sam i na bank nic nie dodaje, można by spekulować nad mięsem i jego pochodzeniem ale przynajmniej przy produkcji nic nie jest dodawane
|
|
Posty: 28
Dołączył: 8 Lut 2015r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Osobiście odradzam jakie kolwiek wędliny z ,,Mathias,,
Jak dla mnie jeden syf ! |
|
Posty: 1863
Dołączył: 9 Sty 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Co niektórym od tej zdrowej żywności mózgi się pokurczyły. Dzieci nie umierają od sklepowych wędlin ani nie świecą w nocy. Patrzcie na ceny i skład wędlin. Nie liczcie na to, że szynka za 15zł będzie zjadliwa. Dobra wędlina zawsze będzie mieć 3 z przodu w cenie. Nie zepsują się Wam kabanosy, swojska, boczek czg dobre salami. Natomiast jak kupicie jakieś gowno drobiowe w plasterkach dla juniorów to się potem nie dziwcie, że śliskie i wali po nocy w lodówce.
Nie dajcie się zwariować bo co niektórym ostro w dekiel wali. Napiszę tylko tyle - swego czasu żółwie kumpla zdechły po ekologicznej sałacie |
|
Posty: 118
Dołączył: 25 Marz 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Irkuck, racja. Niektóre produkty są ekologiczne tylko z nazwy. Jest wielu sprzedwców co niby swoje , niepryskane sprzedają, a tak naprawdę zaopatrują się na giełdzie. Lub ich pole uprawne położone jest przy bardzo ruchliwej drodze. Ot i takie to zdrowe. Co do warzyw i owoców warto popytać, bo na wsiach jest wiele osób, które uprawiają warzywa na drobny handel, ale raczej nie ogłaszają się, ani nie spotkamy ich na rynku.
Co do wędlin- sama mam małe dziecko i przekonałam się, że te wszystkie szyneczki, paróweczki i inne, przeznaczone tylko dla dzieci, są takie tylko z nazwy. Wystarczy popatrzeć na skład. Osobiście kupuję szynkę i wędlinę w małym sklepiku, gdzie wiem, że nie leży za długo i zawsze mogę poprosić o opakowanie i nikt mi nie robi problemów, ani nie patrzy jak na kosmitkę. I dobra szynka musi też kosztować. Polecam kupić też mięso, odpowiednio zamarynować i upiec, np. w rękawie. Robię tak ze schabem i szynką. Piersi z kurczaka obsamżone na patelni i dalej duszone w piekarniku też nadają się na kanapki. Na spód piekarnika stawiam naczynie z wodą i mięso nie jest suche. Trochę pracy i zachodu, ale warto. |
|